Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dpjokala26

#5751 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dpjokala26 »

JanuaryJones wrote:
EliasVeskot wrote:Jel imao ko problem sa Jmbg? Dobili rodni bez maticnog, navodno treba jos cekati a u pon treba na kontrolu ( prvi mjesec), a nema zdravstvene knjizice
Morate otici u cips po maticni broj.

Sa tim rodnim listom pravac u cips da vam izdaju jmbg, pa sa njihovim papirom nazad u opstinu da vam izdaju pravi rodni list. Onda izvadite zdravstvenu.
kad se moze najranije izvaditi pasos za bebu?dal se upisuje u pasos jednog od roditelja il mu izdaju zaseban dokumenat.
Sunculish

#5752 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

Beba ima zaseban pasos koji vazi 2 god.mislim. Mi smo nasoj vadili sa 4 mjeseca.
dpjokala26

#5753 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dpjokala26 »

Sunculish wrote:Beba ima zaseban pasos koji vazi 2 god.mislim. Mi smo nasoj vadili sa 4 mjeseca.
meni treba odmah, ;-) cim se mama oporavi odosmo. :)
manekenka u penziji

#5754 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Mis mekinjas wrote:
manekenka u penziji wrote:Opet zubici.
Kako se zove onaj gel sto ste hvalile? Na vrh mi jezika, navodno ima strukturu kao pijesak. Nije gengigel. Njega imamo i ne pomaze.
Calgel.
Nije, u glavi mi odzvanja nesto kao OSANISAN ali kad to ukucam u google, izbacuje mi auta :lol:
otherside

#5755 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

osanit?
manekenka u penziji

#5756 Re: Bebe - ALL ABOUT!

otherside wrote:osanit?
E jeste. Hvala!
dama_u_crnom

#5757 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Opet ja. :) Sad me zanima nesto vezano za hodanje djeteta. Bebica se polako pocela pustati i pravi sama korake, ali je problem sto, npr. kada smo u njenoj sobici tada super hoda, uopste ne moram biti pored nje, sama ide gore, dole, ne pada, naucila je i ustajati sama bez da se drzi za nesto. Vec kada izadjemo npr. u dnevni boravak napravi par koraka sama, pa odma trazi moju ruku, pa da nastavimo. Nekada se i tu zna opustiti pa hoda dosta dugo bez icije pomoci, ali u neko doba samo krene za mojom rukom i nece da se pomjeri kad joj ne dam. Vani opet kad smo, vecinom nece da hoda bez moje pomoci. Eventualno par koraka i to je to.. Ne znam u cemu je problem? Je li se neko susretao s ovim..
Magarece_godine

#5758 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

I mi muku mučimo sa zubićima. Gelovi pomognu tri minute... Neki dan jedna nana nam rekla da mu desne namažemo crnim lukom, ne da mu je pomoglo, već mu se i sviđa luk :)
manekenka u penziji

#5759 Re: Bebe - ALL ABOUT!

To sam i ja cula za luk.Bas cu da pokusam. Dobro si me napomenuo.
Jeste li cijedili sok ili direktno luk na desni?

Ovi zubi ce me obijeliti. Ma sedmicama unazad je kenjkava a par dana unazad sizi i s vremena na vrijeme se povisi temperatura. Ja taj zubic vidim ali jos nije probio desni. Valjda ce uskoro. Doduse, imali smo mi i solidnu pauzu od 3 mjeseca izmedu nicanja zubica, valjda sada ispastamo :(

@dama u crnom: Iako nemam iskustva, ne sikiraj se. Nece uvijek drzati tvoju ruku, to je samo pitanje dana i strpljenja kada ce da se "osamostali". Ako nisi koristila hodalice, onda je sasvim normalno da se malena jos nije oslobodila. Sretno vam objema :kiss:
dpjokala26

#5760 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dpjokala26 »

dama_u_crnom wrote:Opet ja. :) Sad me zanima nesto vezano za hodanje djeteta. Bebica se polako pocela pustati i pravi sama korake, ali je problem sto, npr. kada smo u njenoj sobici tada super hoda, uopste ne moram biti pored nje, sama ide gore, dole, ne pada, naucila je i ustajati sama bez da se drzi za nesto. Vec kada izadjemo npr. u dnevni boravak napravi par koraka sama, pa odma trazi moju ruku, pa da nastavimo. Nekada se i tu zna opustiti pa hoda dosta dugo bez icije pomoci, ali u neko doba samo krene za mojom rukom i nece da se pomjeri kad joj ne dam. Vani opet kad smo, vecinom nece da hoda bez moje pomoci. Eventualno par koraka i to je to.. Ne znam u cemu je problem? Je li se neko susretao s ovim..
sve je to ok. ne boj se kad krene da leti neces moci da je stignes. :)
dama_u_crnom

#5761 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Hvala ljudi moji. :kiss:
Znam da to kad krene necu je moci stici, ali vala jedva cekam. Ne mogu vise da hodam savijena. :D Nego mi samo cudno bilo sto u jednoj prostoriji super sama hoda, u drugoj vec nece bez ruke. :)
manekenka u penziji

#5762 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Image

Vec 6 mj.posjedujem ovo i ne znam se sa njim sluziti. Ako pokusam ugrijati mlijeko ili bude prevrelo ili ga ne ugrijem. Kazu da moze sluziti i za odrzavanje temperature, a meni samo kuha i kuha i kuha mlijeko.
Drzim se ja uputstva ali nikako da utrefim.
Ima li neko slican pa da me prosvijetli?
otherside

#5763 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

imam slicnu stvar ali je marke avent.
postoji regulacija - 1,2,3.
na 1 nema sanse da bilo sta bude vrelo, pretpostavljam da je to za odrzavanje temperature.
na 2 se brze ugrije
na 3 bude bas vrelo ako se ostavi duze.
naravno, predhodno se naspe voda u grijac, pa u u vodu ubaci flasica ili sta vec hoces da ugrijes.
manekenka u penziji

#5764 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Kod mene nema brojeva :(
Samo se naspe voda i ako stavim vise vode a u flasici ima manje tekucine, bude vrelo ili cak kljuca. :(
granita

#5765 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by granita »

@manekenka:

navij timer na 7 minuta i onda bude savrsena temp. Ja tako malom grijem svoje izdojeno mlijeko, bude oko 37 stepeni temp. mlijeka.
manekenka u penziji

#5766 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ma nema ni timera, samo posudica s vodom koja se naspe u sredinu i onda gatam sta ce da se desi. Ima samo ta voda, grijac i on/off.

Eh, da ti vratim kengurka? Posluzio nas je fino :kiss:
Cholina_Lokica

#5767 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Cholina_Lokica »

Pa imas stopericu na telefonu, pa navij to na 7 minuta
Radar71

#5768 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Radar71 »

Koliko otprilike beba treba da dobije na kilazi za prvih 15 dana? :-D
suza81

#5769 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Radar71 wrote:Koliko otprilike beba treba da dobije na kilazi za prvih 15 dana? :-D
Totalno nezahvalno baviti se ovom temom jer je svaka beba prica za sebe posebno u prvim danima ali evo.. Navodno prvih i desetak dana je ok da vrati svoju porodjajnu tezinu a onda oko 150 gr sedmicno minimum.
suza81

#5770 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Zene, nije tema al hajte please info koji sve dokumenti trebaju za vadjenje pasosa djetetu, pretpostavljam da vas ima koje ste skoro vadile. Sto detaljnije opisite proceduru da ne lutam puno okolo :) Hvala!
JanuaryJones

#5771 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

suza81 wrote:Zene, nije tema al hajte please info koji sve dokumenti trebaju za vadjenje pasosa djetetu, pretpostavljam da vas ima koje ste skoro vadile. Sto detaljnije opisite proceduru da ne lutam puno okolo :) Hvala!
http://mup.ks.gov.ba/node/37

Sve piše. Od papira samo rodni list, saglasnost na licu mjesta uz lične karte. Povesti dijete za slikanje. Oba roditelja moraju biti prisutna.
EliasVeskot

#5772 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by EliasVeskot »

JanuaryJones wrote:
suza81 wrote:Zene, nije tema al hajte please info koji sve dokumenti trebaju za vadjenje pasosa djetetu, pretpostavljam da vas ima koje ste skoro vadile. Sto detaljnije opisite proceduru da ne lutam puno okolo :) Hvala!

Sve piše. Od papira samo rodni list, saglasnost na licu mjesta uz lične karte. Povesti dijete za slikanje. Oba roditelja moraju biti prisutna.
Ne moraju oba na predaji, ako se sta nije promjenilo od jula ili su to nova pravila? Jedno predaje, drugo podize i potpisuje. To slikanje je koma.
Last edited by EliasVeskot on 02/12/2014 22:51, edited 1 time in total.
suza81

#5773 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

JanuaryJones wrote:

Hvala!
suza81

#5774 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

EliasVeskot wrote:
JanuaryJones wrote:

Ne moraju oba na predaji, ako se sta nije promjenilo od jula ili su to nova pravila? Jedno predaje, drugo podize i potpisuje. To slikanje je koma.
Jeee! To sam sljedece htjela pitati. Na onom linku nije bas precizirano.
krauter

#5775 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by krauter »

Potrebno je da oba roditelja budu prisutna i daju licnu na uvid kada se predaje za pasos, a jedan moze podici pasos, mi smo predali za bebin pasos prije desetak dana i rekli su nam da ce biti gotov za 3 sedmice do mjesec
Post Reply