Misljenja su uistinu poprilicno oprecna po pitanju davanja meda bebi do 1 godine. Mene su holandski medicinski radnici savjetovali da ne dajem med nikako, dok su me je bosanski pedijatar i neki drugi medicinski radnici upravo upucivali na med. Razlog nedavanja meda je navodna bakterija koju med moze sadrzavati a koja moze biti izuzetno stetna za bebe. No isto tako su me upozoravali ( na konsultacijama za bebe) da ne koristim caj od komoraca jer najnovija istrazivanja pokazuju da je on navodno u vecim kolicinama karcinogen (!?) iako taj caj moze da se kupi i nudi u svim apotekama i drogerijama. Takodjer po pitanju tretmana bebe za vrijeme prehlade postoji velika razlika kod nas i recimo kod holandskih doktora, koji aposlutno ne daju nista niti ce me primiti kada dijete ima visoku temperaturu, jaku prehladu, vec ocekuju da se imunitet bori sam ( prva tri dana svakako) dok sam kod nasih doktora dozivjela da je antibiotik "sasvim normalna stvar" i da beba bez problema dobije kojekakve sirupe itd itd. Ista stvar i sa grcevima, koji se u Holandiji tretiraju kao sasvim normalna pojava bez ikakvog tretmana a recimo vec u Francuskoj se mogu kupiti tablete koje ublazavaju te grceve. Jedni su za , drugi opet protiv.sunce100 wrote:Može li se bebi davati med i proizvodi od meda kao što je npr propolis? Čuo sam različita mišljenja o tome. Od toga da ni u kom slučaju beba do 1 godine ne smije uzimati med ni propolis, do toga da je preporučljivo davati med i propolis naravno u manjim količinama, posebno za dizanje imuniteta i u vrijeme prehlade bebe.
Koja su vaša iskustva ili saznanja o tome?
Ja sam cini mi se izbjegavala med ali sam ga u nekoliko navrata u izuzetno malim kolicinama dala bebi. Ne znam sto bih ti rekla. Covjek dobije toliko informacija, uglavnom razlicitih, da uodredjenom momentu shvati da mora traziti neku "licnu formulu" i nekakvu sredinu kako ne bi pomahnitao od silnih savjeta iz krajnosti u krajnost.Kako vec rekoh, izbjegavah med, zbog straha od te bakterije. Sto se tice prehlada, ipak pokusavam koristiti kojekakve prirodne preparate i sto manje hemije, jer koliko znam ( mada nista ne mogu tvrditi sa sigurnoscu) normalno je da bebe u prvoj godini zivota budu cesto prehladjene. Prije odredjenog vremena gledah nekakav dokumentarac u kojem se tvrdi da je pedijatrija ( opcenito) jedna od "zaostalijih" grana medicine posebno po pitanju lijekova i tretmana. Pa sad, covjek ne moze biti pametan, a ne znam ni da li ti iko moze dati bas "ispravan" savjet.