be be be...bebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

B.Medjed wrote:Joj danas me umazala mala nutelom do vrata! :D
Poslje nasla neku kremu za cipilice u latici, izmazala se po glavi i sjela u nekaku kutiju i pije sok! :shock:
Ojjjjjjjjjjjjjjjjj!!! Ubice nas mati obadvoje kad dodje kuci!!! :shock: :D
Nema nista ljepse na svijetu. Nemam pojma kako sam prije zivio!!! :roll: :-D
:D

jedan osmijeh moje kcerkice i jedan ovakav dogadjaj, kojeg si opisao, ne moze platiti niti kupiti ciav dunjaluk.

I kao sto reche - NAMAM POJMA KAKO SAM PRIJE ZIVIO !
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

van Basten wrote:j se javih ovdje već jednom na prapočecima ovog topica, al od tada tema se podobro razvila pa da i ja razradim svoja stajališta...
moja izabranica je pofino mlađa od mene i još uveliko studira... pričali smo mi već o budućnosti, braku, djeci... našli zajednički jezik da bismo voljeli troje djece (naravno, prvo jedno da vidimo da možemo to, kako ranije rekoh :D )...
Ja radim i plata mi za naše uslove nije zanemariva (uvijek može biti bolja, al ne treba kukati stalno), solidno četbverocifrena... za BH uslove, po mom mišljenju, sasvim dovoljna da nas dvoje živimo pa čak i u iznajmljenom stanu ako treba i vjerujem da bi bila dovoljna za podizanje jednog djeteta... no kako rekoh, moja stuidra i ima bar još dvije godine do kraja... pa se odavno složismo i u tome da ćemo pričekati da završi ili bar privede kraju (tipa ostao samo diplomski) studije prije fiksiranja datuma vjenčanja...
Međutim, neki dan smo imali ozbiljnu raspravu o tajmingu djece... ja zagovaram da čim vjenčanje prođe počnemo raditi na tome, ona veli da pričekamo koju godinu nakon toga kako "bismo nas dvoje uživali u nama prvo". Tu se ja upalim k'o kutnjak... uživali? što sad ne uživamo a tad bismo uživali? šta nam sad nedostaje? reci, pa one pare od plate koje bih trošio na dijete da trošim na nas... spominje nekakva putovanja, obilaske, izlete u dvoje... i tu zaista nije problem finansija niti mog nedostatka pažnje da se razumijemo... jer kad upitah a što to ne bismo radili sada, odmah, sutra... sad ću na godišnji 20dana , tebi će ispiti završiti pa reci... imamo 20 dana samo za nas... onda ide ono - pa znaš roditelji, ovo ono... onda se ja upalih kao dva kutnjaka :D ...al fakat... jer me uvijek enrvira kad u uređenje života dvije osobe neko počne da petlja nekoga sa strane pa tamn bili to roditelji...
raspričah se... uglavnom, glavne crtice su slijedeće:
- želim djecu (možda bih se čak mogao složiti sa nekim mišljenjima ovdje o našim ulogama)
- smatram da im mogu priuštiti pristojno djetinjstvo i odgojiti da , prije svega, budu ljudi. A uvijek će biti AMARA koji će imati više od mene... za mene je to baš izazov... utuviti djetetu u glavu da AMAR nije bolji insan od njega /nje samo zato jer ima bolji kamion nego je uglavnom obrnuto
- poštujem njenu želju da prolongira to sve dok studira...
- ne mogu razumjeti njenu želju da to još prolongira zbog "svog provoda" kojeg sada ne želi jer "šta će roditelji reći ako npr nas dvoje sami odemo 7 dana u Tursku"

Definitivno sam izgubio nit priče pa ću sad prekinuti za ovaj post uz još par manje više za gornju priču nevezanih crtica o ovoj temi

- Imao sam 3,5 godine kad su moji roditelji dobili svoj stan... do tada smo živjeli kod nane... da li bi bilo mene da su oni čekali da se stambeno 100% obezbijede?
- psiholozi i psihijatri kažu da su dva osnovna životinjska (i ljudska, jer čovjek je ipak prije svega životinjska - neko kaže napredna životinjska, al ipak životinjska - vrsta) nagona - za preživljavanje i razmnožavanje
- ne može se sjediti na dvije stolice... istovremeno biti u nekim stvarima bosanski tradicionalista a u nekim drugim sličnim, "evropski moderan".. ili - ili
- odgoj djece ovdje nije tema, al uz ovo što do sada rekoh da podcrtam kako se slažem sa svemirskim jebačem i njegovim zadnjim postom na ovoj temi

Nazalost, u velikom broju slucajeva je upravo to " da malo prozivimo " problem. Mi ovdje teoretiziramo o financijskim uslovim i sl., sto je OK, i sigurno ne nezanemariva stavka u planiranju djece ( kod mene nije, ali prihvatam i mogu se sloziti da drugima jest ), ali ove stvari koje tvoja djevojka zastupa, i koje su za men cista nebuloza, su vrlo, vrlo ceste, i znam licno masu takvih primjera.

:D ... pa da ponovim od prije koju stranicu - vecina muskaraca koji su se javili na temu je itekako sklona nepretjeranom odugovlacenju u planiranju djece, te snizavanju tih nekih granica za idealan vakat radjanja iste.

Zene jos uvijek zadrle :x

De ba, ne filozofirajte vise :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ne znam... Meni se cini logicno zivjeti zajedno koju godinu prije nego sto se odluci za djecu. Koliko ja mogu zakljuciti iz Bastenove price, on i njegova djevojka ne zive zajedno (inace bi prica o roditeljima i godisnjem bila neshvatljiva). Zabavljati se cak i deset godina nije isto sto i zivjeti s nekim 24/7. Ja mislim da je mnogo bolje sacekati godinu-dvije pa i tri ako treba, obadvoje da imaju posao i da zive zajedno, nego izroditi 2-3 djece pa onda skontati da 'mi bas i nismo jedno za drugo' i unesreciti citavu porodicu.
dino_va..djevojcica

Post by dino_va..djevojcica »

Poslje nasla neku kremu za cipilice u latici, izmazala se po glavi i sjela u nekaku kutiju i pije sok! :shock:
a sta si ti radio za to vrijeme?? forumao :lol: :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Hierarchia wrote:
Svemirski_Jebach wrote:normalno je da sva djeca hierarchia zele kamion kao u amara. Ali ga nece dobiti. Ni ja nisam dobivao sve sto sam htio, cak sam dobivao puno manje od toga ali sam imao sretno djetinjstvo.

Kad mislim da ga odgajam i usadjujem prave vrijednosti? Sigurno je da je tesko i to znam i sam sam to isto rekao. Ali ovo nema veze sa finansijskim stanjem - imao nemao para ovo je isto, zar ne?

Dakle, dosli smo na to da nije vazno imas li puno ili onako - vazno je ko ga i kad odgaja.

Pricas mi o tome sta djeca zele - ali to nije tema. Tema je imati djecu i koliko novca treba.

Ja se nadam i trudim se da u svom zivotu napravim nesto cime bi pruzio mojoj porodici finansijsku stabilnost tako da se majka moze posvetiti djeci (bar neko vrijeme) a bez da strahujemo hocemo li imati dovoljno. Ja se nadam da ce mi to ako bog da uspjeti.

Ali i ako ne, sigurno je da odgoj u krajnjoj liniji nema veze sa novce. Dakle, da ponovim, ovdje pricamo o finansijskom aspektu a ne o odgoju. Moja teza je da djeci treba dati dovoljno, i uciti ih da su vazne druge stvari...i da se za vise treba boriti.

I jos nesto, moji roditelji su radili non stop kad sam bio dijete i ostajao sam sam kuci i sam isao u skolu od 6 godine...i na neki nacin me je ulica odgojila ali i dalje su mi roditelji ti cije rijeci pamtim.

Mozda me je ulica naucila da se trebam vise i jace boriti nego drugi da bih uspio.
Potpisujem ti sve ovo, naravno da je tako. Samo sam reagovala na tvoj idealizam, koji si i sam uocio. Ne sjecam se bas da su nam roditelji radili non-stop. Imali su svoje fiksno radno vrijeme i svoje fiksne odmore. U kapitalistickom drustvu ces ostati prekovremeno na poslu ako znas da ces dobiti povisicu od sefa. I ja govorim o finansijama. Nazalost, one nam danas sve odredjuju - pa i djecu. Samo je pitanje koliko smo spremni priznati tu groznu istinu. Ili ostati zivjeti u nekim iluzijama i snovima o divnom svijetu.
Moji roditelji (pogotovo otac) nisu bas imali fiksno radno vrijeme, pa sam ustajao sam, oblacio se sam, jeo sam, isao u skolu sam, vracao se sam i opet kod kuce dok oni ne dodju bio sam. Dakle, dosta vremena sam proveo bez njihovog bliskog nadzora. Nije me imao niko buditi ujutro, nije me imao niko hraniti niti mi praviti dorucak i slicno. I sta mi fali - nista. Cak mislim da mi je to koristilo kasnije u zivotu.

Al to nije tema.

Naravno da je u neku ruku idealizam. Ali to je cilj. Vjerovatno se dosta toga nece ostvariti kako bas ja ili mi zelimo ali ipak imam (kao i svi mi) cilj koji cu nastojati ispuniti - imati dovoljno da se ne patimo, a vise od toga kako bude. Svakako da su finansije vazne u zivotu i zato radim sve ovo sto radim kako bi unaprijedio svoje sanse za uspjeh ali finansije nisu jednako odgoj. Isto kao sto nisu jednako sreca djece ili roditelja.

Neophodno je imati toliko koliko ce omoguciti da porodica ima dovoljno, da moze priustiti neke normalne potrebe bez pretjerivanja - bez kupovine NIKE tena djetetu od 3 godine, bez skupih igracaka, bez izmisljanja gluposti i udovoljavanja djetetovim hirovima. Bitnije je skupljati lovu za njihovo skolovanje kasnije koje ce im sigurno mnogo vise koristiti i bice mnogo zahvalniji.

Zato, odgadjanje radi onoga "eto nemamo dovoljno, dijete ce biti tuzno sto nema kamion ko kod AMARA" mi nema neku tezinu (iako nikoga ne osudjujem boze sacuvaj) nego mi se vise cini kao opravdanja samom sebi zbog toga sto se nije spremno na taj cin. Ali to je samo moje skromno misljenje.

Eto, tuzno je kad dijete dodje kuci pa kaze da je nesretno sto nema knjigu za skolu (kao sto sigurno ima takvih porodica) a ne zato sto nema jebeni kamion ili mobitel. Nece ga nikad dobiti.
uozo

Post by uozo »

dino_va..djevojcica wrote:
a sta si ti radio za to vrijeme?? forumao :lol: :D
:shock:
Otkud znas! :shock:
Nemoj me samo rec' zeni ima da perem ves citavu heftu. Nije dovoljno sto moram kuhat', cistit', peglat', pusit' :shock: stani ba ja ne pusim, :D ...

Nije lako sa djecom. Nema govora. Ali to i nije tako strasno jer jednostavno covjek htio ili ne htio sam sebi promijeni prioritete i stvari koje su nekad bile vazne postaju besmislice i obrnuto. I sa djecom se moze i prozivjeti i imati skoro sve ono sto se ima bez djece. Samo stoji i to da je dzaba i nema svrhe objasnjavati koji se novi osjecaji radjaju u covjeku kada dobije dijete.
Sto se tice materijalne situacije, naravno da je veoma vazna za odgajanje, ali daleko od toga da je najbitnija. Gledam oko sebe u ove hrpe nekakih igracaka koje se motaju po kuci i siguran sam da moze i bez svega toga. Nije djetu vise ni cejf da se igra sa necim kad ima sve. Najbolja igracka u zadnjih par mjeseci je najobicnija kartonska kutija, vjerovali ili ne. Dzaba svi oni zevzevati, kutija je ono sto je interesantno...
Joj jeste me napalili odo sad napravit jos jedno!!! :shock: :shock: :shock: :D :D :lol:
semmy

Post by semmy »

Jako zanimljiva tema..pogotovo za nas samohrane majke...imam 30 god i sina koji je prije par dana napunio 8 god. Ide u II razred, ide u produzeni boravak, trenira karate, zeli i na fudbal iduce godine..
I sve to mu ja kao samohrana majka mogu priustiti. Na svu srecu imam prilicno dobar posao sa odlicnim primanjima pa mu sve to mogu i priustiti...
O odgovornosti njegovog oca da i ne pricam, kad treba platiti alimentaciju vriska, ( koja je kod nas u BiH mizerna ) kao da daje ne znam kome lovu a ne za svog sina...kupi ponekad nesto od garderobe, koju igrackicu i to je to..

Sve dok su djeca mala manje su odgovornosti i manje novca treba...uz skolu vec dolaze i drugi problemi, svaki dan neki trosak za nesto ( novine, uzina, deparac itc...), produzeni boravak cca 150 KM mjesecno.
Naravno vec se uce i svakojake rijeci, ponasanje se mijenja i naravno da bi se u danasnje vrijeme izbjegle mnoge situacije u odgoju djeteta, odlucih ga upisati na karate ( cca 30 KM mjesecno + kimono cca 100 KM svaka 3mjeseca, rukavice cca 45 KM itc... ) ...
Zimi zeli naravno na planinu, pa redovno na klizanje, ljeti opet na more, biciklo, rosle, playstation, kompjuter, itc...
Sve to ima svoju cijenu...

Ali trenutak kada mi je najteze i moj sin je pored mene sve je drugacije, dovoljno je da se nasmije i da radosno pocne pricati o svojim dnevnim dogadjajima iz skole ili sa treninga....
Hierarchia

Post by Hierarchia »

semmy wrote:Jako zanimljiva tema..pogotovo za nas samohrane majke...imam 30 god i sina koji je prije par dana napunio 8 god. Ide u II razred, ide u produzeni boravak, trenira karate, zeli i na fudbal iduce godine..
I sve to mu ja kao samohrana majka mogu priustiti. Na svu srecu imam prilicno dobar posao sa odlicnim primanjima pa mu sve to mogu i priustiti...
O odgovornosti njegovog oca da i ne pricam, kad treba platiti alimentaciju vriska, ( koja je kod nas u BiH mizerna ) kao da daje ne znam kome lovu a ne za svog sina...kupi ponekad nesto od garderobe, koju igrackicu i to je to..

Sve dok su djeca mala manje su odgovornosti i manje novca treba...uz skolu vec dolaze i drugi problemi, svaki dan neki trosak za nesto ( novine, uzina, deparac itc...), produzeni boravak cca 150 KM mjesecno.
Naravno vec se uce i svakojake rijeci, ponasanje se mijenja i naravno da bi se u danasnje vrijeme izbjegle mnoge situacije u odgoju djeteta, odlucih ga upisati na karate ( cca 30 KM mjesecno + kimono cca 100 KM svaka 3mjeseca, rukavice cca 45 KM itc... ) ...
Zimi zeli naravno na planinu, pa redovno na klizanje, ljeti opet na more, biciklo, rosle, playstation, kompjuter, itc...
Sve to ima svoju cijenu...

Ali trenutak kada mi je najteze i moj sin je pored mene sve je drugacije, dovoljno je da se nasmije i da radosno pocne pricati o svojim dnevnim dogadjajima iz skole ili sa treninga....
Mislim da je stav djevojke koja je rekla da zeli prvo uzivati u braku koju godinu sasvim razumljiv. Naime, vecinu stvari oko djeteta (onih najtezih i najodgovornijih) ce obavljati majka. Majka je ta koja je tu da priskoci i kladim se da pola vas "odgovornih" oceva koji tek tako zastupate pravljenje djece u praksi niste ni u pola toliko odgovorni (sad ce ih se pola naviti! :D ). Logicno da zena zelio malo da uziva sa svojim muzem prije nego pocne prati bebinu guzu, ustajati ponoci jer mala/mali place, brinuti se oko svake temperature ili osipa, na kraju krajeva - nositi dijete 9 mjeseci. Koliko od vas ZAISTA participira u sve tome? Nemojte govoriti jer to ne mozemo provjeriti, niko ne zna sta se u cijoj kuci desava. Niti me zanima.
Iritantan mi je bio post lika koji kaze "Bio je rat, pa sam bio toliko hrabar da dobijem dijete!". Jesi li ga ti nosio i porodio, i dojio u ratnim uslovima, nestasici hrane, vode, lijekova? Ne - nego je tvoja zena. Pa fer bi bilo nju pitati za savjet.
Mozda ispade malo feministicki, nije bila namjera. Ali znajuci po kakvom patrijarhalnom kodu jos uvijek mnogi od nas u Bosni zive, bojim se da pola tvrdnji koje muskarci na ovoj temi iznose nije istina.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Svemirski_Jebach wrote:
Neophodno je imati toliko koliko ce omoguciti da porodica ima dovoljno, da moze priustiti neke normalne potrebe bez pretjerivanja - bez kupovine NIKE tena djetetu od 3 godine, bez skupih igracaka, bez izmisljanja gluposti i udovoljavanja djetetovim hirovima. Bitnije je skupljati lovu za njihovo skolovanje kasnije koje ce im sigurno mnogo vise koristiti i bice mnogo zahvalniji.

Zato, odgadjanje radi onoga "eto nemamo dovoljno, dijete ce biti tuzno sto nema kamion ko kod AMARA" mi nema neku tezinu (iako nikoga ne osudjujem boze sacuvaj) nego mi se vise cini kao opravdanja samom sebi zbog toga sto se nije spremno na taj cin. Ali to je samo moje skromno misljenje.
Ne znam gdje sam ja to rekla da ne treba imati dijete dok mu ne mognes kupiti NIke ili neke stvarcice bogataske djece (koja vecina nase djece zaista nije niti ce ikad biti)???
Ne volim iznosti svoj privatni zivot ovdje, ali - ja bih djecu imala istog trena kad imam :
1) muza
2) krov nad glavom (podstanarluk ili bilo sta, nebitno) - ali da je grijanje ok, stolarija solidna- znaci vise neke konkretne stvari u stanu nego moj stan 1kroz 1 - pogledaj moj prvi post na ovu temu, tamo sam to napisala
3) SIGURAN POSAO - posao koji ce mi omoguciti povratak na radno mjesto nakon porodiljskog jer to dijete mora od neceg zivjeti - pogledaj primjer samohrane majke dva posta prije - zamisli da me muz ostavi nakon poroda?!
4) osjecaj da je to pravo vrijeme za porod i da sam dovoljno zrela i odgovorna da mogu brinuti o jednom novom bicu

Mislim da moju uvjeti nisu veliki i niposto se ne slazu sa onim sto ti pokusavas pokazati.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

seka wrote:
van Basten wrote:moja izabranica je pofino mlađa od mene i još uveliko studira...
Međutim, neki dan smo imali ozbiljnu raspravu o tajmingu djece... ja zagovaram da čim vjenčanje prođe počnemo raditi na tome, ona veli da pričekamo koju godinu nakon toga kako "bismo nas dvoje uživali u nama prvo". Tu se ja upalim k'o kutnjak...
- ne mogu razumjeti njenu želju da to još prolongira zbog "svog provoda" kojeg sada ne želi jer "šta će roditelji reći ako npr nas dvoje sami odemo 7 dana u Tursku"
upali :idea: :oops:
:lol: :lol: Nemoj covjeku suhvu vezati. :D
tempora

Post by tempora »

Ne treba zaboraviti cinjenicu, da su pojedine generacije skoro nestale u ratu, a zenska populacija, stasala za sticajne porodice, ostala ni tamo ni ovamo.
I njihove su zelje i htjenja, nestale sa ratnim dejstvima.
Imamo armiju zena, koje su same i koje ne mogu "naci" ( nema adekvatne rijeci) partnera koji bi im odgovarao i sa kojim bi stekle porodicu.
Pa onda imamo, more samohranih majki, ( ako zanemarimo one razvedene), koje su ostale bez svojih muzeva, cija se tijela i danas traze.
Takvim zenama i njihovoj dijeci, drzava ne poklanja nikakvu paznju, niti cini bilo sto da im olaksa-ako postoji olaksanje u takvim situacijama.

Mi ovdje polazimo od nekog "standarda" ali bojim se, da kod nas ne postoji standard. O njemu tek mogu pricati ove novije generacije, iako i njih pogadja stravicna ekonomska situacija u BiH.A da je situacija losa, najbolje pokazuje cifra migracija!

Evo, jedna je samohrana majka skicirala svoj zivot. A veliki je broj majki, koje su na zalost nezaposlene ili imaju mizerna primanja. One svakodnevno moraju da biraju, izmedju posla i brige o djetetu, sto im se nerijetko uzima za zlo.
A drustvo bi se itekako trebalo pozabaviti ovim problemom! Postojeci centri za socijalni rad, tek su amaterska druzina, koja se vise bavi administracijom i papirima, do stvarnom pomoci.

I takodjer se slazem, da je zena apsolutno upravu, kada svjesno odluci, da "prozivi" prije no sto krene sa radjanjem, jer prvenstveno je ona ta, koja se odrice velikog dijela svog zivota ( zasigurno u prvim momentima) kako bi odgajala dijete. I to nije stvar sebicnosti ili hira, kako to neki prevode, vec svjesnih odluka o svojim postupcima.
Jer, prosla su vremena, kada je "cijelo selo" odgajalo jedno dijete. Drustva su se promijenila i samim time i potrebe te i svakodnevnica.
MUMI

Post by MUMI »

NEMA NISTA U ZIVOTU LJEPSE OD DJECE
tempora

Post by tempora »

MUMI wrote:NEMA NISTA U ZIVOTU LJEPSE OD DJECE
Naravno da nema, ali nema nista gore od brige roditelja koji jedva sastavlja kraj sa krajem i misli da li ce i kako prehraniti svoju djecu. A takvih je, ako se ne varam, jako puno!
MUMI

Post by MUMI »

Ljudi misle da ce im sve pasti sa neba, tako razmislja vecina ljudi koji zive u nasoj drzavi. Kao u smislu hajde da pravimo djecu a kako ce oni prezivjeti to bas i nije nas problem.
Ja iskreno kad cujem na televiziji apele za pomoc familiji koja ima izmedju troje petero djece a nemaju od cega da zive, meni hoce nesto biti. Otac ne radi , majka ne moze raditi jer mora cuvati djecu. Jesmo li se ikada zapitali da li se taj otac trudi uopce da pronadje neki posao. Danas ljudi nemaju od cega da zive ,ali ipak nece svasta da rade. Zaboga kako ce on istovarati pakete ili prati neke hale. Njemu je lakse da kuka i trazi pomoc. Od takvih ljudi se ja jezim
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Danko_Bananko wrote:

jedan osmijeh moje kcerkice i jedan ovakav dogadjaj, kojeg si opisao, ne moze platiti niti kupiti ciav dunjaluk.

I kao sto reche - NAMAM POJMA KAKO SAM PRIJE ZIVIO !
smrc
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Hierarchia wrote:
Ne znam gdje sam ja to rekla da ne treba imati dijete dok mu ne mognes kupiti NIke ili neke stvarcice bogataske djece (koja vecina nase djece zaista nije niti ce ikad biti)???
Ne volim iznosti svoj privatni zivot ovdje, ali - ja bih djecu imala istog trena kad imam :
1) muza
2) krov nad glavom (podstanarluk ili bilo sta, nebitno) - ali da je grijanje ok, stolarija solidna- znaci vise neke konkretne stvari u stanu nego moj stan 1kroz 1 - pogledaj moj prvi post na ovu temu, tamo sam to napisala
3) SIGURAN POSAO - posao koji ce mi omoguciti povratak na radno mjesto nakon porodiljskog jer to dijete mora od neceg zivjeti - pogledaj primjer samohrane majke dva posta prije - zamisli da me muz ostavi nakon poroda?!
4) osjecaj da je to pravo vrijeme za porod i da sam dovoljno zrela i odgovorna da mogu brinuti o jednom novom bicu

Mislim da moju uvjeti nisu veliki i niposto se ne slazu sa onim sto ti pokusavas pokazati.
cetiri uvjeta? nije puno...
ja tri ispunila, samo josh jedan... i bebaci aBd...

a danko i medjed... :) :thumbup:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

zena wrote:
Hierarchia wrote:
1) muza

cetiri uvjeta? nije puno...
ja tri ispunila, samo josh jedan... i bebaci aBd...

a danko i medjed... :) :thumbup:
Nadam se da taj jedan nije muz. :lol:
I meni, btw. fali samo jos jedan. :)
in medias res

Post by in medias res »

MUMI wrote:Ljudi misle da ce im sve pasti sa neba, tako razmislja vecina ljudi koji zive u nasoj drzavi. Kao u smislu hajde da pravimo djecu a kako ce oni prezivjeti to bas i nije nas problem.
Ja iskreno kad cujem na televiziji apele za pomoc familiji koja ima izmedju troje petero djece a nemaju od cega da zive, meni hoce nesto biti. Otac ne radi , majka ne moze raditi jer mora cuvati djecu. Jesmo li se ikada zapitali da li se taj otac trudi uopce da pronadje neki posao. Danas ljudi nemaju od cega da zive ,ali ipak nece svasta da rade. Zaboga kako ce on istovarati pakete ili prati neke hale. Njemu je lakse da kuka i trazi pomoc. Od takvih ljudi se ja jezim
s ovim se slazem u potpunosti! meni hoce nesto biti kad vidim jedno 7 djece, sve jedno drugom do uha, i roditelje koji im " nemaju za usta", a kamoli sta vise.....obicno su tezi socijalni slucajevi, pa zive u nekoj trosnoj kucici, gdje sve sto visi i otpada.......i najcesce su u pitanju rudarske porodice, ne znam da li ste to primijetili????? pa j.....ga zivot, nije mi jasno kako neko moze svjesno praviti sirotinju!?
eh, onda na to sve dode vaspitanje.....pa naravno da se roditelji koji zive u takvim uslovima ne mogu posvetiti svojoj djeci u punom smislu rijeci, niti ih odgajati na normalan nacin......
Hierarchia

Post by Hierarchia »

in medias res wrote:
MUMI wrote:Ljudi misle da ce im sve pasti sa neba, tako razmislja vecina ljudi koji zive u nasoj drzavi. Kao u smislu hajde da pravimo djecu a kako ce oni prezivjeti to bas i nije nas problem.
s ovim se slazem u potpunosti! meni hoce nesto biti kad vidim jedno 7 djece, sve jedno drugom do uha, i roditelje koji im " nemaju za usta", a kamoli sta vise.....obicno su tezi socijalni slucajevi, pa zive u nekoj trosnoj kucici, gdje sve sto visi i otpada.......i najcesce su u pitanju rudarske porodice, ne znam da li ste to primijetili????? pa j.....ga zivot, nije mi jasno kako neko moze svjesno praviti sirotinju!?
eh, onda na to sve dode vaspitanje.....pa naravno da se roditelji koji zive u takvim uslovima ne mogu posvetiti svojoj djeci u punom smislu rijeci, niti ih odgajati na normalan nacin......
Mene ubjedljivo najvise iritiraju one zene sto na minus 20 sjede po mostovima i asfaltu, drze jadne bebe i prose. :x :x :x :x
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Hierarchia wrote:
in medias res wrote:
Mene ubjedljivo najvise iritiraju one zene sto na minus 20 sjede po mostovima i asfaltu, drze jadne bebe i prose. :x :x :x :x
nije to beba....to je panj...nekad zna bit' i cijepanica :-)

Hierarchia

Post by Hierarchia »

mlada i zelena wrote:
Hierarchia wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

1) muza

meni fale 1) i 2) , 3) i 4) imam :D :D jos malo bicu gora od stidljivog :D
Meni se cini da je ovo prvo najteze naci. ovo ostalo je sve logicki slijed dogadjaja. 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Hierarchia wrote:Meni se cini da je ovo prvo najteze naci. ovo ostalo je sve logicki slijed dogadjaja. 8-)

....nađeš muza, on ti nađe krov nad glavom, pa siguran posao i ubijedi te da si spremna :D
pametno ;)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

zena wrote:
Hierarchia wrote:Meni se cini da je ovo prvo najteze naci. ovo ostalo je sve logicki slijed dogadjaja. 8-)

....nađeš muza, on ti nađe krov nad glavom, pa siguran posao i ubijedi te da si spremna :D
pametno ;)
8-) a kad dobijes sve, onda se redoslijed na listi malo promijeni. sta mislis ko/sta je na dnu? :lol: :lol: :lol:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Hierarchia wrote:
zena wrote:

pametno ;)
8-) a kad dobijes sve, onda se redoslijed na listi malo promijeni. sta mislis ko/sta je na dnu? :lol: :lol: :lol:
ti? :? :roll: :oops:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

zena wrote:
Hierarchia wrote:
zena wrote:
pametno ;)
ti? :? :roll: :oops:
Greska. Inace nisi dobro birala. 8-)
Post Reply