Beba i pas

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
doggy

#1 Beba i pas

Post by doggy »

trudna sam
imam psa labradora
molim sve koji su bili ili su u slicnoj situaciji da mi odgovore
kako ce pas reagovati na bebu
hoce li biti ljubomoran
da li trebam nesto posebno uraditi
kako se postaviti
imam jos pitanja pa cu ih kasnije staviti
moca

#2 Re: Beba i pas

Post by moca »

http://www.balkankinology.net/pricaonic ... =8&t=16279

evo ti te teme na najboljem forumu za pse i kinologiju.Pozdrav
Friesian

#3 Re: Beba i pas

Post by Friesian »

kad, ako Bog da, dodje dijete na svijet pa u svoj dom prvih trenutaka ne pustaj psa blizu.. tek kad bude smireno lezao, odmaknut od vas, onda ga pozoves da onjusi novog clana i kad pristojno to odradi kazes mu da se vrati na mjesto.. takodjer ponavljas to narednih dana te na taj nacin nece prisvojiti dijete, znace da je dijete na vecem rangu od njega i nece mu smetati..

savjet strucnjaka (ne mene naravno :) ) nikad ne dozvoli psu da ti prilazi dok dojis (ili na drugi nacin hranis) dijete..

dakle, u svakom slucaju mora postovati njegov prostor..
doggy

#4 Re: Beba i pas

Post by doggy »

moca wrote:http://www.balkankinology.net/pricaonic ... =8&t=16279

evo ti te teme na najboljem forumu za pse i kinologiju.Pozdrav
hvala puno
ima dobrih postova ali se vise odnose na stariju djecu a ne bebe
ali otom potom
zanimaju me misljena stavovi i iskustva forumasa sto se tice beba i pasa
sta su radili
u cemu su grijesili
itd
Pasiflora

#5 Re: Beba i pas

Post by Pasiflora »

Ovih dana mi je neko pricao da su donijeli iz porodilista nesto u sta je beba bila zamotana i dali psu. Danima se pas nije od toga odvajao i kad je beba stigla kuci sve je bilo ok.
Sretno ti u svakom slucaju i ne brini - biti ce to sve kako treba :thumbup:
nosara

#6 Re: Beba i pas

Post by nosara »

Nisam strucnjak, ali znam za to da psi gotive malu djecu, sve dok mogu namirisat neki hormon, koji djeca luce, a sto ugodno i umirujuce djeluje na cuke...

Mogu mislit labradora kad namirise bebaca, ima da ga cuva ko oko u glavi... :lol:
Pas ili beba? Pas i beba!

Je li dobro imati životinje i djecu u istom stanu? Treba li psu naći novi dom nakon dolaska djeteta ili ne? Kako prilagoditi psa na bebu i obratno? Evo nekoliko razmišljanja i savjeta, koji jednoglasno kažu da psi i bebe idu zajedno.

Psi, i općenito životinje, i djeca mogu ići ruku pod ruku ako se na pravilan način upoznaju. Što to znači? Prije rođenja djeteta, preporučljivo je psa upoznavati sa stvarima i mirisima vezanim uz dijete. Na primjer, možete pustiti psa da onjuši sve u dječjoj sobi - posteljinu, odjeću, kolica, higijenske preparate, igračke itd. Na taj način omogućit ćete psu da prihvati činjenicu kako je ta soba zauzeta i da usvoji mirise koji se u njoj nalaze.

Psi mogu postati uznemireni ili frustrirani kada dođe do promjena u kućanstvu. To su promjene u količini pažnje koju su navikli dobivati od vlasnika te promjene rutine. One mogu prouzročiti određeni pritisak na psa i utjecati na njegovo ponašanje. Samo je bitno ostati strpljiv, jer i pas pokušava napraviti veliku prilagodbu, jednako kao i njegovi ukućani. Za provođenje ovih priprema možete se poslužiti lutkom. Nosite ju sa sobom, posjednite u sjedalicu za hranjenje s vremena na vrijeme, legnite je u kolica i vozite ih po kući. Sjednite sa svojim psom držeći lutku u jednoj ruci, dok drugom nježno mazite ili češkate psa i obraćate mu se ugodnim tonom. Priznajemo, vjerojatno je pomalo blesavo nositi lutku uokolo, no što više puta to budete ponavljali i postavili se prema lutki kao da je živo dijete, vašem će psu to biti lakše prihvatiti i lakše će naučiti kako reagirati na stvarno dijete kad stigne. Sjetite se pohvaliti psa za svako dobro ponašanje prema lutki.

S vremena na vrijeme uključite dječje uspavanke i igračke da se pas navikne na takve zvukove. U prodaji postoje i CD -i sa zvukom dječjeg plača i uputama kako ih koristiti.

Još jedan savjet je i šoping. Kupite psu nove igračke neposredno prije dolaska djeteta i pobrinite se da ima na raspolaganju mjesto poput kreveta, otvorene košare ili ležaja gdje se može povući ukoliko to poželi. Na taj način pas dobiva svoj privatni prostor, vlastite igračke i mjesto na koje može pobjeći od stresa, pokažu li se svi ti novi zvukovi i aktivnosti malo previše za njega.

Jednom kada beba dođe kući, dozvolite psu da pod nadzorom onjuši dijete (ne i lice), ako to želi, dok dijete leži zaštićeno u vašim rukama. Pas će biti znatiželjan i htjet će vidjeti i onjušiti dijete.

Pobrinite se da je pseći ležaj, posebno noću, smješten što je moguće dalje od dječje sobe, tako da vaš pas ima što manje smetnji i uznemiravanja ako se dijete budi noću.

Dok hranite bebu tijekom dana, pobrinite se da i pas ima nešto svoje što može žvakati. Možda mu možete dati obrok u isto vrijeme kad hranite i dijete, ili mu dajte kakvu poslasticu koju voli žvakati, tako da može osjetiti pripadnost i da se ne osjeća izostavljenim kad se vi bavite djetetom.

Ako pas zaista voli dijete i neprekidno ulazi u dječju sobu da ga probudi, postavite zaštitnu pregradu na vrata bebine sobe. Nikad ne ostavljajte svog psa samoga s bebom ili malim djetetom bez nadzora. Isto tako, nikad ne vičite na psa, ne udarajte ga ili mu naređujte 'ne', ili radite bilo što, što bi ga moglo ozlijediti ili prepasti pred djetetom. Pas uči povezivanjem i ako gleda u dijete u trenutku kad osjeti bol, ili neko negativno iskustvo, može ga povezati s djetetom i početi se bojati djece, što može dovesti do problema u ponašanju s bebama i malom djecom. Potrudite se da svako iskustvo koje pas doživi u prisutnosti djeteta bude ugodno, pa će pas, dijete i ostatak obitelji živjeti zajedno u savršenom skladu.

Što se tiče medicinskih razloga, zbog kojih se većina parova odlučuje na rastanak od kućnih ljubimaca, to nije potrebno. Odrastanje uz kućnog ljubimca može značiti neprocjenjivo bogatstvo. Dokazano je čak da djeca koja odrastaju uz kućnog ljubimca su puno manje izložena riziku kasnijih alergija.
mericak

#7 Re: Beba i pas

Post by mericak »

Ja sam donijela dijete iz bolnice, razmotala je, stavila na krevet i pustila 2 svoja boksera djetetu. Mirisali su je, cudili se i to je to.... Nisam htjela od toga praviti veliku pompu da ne uznemirim pse... Bilo je prijedloga da ne pustam pse djetetu, ali ja sam smatrala da ce to izazvati ljubomoru i podozrenje, u smislu: sta je to tako bitno da krije od nas?
Smatram da kako si se ponasala prije prema psu tako treba i nastaviti, da pas shvati da se nista nije promijenilo, da je samo sad vas vise....
Tako je bar kod mene bilo....
Jedini oprez je bio da sam kupila krevetic sa mrezom, a ne drveni kroz koji dijete moze provuci rucicu, jer me je bilo strah da dijete ruku ne provuce i da joj je ne slome u prolazu, slucajno...Hmmm....Teoretski moguce, to su ipak 2 psa sa po 30 kila, a bokseri....Znaju biti grubi a da toga nisu ni svjesni :lol:
atko

#8 Re: Beba i pas

Post by atko »

Generalno zavisi kako je pas odgojen i kako dozivljava hijerarhiju kucnog "copora"

Ali u 99% slucajeva labrador ce se ponasati ko andjeo cuvar bebice i to je to ... kad donesete bebu abd, bice radoznao pozovite ga da vidi i to je to... naravno za svaki slucaj pratite reakcije par dana ... i naravno ne ostavljate bebu samu sa psom u pocetku a kasnije ne ostavljajte psa samog sa bebom :D
doggy

#9 Re: Beba i pas

Post by doggy »

mericak wrote:Ja sam donijela dijete iz bolnice, razmotala je, stavila na krevet i pustila 2 svoja boksera djetetu. Mirisali su je, cudili se i to je to.... Nisam htjela od toga praviti veliku pompu da ne uznemirim pse... Bilo je prijedloga da ne pustam pse djetetu, ali ja sam smatrala da ce to izazvati ljubomoru i podozrenje, u smislu: sta je to tako bitno da krije od nas?
Smatram da kako si se ponasala prije prema psu tako treba i nastaviti, da pas shvati da se nista nije promijenilo, da je samo sad vas vise....
Tako je bar kod mene bilo....
Jedini oprez je bio da sam kupila krevetic sa mrezom, a ne drveni kroz koji dijete moze provuci rucicu, jer me je bilo strah da dijete ruku ne provuce i da joj je ne slome u prolazu, slucajno...Hmmm....Teoretski moguce, to su ipak 2 psa sa po 30 kila, a bokseri....Znaju biti grubi a da toga nisu ni svjesni :lol:
koliko sad dijete ima godina?
jeste li imali problema?
doggy

#10 Re: Beba i pas

Post by doggy »

atko wrote:Generalno zavisi kako je pas odgojen i kako dozivljava hijerarhiju kucnog "copora"

Ali u 99% slucajeva labrador ce se ponasati ko andjeo cuvar bebice i to je to ... kad donesete bebu abd, bice radoznao pozovite ga da vidi i to je to... naravno za svaki slucaj pratite reakcije par dana ... i naravno ne ostavljate bebu samu sa psom u pocetku a kasnije ne ostavljajte psa samog sa bebom :D
odgojen je fino, u kuci sve slusa ali je malo neposlusan kad smo vani
naravno da necu ostavljati bebu samu bez psa niti sa psom
doggy

#11 Re: Beba i pas

Post by doggy »

kada budem setala s bebom u kolicima kako da vodim psa?
da li da povodac drzim u ruci ili da zavezem za kolica? ipak on ima 30 kg
Friesian

#12 Re: Beba i pas

Post by Friesian »

zapocetak ti je sigurnije da drzis u ruci.. dok ni sam ne navikne... bolje je da ga pustis ako nesto lose krene nego da povuce kolica..
mericak

#13 Re: Beba i pas

Post by mericak »

doggy wrote:koliko sad dijete ima godina?
jeste li imali problema?
ne, apsolutno nikakvih.... Samo treba paziti da dijete ne mustra psa, gura prstice psima u nos, oci i sl. i bit ce nerazdvojni :)
DadoHacked

#14 Re: Beba i pas

Post by DadoHacked »

Dosta toga zavisi od vrste psa.
Ali po onom sto sam vidio i osjetio, uopste nema problema sto se tice beba - pas, mozda se pas bude drugacije ponasao neko vrijeme cisto zbog toga dok se ne navikne i ne vidi da je i beba clan porodice. Cak u vecini situacija ce ja zavoliti toliko da ce non-stop biti oko nje.
doggy

#16 Re: Beba i pas

Post by doggy »

evo mene nakon dugo vremena
moram vam reci da je moj pas super prihvatio bebu
nismo imali nikakvih problema
samo smo suprug i ja ljubomorni jer sada vise voli bebu nego nas :)
Pasiflora

#17 Re: Beba i pas

Post by Pasiflora »

Hvala sto si se javila :-D . Drago mi je da je sve dobro proslo sa bebicom i psom, znalala sam da ce tako biti.
Sretno i zakaci nam koju slicicu :)
astrid

#18 Re: Beba i pas

Post by astrid »

:D

Na ovom kanalu moze se vidjeti bokser Linus kroz odrastanje djevojce, a kasnije dolazi i braco,pa Linus cuva i bracu :)
ice2cube

#19 Re: Beba i pas

Post by ice2cube »

DadoHacked wrote:Dosta toga zavisi od vrste psa.
Ali po onom sto sam vidio i osjetio, uopste nema problema sto se tice beba - pas, mozda se pas bude drugacije ponasao neko vrijeme cisto zbog toga dok se ne navikne i ne vidi da je i beba clan porodice. Cak u vecini situacija ce ja zavoliti toliko da ce non-stop biti oko nje.
Vrsta psa nema nikakve veze, vec kako je pas odgojen.
Svaki pas je individualan bas kao i covjek.
Post Reply