Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
funeral blues

#3126 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

blugirl wrote:
funeral blues wrote:Beba ima osip po bradi i donjem dijelu obraza. Čini nam se da je zbog siperka (nekakav čudan materijal koji joj očito ne prija). Mazala sam dr.Pasha kremom, ali nema nekog efekta. Šta bi moglo pomoći? Možda kamilica?
Koliko je beba stara? Moze bit zbog siperka, ali moze biti i neki dermatits. Moja beba je sa mjesec dana dobila seboreicni dermatitis koji smo morali tretirat kortikosteroidima, tako da bih preporucila svakako posjet doktoru ako se ne povuce u 2-3 dana
Treći mjesec. Nadam se da je siperak kriv :|. Stalno trpa rukice u usta, možda je i time iziritirala kožu. Ako se ne povuče uskoro, otići ćemo doktoru da pogleda.
affidavit

#3127 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Da se javimo...danas smo prvi put probale sok od jabuke. Pošto je bila domaća cijeđena jabuka razblažila sam je sa prokuhanom vodom u omjeru pola-pola. Nije joj se svidjelo :( ...smrknula se i kasnije je cucu bočice samo prevrtala po ustima, kao kada je sita i ne može više jesti.
Čitala sam da djeca uglavnom tako reaguju na nove ukuse, doduše ovo nije nešto ni ukusno jer sam pripremila tako da bude mlako, jer joj ne smijem dati hladan sok, a iskreno sok od jabuke je fin samo kad je hladan.
Mene interesuje da li trebam nastaviti još dva dana sa jabukom, nakon jabuke sam planirala da joj ponudim rižine pahuljice, kupila sam hippove beby rice ili da joj ne dajem više sok os jabuke?
affidavit

#3128 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

funeral blues wrote:Beba ima osip po bradi i donjem dijelu obraza. Čini nam se da je zbog siperka (nekakav čudan materijal koji joj očito ne prija). Mazala sam dr.Pasha kremom, ali nema nekog efekta. Šta bi moglo pomoći? Možda kamilica?
Ne znam da li beba bljucka, možda je malo iziritirana kože usljed brisanja tuferom ili gazama. Moja beba još uvijek bljucka i ima po koju crvenu tačkicu na obrazima ili bradi. uvijek joj lice brišem tuferom ili sterilnim gazama, ali opet su te dvije tri tačkice tu. Mislim da to nije ništa strašno, umijem je svaki dan kamilicom, a kada manje bljucka znaju se skroz povući, nakon umivanja lice bude skroz čisto. Nikada se ništa nije pojavilo na vratu ili ostatku tijela, nije ni na čelu, tako da mislim da je to od bljuckanja.
funeral blues

#3129 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

Nema ni kod nas tog crvenila nigdje, osim po bradi i donjem dijelu obraza. Bljucka često, bali, trpa ruke u usta pa je moramo stalno brisati. Povuče se dok spava i preko noći. Zato smo pomislili da je do siperaka.
Lounge Act

#3130 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:14, edited 1 time in total.
Artemida84

#3131 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Artemida84 »

Drage moje, da i ovdje pitam da li mi netko moze preporuciti ortopeda koji radi privatno ( kontakt broj ili nesto)? Bebici je 4 mjeseca pa bih zbog kukova trebali na pregled. Unaprijed hvala :kiss: :kiss:
safran

#3132 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ako su samo kukovi u pitanju ja mogu preporučiti Eurofarm na Ilidži. Ne znam kako se zove ortoped ali stariji je - vodila sam tamo i starijeg (2005) i mlađeg sina (2011). Pregled je koštao 70 KM 2011.
Artemida84

#3133 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Artemida84 »

safran wrote:Ako su samo kukovi u pitanju ja mogu preporučiti Eurofarm na Ilidži. Ne znam kako se zove ortoped ali stariji je - vodila sam tamo i starijeg (2005) i mlađeg sina (2011). Pregled je koštao 70 KM 2011.
Danas je pedijatar rekao da su kukovi preskocili dva puta i da se javimo ortopedu da vidimo sta je u pitanju. Ultrazvuk je bio dobar pa ne znam otkuda sada da preskacu, mozda nije nista ali trebamo to provjeriti. Hvala, nazvat cu da pitam kada mozemo doci.
CherryLips

#3134 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Mi isli kod dr.Amele Mornjakovic u Unitic-u
Altsa

#3135 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Altsa »

safran wrote:
radenska wrote:Pitanje za zene koje su sunetile djecake. Koliko dugo traje oporavak od tog stresnog dogadjana :roll: MI razmisljali da to obavimo u sanasi iduce sedmice akobogda pa se vec sekiram :-? :?
Beba je ko nova za 2-3 dana, mater za 24 sata a ocu, bogami, treba i 10-ak dana da dođe sebi. :lol: :lol: :lol:
Sanasa :thumbup:
bogami materama treba vise da se povrate...beba cim propiski ko nova
affidavit

#3136 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by affidavit »

Danas smo drugi put pile sok od jabuke. Dala sam joj čisti sok, bez dodavanja vode, popila je 50 ml nije ni trepnula. :D Ne znam samo da joj nisam dala previše, ona bi pila još da je bilo u flašici, ali ne znam kolike otprilike trebaju da budu porcije sokića, našla sam za čvrstu hranu, ali nisam uspjela naći za sok? Nadam se samo da se neće dobiti osip ili slično...
CherryLips

#3137 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Beba mi je prehladjena,nos zacepljen,otimamo se da mu bar malo sline izvucemo onim aspiratorom na usisivac,temp je sada 37,5, luk sam mu stavila blizu,sta jos mogu da uradim da mu malo olaksam?
otherside

#3138 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

dr theiss balsam namazati na grudni kos sprijeda i nazad (dobar je kod kasljucanja ali olaksava i disanje) ili
uzeti etericno ulje eukaliptusa i par kapi pomjesati sa malo vode u tanjiricu i staviti na prozor. cijela soba mirise a lakse se dise.
ovo sam ja radila za svoje curice i pomoglo je. a i matori su bolje spavali :D
Sunculish

#3139 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

CherryLips wrote:Beba mi je prehladjena,nos zacepljen,otimamo se da mu bar malo sline izvucemo onim aspiratorom na usisivac,temp je sada 37,5, luk sam mu stavila blizu,sta jos mogu da uradim da mu malo olaksam?
Ista situacija, kašlje ko velika. Srećom se nije spustilo na pluća. Hropti joj iz nosića ali, izgleda, nije još sazrilo da se može aspiratorom izvući. Kako to luk stavljaš?? :shock:
max07

#3140 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

Sunculish wrote:
CherryLips wrote:Beba mi je prehladjena,nos zacepljen,otimamo se da mu bar malo sline izvucemo onim aspiratorom na usisivac,temp je sada 37,5, luk sam mu stavila blizu,sta jos mogu da uradim da mu malo olaksam?
Ista situacija, kašlje ko velika. Srećom se nije spustilo na pluća. Hropti joj iz nosića ali, izgleda, nije još sazrilo da se može aspiratorom izvući. Kako to luk stavljaš?? :shock:
Luk raskrizi i stavi u blizinu bebine glavice. To bi trebalo pomoci da beba prodise. Inace, kapaj cesto fiziolosku otopinu u nos i cisti slinice aspiratorom.
A obavezno i ovo sto otherside spominje - dr. theiss balzam na prsa i ledja. Mozete je onako blago lupkati po ledjima da se slajm koji se tu nakupio odvoji i da ga moze izbaciti kasljem.
Sretno :)
CherryLips

#3141 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Moj beban ne kaslje,samo nos radi,temp nema trenutno,luk i eukaliptus su od sinoc u sobi,sad mu pravim i sljez,valjda se necesl sta iskomplikovati i dugo ga muciti....
CherryLips

#3142 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Moj beban ne kaslje,samo nos radi,temp nema trenutno,luk i eukaliptus su od sinoc u sobi,sad mu pravim i sljez,valjda se necesl sta iskomplikovati i dugo ga muciti....
holowey

#3143 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by holowey »

kad je nas pulen imao desetak mjeseci, kuburili smo sa zacepljenim nosom...ni luk, ni eukaliptus na radijatoru nije pomagao... na savjet dr. ademovic smo pravili serpu caja od kamilice i inhalirali bebaca iznad serpe... ta isparenja su "rastapala" zacepljeni nos, te je onda bilo lakse to pokupiti sa aspiratorom koji se stavlja na usisivac... to smo obicno radili pred spavanje pa je bebac onda mogao da prespava cijelu noc bez da ga nos budi... dr. ademovic nam je tad rekla da je to bolja varijanta nego da se krene sa bilo kakvim kapima, kao tek ako to ne pomogne onda bi isle neke kapi...
radenska

#3144 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Sunetili smo bebu ali nismo jos uspjeli skinuti onaj zavoj. Isto kao da se malo kozice zakacilo na zavoj i strasno ga boli kad se dohvati. NAtapali kamilicom i nista. Ima li jos neki dobar nacin skidanja zavoja.
Sunculish

#3145 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Sunculish »

max07 wrote:Luk raskrizi i stavi u blizinu bebine glavice. To bi trebalo pomoci da beba prodise. Inace, kapaj cesto fiziolosku otopinu u nos i cisti slinice aspiratorom.
A obavezno i ovo sto otherside spominje - dr. theiss balzam na prsa i ledja. Mozete je onako blago lupkati po ledjima da se slajm koji se tu nakupio odvoji i da ga moze izbaciti kasljem.
Sretno
Sinoć isprobali luk i jutros pun aspirator šlajma. Sinoć je i prvi put posle ihahaj vremena prespavala u svom krevetcu i nisam je morala prebacivati kod nas. Samo je 5x u toku noći tražila da se hrani i odmah bi zaspala. Već smo hB naspavaniji 8) .
Hvala max07 :thumbup:
kadinica

#3146 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

radenska wrote:Sunetili smo bebu ali nismo jos uspjeli skinuti onaj zavoj. Isto kao da se malo kozice zakacilo na zavoj i strasno ga boli kad se dohvati. NAtapali kamilicom i nista. Ima li jos neki dobar nacin skidanja zavoja.
Zalijevati kantarionovim uljem u većim količinama.

Kad se skine zavoj, stavljaj mu vazelinske gaze (ima u svakoj apoteci), nema šanse da se zalijepe.
otherside

#3147 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Sunculish wrote: Sinoć isprobali luk i jutros pun aspirator šlajma. Sinoć je i prvi put posle ihahaj vremena prespavala u svom krevetcu i nisam je morala prebacivati kod nas. Samo je 5x u toku noći tražila da se hrani i odmah bi zaspala. Već smo hB naspavaniji 8) .
hvala maxici a Boga mi i safranici, ona je pokrenula kampanju "sitno likac rezi, slina ce da bjezi" :D
i sve majke su se navukle :D
osim mene, nemajke :D ne volem miris luka nikako :oops:
max07

#3148 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

otherside wrote:
Sunculish wrote: Sinoć isprobali luk i jutros pun aspirator šlajma. Sinoć je i prvi put posle ihahaj vremena prespavala u svom krevetcu i nisam je morala prebacivati kod nas. Samo je 5x u toku noći tražila da se hrani i odmah bi zaspala. Već smo hB naspavaniji 8) .
hvala maxici a Boga mi i safranici, ona je pokrenula kampanju "sitno likac rezi, slina ce da bjezi" :D
i sve majke su se navukle :D
osim mene, nemajke :D ne volem miris luka nikako :oops:
trazicemo od safranice da nam genetski modificira luk tako da djeluje a da ne smrdi :D
otherside

#3149 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

max07 wrote: trazicemo od safranice da nam genetski modificira luk tako da djeluje a da ne smrdi :D
genijalna ideja :D
Alhemicarkaa

#3150 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

otherside wrote:
max07 wrote: trazicemo od safranice da nam genetski modificira luk tako da djeluje a da ne smrdi :D
genijalna ideja :D
c c c c c sve nemajka do nemajke, bio, organic, ovo ono, to ništa?
Post Reply