Be|smrt

Rasprave o vjerskim temama.

Vaš stav?

Smrt
30
38%
Besmrtnost
34
44%
Ne zanima me
14
18%

Total votes: 78

MaD_ProfessoR

#451 Re: Be|smrt

Post by MaD_ProfessoR »

kojeime wrote:"Najvažnije po zdrav i čist duh je stvarima i ljudima prilaziti bez predrasuda.

Npr, ukoliko nekoga ne poznaješ, ne znaš ništa o njemu, što je pročitao a što ne, ne nametati
da nije čitao ništa osim vjerskih knjiga, te pisati da je potrebno da pročita malo o svijetu iz pravih naučnih knjiga.

Čitao sam ono što misliš da nisam, prije nego si to i pomislio.
Dawkinsa, sebične gene, Hawkinga i kratke i kraće i zamalo konačke teorije svega, Greena i superstrune, jal ti tkivo svemira, weisenbergove i weisenbergove kvante, Hitchensa i njegove neosnovane gluparije.

Nijedan, ama baš nijedan, bilo čime u svojim teorijama nije me razuvjerio u postojanje Božije.
Nijednog konačnog odgovora nismo od njih dobili, i umrijet će, i doći će novi dawkinsičići, hawkići, koji će pobiti ovo o čemu su ovi teoretisali, dati nam nove dokaze da ovi prethodni nisu bili u pravu, ali neće moći nikad promijeniti činjenicu da Bog ne podliježe zakonima koja važe za nas, fizičke oblike postojanja.

To je nivo stvarnosti koji ti ne izgleda možeš pojmiti, da nije Stvoritelj podložan uzrocima i zakonima.

Također, odbacivati "vjerske" knjige nauštrb "pravih naučnih" nije dobro, jer onda propustiš saznati da je npr
Džafer Sadik, Allah bio zadovoljan sa njim, oko 750 godine n.e. pisao o stvarima za koje je Max Planck dobio nagradu oko 1900 neke."

OK. Uz duboko izvinjenje ako sam te uvrijedio, i uz potpuno prihvatanje tvoje opaske koja je u citatu oznacena italikom, meni izgleda ti si odlucio da zanemaris sve dokaze i vjerujes u nedokazivo. Sto je, naravno, tvoje pravo. Nekome je slozenost zivota dokaz Bozje kreacije zivota, nekome je ta ista slozenost zivota dokaz da zivot nije mogao biti kreiran od jednog entiteta. Ti si se odlucio za ovo prvo, sto je tvoje pravo. Ja mislim drugacije. I tu je kraj diskusije, a ni ti ni ja necemo znati pravu istinu jer nas nece biti. Doduse, ti vjerujes da ces saznati pravu istinu jer ti smrt nece biti kraj postojanja vec samo prelaz iz ovozemaljski svijet na ahiret, ali cak i ako jedan od nas nadzivi onog drugog, onaj koji ode prvi nece biti u mogucnosti da se vrati i da kaze ko je u pravu. Barem do sada nikome to nije poslo za rukom. Zato nema svrhe dalje pricati.
Osvrt samo na boldirano:

1.uvrijeđen nisam nimalo, a ni duboko, samo skrenuh pažnju da ne vodi ničemu prilaziti sa predrasudama bilo čemu ili bilo kome.
2.meni je dovoljno dokaza dato u Knjizi jasnoj, u ajetu svakom.
3.nema svrhe dalje da pričamo o tome :)
partybrakerica

#452 Re: Be|smrt

Post by partybrakerica »

kojeime,kako nikome nije poslo za rukom? :D
sta je sa klinickom smrcu?svi koji su je dozivjeli,nesto su i vidjeli i osjetili sto im je vecini,promjenilo zivot i natjeralo ih da razmisljaju drugacije i postanu bolji ljudi...niko od njih nije rekao da je vidio samo mrak,nije vidio nista,ne sjeca se itd...
kojeime

#453 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

partybrakerica wrote:kojeime,kako nikome nije poslo za rukom? :D
sta je sa klinickom smrcu?svi koji su je dozivjeli,nesto su i vidjeli i osjetili sto im je vecini,promjenilo zivot i natjeralo ih da razmisljaju drugacije i postanu bolji ljudi...niko od njih nije rekao da je vidio samo mrak,nije vidio nista,ne sjeca se itd...
Koliko ja znam, kada srce prestane raditi, postoji jos mogucnods da se izmedju 4 do 15ak minuta od prestanka rada srca covjek "ozivi" . Cetiri minute nakon prestanka dovoda krvi u mozak (rada srca) mozak pocinje odumiorati, a oko 15 mnuta kasnije potpuno umire. I zato je smrt prestanak mozdanih funkcija a ne prestanak rada srca. Dakle, ni jedan jos covjek kojem je mozak mrtav nije se vratio.

Sto znaci da klinicka smrt nije smrt. To je onaj period izmedju prestanka rada srca, precizinije od one 4 minute nakon prestanka rada srca, to jeste pocetka odumiranja mozga i potpune smrti mozga. Smrt je kada je osim sto srce ne radi i pluca ne rade jos i mozak je potpuno mrtav i nema sanse da se vise pokrene. Koliko se ja sjecam, a to ce medicinari bolje znati, da bi neko bio proglasen mrtvim moraju se poklopiti prestanci rada i srca i pluca i mozga, ako ne i jos nekih organa.

Je li sad OK? :)
partybrakerica

#454 Re: Be|smrt

Post by partybrakerica »

:) ako ti to tako kazes
kojeime

#455 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

partybrakerica wrote::) ako ti to tako kazes
Takve zene volim :)
partybrakerica

#456 Re: Be|smrt

Post by partybrakerica »

pitanje je,vole li one tebe :roll:

a oni sa klinickom smrcu,oni su sanjali to sto su vidjeli je li?
ne shvatam kako si tako skeptican po pitanju postojanja Boga,pored tolliko dokaza,eto,to je!
Ako neces,ne moras ga zvati tim imenom,zovi ga Jedinstvo,Tisina,Jednoca...zovi kako hoces,ali ne mozes poreci da postoji...
covjek kad pronadje dusevni mir,tek to shvati,kad se pomiri sa prirodom,ljudima oko sebe i sa samim sobom,a do tada trazi stimulanse i "naucne odgovore" na sva pitanja...
evo ti jedna stranica zanimljiva,mozda ti se svidi,nevezano za temu!

http://joga.rs/joga-meditacija/skola-bu ... reci-stopq
kojeime

#457 Re: Be|smrt

Post by kojeime »

partybrakerica wrote:pitanje je,vole li one tebe :roll:

ne shvatam kako si tako skeptican po pitanju postojanja Boga,pored tolliko dokaza,eto,to je!
Ako neces,ne moras ga zvati tim imenom,zovi ga Jedinstvo,Tisina,Jednoca...zovi kako hoces,ali ne mozes poreci da postoji...
covjek kad pronadje dusevni mir,tek to shvati,kad se pomiri sa prirodom,ljudima oko sebe i sa samim sobom,a do tada trazi stimulanse i "naucne odgovore" na sva pitanja...

Ova jedna koja me voli mi je dovoljna. A od nje i ne ocekujem da mi govori "Kako ti kazes". Tako da za to ibrecenje smajlijem nema potrebe.

A Bog ne postoji i ne znam kako pred toliko dokaza da ne postoji ti mozes biti skepticna sto se tice nepostojanja Boga. Naravno, kako god ga zvala.
Great Cornholio

#458 Re: Be|smrt

Post by Great Cornholio »

kojeime wrote:
A Bog ne postoji i ne znam kako pred toliko dokaza da ne postoji ti mozes biti skepticna sto se tice nepostojanja Boga. Naravno, kako god ga zvala.
Postoji ba Bog :) Samo su oni, koji tvrde da za Njega "rade", toliko zla učinili da ljudi odbacuju i Boga zbog toga.
fatamorgana

#459 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
kojeime wrote:
Postoji ba Bog :) Samo su oni, koji tvrde da za Njega "rade", toliko zla učinili da ljudi odbacuju i Boga zbog toga.
Ako Cornholio poslije svega tvrdi da postoji Bog onda možda stvarno i postoji, :D
klixo

#460 Re: Be|smrt

Post by klixo »

kojeime wrote:
partybrakerica wrote:pitanje je,vole li one tebe :roll:

Ova jedna koja me voli mi je dovoljna. A od nje i ne ocekujem da mi govori "Kako ti kazes". Tako da za to ibrecenje smajlijem nema potrebe.

Kojih dokaza ? Prvo , nema dokaza da Bog postoji kao i sto nema da ne postoji.Bog se osjeca.
Zapravo postoje dokazi , trebas ih primjeniti i osjetiti.
Kroksica

#461 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
kojeime wrote:
Ako Cornholio poslije svega tvrdi da postoji Bog onda možda stvarno i postoji, :D
:lol: :lol: :lol:
Ipak, 6000+ postova, nije mala stvar. :D
fatamorgana

#462 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: :lol: :lol: :lol:
Ma ne znaš ti ništa, ;-)
Kroksica

#463 Re: Be|smrt

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Ma ne znaš ti ništa, ;-)
Nije ni Sokrat znao, pa gle kako ga raja danas gotivi. :D
fatamorgana

#464 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Ma ne znaš ti ništa, ;-)
Jest' al' u Grčkoj, raja ne voli ni vlastitu mater a kamoli Sokrata :lol:
odr0n

#465 Re: Be|smrt

Post by odr0n »

Smrt naravno, jer sa rođenjem čini savršen proces i nema dalje nit mjesta za manje/više od toga. Jedini život koji postoji nakon naše smrti je onaj koji napravimo, odnosno naši potomci, tako se on dalje nastavlja. Vjerovanje da smrt nije kraj nego početak drugog (vječnog, raj, pakao) se kosi sa prirodom i njenim savršenim procesom rođenje/smrt, te jednako besmisleno kao kada bi za ostale prirodne procese (nepogode, fenomene itd.) vezali nadnaravno tj. boga, što se također kosi sa prirodnim zakonima. Smrt se zbog toga kao prirodni proces ništa ne razlikuje od kiše, vulkana, pomrčine itd., prirodna normalna stvar, samo što se ljudski karakter ne može pomiriti sa činjenicom da ona predstavlja konačni kraj. Mislim da bi ljudi, kada bi shvatili to i pomirili se sa tom činjenicom bili mnogo bolji ljudi, odgovorniji, jer svaki tren može biti zadnji, zašto ga ne proživiti kvalitetno.
Great Cornholio

#466 Re: Be|smrt

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Ma ne znaš ti ništa, ;-)
Sokrat - "Znam da ništa ne znam" vs. Ekrem Jevrić - "A đe da znam, kad ništa ne znam" :D

Ja - "Ja ne znam puno, al' ono što znam mi je dovoljno da ne odbacim Boga :)

Sokrat je rekao da su ljudi zli zbog neznanja, da čovjek koji zna šta je dobro neće činiti loše,a Isus, dok je bio na krstu, je rekao " Bože oprosti im, ne znaju šta čine". Još kad ovdje dodamo i Frojda, njegovu genijalnost, otkrivanje nesvjesnih pokretača ljudskog djelovanja, budu nam neke stvari jasnije, barem meni.
fatamorgana

#467 Re: Be|smrt

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: ... a Isus, dok je bio na krstu, je rekao " Bože oprosti im, ne znaju šta čine". Još kad ovdje dodamo i Frojda, njegovu genijalnost, otkrivanje nesvjesnih pokretača ljudskog djelovanja, budu nam neke stvari jasnije, barem meni.
O boze, oprosti Cornholiju jer ascare ne zna sta cini .... Corny, odvadi ba malo, ;-)
Great Cornholio

#468 Re: Be|smrt

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: ... a Isus, dok je bio na krstu, je rekao " Bože oprosti im, ne znaju šta čine". Još kad ovdje dodamo i Frojda, njegovu genijalnost, otkrivanje nesvjesnih pokretača ljudskog djelovanja, budu nam neke stvari jasnije, barem meni.
O boze, oprosti Cornholiju jer ascare ne zna sta cini .... Corny, odvadi ba malo, ;-)
Bog + nauka = istina :)
odr0n

#469 Re: Be|smrt

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Bog + nauka = istina :)
Bog + nauka = kreacionizam, davno odbačen i oboren koncept. :)
Great Cornholio

#470 Re: Be|smrt

odr0n wrote:
Ma ja ne mogu nikako da skontam kako je moguće da hemijski elementi iz kojeg je izgrađeno ljudsko tijelo, spajajući se naprave nešto što ima svijest i što može razmišljati, a zasebno, dok nisu spojeni sa drugim hemijskim elementima, niti jedan hemijski elemenat nema te sposobnosti. Svijest je za mene čudo koje se ne može objasniti spajanjem hemijskih elemenata, ima tu nečeg višeg.
odr0n

#471 Re: Be|smrt

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Ma ja ne mogu nikako da skontam kako je moguće da hemijski elementi iz kojeg je izgrađeno ljudsko tijelo, spajajući se naprave nešto što ima svijest i što može razmišljati, a zasebno, dok nisu spojeni sa drugim hemijskim elementima, niti jedan hemijski elemenat nema te sposobnosti. Svijest je za mene čudo koje se ne može objasniti spajanjem hemijskih elemenata, ima tu nečeg višeg.
Nema natprirodnog tj. višeg ni manjeg, nego samo onakvog kakvo i jeste, koliko god te diživljaj varao da ima. :)
Great Cornholio

#472 Re: Be|smrt

odr0n wrote: Nema natprirodnog tj. višeg ni manjeg, nego samo onakvog kakvo i jeste, koliko god te diživljaj varao da ima. :)
Vidjećemo ko je bio u pravu, jednog dana :evil: :D
Šalim se, ja vjerujem da ima, ti vjeruješ da nema, a ni ti, niti ja , nemamo neoborive materijalne dokaze čime bi potvrdili istinitost onoga u šta vjerujemo :)
odr0n

#473 Re: Be|smrt

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Nema natprirodnog tj. višeg ni manjeg, nego samo onakvog kakvo i jeste, koliko god te diživljaj varao da ima. :)
Šalim se, ja vjerujem da ima, ti vjeruješ da nema, a ni ti, niti ja , nemamo neoborive materijalne dokaze čime bi potvrdili istinitost onoga u šta vjerujemo :)
Nećemo ništa tad vidjet, biće mrak. :evil: Oko dokazivanja, na vama je da priložite materijalne dokaze, a pošto ih nemate, odradili ste posao za nas koji tvrdimo suprotno, the end. :mrgreen:
Great Cornholio

#474 Re: Be|smrt

odr0n wrote:
Nećemo ništa tad vidjet, biće mrak. :evil: Oko dokazivanja, na vama je da priložite materijalne dokaze, a pošto ih nemate, odradili ste posao za nas koji tvrdimo suprotno, the end. :mrgreen:
Haj' vidjećemo šta će bit' i gdje će ko bit' 8-) :evil: :D
klixo

#475 Re: Be|smrt

Post by klixo »

odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:
A tvoji dokazi su ?
Post Reply