Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#2551 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E vanad, što mi nahvali bebaru
Hvala 
- putujucidzindas
#2552 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Isti suAlhemicarkaa wrote: Davala sam ja njoj AD - jede ta sve što joj daš, nemam ja problem da ona neće prihvatiti. Ali kad vidim koliko popije i koliko košta ta kutija razmišljam da dignem kredit
Ja planiram svakako, nevezano za dojenje, uskoro ovo što safran piše.
- Alhemicarkaa
#2553 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E, a probala sam AD i imala sam ovakvu facu
Ja probam sve što njoj dam i uglavnom imam tu facu
Ali ona puca ko velika. Bili neki dan kod moje majke (mamine mame) i ona skuhala tikvu i šerpu držala na podu. Došlo djete do šerpe, opkoračila je, i obje ruke u šerpu i jede li jede. Elem skoro sve pojela
Ja probam sve što njoj dam i uglavnom imam tu facu
Ali ona puca ko velika. Bili neki dan kod moje majke (mamine mame) i ona skuhala tikvu i šerpu držala na podu. Došlo djete do šerpe, opkoračila je, i obje ruke u šerpu i jede li jede. Elem skoro sve pojela
-
duboka_misao
#2554 Re: Bebe - ALL ABOUT!
legendaaaaaaaaaaaaaaaaa, moj ima nezdravu opsesiju sa bijelim lukom.Alhemicarkaa wrote:E, a probala sam AD i imala sam ovakvu facu![]()
Ja probam sve što njoj dam i uglavnom imam tu facu![]()
-
safran
#2555 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kredit čuvaj za drugo abdAlhemicarkaa wrote:9 i po mjeseci joj je.
Otkud mi kozje, a čitala sam negdje da je kozje najsličnije majčinom - u nekoj knjizi biohemije za fakultet.
Davala sam ja njoj AD - jede ta sve što joj daš, nemam ja problem da ona neće prihvatiti. Ali kad vidim koliko popije i koliko košta ta kutija razmišljam da dignem kredit
A na Laktovit sam naišla kad je stariji imao skok u razvoju i trebao preći na Hipp 1 ili nešto slično. Nije htio gusto mlijeko i gotovo. Plač, jadikovke, po cijeli dan mućkaj, poji i stalno gladan. I onda odem u Merkator i pregledam sve kutije koje su bile na polici i nađem taj Laktovit koji ne sadrži skrob a tada je imao 73 cal/100 ml - sva ostala max. 69 cal. Sumnjivo mi bilo što je upola jeftinije od Hipp-a, Aptamila i sl. Pogledam proizvođača - Austrija. Kupim jednu kutiju i sutra se vratim po još 10. Na njemu smo ostali do kravljeg.
- vanad
#2556 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja danas bebaci pravila hapu - mrkva, persun, krompir...probam ja nije to to...dodam skuhanu jabuku sto sam pravila za uzinu...dobro pravo - ono sto nije on pojeo, ja pojela
A jucer se zadesim u gostima na rucku. Iznijela zena supu a ona slana, jedva sam ja nju pojela. Gledam oko sebe, ostali svi jedu, ne dizu glavu. I sad ja kontam gdje je greska - jesu li to oni tako navikli da jedu slano ili sam ja sa djecom navikla da jedem skoro neslano.
A jucer se zadesim u gostima na rucku. Iznijela zena supu a ona slana, jedva sam ja nju pojela. Gledam oko sebe, ostali svi jedu, ne dizu glavu. I sad ja kontam gdje je greska - jesu li to oni tako navikli da jedu slano ili sam ja sa djecom navikla da jedem skoro neslano.
- putujucidzindas
#2557 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka_misao wrote:legendaaaaaaaaaaaaaaaaa, moj ima nezdravu opsesiju sa bijelim lukom.Alhemicarkaa wrote:E, a probala sam AD i imala sam ovakvu facu![]()
Ovom je posljednje oduševljenje prasa i sve oko luka
- putujucidzindas
#2558 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja prije jela sve mnogo slano. Sad sam se skroz odvikla.vanad wrote:j I sad ja kontam gdje je greska - jesu li to oni tako navikli da jedu slano ili sam ja sa djecom navikla da jedem skoro neslano.
- otherside
#2559 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja sad kuham sve neslano i neslatko
muz mi se navikao a mama samo koluta ocima kad dodje na rucak (dva puta godisnje)
muz mi se navikao a mama samo koluta ocima kad dodje na rucak (dva puta godisnje)
- Alhemicarkaa
#2560 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja nikad nisam jela slano. Moja mama je rano dobila visok pritisak i ništa nije solila. Mi sve dosoljavali, a vremenom se navikli. Ja skroz malo soli koristim. Po prehrani čovjek nikad ne bi rekao da sam Bosanka.
-
safran
#2561 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Otkad ti ja govorimputujucidzindas wrote:duboka_misao wrote:legendaaaaaaaaaaaaaaaaa, moj ima nezdravu opsesiju sa bijelim lukom.Alhemicarkaa wrote:E, a probala sam AD i imala sam ovakvu facu![]()
Ali ona puca ko velika. Bili neki dan kod moje majke (mamine mame) i ona skuhala tikvu i šerpu držala na podu. Došlo djete do šerpe, opkoračila je, i obje ruke u šerpu i jede li jede. Elem skoro sve pojela![]()
super
Ovom je posljednje oduševljenje prasa i sve oko luka
-
duboka_misao
#2562 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hajd kad priznajemo redom, ja nish ne solim i nikad nisam, kuham neslano muz sebi dosoljava sto moze.
- Alhemicarkaa
#2563 Re: Bebe - ALL ABOUT!
A kako spremate prasu i luk bebi?
-
duboka_misao
#2564 Re: Bebe - ALL ABOUT!
prasa sa riza u lonac a look bijeli sa jajima na sitno, crveni nako ko jabuku hruma.
- vanad
#2565 Re: Bebe - ALL ABOUT!
takva je i moja mama...moj tata citav zivot kuka sto jede neslano...svaki put kad ona napravi pitu problem jer tata ne moze da posoli zvrk naknadnoAlhemicarkaa wrote:Ja nikad nisam jela slano. Moja mama je rano dobila visok pritisak i ništa nije solila. Mi sve dosoljavali, a vremenom se navikli. Ja skroz malo soli koristim. Po prehrani čovjek nikad ne bi rekao da sam Bosanka.
Sad po stare dane se i on navikao
- putujucidzindas
#2566 Re: Bebe - ALL ABOUT!
a majke mi sam napisala "hvala safran", nego mi negdje nestalo 
- vanad
#2567 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prasa sa rizom je super - i ja se davim kad jedem. Moze i krem corba od prase - izdinstas prasu na puteru i zalijes mesnom vodom. Kad prokljuca, izblendas. Tako pravim i od crvenog luka ili tikve corbu. Moja kcer mora svaki dan imati corbu...
- putujucidzindas
#2568 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja mu luk ubacujem u ovo što kuham, pa ga najčešće izvadim, al mi ponekad i proleti. Prasu s rižom ili s krompirom i komadom mesa, poslije malo maslinovog i mrvicu soli.
- vanad
#2569 Re: Bebe - ALL ABOUT!
nema potrebe da vadis - to su vlakna, dobra za stolicu...
- putujucidzindas
#2570 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma ubijediše me da će mu biti težak. A kontam, ako već mlati prasu, što ne može i luk? Sad nam, posebno kako je bolestan, sve češće ostane
-
safran
#2571 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Uh, ova krem čorba dobro zvuči - probam je. A od tikve već drugi dan zaredom pravim lončinu - sa malo kukurznog brašna.vanad wrote:Prasa sa rizom je super - i ja se davim kad jedem. Moze i krem corba od prase - izdinstas prasu na puteru i zalijes mesnom vodom. Kad prokljuca, izblendas. Tako pravim i od crvenog luka ili tikve corbu. Moja kcer mora svaki dan imati corbu...
A bebanu sam (dok se posebno kuhalo) kuhala prasu (jako sitno nasjeckanu - nisam blendala) na vodi od koljenice, ubacim još i mrkve i na kraju rižu, bugur, proso - šta bude na redu. I malkice sam solila.
- max07
#2572 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vidim, recepti na tapetu
Mi naravno jos uvijek papamo samo mlijeko i malo AD-a (krajem mjeseca punimo 4 mjeseca). Dohranu ne mislim poceti uvoditi prije nekog petog ili sestog mjeseca. Mislim da cu pratiti fizicki razvoj bebana i ocijeniti kad bi mogao biti spreman za cvrstu hranu... Svi moji na to samo odmahuju glavom i spominju kako su i mene vec od treceg mjeseca poceli hraniti cvrstom hranom pa mi eto nista ne fali... Kad samo cujem da i danas pitu sirnicu daju bebama od tri-cetiri mjeseca
Cudo je od nas ista dobro ispalo
@ safran i @otherside - hvala na savjetu za dr. theiss balzam. odmah danas uzela i namazala. safran, muza nisam mogla sprijeciti da se i on ne namaze obilato
@ alhemicarko - ako hoces, ja ti mogu posuditi moju izdajalicu, imam jednu viska, a zdrava sam
. medjutim, i ja mislim da si ti dovoljno dojila i da ne moras brinuti za malu. kozje mlijeko imas uzeti po trznim centrima, npr. u merkatoru ga ima. ja sam inace cula da je magarece mlijeko (je li se ovako kaze
) najblize majcinom - ljudskom - mlijeku. eh, to ce vec biti malo teze naci 
Mi naravno jos uvijek papamo samo mlijeko i malo AD-a (krajem mjeseca punimo 4 mjeseca). Dohranu ne mislim poceti uvoditi prije nekog petog ili sestog mjeseca. Mislim da cu pratiti fizicki razvoj bebana i ocijeniti kad bi mogao biti spreman za cvrstu hranu... Svi moji na to samo odmahuju glavom i spominju kako su i mene vec od treceg mjeseca poceli hraniti cvrstom hranom pa mi eto nista ne fali... Kad samo cujem da i danas pitu sirnicu daju bebama od tri-cetiri mjeseca
@ safran i @otherside - hvala na savjetu za dr. theiss balzam. odmah danas uzela i namazala. safran, muza nisam mogla sprijeciti da se i on ne namaze obilato
@ alhemicarko - ako hoces, ja ti mogu posuditi moju izdajalicu, imam jednu viska, a zdrava sam
-
safran
#2573 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma to tajo testira prije nego na sinu primijeni. Što se tiče klope onom tvom buhtlanu ništa ne fali sad za sad. Možeš ga nekad potkraj petog mjeseca početi učiti da se druži sa kašičicom - joooj, kako su mi smiješni kad isplaze jezik i ne znaju šta bi sa njom. I na početku to i nije neko hranjenje - više vježba i testiranje. Ma sam će ti on sve objasniti.
- vanad
#2574 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Max, ja sam kod svoje djecu pocela sa dohranom kad su oni poceli meni iz tanjura da vade hranu
. To je otprilike tu negdje oko punog petog mjeseca, pocetkom sestog.
Postoji li neki skok u razvoju kod djeteta od 28 mjeseci? Ja ovo starije dijete ne mogu nikako nahraniti. Lakse mi je muza nahraniti nego nju. Mi taman veceramo a ona za pola sata dodje da je strasno gladna
Postoji li neki skok u razvoju kod djeteta od 28 mjeseci? Ja ovo starije dijete ne mogu nikako nahraniti. Lakse mi je muza nahraniti nego nju. Mi taman veceramo a ona za pola sata dodje da je strasno gladna
-
safran
#2575 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima veću energetsku potrošnju a manji kapacitet. I beban kad je zdrav prežvaće dan. Evo i sad kad je bolestan 1,5 L mlijeka standardno.