Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

nasa

#251 Re: Be|smrt

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
nasa wrote:
Great Cornholio;
Ono što i ja a i oni prihvatamo je to da je Isus bio Bog koji se otjelovio u ljudskom obilku, a ako me pitate zašto ja u to vjerujem, reći ću vam samo da je Isus bio onakav kakvim ja zamišljam :)

Znaci ne vjerujes da je bio Boziji sin vec da se Bog ljudima obratio licno putem Isusa?
Ne vjerujem da je Isus bio samo posrednik između Boga i ljudi.
Čovjek ne može činiti čuda, to može samo Bog, Isus je činio čuda, znači da Isus bio Bog.
Cinio je i Mojsije cuda...
Pa dobro,to je razlicito vidjenje nekih stvari,vjerujem da vec znas da Islam na to gleda drugcije...
Interesovalo me kako gledas na to jer vjerovao ili ne pravo malo krscana s kojima sam pricala zna zasto vjeruje da je Isus Boziji sin vec eto tako samo vjeruje !
Great Cornholio

#252 Re: Be|smrt

Post by Great Cornholio »

nasa wrote:
Cinio je i Mojsije cuda...
Pa dobro,to je razlicito vidjenje nekih stvari,vjerujem da vec znas da Islam na to gleda drugcije...
Interesovalo me kako gledas na to jer vjerovao ili ne pravo malo krscana s kojima sam pricala zna zasto vjeruje da je Isus Boziji sin vec eto tako samo vjeruje !
Da, Islam na Isusa gleda kao na Božijeg poslanika, a ja Isusa doživljavam kao Boga u ljudskom obliku, a što se tiče vjere, ja se vodim onom Gandijevom " Isus da, hrišćanstvo ne".
NIN

#253 Re: Be|smrt

Post by NIN »

Bez namjere da nekoga uvrijedim ali meni se ljudi koji se pretjerano bave smrcu uvijek cine kao da ne znaju sta ce od sebe i sa svojim zivotom kojeg, eto, fol zive, jebiga... :)

Epikur (to je jedan stari Grk, za ove mlade koji nemaju blage veze o ljudima koji su zivjeli prije dvije i vise hiljada godina, a bili su, jebiga, ipak ljudi potkovani znanjem, jel') rece "Dok smo mi, nema smrti, a kada nastupi smrt, tada više nema nas."
kojeime

#254 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
Great Cornholio wrote:
Kroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast, dosta stvari u koje ja vjerujem su u sukobu sa mainstream Islamom, tako i pojam vjecnosti. Ne bih da sad zalazim u to, jer se gubim u nekim pitanjima ali vjerujem u Bozju pravdu pa mi je malo tesko vjerovati da ce se neki tek tako izvuci sa ogromnim zlom koje su pocinili.
Dobro je, ima za tebe nade :evil: :D

Šta ima Bog, i šta bi mi imali od toga što bi se neko ko je činio zla na Zemlji pržio na vatri cijelu vječnost, ja u tome ne vidim pravdu nego latentni sadizam, a kako je to negativna ljudska osobina ne vidim zašto bi je Bog imao.
To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.
Pretpostavaljam da je Bozija pravda razlicita od Ljudske. A po meni ljudska pravda bi izgledala da je svaka nagrada i svaka kazna proporcionalna ucinjenom djelu/nedjelu. Dakle, na primjer bilo bi mi pravedno od Boga da se neko przi u paklu za silovanje i ubistvo djeteta, ali da se neko przi u paklu jer ne pada na koljena pri pomislina Boga, dakle da nista lose ne radi osim sto misli drugacije, e to mi nekako ne izgleda kazna proporcionalna zlocinu.

Ko zna, ako Bog ima dovoljno veliki ego, ne bi me zacudilo i da paklom kazni one koji ne padaju zbog njega na koljena.
kojeime

#255 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

nasa wrote:Cinio je i Mojsije cuda...
Hajde, molim te. Eto samo tako vjeruje. Ne vjeruje samo tako, vec vjeruje jer je to dogma njihove religije.

A ti hoces reci da si o svakoj tvrdnji u Kur'anu prvo dobro razmislila, pa si na osnovu toga odlucila u koje ces vjerovati a u koje ne, i sasvim slucajno je ispalo da si poslije razmisljanja o sve i jednoj tvrdnji u Kur'anu zakljucila da je bas sve i jedna ispravna, pa u njih vjerujes. Nije se moglo ni slucajno desiti da vjerujes u tvrdnje iz Kur'ana samo zato jer tu pise, dakle jer su dogma tvoje religije, a da ni sama ne znas zasto u njih vjerujes, jer nisi bas o svakoj razmisljalja.

Je li i ti znas zasto vjerujes da su zene inferiorne u odnosu na muskarce? Neko ranije spomenu, nisam siguran da li je to bilo na ovoj ili na drugoj temi, da u islamu za ono sto moze posvjedociti jedan muskarac za to isto moraju posvjedociti dvije zene. Ne moze jedna, jer jedna zena ne moze biti jednaka jednom muskarcu, dakle muskarac vrijedi kao dvije zene. Ako si muslimanka u to bi trebala vjerovati, a ako vjerujes onda znas zasto u to vjerujes? Ili vjerujes jer je to dogma, a ne pitas se zasto?

Ako ne vjerujes da je to tako, nisi onda muslimanka.

I sta sad?
harač

#256 Re: Be|smrt

Post by harač »

Great Cornholio wrote: Nemamo mi sve odgovore, niti ćemo ih ikada imati, ali ti izgleda ne vidiš kontradikciju u tome što se "kuneš" u logiku, a istovremeno želiš da se mi koji vjerujemo u Boga iste odreknemo, da prihvatimo nelogičnost po kojoj je nešto moglo nastati iz ničega.
Sad ćeš mi reći da po toj istoj logici možemo "odbaciti" i Boga, i bićeš logičan, ali nije sve logično, i s tim se čovjek mora pomiriti, mora se pomiriti s tim da je ograničen, da može u potpunosti shvatiti samo ono što je logično i što mu je dostupno.
nema baš veze s onim što sam napisao. nisam dovodio u pitanje tvoju vjeru, već tvoj način vjerovanja. laHku noć
Kroksica

#257 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
Kroksica wrote: To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.
Pretpostavaljam da je Bozija pravda razlicita od Ljudske. A po meni ljudska pravda bi izgledala da je svaka nagrada i svaka kazna proporcionalna ucinjenom djelu/nedjelu. Dakle, na primjer bilo bi mi pravedno od Boga da se neko przi u paklu za silovanje i ubistvo djeteta, ali da se neko przi u paklu jer ne pada na koljena pri pomislina Boga, dakle da nista lose ne radi osim sto misli drugacije, e to mi nekako ne izgleda kazna proporcionalna zlocinu.

Ko zna, ako Bog ima dovoljno veliki ego, ne bi me zacudilo i da paklom kazni one koji ne padaju zbog njega na koljena.
Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! [2:255]
kojeime

#258 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

NIN wrote:Bez namjere da nekoga uvrijedim ali meni se ljudi koji se pretjerano bave smrcu uvijek cine kao da ne znaju sta ce od sebe i sa svojim zivotom kojeg, eto, fol zive, jebiga... :)

Epikur (to je jedan stari Grk, za ove mlade koji nemaju blage veze o ljudima koji su zivjeli prije dvije i vise hiljada godina, a bili su, jebiga, ipak ljudi potkovani znanjem, jel') rece "Dok smo mi, nema smrti, a kada nastupi smrt, tada više nema nas."
Sokrat, 450. godina prije nove ere: Znam da nista ne znam.
Ekrem Jevric, 2010. godina nove ere: A dje da znam, nista ne znam. (Sandzacki akcent obavezan) :)
Kroksica

#259 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
NIN wrote:Bez namjere da nekoga uvrijedim ali meni se ljudi koji se pretjerano bave smrcu uvijek cine kao da ne znaju sta ce od sebe i sa svojim zivotom kojeg, eto, fol zive, jebiga... :)

Ekrem Jevric, 2010. godina nove ere: A dje da znam, nista ne znam. (Sandzacki akcent obavezan) :)
Retro je u modi. :lol:
kojeime

#260 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
kojeime wrote:
Kroksica wrote: To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.

Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! [2:255]
Prvo, osim Allaha ima (bilo je ukupno u ljudskoj istoriji) jos oko 2700 Bogova, drugo, ako ga uopste ime, pitanje je je li to tacno.

I, vidis, niste vi vjernici monoteistickih religija puno drugaciji od nas ateista. Mi ne vjerujemo u svih 2700 bogova, vi ne vjerujete u njih 2699. Samo jedan razlike, statisticki zanemarljiva razlika na broj od 2700.
kojeime

#261 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
kojeime wrote:

Retro je u modi. :lol:
Rekoh, kada vec spominjemo misli poznatih, da i ja citiram dva velika filozofa :razz:
Kroksica

#262 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
Prvo, osim Allaha ima (bilo je ukupno u ljudskoj istoriji) jos oko 2700 Bogova, drugo, ako ga uopste ime, pitanje je je li to tacno.

I, vidis, niste vi vjernici monoteistickih religija puno drugaciji od nas ateista. Mi ne vjerujemo u svih 2700 bogova, vi ne vjerujete u njih 2699. Samo jedan razlike, statisticki zanemarljiva razlika na broj od 2700.
Hahahah! :thumbup:
Kroksica

#263 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote: Rekoh, kada vec spominjemo misli poznatih, da i ja citiram dva velika filozofa :razz:
Nazalost, danas je ovaj drugi poznatiji.
fatamorgana

#264 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

kojeime wrote: Mi ne vjerujemo u svih 2700 bogova, vi ne vjerujete u njih 2699. Samo jedan razlike, statisticki zanemarljiva razlika na broj od 2700.
Reci mu Kroxy, jedan ali vrijedan, :wink:
kojeime

#265 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
kojeime wrote: Rekoh, kada vec spominjemo misli poznatih, da i ja citiram dva velika filozofa :razz:
Sacekaj kada od Ekremovog stiha prodje onoliko godina koliko je proslo od Sokratove izjave do danas, neka tadasnji ljudi potvrde je li "nazalost". Mozda Ekrem za te ljude bude ono sto je Sokrat za nas :lol:

Zamisli 2500 godina od danas neko napise na Klixu:

Ekrem, 2010: Dje da znam, nista ne znam.
XWYWX (tadasni ekvivalent onoga sto je Ekrem danas), 4500 godina: Ma pojma nemam, a i ne treba mi :P
Kroksica

#266 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
kojeime wrote: Mi ne vjerujemo u svih 2700 bogova, vi ne vjerujete u njih 2699. Samo jedan razlike, statisticki zanemarljiva razlika na broj od 2700.
Pa podrazumjeva se. :D
kojeime

#267 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

fatamorgana wrote:
Jedna lasta, mescini proljece (Autorska prava na izjavu zadrzava Top lista nadrealista)
Kroksica

#268 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
Kroksica wrote:
Sacekaj kada od Ekremovog stiha prodje onoliko godina koliko je proslo od Sokratove izjave do danas, neka tadasnji ljudi potvrde je li "nazalost". Mozda Ekrem za te ljude bude ono sto je Sokrat za nas :lol:

XWYWX (tadasni ekvivalent onoga sto je Ekrem danas), 4500 godina: Ma pojma nemam, a i ne treba mi :P
Cuj na Klixu! :lol: :lol: :lol: :lol:
Kroksica

#269 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
fatamorgana wrote:
Jedna lasta, mescini proljece (Autorska prava na izjavu zadrzava Top lista nadrealista)
Zar nije "proleće"?
fatamorgana

#270 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

kojeime wrote:
Kali yuga prijatelju, kali yuga, :roll:
kojeime

#271 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
kojeime wrote:
Kroksica wrote:

Cuj na Klixu! :lol: :lol: :lol: :lol:
Samo Allah zna...
Kroksica

#272 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

kojeime wrote:
Samo Allah zna...
Tako je, brato. :D
fatamorgana

#273 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

kojeime wrote:
Samo Allah zna...
vrlo često i komšiluk .... šta tek sve oni znaju, za nepovjerovat' ....
kojeime

#274 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

Kroksica wrote:
kojeime wrote:
fatamorgana wrote:
Zar nije "proleće"?
Moze biti. Davno bilo, a pogledah u svoj rodni list :)

Da parafraziram jos jedan nas ultra popularni VIS (Ko ne zna sta je VIS, to je vokalno instrumentalni sastav. Tako se 50-ih i 60-ih godina 20-og vijeka zvalo u bivsoj nam drzavi ono sto danas zovemo grupa ili bend):

Senilnost dolazi, jednostavno osjetim
Mozda mi sapne ginkocel tableta...
Kroksica

#275 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
kojeime wrote:
Samo Allah zna...
vrlo često i komšiluk .... šta tek sve oni znaju, za nepovjerovat' ....
Zavjesa je najveca prepreka, ali ne i neprevazidjena.
Post Reply