Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
suza81
#2951 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala safran! danas se uredno pokakala u tus kabinu, a kad je nagovaram da kaka u tutu ili solju histericno odbija 
-
safran
#2952 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hajd, da nisam ja jedina koja skuplja po kadi. polako, njemu je trebalo oko mjesec dana da iz kade pređe na šolju .... danas mi je 4 puta uredno najavio da hoće da sjedne i ni jednom nije ostao dužan.
- CherryLips
#2953 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Bebac je sinoc konacno kakio,ljubi ga majka:) kad nisam pelenu uokvirila i okacila na zid:) I danas jos dva puta,ma presretna sam:) hvala mamicama na savjetima:)
- ciki4
#2955 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko radosti kaka moze unijeti u kuću pa to je čudoCherryLips wrote:Bebac je sinoc konacno kakio,ljubi ga majka:) kad nisam pelenu uokvirila i okacila na zid:) I danas jos dva puta,ma presretna sam:) hvala mamicama na savjetima:)
-
_spring_
#2956 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Da li neko ima iskustva sa strabizmom kod djece?? Peporuka za doktora privatno /drzavno??
- Alhemicarkaa
#2957 Re: Bebe - ALL ABOUT!
CherryLips wrote:Bebac je sinoc konacno kakio,ljubi ga majka:) kad nisam pelenu uokvirila i okacila na zidI danas jos dva puta,ma presretna sam:) hvala mamicama na savjetima:)
- Artemida84
#2958 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pozz svima. Molim vas za pomoc, joj tako sam ocajna. Imam djecaka od 20 dana i muce ga erovjvjetrovi ada hoce prdnuti toliko se napne i vrisne da je to strasno. Dojim ga i dajem 2 obroka dohrane - novalac AC po preporuci pedijatra. Kaze pedijatar dacnema grceve i da to crijeva rade ali on se muci to je strasno. Da li smijem neki caj da mu dajem? I za caj pedijatar kaze da ne treba. Molim vas bilo koji jsavjet je dobro dosao... Unaprijed hvala.
P.s. Izvinite na greskama pisem u zurbi :-(
P.s. Izvinite na greskama pisem u zurbi :-(
-
safran
#2959 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Stvarno nemam iskustva sa tako malom bebom ali mu možeš dati neki od čajeva predviđenih za bebe do mjesec dana - mislim Hipp komorač samo. Ja sam svom stavljala po par zrna kima u vodu za AD dok se prokuhavala. Naravno, kasmije ukloniš kim. Ali moj je bio stariji - oko 2 mjeseca.
Probaj masažu stomačića - lagano pritiskati u pravcu kazaljke na satu - dakle od bebine desne strane stomačića prema lijevom dijelu a onda mu lagano nogice saviti u koljenima i gurnuti prema stomačiću. Tako bi trebao ispustiti vjetrove.
Šta ti jedeš - hrana bogata celulozom kod nekih beba može izazvati probleme. Također, kupi sebi čaj od komorača - ima babylove u DM. Kako mu daješ dohranu - kao dopunu poslije dojenja ili kao zaseban obrok? Ne poznajem taj Novalac - pogledaj sastav, ako sadrži skrob on mu može praviti probleme.
Eto, nešto od ovoga možda upali - sretno.
Probaj masažu stomačića - lagano pritiskati u pravcu kazaljke na satu - dakle od bebine desne strane stomačića prema lijevom dijelu a onda mu lagano nogice saviti u koljenima i gurnuti prema stomačiću. Tako bi trebao ispustiti vjetrove.
Šta ti jedeš - hrana bogata celulozom kod nekih beba može izazvati probleme. Također, kupi sebi čaj od komorača - ima babylove u DM. Kako mu daješ dohranu - kao dopunu poslije dojenja ili kao zaseban obrok? Ne poznajem taj Novalac - pogledaj sastav, ako sadrži skrob on mu može praviti probleme.
Eto, nešto od ovoga možda upali - sretno.
-
Lounge Act
#2960 Re: Bebe - ALL ABOUT!
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:18, edited 1 time in total.
- Artemida84
#2961 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala drage moje. Masaze redovno primjenjujem i bude mu lakse ali ujutro nam je najgore. Ja jedem uglavnom kuhano i izbjegavam sve ono sto noze prouzrociti grceve ili vjetrove. Novalac ne sadrzi skrob a dajem nu kao dopuna dojebju ne kao zaseban obrok. Dr mi je dao da ga dihranjujem jer nemam dovoljno mlijeka i dihete neprekidno place. A mislila sam potraziti i drugo misljenje ili mozda promijeniti AD . Joj sano da mu hoce prestati, tako mi ga je zao... Hvala jos jednom :-* :-*
- max07
#2962 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Artemida, nama je jedna pedijatrica rekla kako je AD bolje dati kao zaseban obrok, a ne odmah poslije dojenja. Navodno, mjesavina majcinog mlijeka i AD-a moze prouzrokovati grceve/bolove.Artemida84 wrote:Hvala drage moje. Masaze redovno primjenjujem i bude mu lakse ali ujutro nam je najgore. Ja jedem uglavnom kuhano i izbjegavam sve ono sto noze prouzrociti grceve ili vjetrove. Novalac ne sadrzi skrob a dajem nu kao dopuna dojebju ne kao zaseban obrok. Dr mi je dao da ga dihranjujem jer nemam dovoljno mlijeka i dihete neprekidno place. A mislila sam potraziti i drugo misljenje ili mozda promijeniti AD . Joj sano da mu hoce prestati, tako mi ga je zao... Hvala jos jednom :-* :-*
Mozda da ga pokusas podijiti onda kad imas najvise mlijeka, a da mu za naredni obrok das adaptirano.
I mi smo jedno vrijeme dohranjivali sa Novalac AC, ali sam onda presla na Aptamil Comfort. Nekako mi je bilo jednostavnije ga nabaviti (a ne svaki put ici u apoteku).
Cudno mi je to sto je pedijatar odmah iskljucio grceve. Moj mali je isto tako skoro pa od rodjenja imao grceve. To mozes prepoznati po tome ako nakon hranjenja place, podize nogice prema stomaku i grci ih.
Pored masaze mozes pokusati jos i sa malim termoforom. Mi imamo onaj mali sa lavandom kojeg blago zagrijavas u mikrovalnoj i savrseno nam je odgovarao.
Mozete uzeti i neke probioticke kapi (imas Waya, BioGaia itd. u apotekama). One bi mogle smanjiti nadutost.
Sretno, i naravno, pokusaj ga sto vise dojiti
- Artemida84
#2963 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Max hvala draga, pokusat cu AD davati kao zaseban obrok, mozda je to i muci. Novalac mi je pedijatrica preporucila pa ne znam da li od njega ima vjetrove, iako je imala i prije dohrane. A molim te gdje cu naci taj termofor sa lavandom da kupim i to? Ja sam i toplo ulje stavljala pa bude mu lakse. A za kapi cu isto probati pa ne moze mu biti gore. Hvala jos jednom mnogo :-* :-* :-*
-
safran
#2964 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Eh, da, zaboravih spomenuti i Espumisan - nije da je "ko rukom" ali pomaže. I smiješ ga davati tako maloj bebi.Artemida84 wrote:Max hvala draga, pokusat cu AD davati kao zaseban obrok, mozda je to i muci. Novalac mi je pedijatrica preporucila pa ne znam da li od njega ima vjetrove, iako je imala i prije dohrane. A molim te gdje cu naci taj termofor sa lavandom da kupim i to? Ja sam i toplo ulje stavljala pa bude mu lakse. A za kapi cu isto probati pa ne moze mu biti gore. Hvala jos jednom mnogo :-* :-* :-*
- max07
#2965 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo termofor uzeli u Mercatoru na Socijalnom. Ali vjerovatno ga ima i u drugim trznim centrima odn. prodavnicama sa opremom za bebe.Artemida84 wrote:Max hvala draga, pokusat cu AD davati kao zaseban obrok, mozda je to i muci. Novalac mi je pedijatrica preporucila pa ne znam da li od njega ima vjetrove, iako je imala i prije dohrane. A molim te gdje cu naci taj termofor sa lavandom da kupim i to? Ja sam i toplo ulje stavljala pa bude mu lakse. A za kapi cu isto probati pa ne moze mu biti gore. Hvala jos jednom mnogo :-* :-* :-*
Iskreno, ako su grcevi, to mora proci samo od sebe. Mi smo pokusali sve, ali mali je opet imao strasne napade svakih nekoliko dana, a nekad i svaki dan, da bi to sve jednog dana jednostavno prestalo - kao rukom odneseno. Znam da je tebi to strasno gledati, ali neka djeca jednostavno moraju proci kroz taj bolni proces razvoja crijeva.
- Artemida84
#2966 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Joj opet ja
. Jutros smo bili kod drugog pedijatra i rekao nam je da mu damo dohranu umjesto Novalaca Hipp Pre. E sad koji da od ona tri Bio, Combiotik i Organic uzmem? Nisam ni znala da imaju tri vrste jer je doktor rekao samo Hipp Pre. Joj izludise me vise svi.....
Unparijed hvala svima na odgovoru

- CherryLips
#2967 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo svom bebacu na pocetku davali pre combiotic,po preporuci patronazne...
-
radenska
#2968 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ni slucajno ne mijenjati ad bez neke velike nevolje. To je velika patnja za dijete. Ja sam bebu jedno vrijeme dojila i davala hipp 1, i onda nam je doktorica bez potpuno neutvrdjene dijagnoze ( malom nesto izbacilo po licu) rekla da je do ad i rekla da predjemo na NAN HA 1. On se je jadnicak toliko ispatio da je to strasno dok se nije navikao na NAN. I danas je na NAN i dobro mu ide.
Jedna stara iskusna pedijatrica nam je rekla da i mijesanje ad i dojenja takodjer izaziva grceve i probleme sa stolicom.
Ja dok sam davala hipp davala sam organic i dobra mu je bila, to je bio jedini period kad je imao potpuno zutu stolicu.
Jedna stara iskusna pedijatrica nam je rekla da i mijesanje ad i dojenja takodjer izaziva grceve i probleme sa stolicom.
Ja dok sam davala hipp davala sam organic i dobra mu je bila, to je bio jedini period kad je imao potpuno zutu stolicu.
-
affidavit
#2969 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@Artemida, ja imam bebu staru dva mjeseca i od pocetka koristim dohranu uz dojenje, ja sam bebu rodila puno ranije i u pocetku nije znala sisati, ali ipak smo uspjeli da se odrzimo i na siki.
Meni su jos u porodilistu rekli da koristim hipp pre, ja sam u pocetku koristila organic, ali kod mene baba je imala jako tvrdu stolicu, vjetrove i grceve. Manje vise i danas se mucimo sa istim problemima, ali sam u medjuvremenu presla na hipp combiotic jer on za razliku od organica sadrzi dobre bakterije koje mogu pomoci kod nekih od ovih problema. Nama je pomogla kod tvrde stolice, sada beba ima dosta meksu stolicu, kaki cesce i bez mnogo naprezanja. Grcevi i vjetrovi su jos uvijek prisutni. I ja sam od prvog mjeseca koristila espumisan kapi i djelimicno su pomagale. Sada sam pocela da koristim kapi biogaia, pa cemo vidjeti kako djeluju.
U svakom slucaju ako budes mjenjala dohranu nemoj to koristiti tako sto ces samo uvesti novu, nego to radi postepeno smanjuj broj obroka te koju trenutno koristis a povecavaj ovu koju planiras uvesti.
Moja beba nekad zna po cijeli dan da place. grci se mase rukicama, ma strasno je to za vidjeti, i slusati pogotovo ako si sama sa bebom kao ja.
Meni je pedijatrica rekla, jos u prvom mjesecu, da mogu koristiti hipp kamilicu izmedju obroka, to je doduse zbog stolice, komorac smijes 17 dana nakon rodjenja bebe, ali moja beba nikada nije htjela komorac, kamilicu joj dajem u snu.
Zamolila bih ove zene koje su koristile kim da mi jos jednom napisu kako se to koristi, neko mi je rekao da je dobro koristiti vodu od kima za pravljenje hapice, ali mi nije jasno kako to radim. To se koristi protiv grceva, to stvarno nisam probala, a voljela bih, jer skoro sve ostalo jesam.
Meni su jos u porodilistu rekli da koristim hipp pre, ja sam u pocetku koristila organic, ali kod mene baba je imala jako tvrdu stolicu, vjetrove i grceve. Manje vise i danas se mucimo sa istim problemima, ali sam u medjuvremenu presla na hipp combiotic jer on za razliku od organica sadrzi dobre bakterije koje mogu pomoci kod nekih od ovih problema. Nama je pomogla kod tvrde stolice, sada beba ima dosta meksu stolicu, kaki cesce i bez mnogo naprezanja. Grcevi i vjetrovi su jos uvijek prisutni. I ja sam od prvog mjeseca koristila espumisan kapi i djelimicno su pomagale. Sada sam pocela da koristim kapi biogaia, pa cemo vidjeti kako djeluju.
U svakom slucaju ako budes mjenjala dohranu nemoj to koristiti tako sto ces samo uvesti novu, nego to radi postepeno smanjuj broj obroka te koju trenutno koristis a povecavaj ovu koju planiras uvesti.
Moja beba nekad zna po cijeli dan da place. grci se mase rukicama, ma strasno je to za vidjeti, i slusati pogotovo ako si sama sa bebom kao ja.
Meni je pedijatrica rekla, jos u prvom mjesecu, da mogu koristiti hipp kamilicu izmedju obroka, to je doduse zbog stolice, komorac smijes 17 dana nakon rodjenja bebe, ali moja beba nikada nije htjela komorac, kamilicu joj dajem u snu.
Zamolila bih ove zene koje su koristile kim da mi jos jednom napisu kako se to koristi, neko mi je rekao da je dobro koristiti vodu od kima za pravljenje hapice, ali mi nije jasno kako to radim. To se koristi protiv grceva, to stvarno nisam probala, a voljela bih, jer skoro sve ostalo jesam.
-
affidavit
#2970 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne znam da li je necija beba imala pupcanu kilicu, voljela bih da cujem da li ste pustili da se to samo sredi ili ste ipak koristili pojaseve za to, dugmice i slicno.
Nama je hirurg rekao da se kod vecine djece kilica povuce do druge godine i da ne koristimo nista, jednostavno da provjeravamo da li je kilica mekana.
Ja se iskreno bojim da to radim, ali ipak radim sta se moze, a uz to moja beba zna plakati po cijele dane zbog grceva i probave generalno, onda se ta kilica jos dodatno poveca pa izgleda strasnije.
Dakle, da li je neko pustio da se to samo sredi i da je i bilo tako, povukla se sama ili ste ipak koristili pojas ili dugmice?
Nama je hirurg rekao da se kod vecine djece kilica povuce do druge godine i da ne koristimo nista, jednostavno da provjeravamo da li je kilica mekana.
Ja se iskreno bojim da to radim, ali ipak radim sta se moze, a uz to moja beba zna plakati po cijele dane zbog grceva i probave generalno, onda se ta kilica jos dodatno poveca pa izgleda strasnije.
Dakle, da li je neko pustio da se to samo sredi i da je i bilo tako, povukla se sama ili ste ipak koristili pojas ili dugmice?
-
safran
#2971 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam to radila jer moj beban nije htio čaj - samo mlijeko. Ništa posebno, kad prokuhavaš vodu za AD ubaciš 3-4 zrna kima koje poslije izvadiš. Vodu kasnije koristiš kao i obično. Nama je pomagalo sa grčevima i gasovima.affidavit wrote: Moja beba nekad zna po cijeli dan da place. grci se mase rukicama, ma strasno je to za vidjeti, i slusati pogotovo ako si sama sa bebom kao ja.
Meni je pedijatrica rekla, jos u prvom mjesecu, da mogu koristiti hipp kamilicu izmedju obroka, to je doduse zbog stolice, komorac smijes 17 dana nakon rodjenja bebe, ali moja beba nikada nije htjela komorac, kamilicu joj dajem u snu.![]()
-
affidavit
#2972 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala @safran, vrijedi i to pokusati, nikad covjekne zna sta moze da pomogne.safran wrote:Ja sam to radila jer moj beban nije htio čaj - samo mlijeko. Ništa posebno, kad prokuhavaš vodu za AD ubaciš 3-4 zrna kima koje poslije izvadiš. Vodu kasnije koristiš kao i obično. Nama je pomagalo sa grčevima i gasovima.affidavit wrote: Moja beba nekad zna po cijeli dan da place. grci se mase rukicama, ma strasno je to za vidjeti, i slusati pogotovo ako si sama sa bebom kao ja.
Meni je pedijatrica rekla, jos u prvom mjesecu, da mogu koristiti hipp kamilicu izmedju obroka, to je doduse zbog stolice, komorac smijes 17 dana nakon rodjenja bebe, ali moja beba nikada nije htjela komorac, kamilicu joj dajem u snu.![]()
-
duboka_misao
#2973 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i u kamilicu mu stavi par zrna da prokuhaju
-
zodi36
#2974 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pozdrav.jel zna neko do kad se formira djetetu glava.kod naseg bebaca nekako nazad nikako da se oblikuje glavica.naprijed je to sve ok i ono zaokruzilo se ali nazad nekako spoljosteno izgleda pa nas malo strah.inace bebac je super,veseo i prekjuce je imao dva mjeseca.imamo li razloga za brigu
- putujucidzindas
#2975 Re: Bebe - ALL ABOUT!
affidavit wrote:Ne znam da li je necija beba imala pupcanu kilicu, voljela bih da cujem da li ste pustili da se to samo sredi ili ste ipak koristili pojaseve za to, dugmice i slicno.
Kad smo isli na kontrolu kukova, napade nas doktor - dijete ima kilicu, a nista ne radimo. Onda mu je stavio onaj neki smotuljak, gurnuo unutra i zalijepio. Rekao nam je da to ne diramo 2 sedmice i da ne kupamo bebu 2 sedmice, sto je nama bilo van pameti - bilo katastrofa vruce. Sutra smo svakako morali do Vrazove, oni to tamo ponovo spakuju - mali dobije alergijsku reakciju na flaster, sa sve plikovima ispod flastera. Elem, nikad vise nismo nista cackali - sve OK sad.