Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

miskin

#76 Re: Be|smrt

Post by miskin »

odmah u kost, nista okolo
Kroksica

#77 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote: Na kraju krajeva, zasto bi Bog preuzimao nase grijehe?
Pa možda zato što je milosrdan i samilostan, :D
Pa cemu onda ovolika peglacina oko dobro vs. zlo? Idemo kako nam volja, Bog je preuzeo na sebe nase grijehe.
miskin

#78 Re: Be|smrt

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
miskin wrote:nisi nigdje prispio ni kod nas ni kod njih :lol:
doš'o :dance: vakat ... sjest' pa plakat', 8-)
plači, bit će ti lakše, samo da znas nemam vise onih maramica, tako da ces morati majicu koristiti
nasa

#79 Re: Be|smrt

Post by nasa »

«Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog».

«Reci: Smrt od koje bježite zaista će vas stići.»

Na nebesima i zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju. I stvaranje vas i životinja koje je razasuo dokazi su za ljude koji su čvrsto ubijeđeni; i smjena dana i noći i kiša koju Allah s neba spušta da pomoću nje zemlju, nakon mrtvila njezina, oživi i promjena vjetrova - dokazi su za ljude koji imaju pameti.

A na Dan kad nastupi Čas oživljenja, zločinci će se zaklinjati da su u grobovima samo jedan čas ostali; a i prije su istinu izbjegavali. A reći će oni kojima je dato znanje i vjerovanje:"Vi ste ostali, prema Allahovoj odredbi, sve do Dana oživljenja .A ovo je Dan oživljenja, samo što vi niste znali."

Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji! A na Dan kad nastupi Čas oživljenja, oni koji su laži slijedili će biti izgubljeni."

"Allah će vas - nema Boga osim Njega - sigurno sabrati na Sudnjem danu, u to nema nimalo sumnje! A čije su riječi od Allahovih istinitije?".[31]
fatamorgana

#80 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Pa cemu onda ovolika peglacina oko dobro vs. zlo?
A možda radi audience, :idea:
miskin

#81 Re: Be|smrt

Post by miskin »

"Strpljivo podnositi i praštati, tako treba svaki pametan postupiti" (Kur'an, 42:43).
Kroksica

#82 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Mozda...:P
nasa

#83 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Kroksica wrote:
Great Cornholio wrote:
Kroksica wrote: "If it bleeds we can kill it"

Zasto ne gledati na Isusa kao covjeka, koji je cinio cuda Bozjom voljom?
Pa vidiš, ja Boga ne doživljavam kao nekog ko u ljudima vidi samo sredstvo kojim želi da ispuni svoje planove na Zemlji, ja Ga doživljavam kao nekog ko nas voli, nekog čija je ljubav tolika da je spreman da se ponizi, da preuzme na sebe grijehe koje smo sami učinili, da se žrtvuje za nas, iako to nismo zaslužili. Zbog toga Isus ne može biti samo čovjek, jer to bi značilo da je Bog na muke stavio samo jednog čovjeka zbog grijeha koje je većina činila i dalje čini, a to ne bi bilo pravedno. To bi bilo isto kao kad bi roditelj na muke stavio jedno svoje dijete, zbog nečeg lošeg što su uradila druga djeca.
Znaci, dajes Bogu ljudske osobine ili obrnuto sto donekle iskljucuje njegovu velicinu i posebnost. Ako mislis da je brutalnost na krizu podnio Isus-bog a ne Isus-covjek onda ne mozes da iskljucis mogucnost da je Isus-bog glumio patnju na krizu jer eto, moze mu se. Ako je to slucaj, onda te Bog slagao. Druga stvar, ako je Bog na sebe preuzeo grijehe covjecanstva, onda Bog nije bezgrijesan i savrsen i nema pravo da nam sudi za nase greske. Na kraju krajeva, zasto bi Bog preuzimao nase grijehe?
A na osnovu cega se zakljucilo da je Isus i Bog i covjek?
Ako neko zna jer je G.C.otisao na vikend?
Ja koliko znam Isus to nije govorio za sebe ,pa ne kontam na osnovu cega se to zakljucilo!
fatamorgana

#84 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Mozda...:P
Neko reče da dobro i zlo postoji radi kontrasta, da bi mogli percipirati, iskusiti razliku između to dvoje ... svjetlost, tama ....
fatamorgana

#85 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

nasa wrote: A na osnovu cega se zakljucilo da je Isus i Bog i covjek?
Ja koliko znam Isus to nije govorio za sebe ,pa ne kontam na osnovu cega se to zakljucilo!
Naso, Bibliju u ruke i zagrij stolicu, :lol:
Kroksica

#86 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

Mozda je neko reko "Kakve je su mu muke zadali, samo bi bog to podnio" :lol: :lol:
Salim se ljudi.
Kroksica

#87 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote: Neko reče da dobro i zlo postoji radi kontrasta, da bi mogli percipirati, iskusiti razliku između to dvoje ... svjetlost, tama ....
Ja vjerujem, ali to vise vazi za ljude kojima ne treba Bog u zivotu, tj. za ateiste. Ljudi koji vjeruju u bilo kakvo bozanstvo imaju druge teorije o dobro vs. zlo.
amazon

#88 Re: Be|smrt

Post by amazon »

Covjek umire vise puta..prvi put kad se rodi, pa svati da se zajebo..drugi put kad krene u skolu, e tu su ga drugi sjebali..pa onda kad se ozeni, tu se sam sjebo..pa pocne raditi, pa penzija, pa onda vjecni zivot u zemlj, samo u drugom obliku, kao prasko... :lol:
miskin

#89 Re: Be|smrt

Post by miskin »

amazon wrote:Covjek umire vise puta..prvi put kad se rodi, pa svati da se zajebo..drugi put kad krene u skolu, e tu su ga drugi sjebali..pa onda kad se ozeni, tu se sam sjebo..pa pocne raditi, pa penzija, pa onda vjecni zivot u zemlj, samo u drugom obliku, kao prasko... :lol:
tebi mora da je sve u zivotu islo ko' po loju dok si ovako optimistican i pozitivan, to se trazi :D
Kroksica

#90 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

amazon wrote:Covjek umire vise puta..prvi put kad se rodi, pa svati da se zajebo..drugi put kad krene u skolu, e tu su ga drugi sjebali..pa onda kad se ozeni, tu se sam sjebo..pa pocne raditi, pa penzija, pa onda vjecni zivot u zemlj, samo u drugom obliku, kao prasko... :lol:
Interesantno.
fatamorgana

#91 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote: Neko reče da dobro i zlo postoji radi kontrasta, da bi mogli percipirati, iskusiti razliku između to dvoje ... svjetlost, tama ....
Ja vjerujem, ali to vise vazi za ljude kojima ne treba Bog u zivotu, tj. za ateiste.
Ako pažljivije razmisliš vidjećeš da je ovo univerzano pravilo za sve ljude pa i druga živa bića, :)
nasa

#92 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Kroksica wrote:
Mozda je neko reko "Kakve je su mu muke zadali, samo bi bog to podnio" :lol: :lol:
Salim se ljudi.
Negdje sam citala da se Allah u Kur'anu nigdje i pored 99 imena ne naziva ocem !

Reci:"On, Allah, Jedan je!
Allah je utociste svakome!
nije rodio, nit' je rodjen!
I niko mu ravan nije!"

Tako se u Kur'anu potpuno odbacuje mogucnost da je Isus sin Boziji,a krscani nesto tako vjeruju,a kako G.C.slijedi nesto drugo mozda on ima drugciji pristup,da nije sin vec....
fatamorgana

#93 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Negdje sam citala da se Allah u Kur'anu nigdje i pored 99 imena ne naziva ocem !

I niko mu ravan nije!"
Pa isto babo, nebeski al' ipak babo ....
Kroksica

#94 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:
Ja vjerujem, ali to vise vazi za ljude kojima ne treba Bog u zivotu, tj. za ateiste.
Ako pažljivije razmisliš vidjećeš da je ovo univerzano pravilo za sve ljude pa i druga živa bića, :)
Jeste univerzalno ali peonta je sto ljudi, vjernici, objasnjavaju zlo kao bozje iskusenje ili kaznu, a dobro dodje kao bozja milost ili nagrada, jos uvijek je kontrast ali zato jer ga je neko bozanstvo nametnulo kako takvo.
fatamorgana

#95 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

"Kroksica"]

Jeste univerzalno ali peonta je sto ljudi, vjernici, objasnjavaju zlo kao bozje iskusenje ili kaznu, a dobro dodje kao bozja milost ili nagrada, jos uvijek je kontrast ali zato jer ga je neko bozanstvo nametnulo kako takvo.
OK, ali nije poAnta šta vjeruju već kako ga percepiraju (dobro i zlo, ugodno i neugodno) kao ljudska bića, biološki, emotivno, psihološki, mislim potpuno isto kao i svi drugi ....
Last edited by fatamorgana on 10/11/2012 00:06, edited 2 times in total.
miskin

#96 Re: Be|smrt

Post by miskin »

Ne pitaj tugo sta me to tjera
ili je ljubav, ili je vjera
jednom ce sve ovo da mine
ostace tople usne Emine
nasa

#97 Re: Be|smrt

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Negdje sam citala da se Allah u Kur'anu nigdje i pored 99 imena ne naziva ocem !

I niko mu ravan nije!"
Pa isto babo, nebeski al' ipak babo ....
Ne naziva Se ni babom...jednostavno je potpuno odbacen taj pristup...
nasa

#98 Re: Be|smrt

Post by nasa »

miskin wrote:
ostace tople usne Emine
:roll: Supruge Emine ili ti ni blud nije strana :D
miskin

#99 Re: Be|smrt

Post by miskin »

nasa wrote:
miskin wrote:
ostace tople usne Emine
:roll: Supruge Emine ili ti ni blud nije strana :D
ni jedno ni drugo, ne pristaj mi na muku :(
Kroksica

#100 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

nasa wrote:
Kroksica wrote: Mozda je neko reko "Kakve je su mu muke zadali, samo bi bog to podnio" :lol: :lol:
Salim se ljudi.
Negdje sam citala da se Allah u Kur'anu nigdje i pored 99 imena ne naziva ocem !

I niko mu ravan nije!"

Tako se u Kur'anu potpuno odbacuje mogucnost da je Isus sin Boziji,a krscani nesto tako vjeruju,a kako G.C.slijedi nesto drugo mozda on ima drugciji pristup,da nije sin vec....
Ma salila sam se.

"Ja i otac, jedno smo" referira na Isusovo bozanstvo, ali nema nijedan biblijski stih u kojem Isus kaze da je Bog.
Post Reply