Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vazi

#2676 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vazi »

putujucidzindas wrote:ja svog nisam.
kupila A-derma exomega kremu, koja se preporucuje kod atopijskog dermatitisa i suhe koze, nije pomogla.
pomogla je dr.pasha krema za bebe
hvala ti, ne znam prodaju li oni preko neta, salju li u inostransvo?

evo nasla sam ih i poslala sam im mail, hvala ti jos jednom
putujucidzindas

#2677 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Ne znam da li salju. Ako zapne, javi.
radenska

#2678 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

E sad i ja mogu na ovu temu :D Ove sa trudnjaca znaju moje silne probleme s dojenjem. Ugl. kupim danas one silikonske bradavice (po preporuci patronazne) i beba pocela da doji. Ispocetka tesko, poslije vuce kao na flasicu. Naravno, dohranu mu ne smijem prekidati jer bi ostao gladan dok mlijeko jos ne nadodje, ipak je 10 dana gotovo bez mog mlijeka.
Uglavnom, presretna sam, ne brine me sto su silikonske, bitno je da mi mlijeko ne propada.
safran

#2679 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

radenska wrote:E sad i ja mogu na ovu temu :D Ove sa trudnjaca znaju moje silne probleme s dojenjem. Ugl. kupim danas one silikonske bradavice (po preporuci patronazne) i beba pocela da doji. Ispocetka tesko, poslije vuce kao na flasicu. Naravno, dohranu mu ne smijem prekidati jer bi ostao gladan dok mlijeko jos ne nadodje, ipak je 10 dana gotovo bez mog mlijeka.
Uglavnom, presretna sam, ne brine me sto su silikonske, bitno je da mi mlijeko ne propada.
ma samo naprijed i dohranjuj nakon dojenja - kad se iznervira - pravi male porcije pa će češće dojiti i navući mlijeko
vanad

#2680 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Super Radenska, samo nastavi!
radenska

#2681 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ovom mom malom tek deseti dan a vec ga muce grcevi, od jutros u 5 pa danas do 2 muke zive s njim. Nateze se on kao kakio bi ali nista nema. Smije li se sta dati tako maloj bebi ili ce proci samo od sebe.
safran

#2682 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Može espumisan kapi, kad prokuhavaš vodu za dohranu možeš ubaciti jedno do dva zrnca kima, masaža tibe, grijanje tijelo uz tijelo je najbolje - imaž unazad 3-4 stranice dosta savjeta.
LieToMe

#2683 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Mi danas proslavismo mali rodjendan :D prvi mjesec dana proleti u neznanju :-) pala i torta u obliku srca, bas smo onako lijepo profestali, a onda smo teferic zavrsili kupanjem i masazom sa lavandom a sve to zalili maminim mlijekom pred spavanje :D ma bas onako lijep mali rodjus :D
Sto bi rekli, nista ne trazimo samo se hvalimo :lol:
A nasli smo i novu pozu za spavanje :roll: najvise voli kad je uzmu mama ili tata, stave na grudi, ona okrene glavicu bocnu i gurne skroz pod bradu i sklupca se ko zeko...i onda spava, i spava :D

@radenska
super napredujes, samo ti njega hrani, meni kad su rekli nemoj slucajno ni dohranu, naviknuce se na flasicu vako nako... ma stvarno nigdje veze, dohranjivali je par dana, presla na siku bez ikakvih problema, evo je sad siki ko velika, imam osjecaj da su mi sike po citav dan na izvolite :lol: samo nek nisu gladni a sve ostalo ce biti ok :wink:
radenska

#2684 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma vala prestala sam da se sekiram,pokusacu jos malo, ako bude bude. Nisam ni ja umrla od mlijeka u prahu :D a odrasla sam na njemu, nikad sisu nisam htjela ni pogledati.
otherside

#2685 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

radenska wrote:Ma vala prestala sam da se sekiram,pokusacu jos malo, ako bude bude. Nisam ni ja umrla od mlijeka u prahu :D a odrasla sam na njemu, nikad sisu nisam htjela ni pogledati.
kako ide sa silikonskim leptiricima? mozes li ga dojiti s njima?
radenska

#2686 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma place kao da ga deru kad mu nudim. I to bas kroz vrisku povuce 15ak puta i onda mu dohranu moram dati. Bojim se da mi mlijeko skroz ne stane, sto zbog stresa sto zbog prigovora okoline sto ga ne dojim. A ne mogu ga gladnog ostaviti, on masallah moze pojesti svaka dva sata 120 ml
otherside

#2687 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

radenska wrote:Ma place kao da ga deru kad mu nudim. I to bas kroz vrisku povuce 15ak puta i onda mu dohranu moram dati. Bojim se da mi mlijeko skroz ne stane, sto zbog stresa sto zbog prigovora okoline sto ga ne dojim. A ne mogu ga gladnog ostaviti, on masallah moze pojesti svaka dva sata 120 ml
radenska, meni su svi govorili da prestanem dojiti i dam djetetu flasicu. ona je urlala non stop.
mjesec dana sam gurala i siku i flasicu dok jedan dan nisam ukinula flasicu. bio je horor 2-3 dana a onda je pocela samo sisati.
treba imati zivaca i izolirati se sa bebom za vrijeme dojenja a ne da ti 5 "tetki" stoji iznad glave, dize pritisak i daje savjete. takvo dojenje nece uspjeti definitivno.
pokusaj smiriti dijete prije podoja, mazi ga i pricaj mu, daj siku prije nego sto jako ogladni....
i ne zaboravi,
cime god budes hranila dijete ono ce rasti a tvoja ljubav je ipak najbitnija i nezamjenjiva :-D
Female_Sa

#2688 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Zene, nadam se da vam necu prekinuti tok razgovora i temu ali mi je hitno :(

Curica vec 2 sedmice ima kasastu stolicu. Vodila sam je dr. uradili leukocite i sve bilo ok, grlo ok, ne kaslje, nema temparaturu (imala je prije 2 sedmice kad se pojavio proliv, temparatura bila 2 dana 38°). U pocetku je imala proliv 2-3x dnevno, onda je to preslo u kasastu stolicu i tako je vec pune 2 sedmice. Davali joj linex, dijetalna ishrana (riza, makaroni, suh hljeb i sl., izbacili mlijeko koje smo joj davali 2x dnevno iz flasice) ali nista se ne mijenja, stolica i dalje kasasta i ima je 2-3x dnevno. Samo kaze da je boli stomak i ukaki se. Ja je dojim jos uvijek pomalo (nikako da je odbijem jer ne znam adekvatan nacin) iako joj je haman pa 2 godine. Ne znam da li je problem sa stolicom mozda uzrokovan mojim mlijekom :roll: :roll:

Ono sto je jos problem jeste da ako je iste sekunde kad se ukaki ne operem, odmah joj se guza zacrveni i uzasno je boli da ne da da se dotakne, pretpostavljam da je to od kisele sotlice..

Ako imate kakav savjet ili ako je ko imao problema sa ovim, nek' pishe. Hvala puno.
otherside

#2689 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja bih probala sa prolife ampulama. piju se ujutru prije obroka, ima kupiti u svakoj apoteci.
ali i pedijatru/gastroeneterologu na Pedijatrijsku kliniku, uzmes uputnicu u DZ.
vjerovatno neki enterovirus, obzirom na mirne Le (da nisu bili malo nizi od ref.vrijednosti?)
u svakom slucaju vise od dvije sedmice stolica drugacijih od uobicajenih je signal za doktora.
sretno!
Female_Sa

#2690 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

otherside wrote:ja bih probala sa prolife ampulama. piju se ujutru prije obroka, ima kupiti u svakoj apoteci.
ali i pedijatru/gastroeneterologu na Pedijatrijsku kliniku, uzmes uputnicu u DZ.
vjerovatno neki enterovirus, obzirom na mirne Le (da nisu bili malo nizi od ref.vrijednosti?)
u svakom slucaju vise od dvije sedmice stolica drugacijih od uobicajenih je signal za doktora.
sretno!

Leukociti su bili sasvim uredu, nisu bili nizi. Danas cu otici po uputnicu da uradimo analizu stolice. Curica normalno jede, vesela je, ponasa se sasvim obicno kao i svaki dan samo sto je odjednom zaboli stomak i kaze da hoce kakiti. Nadam se da nije nista ozbiljno :roll: :roll: Probat cu i ampulice...Hvala ti puno.
otherside

#2691 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ma nista, sretno! :)
sad vidjeh da sam napisala gastroenEterologu :lol:
javi nam sta je bilo :)
Female_Sa

#2692 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Mozda joj je i od mlijeka...trebala bih joj ukinuti mlijeko dok joj se stolica ustabili. Jutros je samo imala jednu kakicu i vishe nije danas cijeli dan...uh..bas sam se nasekirala. Sta cu ja Otherside bez tebe kad pocnes raditi..neces imati vremena za nas:)
otherside

#2693 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ihhhh, pa imas ovdje savjetodavaca koliko hoces. barem 5-6 zena koje puno znaju i ne drze to za sebe :wink:
hajde, drago mi je zbog malene :kiss:
i da, trebala bi joj ukinuti mlijeko dok se stolica ne regulise.
Female_Sa

#2694 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Evo da se javim. Jucer isli pedijatrici, pregledala je, kaze sve ok, nije dehidrirala, dala nam uputnice da radimo analizu na bakterije i viruse (Dip i Ilidza) i kupimo sinoc one casice za kakicu ali kakice ni na mapi :lol: :lol: Cekali sinoc, cekali i nista. Ja taman izlazim iz kuce jutros, krenula na posao, kad curica hoce da kaki. I kakila ona ali je stolica normalna bila, mislim, u cvrstom stanju, nije bila kasasta, dakle, stabilizovala se. Vidjet cu danas sta ce se desavati pa ako opet bude kasasta, odnesem na analizu. Mora da se kakica prepala doktora :lol: :lol:
CherryLips

#2695 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Bebica mi se osula po licu,najvise po obrazima,kad predjem prstom pravo je hrapavo i grubo,i crveni se,ali kad spava i smiri se,crvenilo nestane. Je li to jos ciscenje koze,hormoni,cuda...? Da li mazati nekom kremicom?
otherside

#2696 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

CherryLips wrote:Bebica mi se osula po licu,najvise po obrazima,kad predjem prstom pravo je hrapavo i grubo,i crveni se,ali kad spava i smiri se,crvenilo nestane. Je li to jos ciscenje koze,hormoni,cuda...? Da li mazati nekom kremicom?
jekoderm
Female_Sa

#2697 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Mozes probati i Niveinu SOS kremu.
Mr.Penguin

#2698 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mr.Penguin »

Ministarstvo pronašlo opasne tvari u mlijeku Vindije i Dukata

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/ ... ata-301129
putujucidzindas

#2699 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

CherryLips wrote:Bebica mi se osula po licu,najvise po obrazima,kad predjem prstom pravo je hrapavo i grubo,i crveni se,ali kad spava i smiri se,crvenilo nestane. Je li to jos ciscenje koze,hormoni,cuda...? Da li mazati nekom kremicom?
Kako je kad izadje vani, na hladnocu? Koliko ono bjese bebica stara?
radenska

#2700 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Drage mame, kakva su vam iskustva s pedijatrima na saraj polju. Iskreno, ja bih otisla ako ima neka ljubazna i susretljiva doktorica da se posavjetujem sto se tice ishrane ovog mog malog skakavca.
Nista mi nije jasno. 20 mu je dana, uspjela sam zamijeniti jutarnji obrok dojenjem, ostalo je dojenje pa flasica ( inace popije haman punu kao i bez dojenja) i danas stolica zelena. Potpuno zelena.
Ako znate kakvu da mi preporucite :kiss: :kiss: :kiss:
Post Reply