Osvrt samo na boldirano:kojeime wrote:"Najvažnije po zdrav i čist duh je stvarima i ljudima prilaziti bez predrasuda.
Npr, ukoliko nekoga ne poznaješ, ne znaš ništa o njemu, što je pročitao a što ne, ne nametati
da nije čitao ništa osim vjerskih knjiga, te pisati da je potrebno da pročita malo o svijetu iz pravih naučnih knjiga.
Čitao sam ono što misliš da nisam, prije nego si to i pomislio.
Dawkinsa, sebične gene, Hawkinga i kratke i kraće i zamalo konačke teorije svega, Greena i superstrune, jal ti tkivo svemira, weisenbergove i weisenbergove kvante, Hitchensa i njegove neosnovane gluparije.
Nijedan, ama baš nijedan, bilo čime u svojim teorijama nije me razuvjerio u postojanje Božije.
Nijednog konačnog odgovora nismo od njih dobili, i umrijet će, i doći će novi dawkinsičići, hawkići, koji će pobiti ovo o čemu su ovi teoretisali, dati nam nove dokaze da ovi prethodni nisu bili u pravu, ali neće moći nikad promijeniti činjenicu da Bog ne podliježe zakonima koja važe za nas, fizičke oblike postojanja.
To je nivo stvarnosti koji ti ne izgleda možeš pojmiti, da nije Stvoritelj podložan uzrocima i zakonima.
Također, odbacivati "vjerske" knjige nauštrb "pravih naučnih" nije dobro, jer onda propustiš saznati da je npr
Džafer Sadik, Allah bio zadovoljan sa njim, oko 750 godine n.e. pisao o stvarima za koje je Max Planck dobio nagradu oko 1900 neke."
OK. Uz duboko izvinjenje ako sam te uvrijedio, i uz potpuno prihvatanje tvoje opaske koja je u citatu oznacena italikom, meni izgleda ti si odlucio da zanemaris sve dokaze i vjerujes u nedokazivo. Sto je, naravno, tvoje pravo. Nekome je slozenost zivota dokaz Bozje kreacije zivota, nekome je ta ista slozenost zivota dokaz da zivot nije mogao biti kreiran od jednog entiteta. Ti si se odlucio za ovo prvo, sto je tvoje pravo. Ja mislim drugacije. I tu je kraj diskusije, a ni ti ni ja necemo znati pravu istinu jer nas nece biti. Doduse, ti vjerujes da ces saznati pravu istinu jer ti smrt nece biti kraj postojanja vec samo prelaz iz ovozemaljski svijet na ahiret, ali cak i ako jedan od nas nadzivi onog drugog, onaj koji ode prvi nece biti u mogucnosti da se vrati i da kaze ko je u pravu. Barem do sada nikome to nije poslo za rukom. Zato nema svrhe dalje pricati.
1.uvrijeđen nisam nimalo, a ni duboko, samo skrenuh pažnju da ne vodi ničemu prilaziti sa predrasudama bilo čemu ili bilo kome.
2.meni je dovoljno dokaza dato u Knjizi jasnoj, u ajetu svakom.
3.nema svrhe dalje da pričamo o tome