Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1826 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Cijelu zimu :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma popusti za par dana - znaš kakva je prehlada - moraš odsliniti svoje pa valjda luk samo ubrza postupak a i ono antibakterijsko, antiviralno, anti-, anti- djelovanje.
Pa okačiš na ogradicu krevetića onako kad se protegne da je što bliže glavi 15-20 cm
otherside

#1827 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote:Cijelu zimu :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma popusti za par dana - znaš kakva je prehlada - moraš odsliniti svoje pa valjda luk samo ubrza postupak a i ono antibakterijsko, antiviralno, anti-, anti- djelovanje.
Pa okačiš na ogradicu krevetića onako kad se protegne da je što bliže glavi 15-20 cm
znam da te sad vec nerviram :lol: ali kako cesto se to mijenja?
uh, svi cemo plakati...
safran

#1828 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:
safran wrote:Cijelu zimu :lol: :lol: :lol: :lol:
znam da te sad vec nerviram :lol: ali kako cesto se to mijenja?
uh, svi cemo plakati...
Svaki dan svježa glavica
otherside

#1829 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ok, mislila sam da ces reci svakih par sati nova glavica pa da se roknem.
niko_niko_kao_ja

#1830 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

otherside wrote:evo nadjoh da se poslije treceg mjeseca zivota smije koristiti reukap - kapi za nos.
moja jos nema 3 mjeseca pa se ne smijem usuditi ali ti mozes probati.
ja cu nastaviti ukapavati fiziolosku i muciti je sa pumpicom :roll:
je li neka od vas kupila ovlazivac zraka i gdje? koliko to cudo kosta?
na netu to svi preporucuju kod slinavih bebecih nosica...
ok hvala :-D , reci cu muzu da kupi, pa probamo veceras. a cini mi se da i nama ne gine luk :lol:
vanad

#1831 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Imamo mi i ovlazivac, platili ga oko 50 km...cim pocne grijanje kod nas se pali, kupili smo ga prije nego sto su nam se rodila djeca. Samo kad je mali slinio, stavila sam mu ga pored kreveta.
Moja mala se bila razbolila sa 4.5 mjeseca (bili mi u gostima :roll: ), tad je ona toliko slinila da je mogla spavati samo kad je uspravno drzis. Prije svakog podoja sam morala "usisati" nos je se gusila kad jede. Tad nam je terapija bila ovakva (pedijatar): prvo kapnes fiziolosku pa sacekas jedno 5-10 minuta pa ocistis nos, poslije odmah kapnes antibiotijske kapi a za jedno 2 sata Nasivin baby...
benten

#1832 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by benten »

Pozdrav svima, po pitanju zacepljenog nosica kod beba zelim vam preporuciti/pohvaliti aspirator za nos
"Nosi"
, moze se koristiti od rodjenja i nama je prosli mjesec pomogao kod prvog (i zasad jedinog) zacepljenog nosica, beba je tada imala 6 mjeseci. Dan-dva smo se patili dok prijateljica nije preporucila, takodjer iz iskustva.

To je u biti cjevcica sa plasticnim nastavkom koji se primakne bebici na nos tj. na sami pocetak nosa (nozdrve), sve skupa najvise lici na neku epruvetu sa cjevcicom, a drugi kraj se prikljuci na usisivac, na ono mjesto gdje inace
ide metalna cijev na usisivacu, savrseno ulegne... Zvuci komplikovano kad se objasnjava, ali u praksi zaista nije. Njezno je za bebin nosic jer kroz jako malu rupicu iz nosa izvuce sekret, i to i onaj iz "dubine" i bebi bude veliko olaksanje, moze spavati i disati sto inace sigurno ne bi mogla jer sama ne zna izbaciti te nakupnine sline. Evo na pakiranju pise: "zbog vakuumskog ucinka sekret ce se spustiti u spremnik aspiratora".

Proizvodjac je firma Ranyak Gyorgy iz Madjarske, kutija je svijetlo plava i na njoj je neki slatki slon.
Ne znam ko je uvoznik za BiH, u uputi stoji jedino nositelj odobrenja za Hrvatsku!? Platili smo ga 35 KM
sto jeste skuplje u odnosu na one male pumpe od 6 KM koje su nama bile beskorisne sa prvim djetetom, ali se pokazalo da bi vrijedilo dati i 100 KM koliko je koristan.

Nismo ga kupili u Sarajevu tako da ne mogu preporuciti apoteku, ali se nadam da je opis dovoljno detaljan
da ga potrazite ako zelite, i zelim svim nasim voljenim bebicama sa zacepljenim nosicem sto brze "otcepljenje".
niko_niko_kao_ja

#1833 Re: Bebe - ALL ABOUT!

pa vecina mama ovdje i koristi takve aspiratore, ali dzabe kad se nos opet napuni cim zavrsimo sa ciscenjem. :sad:
beautyfool

#1834 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Ma mozete ukapati malo caja od sljeza ali to je samo da olaksa izvlacenje s tim aspiratorom

Nama je pedijatar od pocetka preporucio one kapi sunce moje malo.

U sobi gdje spavate mozete drzati vrucu vodu na radijatoru u kojoj ste stavili cvijetove kamilice a ako vam je soba gdje boravite spojena sa kuhinjom, stavite u serpu vodu da prokuha i skuhajte kamilicu i to ostavite tako da isparava, cijela soba ce mirisati na kamilicu a olaksat ce disanje, ja ovo praktikujem :)
otherside

#1835 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

meni kuhinja na jednoj a spavaca soba na drugoj strani stana :roll:
stavila sam vodu na radijator i pokusavam sto cesce provjetriti sobu...
jedina mi je utjeha sto je ona hvala Bogu vesela i fino rucki mada se ponekad i zagrcne :sad:
beautyfool

#1836 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Ma i meni je kuhinja i spavaca skroz odvojeno, ali ja na radijator navece stavim malu serpicu i u nju vodu i kamilicu

S obzirom da mi je dnevni boravak u istoj prostoriji s kuhinjom ja preko dana sam znala na sporet staviti vode i kamilicu i ostaviti tako da kuha.
otherside

#1837 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

beautyfool wrote:Ma i meni je kuhinja i spavaca skroz odvojeno, ali ja na radijator navece stavim malu serpicu i u nju vodu i kamilicu

S obzirom da mi je dnevni boravak u istoj prostoriji s kuhinjom ja preko dana sam znala na sporet staviti vode i kamilicu i ostaviti tako da kuha.
kod nas gase radijatore poslije 22h :D gdje si ti beautyfool?
niko_niko_kao_ja

#1838 Re: Bebe - ALL ABOUT!

sta poslije 22 sata, ja sinoc pipnem radijator u 21:15, oni mlaki :x
beautyfool

#1839 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Ja u kuci zivim, mi palimo i gasimo kad hocemo.
CherryLips

#1840 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

vanad wrote:Imamo mi i ovlazivac, platili ga oko 50 km...cim pocne grijanje kod nas se pali, kupili smo ga prije nego sto su nam se rodila djeca. Samo kad je mali slinio, stavila sam mu ga pored kreveta.
Moja mala se bila razbolila sa 4.5 mjeseca (bili mi u gostima :roll: ), tad je ona toliko slinila da je mogla spavati samo kad je uspravno drzis. Prije svakog podoja sam morala "usisati" nos je se gusila kad jede. Tad nam je terapija bila ovakva (pedijatar): prvo kapnes fiziolosku pa sacekas jedno 5-10 minuta pa ocistis nos, poslije odmah kapnes antibiotijske kapi a za jedno 2 sata Nasivin baby...
Gdje si nasla ovlazivac za 50 KM,ja najjeftinije sto vidjeh je u Dormeu nekih 80 ,sve ostalo preko 100 KM... :-?
vanad

#1841 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

uh, u inostranstvu na zalost :sad:
Ali ako mogu neku preporuku, uzmite najjednostavniji. Imamo mi jedan skupi skoro 150 Km bio i sad ovaj novi za 50 Km - ovaj skupi mjeri sam temperaturu i vlagu, mozes staviti timer... sto su sve u svemu velika sr...a koje covjek nikako ne koristi. Ovaj najjeftiniji super. Samo treba provjeriti za koju velicinu prostorije je namjenjen.
Mi drzimo jedan u spavacoj a drugi u dnevoj sobi. Ukapam u njega i etericna ulja pa mi stan mirise :-) .
CherryLips

#1842 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

A-ha,hajd nema veze,hvala na info... :)
Cholina_Lokica

#1843 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Cholina_Lokica »

Samo da kazem otherside da nisam vidjela onu tetu sa onim hepekom na kolicima, gledacu sljedece hefte kad budem na poslu :lol: :lol: :lol:
suza81

#1844 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Evo jos jedne mame koja devera sa smrkavim nosicem i kasljanjem i to je sve pocelo par dana nakon pocetka grijanja. par puta dnevno pustim serpu s vodom da prokuha, u nju stavim balzam dr theissa ili neko etericno ulje, obavezno pred spavanje to uradim. nosic cistim, povremeno ukapam caj od sljeza, taj caj ona pomalo i pije. sinoc sam i luk narezala, ledja joj izmasirala sa onim balzamom, jutros slini ko velika, do podne sve izbacila, ostatak dana mirna. svako par dana je pustim da se u tus kabini brcka, zatvorim je i pustim vodu da tece, ona se igra bude ko u sauni :-) tad isto izbaci brdo slina. dajem joj ujutro i navece neki sirup sa medom i smrekinim iglicama, doji jos uvijek. ova prehlada ili sta je vec se bas oduzilo, malo se plasim da zaglavimo sa bronhitisom, a ne zelim doktoru, samo ce nam uvalit antibiotik. nema turu, jede. sa baby vacom nismo u dobrim odnosima, vristi, ne da primaci :-)
ako koja kupi kakav ovlazivac neka javi i preporuci, a isto tako svaki savjet je dobrodosao!
safran

#1845 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ništa, sve dobro radiš - samo bih ja uvela luk svaku noć svježu glavicu (jesam više dosadna sa ovim lukom). Možeš šerpicu sa vodom i par kapi eteričnog ulja ostaviti na radijatoru stalno da stoji a nisu loši ni oni hepeci što se kače na radijator mada ne znam koliko bi to dugo stajalo sa bebačem od 18 mjeseci.
Alhemicarkaa

#1846 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Doručkovale mama, ja i Kikica sa nama. Njoj napravila žitarice sa jabukom, a nama bestilj i pavlaka. I pojede ona prije nas (naravno kad mi jedemo i nju hranimo u isto vrijeme) i ona sve prati naše kašike. I daj joj moja mama da lizne malo bestilja (šljive smo već uveli) i njoj se to toliko svidjelo da se samo oblizivala. E sad razmišljam da joj u žitarice stavim po pola kašike. Bestilj je domaći, moja mama pravila. Buni me jedino šećer, na 55 kila šljiva stavila je kilo i po šećera, pa sam sad u dilemi.
otherside

#1847 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

uuuu... nemoj nikako, puno je to secera na pola kasike bestilja :D
cekaj da preracunam...hm...da nije 5 mikrograma? :? :D
daj joj bona ne bila, sta vise sabiras i mnozis, nek' jede dijete :-D
Alhemicarkaa

#1848 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:oops:
safran

#1849 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Nemoj je ba, kad se sebe sjetim sa prvim - kupovala fruktozu za čaj jerbo je saharoza lošaaaaaa. Kad je drugi počeo klopati sa 4-5 mjeseci nešto mu slabo krenule tikvice - probam ja, vala i nisu čemu. A Akvamarisu se obraduje ko majci najrođenijoj pa liže vodu, liže slinke i ja počnem pomalo soliti tikvicu - samo mrvicu između prstiju i tada se stvori ogromna ljubav između njega i klope koja traje do dana današnjeg. Kako je pretprošlo ljeto bilo pakleno bimbo se obilato znojio tako da se za bubrege nisam sekirala. Taman mu je ovo bilo što je znojenjem gubio.
otherside

#1850 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

nisam ni ja nista solila s prvom ali su svekrva i mama ubacivale po malo u hranu kad bi njima ostavila dijete.
doduse, to su uredno prijavljivale uz odusevljenje kako "fino jede kad hrana ima okus".
a na secer nisam toliko obracala paznju...nisam ga stavljala u hranu ali sam joj davala hippove kasice povremeno koje sigurno imaju secera.
doduse, ja sam tamanila slatkise k'o termit dok sam s njom bila trudna, dobro nije pala u apstinencijalnu krizu kad se rodila :D
Post Reply