Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#351 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ja imam neki digitalni kojem treba samo 10 sekundi za mjerenje rektalno. Ima i fleksibilan vrh sto je dobro kad se beba gica. Imala sam prvo neki sto mu je trebala minuta ali ga je moja beba raspremila pa smo isli kupiti novi i ovaj je super narocito ako je dijete ters i ne da mjeriti nikako. Cula sam da ti skupi toplomjeri i nisu neke preciznosti ( cucla, za uho, na celo i sl.). Jedino pazi ako budes mjerila rektalno moras oduzeti pola stepena jer je unutrasnja temperatura uvijek visocija od tjelesne vanjske
spacebound

#352 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

Sad kad sam sve iščitala evo moj referat.Moj mali zubonja :-D ima 6 i po mjeseci.Malo sam zloća ali kad čitam vaše probleme lakše mi je.Znam da nisam jedina koja ne spava ni dva sata noću,da se ne plače samo meni zajedno sa bebom i da nisam jedina koja zaspi dojeći.Zbog ovog posljednjeg sam se strašno grizla.bože moj nisu majke baš superžene,i mi smo samo ljudi.Inače moram pohvalit bebicu jer to nespavanje je naš jedini problem.Strašno sam se bojala dok mu pupak nije zarastao jer kako god bih mu stavila pelenu on bi zapiškio pupak, pa sam tu bila pravo istraumirana i visila kod pedijatra mada je sve bilo uredu.Nije se inficiralo,Bogu hvala.Grčeve nije imao :-D .Bio je jako miran i veseo.Do 4. mjeseca kraj njega sam stizala sve po kući što se sredit treba i još pročitati knjigu od 400 stranica za 3 dana.Sada je nemirniji,veseljak je pravi,mamin mali smješko.Prekjučer su mu nikla prva dva zubića :-D .Nismo ih ni osjetili,opet da kažem hvala Bogu.Eh sad što se tiče ishrane,omete sve što se pred njega stavi.Naravno pazim šta će to biti.Dojim ga ali otkad je napunio 6 mj.svaki dan ima jedan nemliječni obrok.Jeo je rižu,mrkvu,jabuku,krompir,krušku:koliko god mu se da uvijek malo :-) Siku mu dajem kad je gladan a ne kao što se neke majke strogo pridržavaju satnice.On je pravi buco.Ima ured 9 kg.Zdrava i vesela beba iako sam se u trudnoći jako bojala jer sam svih devet mjeseci povraćala,sasvim malo sam jela i jedino mi se tražio sladoled i coca cola iako nikad nisam voljela gazirane sokove.U trudnoći sam ih pila pa me sad razapnite.Samo od toga nisam povraćala.Tako sve se trudnice šire a ja se tad osušila :shock: .Baš sam se bojala za mog sinčića iako mi je doktorica na svakom ultrazvuku govorila da se beba dobro razvija.Rođen je težak 3600gr i dug 57 cm.Pravi momčina.
Eh sad imam pitanje za dojilje,da li vam se traži neka posebna hrana?Jedete li dosta više nego prije(znam da je potrebno unositi oko 500 kalorija više)?Jeste li se ugojile?Ja recimo nisam nikad voljela slatkiše,kolači,keksovi,čokolade ,sve to je kraj mene moglo truhnut,sad bi i tepsiju od kolača olizala :-? Bogami vidi se i na meni.
suza81

#353 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Dobrodosla i nemoj nam odmah tih bolnih tema poput kilograma :lol:

Neko je prije i spomenuo da se dojiljama trazi slatko, iako kod sebe nisam primjetila neku povecanu potrebu. Stavise, trudim se i obicni secer smanjiti ne bi li smrsala. Od dvadesetak kg koje sam dobila u trudnoci desetak je otislo porodom i u prvih mjesec dana. Ostalo nece nikako. Govorili su mi da zene smrsaju lako ako doje, pa nista. Pa kazu smrsat ces kad dobijes, pa nista. Sad cekam da dijete prohoda, jer kazu i tad se smrsa :-)

I sad se tjesim time sto sam procitala da dok se doji ne treba mrsat jer se sa razgradnjom masnih naslaga oslobadjaju nekakvi toksini koji su se tu uskladistili i onda dospjevaju u mlijeko. Tako da zene mozete uzivati jos dok dojite :lol:

A vezano za hranjenje bebe... pocele smo sa nepuna cetri mjeseca sa jabukom i mrkvom i ona ne odbija nista, prava je poguzija na mamu. Mi u kuci ne mozemo jesti na miru od nje, cim vidi da neko zvace jurisa ka stolu i place ako joj ne damo bar zalogaj. Zbog toga uvijek pripremim i njoj obrok kad i nama i skupa sopamo. Tada mi najbolje jede. Kad je sita nece da otvori usta i odmahuje glavom :lol:
spacebound

#354 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

suza81 wrote:Dobrodosla i nemoj nam odmah tih bolnih tema poput kilograma :lol:

Neko je prije i spomenuo da se dojiljama trazi slatko, iako kod sebe nisam primjetila neku povecanu potrebu. Stavise, trudim se i obicni secer smanjiti ne bi li smrsala. Od dvadesetak kg koje sam dobila u trudnoci desetak je otislo porodom i u prvih mjesec dana. Ostalo nece nikako. Govorili su mi da zene smrsaju lako ako doje, pa nista. Pa kazu smrsat ces kad dobijes, pa nista. Sad cekam da dijete prohoda, jer kazu i tad se smrsa :-)

I sad se tjesim time sto sam procitala da dok se doji ne treba mrsat jer se sa razgradnjom masnih naslaga oslobadjaju nekakvi toksini koji su se tu uskladistili i onda dospjevaju u mlijeko. Tako da zene mozete uzivati jos dok dojite :lol:

A vezano za hranjenje bebe... pocele smo sa nepuna cetri mjeseca sa jabukom i mrkvom i ona ne odbija nista, prava je poguzija na mamu. Mi u kuci ne mozemo jesti na miru od nje, cim vidi da neko zvace jurisa ka stolu i place ako joj ne damo bar zalogaj. Zbog toga uvijek pripremim i njoj obrok kad i nama i skupa sopamo. Tada mi najbolje jede. Kad je sita nece da otvori usta i odmahuje glavom :lol:
Ja nisam imala problema sa viškom kilograma kad sam se porodila,imala sam bolju liniju nego ikad prije :? Beba me pravo dotjerala :lol: Prva tri dana nakon poroda uopšte nisam imala apetita,ali kad je počelo....Oho se meni.Tako sam prva dva mjeseca imala običaj da pojedem jednu čokoladu pred spavanje,jednu u toku noći kad ustajem da dojim zubonju :shock: .Nisam ja sad strašna,još nisam došla na kilažu od prije trudnoće,ali sam nabacila 3-4 kile pa mi krivo.
Kad pišeš kako tvoja bebica hapi kao da mog bebača opisuješ,bude mi ga žao kad mi jedemo a on gleda,jer nekad jede malo prije nas pa mu ne mogu baš odmah ponovo davati jer on ama baš nikad ne odbija hranu,nebitno da li je sit.
yellow cat

#355 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

@spacebound

zašto se grizeš ako zaspeš dojeći? Ja obično dojim ležeći i obavezno prikunjam malo jer je on uvijek budan u komadu minimalno 4 sata, od toga je 3 i 55 minuta meni na rukama. Obično sisu uhvatim sa dva prsta da on lakše siše, neki dan ja ga dojim, trznula se kad ono držim njegov obraz sa dva prsta. :-)

Po svemu što si napisala, ti imaš krasno nezahtjevno djete..Pročitala knjigu? meni je vrhunac odmora doći na forum. A i to mi nekad prisjedne jer zarad toga ne stignem jesti, a on se probudi.

Što se tiče kilaže, ista stvar se i meni desila. Rodila sa manje nego što sam na početku imala. Traži mi se slatko, itekako i boga mi ga i jedem, ali pazim da to ne bude poslije 6 naveče. Uglavnom, pravilo je da dojilje ne smiju ignorisati ni žeđ ni glad.. e sad je na tebi da razgraničiš kad si stvarno gladna, a kad se trpaš bezveze. Ipak, treba pripaziti, što kaže suza, nekom se kile otope za mjesec dana, a nekom se zacementiraju.

Uglavnom, bitno je da je buco za mašala :-D
beautyfool

#356 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Sve neke fit mame :-) ja dok nisam promijenila rezim ishrane kile su bile tu kao i da se nisam porodila :oops: sad je hB ok.
yellow cat

#357 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

beautyfool wrote:Sve neke fit mame :-) ja dok nisam promijenila rezim ishrane kile su bile tu kao i da se nisam porodila :oops: sad je hB ok.
u pravu si. Dok se ne pripazi na ishranu, nema tog dojenja koje ćete osušiti..
Irish

#358 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

Joj mene je dojenje mescini osusilo :-) U trudnoci sam dobila 12-13 kg.., iz porodilista izasla sa svojom predtrudnjackom :-) kilazom, a onda me mala dokrajcila pa sam se zimus bukvalno osuuusila :roll: , tako da sam od decembra na dijeti za debljanje..Trenutno sam skoro stigla na svoju staru kilazu i to mi je ok. Kada sam izasla iz porodilista, ostalo mi je malo stomaka i u nekoliko narednih dana mi se cinilo svaki put poslije wc-a da je manji i manji :-) , da bi za 7 do10 dana ispuhao totalno i bio ravniji nego prije :-) Gore su me nakon poroda u vizitama pitali treniram li sta a ja i sport :lol: :lol: .., tada mi je laskalo i izgledala sam sebi bas fino, a onda kada me je zvrk ispio.., prepala se pa sam vadila i nalaze da vidim jel sve ok, i bilo je hB. Onda sam intezivno navalila na hranu i kad mi se jelo i kad nije i sada sam skoro na starom..Tako vala da koliko nije fency udebljat se, nije vala ni osusiti se.., sama sam sebi bila ko avet :roll:
Irish

#359 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

beautyfool wrote:Ja sam divnu pamucnu kapicu kupila prosle godine u LC Waikikiju u alti, roza sa nekim masnicama, ma preslatka, kupila sam vecu, moze joj i ove godine ali bi sad kupila jos neku pamucnu, ako budes isla u altu de mi javi imaju li ove godine kapica :)
danas idem do Alte pa ti javim sta sam vidjela :-D
yellow cat

#360 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

i tako se mi odlučismo danas ići u šetnju.. kako, ću tegliti kolica i njega po zgradi bez lifta, nemam pojma, o tome ću misliti u hodu.. :D nego, nije mi nešto jasno.. imam ova kolica..

Image

e sad, da bi šetali, ja ovaj desni dio, što služi kao AS, moram staviti u kolica i izričito piše da taj dio ide i u auto i u kolica.. a ja se nekako bojim da mu neće biti neudobno?? Ja bih njega najradije stavila u ležeći položaj, ali bez ovog nastavka, nema šanse, proletiće mi dijete kroz kolica.

wewo i ostali, zborite. :D
wewa

#361 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

super da idete vani! :thumbup:
sto se setnje tice, ako imas sasvim ravan polozaj u kolicima, onda radije bez sjedalice. novorodjence bas i nije sklono gicanju i prolijetanju kroz pukotine :-D
autosjedalica je ok za krace destinacije, pola sata - 45 min.
yellow cat

#362 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

imam ovaj ravni dio na kolicima, ali ne znam kako da ga stavim u njih, jer su sa ove strane do mene otvorena, imaju pojasevi da ga vežem, ali ako stavim dekicu, a moram, onda ga ne mogu vezati.. a bojim se ako se budemo penjali na trotoar ili slično da ne bi proletio odozdo na cestu. :-)

jedino da tu stranu probam zagraditi dekicama.
Irish

#363 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

yellow cat wrote:imam ovaj ravni dio na kolicima, ali ne znam kako da ga stavim u njih, jer su sa ove strane do mene otvorena, imaju pojasevi da ga vežem, ali ako stavim dekicu, a moram, onda ga ne mogu vezati.. a bojim se ako se budemo penjali na trotoar ili slično da ne bi proletio odozdo na cestu. :-)

jedino da tu stranu probam zagraditi dekicama.
e dusa slatka :kiss:
ma nece bonicko proletjeti, on ce ti se komirati.., prespavat ce cijelu setnju aBd :) Svezi ga obavezno radio trotoara a onda ga ususkaj dekicom i trebalo bi biti ok
yellow cat

#364 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

ok, probaću onda ipak u ležećem položaju. Jadna mu majka kad ustane, slijede generalne probe za šetnju. :-) Jadno dijete, da zna šta ga čeka, prespavao bi dan. :-)
beautyfool

#365 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Kao sto ti je weva rekla i ja bih bez autosjedalice setala, meni autosjedalica djeluje bas neudobno za novorodjence to jedino ako mora ili za nekih 15 -30 min setnje, samo ga svezi u lezecem polozaju i preko neku laganu dekicu.
yellow cat

#366 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

a odozdo dekica? da mu neće biti ledeno ako bude ležao samo na onom šuškavcu od kolica?
spacebound

#367 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

yellow cat wrote:@spacebound

zašto se grizeš ako zaspeš dojeći? Ja obično dojim ležeći i obavezno prikunjam malo jer je on uvijek budan u komadu minimalno 4 sata, od toga je 3 i 55 minuta meni na rukama. Obično sisu uhvatim sa dva prsta da on lakše siše, neki dan ja ga dojim, trznula se kad ono držim njegov obraz sa dva prsta. :-)

Po svemu što si napisala, ti imaš krasno nezahtjevno djete..Pročitala knjigu? meni je vrhunac odmora doći na forum. A i to mi nekad prisjedne jer zarad toga ne stignem jesti, a on se probudi.

Što se tiče kilaže, ista stvar se i meni desila. Rodila sa manje nego što sam na početku imala. Traži mi se slatko, itekako i boga mi ga i jedem, ali pazim da to ne bude poslije 6 naveče. Uglavnom, pravilo je da dojilje ne smiju ignorisati ni žeđ ni glad.. e sad je na tebi da razgraničiš kad si stvarno gladna, a kad se trpaš bezveze. Ipak, treba pripaziti, što kaže suza, nekom se kile otope za mjesec dana, a nekom se zacementiraju.

Uglavnom, bitno je da je buco za mašala :-D

Grizla sam se jer nas sa svih strana bombarduju time kako je majka svemoguće biće,kako treba i mora od 0-24 bit svježa,odmorna,aktivna ,uvijek u pravi čas znat pravu stvar pa sam se pitala kakva sam to ja majka kad ne mogu svaku noć cijelu noć bit budna i odgovarat na zahtjeve mog čeda.
On je stvarno divna beba,svi mi kažu da sam prava sretnica,nema problema osim tog buđenja po 7-8 puta skoro svaku noć.Nedavno se desilo da se probudio oko 3 ujutro,jeo i zaspao,spavao do 6 ujutro(svako jutro se budi u isto vrijeme) :shock: Ja ipak nisam mogla spavat,svaki čas se budila,ustajala,provjeravala da li diše.To je jedino gdje malo zeza ali ja sam ipak prezadovoljna kad vidim kakvih sve problema majke imaju sa bebama.
Čitavu trudnoću su me plašili:"Vidjet ćeš kad se porodiš,nećeš moći ni jest,ni spavat,ni u wc"itd ta nabrajanja,pa sam par puta rekla već iznervirana da neću rodit monstruma koji će iz mene isisat život nego malog slatkog čovječuljka koji će mi uljepšati taj život.
A knjigu nisam pročitala samo jednu nego Boga mi desetak.Sad već ne mogu.Sad malo spava po danu,sve ga zanima,pomalo puza,sjedi sam nekoliko sekundi tako da smo stalno aktivni,nemam više toliko vremena ni za kuću.Ali on skoro nikad ne plače,svako živ se čudi,ta bebica se samo smije.Prekjučer sam napuhala balon,muž i ja se dobacivali,on se kocenio od smijeha,on bi ga rado uzeo ali nema šanse.Nedaj Bože da puke,kako bi se prepao.
wewa

#368 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

ima jedan dobar kriterij za ocjenjivanje vlastitih roditeljskih dostignuca: ako se brinete kakav ste roditelj, znaci da je s vama sve u redu ;-)
beautyfool

#369 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

yellow cat wrote:a odozdo dekica? da mu neće biti ledeno ako bude ležao samo na onom šuškavcu od kolica?
Ja uvijek prekrijem kolica sa tankom pamucnom dekicom pa onda ona sjeda i po potrebi nju pokrijem ili ne.
spacebound

#370 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

wewa wrote:ima jedan dobar kriterij za ocjenjivanje vlastitih roditeljskih dostignuca: ako se brinete kakav ste roditelj, znaci da je s vama sve u redu ;-)

:thumbup:
yellow cat

#371 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

spacebound wrote: Grizla sam se jer nas sa svih strana bombarduju time kako je majka svemoguće biće,kako treba i mora od 0-24 bit svježa,odmorna,aktivna ,uvijek u pravi čas znat pravu stvar pa sam se pitala kakva sam to ja majka kad ne mogu svaku noć cijelu noć bit budna i odgovarat na zahtjeve mog čeda.
kod mene sve obratno, ja svima kukam kako im je dužnost da mi pomognu, jer ja nisam svemoguće biće. Ali nije da me baš doživljavaju. :D No, pamti pa vrati. :D

Meni se čini da si ti previše nepotrebno zabrinuta za njega. Opusti se malo, vidiš da je zadovoljna beba, smiješko mali, pa i tebi treba odmora.

I općenito me nervira što svi misle da je dužnost samo majke da se brine o djetetu.. Ja sam svog sinoć uvalila mužu, i otišla do grada da kupim namirnice za kuću. Ispočetka sam osjećala grižnju savjesti, ali nahranila sam ga, presvukla i šta mogu više? Ako bude plakao, plakaće i meni i njemu, ja mu ništa pomoći ne mogu. Srećom, imam muža kojeg malog obožava, strpljiviji je sa njim od mene i baš se super snalazi sa njim. Dok moja kuma moli svoga muža da im pričuva dijete.. :-)
beautyfool wrote:
yellow cat wrote:a odozdo dekica? da mu neće biti ledeno ako bude ležao samo na onom šuškavcu od kolica?
Ja uvijek prekrijem kolica sa tankom pamucnom dekicom pa onda ona sjeda i po potrebi nju pokrijem ili ne.
ako prekrijem kolica dekicom, prekriću i pojaseve, pa kako da ga svežem?? Jao, kod mene šetnja ispade naučna fantastika.
beautyfool

#372 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Pa malo rasiris pojaseve da moze dekica proci,ne vjerujem da su toliko zbijeni, probaj, ili stavi ispod neku pamucnu pelenu ili nesto.Meni dekica ide tacno do onog donjeg pojasa a prolazi izmedju ona dva gornja :lol: ako me razumijes
Irish

#373 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

wewa wrote:ima jedan dobar kriterij za ocjenjivanje vlastitih roditeljskih dostignuca: ako se brinete kakav ste roditelj, znaci da je s vama sve u redu ;-)
:kiss:

joj, ja sam se svojoj jucer toliko nagovorila da mi je poslije cijeli dan bilo krivo..Kaze meni moja prijateljica kada sam joj se zalila: jel se tebi tvoja mama nagovori i dan danas- nagovori.., eto vidis, i sve u redu :D
vanad

#374 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

http://www.nejbaby.cz/zavinovacka-letni ... x/d-75344/
Postoji li kod nas nesto slicno, ako ne mozes i sama ako si spretna - ja nisam :-D
To ti je ko dekica koja ima u sebi izrezane rupe gdje su pojasevi, tako da dijete stavis na nju, provuces i zavezes pojaseve i onda ostatkom jos dijete pokrijes. Koristis i za sjedalicu i za kolica. Kad je vruce otkrijes dijete kad je hladno pokrijes. Strasno prakticno.
wewa

#375 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

vanad wrote:
http://www.nejbaby.cz/zavinovacka-letni ... x/d-75344/
Postoji li kod nas nesto slicno, ako ne mozes i sama ako si spretna - ja nisam :-D
To ti je ko dekica koja ima u sebi izrezane rupe gdje su pojasevi, tako da dijete stavis na nju, provuces i zavezes pojaseve i onda ostatkom jos dijete pokrijes. Koristis i za sjedalicu i za kolica. Kad je vruce otkrijes dijete kad je hladno pokrijes. Strasno prakticno.
a moglo bi se to i napraviti - uzmes neku finu flis dekicu, izrezes rupe i obradis ih i voila! :)
Post Reply