Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#2376 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:safran, došli i mi do crnog luka. :( Nosić nam hropti, i puno kašlje. Pomaže li crni luk i kod kašlja? Šta da koristim za kašalj (suh, baš je dere, čini mi se). I kako se stavlja taj crni luk, kako se isječe, u šta da stavim?
dr thesis, mukoplantov balzam sa eukaliptusom protiv prehlade.
namazes na prsa i ledja.
super stvar, kod bebe je meni puno pomogao.
putujucidzindas

#2377 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Znači, nije miša mala bolje?
Mi evo i dalje hrčemo i hroptimo, kašlja nigdje na pomolu. Dajem mu čaj od sljeza, ponekad malo ukapam u nos. Zaboravila sam skroz da mi je niko_niko_kao_ja već rekla za taj eukaliptus. Aida nam dade tantum verde da mu špricamo grlo, jer je zapravo samo grlo upaljeno.
Kuća smrdi na luk danima- izrežeš glavicu, strpaš u najlon čarapu i staviš joj blizu glave na spavanju. Sutra promijeniš.
Alhemicarkaa

#2378 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Hvala.
otherside wrote:
Alhemicarkaa wrote:safran, došli i mi do crnog luka. :( Nosić nam hropti, i puno kašlje. Pomaže li crni luk i kod kašlja? Šta da koristim za kašalj (suh, baš je dere, čini mi se). I kako se stavlja taj crni luk, kako se isječe, u šta da stavim?
dr thesis, mukoplantov balzam sa eukaliptusom protiv prehlade.
namazes na prsa i ledja.
super stvar, kod bebe je meni puno pomogao.
De sad malo detaljnije, je li taj balsam de thesis? Ili je dr. thesis neki sirup, a posebno je ovaj balsam?
safran

#2379 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Je, je, Mukoplant dr. Theiss balzam - maže se po prsima i leđima - fenomenalan je i sigurno može za bebe. Uz to i luk - kako je džindas napisala - pomaže i za kašalj a lakše slinke izlaze.
Last edited by safran on 11/01/2013 10:21, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#2380 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:Znači, nije miša mala bolje?
Mi evo i dalje hrčemo i hroptimo, kašlja nigdje na pomolu. Dajem mu čaj od sljeza, ponekad malo ukapam u nos. Zaboravila sam skroz da mi je niko_niko_kao_ja već rekla za taj eukaliptus. Aida nam dade tantum verde da mu špricamo grlo, jer je zapravo samo grlo upaljeno.
Kuća smrdi na luk danima- izrežeš glavicu, strpaš u najlon čarapu i staviš joj blizu glave na spavanju. Sutra promijeniš.
Ma bolje je, sad ne plače kad kašlje,ili je manje boli ili se navikla.

Još jedno pitanje, šta bebe pritisnu na tastaturi pa se slova na foumu smanje do veličine mrava, ili povećaju do veličine slona? Nikako da odgonetnem koja je to tipka na tastaturi?
safran

#2381 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:
putujucidzindas wrote:Znači, nije miša mala bolje?
Ma bolje je, sad ne plače kad kašlje,ili je manje boli ili se navikla.

Još jedno pitanje, šta bebe pritisnu na tastaturi pa se slova na foumu smanje do veličine mrava, ili povećaju do veličine slona? Nikako da odgonetnem koja je to tipka na tastaturi?
Hahahaha, to nju moraš pitati - meni beban svaki put otkrije neko novo čudo. Sad je otkrion on/off dugme i kako priđe laptopu tako ga pritisne. Neki da kažem ja "ma kako ga svaki put" kaže on meni "ako" i pravo na dugme.
Alhemicarkaa

#2382 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Hahaha, i naša je otkrila to dugme, ja sam joj zahvalna. Za NG pritisnula off u 7naveče, e reko svaka čast, sad je tata osuđen da sa mamom proslavi NG, a ne sa mailom :D
niko_niko_kao_ja

#2383 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

dr. theiss je zakon. :-D nama je pravo pomogla ta mast.
a za kasalj pomaze i pekmez od jabuka, bar je nama pomogao
mi neki dan bili na kontroli, grlo se smirilo, imamo malo slajma. terapija sto vise tecnosti i lupkanje po ledjima, a bebac kako se prehladio vode nesto malo pije i to na silu, a nista drugo nece. :-)
Alhemicarkaa

#2384 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Šta bi za kafu, da nam ne pobjegne striper? :-)
putujucidzindas

#2385 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Meni se čini da su i mame za njim pobjegle :lol:
safran

#2386 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Hihihi, ja danas bila sa 2 komada djece u kinu - gledali Krš & lom. Išli smo sa drugarom i njegovom mamom. Beban je malo stajao, malo hodao a bogami i malo sjedio u stolici. Sve u svemu - bio je miran i gledao film. Samo su mu "cale" spadale sa nosa pa je gledao bez njih.
safran

#2387 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Iiiiiii, kod nas pljuske drugi put - izgleda da je kod nas pravilo da pljuske idu dan nakon kina.
putujucidzindas

#2388 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ovaj mali danas neće da doji :?

Ovaj vikend je uglavnom bio s mužem, ja imala nekakve frke, pa sam mu dolazila samo kad je trebalo da doji. E jučer poslijepodne je lagano počelo - u vrijeme u koje obično doji, dam mu, on me ugrize 2-3 puta i smije se, ja odustanem. Sljedeći put isto tako. Jutros je nešto ko biva sisao, kad se probudio, a ostatak dana sve folira. Evo je otišao i da spava bez sike. Je li to on protestvuje zato što nema mame? :-) Ostale obroke je normalno jeo, ni manje ni više, isto kao dosad.

U isto vrijeme je počeo i da škripi zubima.

Šta ja sad treba da radim, da se izdojim i to je to? Ja lično ni ne osjetim neki sad pritisak mlijeka ili to nešto, nisam nikad za ovih 9 mjeseci ni osjećala. Mislim, rano mu je da prestane da sisa. Kako da mu to objasnim? :D
putujucidzindas

#2389 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:Iiiiiii, kod nas pljuske drugi put - izgleda da je kod nas pravilo da pljuske idu dan nakon kina.
Ja taman da te pitam je li to junior u kino po pljuske pošao? :)
duboka_misao

#2390 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:
safran wrote:Iiiiiii, kod nas pljuske drugi put - izgleda da je kod nas pravilo da pljuske idu dan nakon kina.
sjoj mene je sad pljuski pravo strah zbog male,a trenutno je harambasa prehladjen pa testiramo na njemu onaj
thaissov balzam,voli ga na krisku a i nako
safran

#2391 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

duboka_misao wrote:
putujucidzindas wrote:
sjoj mene je sad pljuski pravo strah zbog male,a trenutno je harambasa prehladjen pa testiramo na njemu onaj
thaissov balzam,voli ga na krisku a i nako
pa nemojte ići u kino :lol: :lol: :lol:
safran

#2392 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

putujucidzindas wrote:ovaj mali danas neće da doji :?

Ovaj vikend je uglavnom bio s mužem, ja imala nekakve frke, pa sam mu dolazila samo kad je trebalo da doji. E jučer poslijepodne je lagano počelo - u vrijeme u koje obično doji, dam mu, on me ugrize 2-3 puta i smije se, ja odustanem. Sljedeći put isto tako. Jutros je nešto ko biva sisao, kad se probudio, a ostatak dana sve folira. Evo je otišao i da spava bez sike. Je li to on protestvuje zato što nema mame? :-) Ostale obroke je normalno jeo, ni manje ni više, isto kao dosad.

Šta ja sad treba da radim, da se izdojim i to je to? Ja lično ni ne osjetim neki sad pritisak mlijeka ili to nešto, nisam nikad za ovih 9 mjeseci ni osjećala. Mislim, rano mu je da prestane da sisa. Kako da mu to objasnim? :D
Možda je prolazno a možda je skontao da je prerastao siku. Imam nekoliko prijateljica čije bebe su tako otprilike u 10 mjesecu prestale da se zanimaju za dojenje. Mislim da ti trebaš da provjeravaš stanje grudi - povremeno prepipaš da se slučajno kvrge ne formiraju i možda pomalo izdojiš ali rukama. Valjda će se javiti otherside ili vanad - one imaju iskustva sa jednim prestankom dojenja.
LieToMe

#2393 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Evo nas da se tuspasimo ovdje :D
Melena je sikila i pajki sad tako da mama moze da odvoji malo vremena za sebe (nalakirah nokte i docepah se interneta) :D Otpala nam je pupcanica, treba da nam dodje patronazna u obilazak i pocecemo sa sirokim povojem. Jel se siroko povija do prve kontrole kukova (sa 3 mjeseca ako sam dobro upucena) ?
Takodjer sam htjela pitati za D kapi. Trebamo ih poceti piti za koji dan a rece patronazna da je super da i porodilja pije. Jel ista doza za mene kao i za bebu? Ja sam nastavila piti prenatal, krv sam vadila nekad prije sigurno sad i 3 mjeseca pa nemam uvid u stanje, sjecam se da mi je Divke rekao da nije lose piti ni poslije poroda.
Ako mi jos nesto padne na pamet priupitacu :-D
otherside

#2394 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

za mene je to da dojilja uzima D3 kapi notorna glupost al' hajd' :D
ja nisam uzimala, ne znam ni sto bih...
najbolje mi je bilo kad za svaki slucaj priupitala ortopeda nakon uz kukova trebam li i ja uzimati.
on me odmjeri od glave do pete pa veli: koliko ja vidim ti si se fino razvila :D
uostalom, ja sam nastavila piti pregnital i prvih par mjeseci nakon poroda i tu su mi svi vitamini koji trebaju.
a ako neko misli da ce beba dobiti preko mlijeka te 2-3 kapi D3 koje majka uzme, bas zivi u zabludi :lol:
@lietome - drago mi je sto uzivas s bebom, vidjeces, svakim danom je sve ljepse :-D
otherside

#2395 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote: Valjda će se javiti otherside ili vanad - one imaju iskustva sa jednim prestankom dojenja.
je l' me ko trazio ? :D
moja je pocela gubiti interes za dojenje nekad od osmog/devetog mjeseca.
kasika je bila bolja, jednostavnija a vjerovatno i ukusnija.
sa desetim mjesecom smo zavrsili s dojenjem.
obzirom da je postepeno sve manje i manje dojila produkcija se ekvivaletno smanjila pa smo u devetom mjesecu imali dva podoja - jutarnji i pred spavanje.
krajem devetog mjeseca sam joj ja izbacila jutarnji podoj jer sam u ovoj njenoj novoj rutini vidjela znak da privodimo dojenje kraju :D podoj pred spavanje se odrzavao neko vrijeme vise kao neko smirenje uz siku i vrlo brzo ga je zamjenila cuca.
tako da je kod nas to pozdravljanje sa sikom islo prilicno glatko.
zbog postepenog smanjivanja podoja nisam imala nikakvih problema sa grudima (osim sto su postale znatno manje :D )
e sad, zavisi kako je ko odlucio. ja nisam za to da se dijete doji vise od godinu dana tako da sam halalila ta dva mjeseca ali ima zena koje odluce dojiti i po dvije godine pa bi njima ovo odvajanje vjerovatno teze palo.
otherside

#2396 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

@safran - definitivno izbjegavajte kino ubuduce :D
btw, koji je to zarazni film bio?
vanad

#2397 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

putujuca - moja je slicno prestala dojiti sa godinu dana. Jednostavno je pila sve manje i manje dok ja jednog dana nisam skontala da se ona sa sikom samo igra jer joj je pelena ujutro bila suha. Moja nije grizla ali je imala siku kao cuclu. Eh sad tvoje pitanje kako da mu objasnis - nikako. Ako nece, nece. Ali to ne znaci da kod tebe se nece jos predomisliti. Meni je tako i nestalo mlijeka jer ona nije vukla. Ako budes izdajala, nece ti prestati produkcija, jedino sto ja ne bih djetetu od 9 mjeseci izdajala i patila sa nema te sanse :D . Budi sretna i zadovoljna sto je on devet mjeseci (sad ovo malo teoretski ako nenastavi) fino dojio, ti si njemu vec dala ono najpotrebnije.
Female_Sa

#2398 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Eh...da moja hoce prestati dojiti..ma nema šanse :roll: :roll: :roll: :roll:
Ja ne mogu da je slusam kako cvili i trazi..sve se nadam nestat ce samo ali jok..ima mlijeka k'o da sam se tek porodila..
niko_niko_kao_ja

#2399 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

putujucidzindas wrote:ovaj mali danas neće da doji :?

vjerovatno je u pitanju samo trenutni strajk dojenja, koji moze biti uzrokovan tvojim odsustvom, moze biti da je i do zubica, a i moguce je da mu se grlo jos nije smirilo pa mu je tesko vuci. tvoje je da mu nudis sto cesce, ali nemoj ga siliti. ako hoce hoce,ako nece ponudi opet za pola sata ili sat.

a sto ovaj moj skripi zubima :-) to je strasno. ovi gornji su mu nesto malo izasli, ali on skripi ko veliki. sve mi se cini da ce biti huja ko i mama :lol:
otherside

#2400 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Female_Sa wrote:Eh...da moja hoce prestati dojiti..ma nema šanse :roll: :roll: :roll: :roll:
Ja ne mogu da je slusam kako cvili i trazi..sve se nadam nestat ce samo ali jok..ima mlijeka k'o da sam se tek porodila..
nece nestati sve dok je ti dojis, tako mozes i do skole :D
nego, odvoji se ti draga moja od nje na par dana, skloni joj se s ociju.
moraju ti pomoci majka, svekrva a Boga mi i muz.
i tokom noci se moras odojiti od nje uz prigodnu pricu da je mamu "ugrizla maca za siku" (ovo sam ja cula od kolege :D ) ili nesto slicno.
Post Reply