be be be...bebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
car-x

Post by car-x »

amrino wrote:
car-x wrote:svijet definitivno ide u kurac.. pitam se, koliko je odgovorno (o ljubavi da i ne govorimo) napraviti djecu u danasnje vrijeme..
U danasnje vrijeme?! :?
A sta mislis kako je bilo napraviti djecu npr. u Srednjem vijeku? ili Drugom svjetskom ratu...ili u nekom drugom "idilicnom" razdoblju ljudske historije?! :shock:
tu je u pitanju ljudska istorija.. stvari koje su se rjesavale nagodbama, sporazumima, mirovnim konferencijama, pa i istrebljenjem, ali sad je nesto sasvim drugacije.. nesto na sta se vise ne moze bog zna puno uticat.. u evropi imas orkane i tornada, snijega nema u januaru, a kad ce bit, ne znamo..

led se topi, pustinje rastu.. elem.. najebali smo ga.. i onda sve to natovarit djetetu na vrat.. uhhhh..
Pearl

Post by Pearl »

amrino wrote:
car-x wrote:svijet definitivno ide u kurac.. pitam se, koliko je odgovorno (o ljubavi da i ne govorimo) napraviti djecu u danasnje vrijeme..
A sta mislis kako je bilo napraviti djecu npr. u Srednjem vijeku? ili Drugom svjetskom ratu...ili u nekom drugom "idilicnom" razdoblju ljudske historije?! :shock:
dosli smo do zakljucka da je "napraviti dijete" najmanji problem ;) tj, nije problem uopste... :d pogotovo sada, kada nema tabua a djeci su od malih nogu na raspolaganju razliciti eksplicitni sadrzaji :D:D

sve se moze kad se hoce.. ali zivot nikad nije bio brz, kao sto je sad, pa se i starosna granica za radjanje malo pomjera..
amrino

Post by amrino »

chuchumbamayumbe wrote:
baba_drndara wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam se prosle godine vjencao sa drugaricom iz skolske klupe, tada smo imali 30, sada koji mjesec vise. Dobili smo curicu u septembru, nema ljepseg djeteta od nje!
Trenutno imamo solidna primanja tako da nam finansijska strana i nijr toliki problem, ali je sve to od danas do sutra.
Oboje se slazemo da cemo raditi na tome da dobije brata ili sestru, a voljeli bi da imamo troje djece, minimum.
Ko god opravdava da mu finansijska situacija ne dozvoljava da podize dijete to je bullshit. Necu sada govoriti o djecjoj nafaki, ali kada covjek dobije to dijete skroz drugacije razmislja o svemu. Prvo je ono na pameti, a mi stari sto za nas ostane.
I nista se ne moze porediti sa onim jutarnjim djecjim osmjehom, kada se razbudjuje u krevetcu, a mi je iznad pogledamo, a ona nabaci osmijeh od uha do uha! A nigdje zuba! :D
Mi smo dobili dosta polovnih stvari od prijatelja i poznanika (kolica, garderoba, nosiljke) jer djeca brzo rastu i prerastu to. Jedini izdatak koji trenutno za nju imamo su pelene, pokoja kremica i kapi, i povecan racun za struju, a to i nije neka para.
E sada, ako vi sa 500km ili 1000km ne mozete naci 100km (i manje) mjesecno za svoje dijete i odreci se nekih stvari, onda nema potrebe ni da razmisljate o djeci. A svi imaju mobitele i vozaju auta, a nemaju para za djecu. A samo razmislite sta bi nasi roditelji sada radili da nemaju nas (djecu) da ih pomazemo? Zivjeli bi od 200 km penzije i na narodnim kuhinjama.
Ja cu ih imati makar troje i nekako gledati na buducnost sa vise optimizma! :)
Slazem se da nema nista ljepse od od iskrenog osmijeha svog dragog ceda, ali da za djete treba oko 100KM mjesecno....Svasta! Bas me interesuje da li ce ti isti troskovi biti i kada tvojoj curici bude jedno 9, 10 mjeseci i kada bude morala svaki dan hranom (svjezim vocem i povrcem) unijeti dovoljno vitamina, minerala i ne znam kojecega,..i kada prestane dojiti (ako uopste doji).Jedna kutija adaptirane mlijecne formule kosta oko 10 KM a moj sin je popije za tri dana pa ti sada izracunaj!...A gdje su svakodnevno svjeze voce i povrce, meso, pelene, vlazne maramice, kremice, samponi i ne znam ni ja vise sta?!!! :x :-)
Baba ba! Nema potrebe za tim ljutitim smajlijima. Mala sisa, zena hvala Bogu ima dovoljno mlijeka i ne namjerava da je doji sve dok bude mogla. Vecina danasnjih mama se odlucuje na tu vjestacku hranu, zato sto su sebicne, zato sto se udebljaju u trudnoci pa idu na kojekakve dijete pa izgube mlijeko, zato sto misli i vole vise sebe nego svoje novorodjence. Jedan sampon kosta 5 km najvise, i moze trajati najmanje pola mjeseca. Pelene Violeta pakovanje su u Interexu 21 km, mogu trajati desetak dana minimum, vlazene maramice ne koristimo, nego fino mlaka vodica i krpica...
Ne kazem ja i ne kunem se da ne treba vise od 100 km mjesecno, a li neka treba i 300 km. Manje cu vozati auto, manje cu trositi na telefon, na pivo i novine (hvala Bogu ne pusimo), odrecicemo se nekih stvari da bi njoj priustili sve sto treba imati.
E sada, ako vi svi razmisljate da vam treba stan, auto, najnovija markirana garderoba, najnoviji mobitel, ako se niste dovoljno provodili, napijali i furali do svoje tridesete, onda bujrum brate, nastavite, pa pravite i radjate djecu tamo oko cetrdesete. Samo ja mislim da je to sebicno prema djeci, jer ce sutra, kada budu iole stasala i razumjela, imati roditelje koji im mogu biti dede i nane, a da ne govorim o pravim dedama i nanama (oni ce vec vjerovatno da se presele...).
Ipak, ja sve posmatram iz svoje perspektive jer trenutno imamo uslove da mozemo odgajati djecu i to je super, jedva cekamo drugo...
Ne znam, svako zna svoje, mi i da imamo 300km mjesecno, ipak bi se odlucili na makar jedno dijete.
Tebi legendo svaka cast!!!
Zelim vam sve najbolje i sto vise srece i nafake te da ako Bogda i druga maja beba dodje... :D
Ono majo mirisljavo smezurano bice koje je manja kopija mamice i tatice je vrijedno svake zrtve...
amrino

Post by amrino »

Meni je mnogo veci problem to sto evo i ja, i mnoge druge poput mene zbog posla ne smiju- bukvalno zatrudniti...Ja sam na pripravnickom pa cu nakon ovih jos ...bruku mjeseci praviti maju bebu pa makar i otkaz dobila...(jesil cuo BosanaC?! :D )
To je fakat ogroman problem...poslodavci time ne bi smjeli ni pod razno ucjenjivati svoje radnike...to je protivno osnovnim ljudskim pravima... :(
Pearl

Post by Pearl »

amrino wrote:Meni je mnogo veci problem to sto evo i ja, i mnoge druge poput mene zbog posla ne smiju- bukvalno zatrudniti...Ja sam na pripravnickom pa cu nakon ovih jos ...bruku mjeseci praviti maju bebu pa makar i otkaz dobila...(jesil cuo BosanaC?! :D )
To je fakat ogroman problem...poslodavci time ne bi smjeli ni pod razno ucjenjivati svoje radnike...to je protivno osnovnim ljudskim pravima... :(
;);)
sve znamo... zato i kazemo da to ne treba da bude "heat of the moment" odluka.... jer sam rodjenjem djeteta, stvarno posao tek pocinje ;) a treba ga i ishraniti..

natalitet na zapadu zato i opada.. surova je cinjenica da se zene moraju odluciti izmedju porodice i karijere (napredovanja), a i kod nas se to pocelo prihvatati.. sve cesce cujem od prijateljica da je jedno od prvih pitanja na intervjuima za posao: da li ste udati i planirate li imati dijete uskoro.. :(:( sanse za dobijanje posla rapidno opadaju ukoliko je odgovor na oba pitanja "da"..
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amrino wrote:
Pa i tada je bilo neodgovornih roditelja, kao sto ih ima i sada. Ne mozemo nista generalizirati. Ovdje je bitno pitanje sebicnosti i pogresne interpretacije stvari.
Sta mislis sto svi kukaju zbog bijele kuge? Mislis da je njima drago gledati djecicu kako se igraju i da nemaju drugog posla nego se brinuti o mom i tvom djetetu?
Njima trebaju konzumenti koji ce trositi i trositi. Sto vise djece u drzavi, to vise potrosaca i drzavnog profita.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amrino wrote:Meni je mnogo veci problem to sto evo i ja, i mnoge druge poput mene zbog posla ne smiju- bukvalno zatrudniti...Ja sam na pripravnickom pa cu nakon ovih jos ...bruku mjeseci praviti maju bebu pa makar i otkaz dobila...(jesil cuo BosanaC?! :D )
Naravno. To je jos jedna rupa "zapadne tolerantnosti i humanizma". Masina te samelje ako ne odgovaras - moras biti mlada, lijepa, bez djece (da su vec rodjena ili da si neplodna najvise odgovara), ispod 40. U protivnom, drustveno si nekorisna i crkni negdje u getu. :D
amrino

Post by amrino »

Ja radjanje tj. pravljenje djece posmatram kao osnovnu i primarnu svrhu svoga postojanja...prema tome sve ostale stvari su za mene zanemarive. Dijete uveliko moze promijeniti covjeka- na bolje (nije pravilo ali u vecini slucajeva je tako)...vidjala sam probisvijete, ljencuge, debile...kako dozive transformaciju cim ugledaju to malo bice i nakon toga rade deset puta vise samo da bi djetetu obezbijedili sve potrebno...kroz to i sami postaju bolji ljudi i poprave uveliko svoj zivot.
Ne kazem ja da ima poteskoca, socijalnih slucajeva...ali u ovom slucaju treba gledati s pozitivne strane jer to i jeste najpozitivnija stvar koja se nekome moze desiti...
Mnogo veci problem je to sto u ovom svijetu uzasa, promiskuiteta, u svijetu gdje vlada trend da sa sto vise ljudi spavas to si veca faca- socijalni slucajevi i olupine od ljudi postaju upravo oni koji nemaju nikakve predispozicije za to...djeca iz bogatih ili prosjecnih porodica...Bolje je biti siromasan u materijalnom nego u duhovnom smislu...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amrino wrote:Ja radjanje tj. pravljenje djece posmatram kao osnovnu i primarnu svrhu svoga postojanja...prema tome sve ostale stvari su za mene zanemarive. Dijete uveliko moze promijeniti covjeka- na bolje (nije pravilo ali u vecini slucajeva je tako)...vidjala sam probisvijete, ljencuge, debile...kako dozive transformaciju cim ugledaju to malo bice i nakon toga rade deset puta vise samo da bi djetetu obezbijedili sve potrebno...kroz to i sami postaju bolji ljudi i poprave uveliko svoj zivot.
Ne kazem ja da ima poteskoca, socijalnih slucajeva...ali u ovom slucaju treba gledati s pozitivne strane jer to i jeste najpozitivnija stvar koja se nekome moze desiti...
Mnogo veci problem je to sto u ovom svijetu uzasa, promiskuiteta, u svijetu gdje vlada trend da sa sto vise ljudi spavas to si veca faca- socijalni slucajevi i olupine od ljudi postaju upravo oni koji nemaju nikakve predispozicije za to...djeca iz bogatih ili prosjecnih porodica...Bolje je biti siromasan u materijalnom nego u duhovnom smislu...
Ja ne smatram da je smisao mog zivota, odnosno postojanja na ovom svijetu reprodukcija vrste. :shock:
amrino

Post by amrino »

Hierarchia wrote:
amrino wrote:Ja radjanje tj. pravljenje djece posmatram kao osnovnu i primarnu svrhu svoga postojanja...prema tome sve ostale stvari su za mene zanemarive. Dijete uveliko moze promijeniti covjeka- na bolje (nije pravilo ali u vecini slucajeva je tako)...vidjala sam probisvijete, ljencuge, debile...kako dozive transformaciju cim ugledaju to malo bice i nakon toga rade deset puta vise samo da bi djetetu obezbijedili sve potrebno...kroz to i sami postaju bolji ljudi i poprave uveliko svoj zivot.
Ja ne smatram da je smisao mog zivota, odnosno postojanja na ovom svijetu reprodukcija vrste. :shock:
Izmedju ostalog - jeste
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

amrino wrote:
Hierarchia wrote:
Izmedju ostalog - jeste
jadna ne bila, nije. Ako je tako, onda ti kao bogobojazna osoba mozes grijesiti koliko ti je klincu cejf, jer je tvoje da rasiris noge, primis metak, izneses trudnocu i rodis i to je to - makar po tebi.

Oj, bosanac, kakvo je ovo neslaganje :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:
Dvoje? Troje? Blizanci? :D

Ja sam neodgovoran :D :D
amrino

Post by amrino »

mIRCerka wrote:
amrino wrote:
Hierarchia wrote: Ja ne smatram da je smisao mog zivota, odnosno postojanja na ovom svijetu reprodukcija vrste. :shock:
Izmedju ostalog - jeste
jadna ne bila, nije. Ako je tako, onda ti kao bogobojazna osoba mozes grijesiti koliko ti je klincu cejf, jer je tvoje da rasiris noge, primis metak, izneses trudnocu i rodis i to je to - makar po tebi.

Haj ba Selam Sceri isfuravaj pubertet...kasni... :D by the way...nemoj mene i BosanCa dirat nemoj sujem!!! :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@amrino ba, sta cemo s tim bebama? :-)

hajde dok sam jos neodgovorno raspolozen :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

amrino wrote:
mIRCerka wrote:
amrino wrote: Izmedju ostalog - jeste

Haj ba Selam Sceri isfuravaj pubertet...kasni... :D by the way...nemoj mene i BosanCa dirat nemoj sujem!!! :D
Postovana amrino,
ako si ti odgojena na nacin da se smatras reproduktivnom mashinom, nemoj drugima nametati to shavatanje.
To biti vrlo ruzno.
Amra, malo se kontrolisi maco, secer ce ti skociti od tolikog razmisljanja :D:D:D

bosanac, imas li ti pauzu danas?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Imam... Kafa?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:Imam... Kafa?
more :D u mene, u tebe, il na pola puta?
car-x

Post by car-x »

pravim musku djecu..

ako fulam, vracam pare..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

car-x wrote:pravim musku djecu..

ako fulam, vracam pare..
money back guarantee :lol:

Odgajam tudju djecu dok sebi ne rodim jedno.
zena21

Post by zena21 »

mIRCerka wrote:

ako fulam, vracam pare..

mIRcy, where have you been all my life :lol: :lol: :lol:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena21 wrote:
mIRCerka wrote:

ako fulam, vracam pare..

mIRcy, where have you been all my life :lol: :lol: :lol:
Odgajala sestrino dijete :D
zena21

Post by zena21 »

Svaka cast :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena21 wrote:Svaka cast :-)
to mi reci kad upoznas Pilepuzu :D

iskreno, iako ima 11 godina, ne bi me cudilo da cita sax :lol:
zena21

Post by zena21 »

ma danasnja djeca su cudo :-) :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena21 wrote:ma danasnja djeca su cudo :-) :-)
Radili su anegdote u skoli. I sad, treba im primjera. I zove me na telfon i kaze "hej, sta mislis da proguglam to, hajd se i ti konektuj da guglamo zajedno"...
:-)
Post Reply