BBM firma - iskustvo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
it is I, lekler

#1 BBM firma - iskustvo

Post by it is I, lekler »

Pošaljem aplikaciju preko posao.ba na firmu BBM (koja je uzgred budi rečeno izvorno iz Njemačke), i nazovem da provjerim da li je aplikacija stigla (nekada se desi da prilog na portalu posao.ba ne prođe ili se ne može zaključiti aplikacija). Helem, provozaju me kroz dva-tri broja (onako birokratski, primjetiš odmah na tonu osobe koja se javi, već dobijaš sliku kafica i novine na stolu i ono "šta hoćeš sad....", i na kraju dobijem kadrovsku, kažem htio sam samo provjeriti da li je aplikacija za posao uopšte stigla, kaže poluzainteresovani čiko..."ma to nije kod mene, to je u informacijskoj službi, valjda je prošla, valjda je prošla, haj' zdra'o.....".
E cirkusa i firme, bošnjo će njemačku ćuskiju rastočiti, samo mu je daj na raspolaganje. Zna li švabo koji duduci tamo rade?
proljeceudecembru

#2 Re: BBM firma - iskustvo

Post by proljeceudecembru »

To na posao.ba stalno rade. Poprilicno su aljkavi postali, pogotavo kad oni rade selekciju...
mali_balon

#3 Re: BBM firma - iskustvo

Post by mali_balon »

it is I, lekler wrote:Pošaljem aplikaciju preko posao.ba na firmu BBM (koja je uzgred budi rečeno izvorno iz Njemačke), i nazovem da provjerim da li je aplikacija stigla (nekada se desi da prilog na portalu posao.ba ne prođe ili se ne može zaključiti aplikacija). Helem, provozaju me kroz dva-tri broja (onako birokratski, primjetiš odmah na tonu osobe koja se javi, već dobijaš sliku kafica i novine na stolu i ono "šta hoćeš sad....", i na kraju dobijem kadrovsku, kažem htio sam samo provjeriti da li je aplikacija za posao uopšte stigla, kaže poluzainteresovani čiko..."ma to nije kod mene, to je u informacijskoj službi, valjda je prošla, valjda je prošla, haj' zdra'o.....".
E cirkusa i firme, bošnjo će njemačku ćuskiju rastočiti, samo mu je daj na raspolaganje. Zna li švabo koji duduci tamo rade?
Ova nasa bbm je tkz cerka ove http://www.operta-bbm.de/ jaka firma u njemackoj koja finansira ovu nasu (familja u pitanju) zato te nase hahare boli neka stvar, znaju da ce dobiti pare iz njemacke, inace ovi iz njemacke rade nesta po mongoliji i australiji, ako ces u rudnik u jamu u njemackoj zovi i pitaj ima li posla.
TDK-90

#4 Re: BBM firma - iskustvo

Post by TDK-90 »

Radio kao rudar za njih, nije toliko losa firma cak i organizacija nije losa u odnosu na ostale firme. Zaradjivao 1300- 1400 Eura, stan u stvari krevet u dvokrevetnoj sobi placa firma.
Firma drzi nekoliko rudnika u Njemackoj prilicno su cijenjeni od strane Njemacke. Eh dsada sigurnost nije bas na nivou Nijemaca moras se drzati Njemackih pravila ALI NEMAS vremena za potpuno postivanje zastite na radu.....ako me razumijes

Nisu losi, ocjena 8 od 10 s obzirom sta se i kako radi. Plata sigurna, staz je bosanski na 800,- KM si osiguran. Radis 9 mjeseci 3 mjeseca nemas platu ali imas zdravstveno

Eto ako ima pitanja pitajte doduse ja sam bio 2011 godine

Sretno :-D :D :D :D
it is I, lekler

#5 Re: BBM firma - iskustvo

TDK-90 wrote:Radio kao rudar za njih, nije toliko losa firma cak i organizacija nije losa u odnosu na ostale firme. Zaradjivao 1300- 1400 Eura, stan u stvari krevet u dvokrevetnoj sobi placa firma.
Firma drzi nekoliko rudnika u Njemackoj prilicno su cijenjeni od strane Njemacke. Eh dsada sigurnost nije bas na nivou Nijemaca moras se drzati Njemackih pravila ALI NEMAS vremena za potpuno postivanje zastite na radu.....ako me razumijes

Nisu losi, ocjena 8 od 10 s obzirom sta se i kako radi. Plata sigurna, staz je bosanski na 800,- KM si osiguran. Radis 9 mjeseci 3 mjeseca nemas platu ali imas zdravstveno

OK drug hvala za informacije, ali zašto si ti prestao sa radom. i da li je to na određeno ili neodređeno vrijeme? I jasno, kakva je situacija sa radnom dozvolom - što je najvažnije - dakle da nisi na crno gore već da ti izdaju regularnu radnu dozvolu?
TDK-90

#6 Re: BBM firma - iskustvo

Post by TDK-90 »

it is I, lekler wrote:
TDK-90 wrote:Radio kao rudar za njih, nije toliko losa firma cak i organizacija nije losa u odnosu na ostale firme. Zaradjivao 1300- 1400 Eura, stan u stvari krevet u dvokrevetnoj sobi placa firma.

OK drug hvala za informacije, ali zašto si ti prestao sa radom. i da li je to na određeno ili neodređeno vrijeme? I jasno, kakva je situacija sa radnom dozvolom - što je najvažnije - dakle da nisi na crno gore već da ti izdaju regularnu radnu dozvolu?
Potpise se normalan ugovor ne sjecam se da li odredjeno ili ne :-? u birou kod predsjednistva je bila kancelarija ne znam sada gdje je. Sve normalno ugodna administracija

BBM ozbiljna firma sa svom pratecom administracijom u BiH i u Njemackoj ima ugovorene poslove sa Njemackom u milionskim iznosima , cak nesto rade ili su radili u Mongoliji :? :-?
Sve se radi oficijelno dobijes radnu dozvolu iz Njemacke i na osnovu nje vizu. Gore imas Njemacko zdravstveno jedino kod zubara mozes ici samo za vadjenje zuba ako treba , nema popravke.
U BiH imas bosansko normala zdravstveno i kako rekoh prijavljen si na prosjecnu placu u FBiH cca 800,- KM Porez u Njemackoj se vraca, mozes voziti sa nasom vozackom 9 mjeseci ( 6+6 mjeseci pravilo jer ne namjeravas se naseliti u Njemacku)
Ja sam otisao jer sam nasao nesto bolje , a nisam direktno radio za BBM nego preko firme Rudar - Tuzla ....oni uzimaju od tvoje plate neku proviziju.

Sve u svemu nije lose ako se nema bolje ....mnogi se otimaju u mom kraju da dodju to da rade iako su elektricari ekonomisti i sl....

Nadam se da sam pomogao ako ima jos pitanja pitaj :bih:
it is I, lekler

#7 Re: BBM firma - iskustvo

TDK-90 wrote:
it is I, lekler wrote:

Potpise se normalan ugovor ne sjecam se da li odredjeno ili ne :-? u birou kod predsjednistva je bila kancelarija ne znam sada gdje je. Sve normalno ugodna administracija

BBM ozbiljna firma sa svom pratecom administracijom u BiH i u Njemackoj ima ugovorene poslove sa Njemackom u milionskim iznosima , cak nesto rade ili su radili u Mongoliji :? :-?
Sve se radi oficijelno dobijes radnu dozvolu iz Njemacke i na osnovu nje vizu. Gore imas Njemacko zdravstveno jedino kod zubara mozes ici samo za vadjenje zuba ako treba , nema popravke.
U BiH imas bosansko normala zdravstveno i kako rekoh prijavljen si na prosjecnu placu u FBiH cca 800,- KM Porez u Njemackoj se vraca, mozes voziti sa nasom vozackom 9 mjeseci ( 6+6 mjeseci pravilo jer ne namjeravas se naseliti u Njemacku)
Ja sam otisao jer sam nasao nesto bolje , a nisam direktno radio za BBM nego preko firme Rudar - Tuzla ....oni uzimaju od tvoje plate neku proviziju.

Sve u svemu nije lose ako se nema bolje ....mnogi se otimaju u mom kraju da dodju to da rade iako su elektricari ekonomisti i sl....

Nadam se da sam pomogao ako ima jos pitanja pitaj :bih:
OKet, pomogao nego šta, blagodarim, što bi rekli komšije ili susjedi, ne znam već ko..... Ima samo još jedna stvar koja me interesuje ako ti je poznato....da li je taj angažman na takav način (mislim da 9 mjeseci + 3 pauze) vremenski ograničen ili se može produžavati duže vrijeme? Da li je iko ostao angažovan od strane poslodavca u Njemačkoj (konkretno danas sam saznao da sam primljen i da je to bila selekcija gore; imam inače dobre reference i nisam aplicirao kao klasični rudar (kopač) već kao tehničar - mada mi ovdje ne mogu reći ni kolika je tačno plata niti na koje zadatke bih bio raspoređen, što mi je malčice čudno ali šta je tu je, nisam probirljiv :D :-D )
I da, koliko često se može doći za Bosnu (tromjesečno, poludogišnje, ili moraš biti 9 mjeseci u komadu)...?
TDK-90

#8 Re: BBM firma - iskustvo

Post by TDK-90 »

Ja i jos nekoliko nas se javilo na oglas(doo Rudar........oni te samo usmjere u BBM............doo Rudar je posrednik za rudare po BiH.....i prije rata su oni slali u Njemacku rudare.....prije puno bolje place bile puno bolje.....Danas sve ide preko posrednika nece niko direktno.....Ali ako si ti isao bas preko BBM onda je to ok )gdje traze radnike koji znaju njemacki jezik za rad u Njemackoj traze zanatlije bravare, elektricare, rukovodioce masinama itd..... na kraju tj. pocetku svega rekose nema sada trenutno posla za struku ali ima za rudara....nikad ni sanjao nisam da cu u rudnik..... ali nije strasno kud svi tu i ja...hi hi hi nema tu nekog kopanja niti nekih majstorija svi sve rade ....mahom sanacija hodnika .....vrlo vruce u rudniku i prljavo pola sata se ribas doslovno pod tusem . Dosata ljudi sam upoznao koji rade vise mandata 9+3 tj. vise godina rade u BBM Tamo da ostanes za stalno ne moze, niti bi te primili da radis da imas "papire" Kuci se ide kada uhvatis praznike malo vece uvezes se sa onima koji imaju auto.....BUS putuje od Tuzle do tamo 27 sati Kantic tako da znas daleko je to okolina Duisburga .....ovako je bilo kod mene. mislim da im ipak trebaju samo rudari..... tako da se ne iznenadis. Radi se u 3 smjene jedna sedmica prva pa druga itd... rad pauza i odlazak na radiliste sve skupa traje max 8 sati ....inace pauza je jedino u rudniku u sklopu radnog vremena. Placa ti je kako rekoh cca1300 eura i lijeze ti na tvoj njemacki konto kartica itd. Plata prva je tek nakon 2 mjeseca rada ali su nam davali 500 eura pomoc predujam naravno kada ih odradis odbiju od plate. Trebat ce ti zivaca sa nasim ljudima jer ima bas ponekih divljaka da tako kazem inace vecina ljudi je o sebi i pri sebi ok....ali ima i primitivnih....ima neko ko sve nadgleda disciplinu itd...tako da nema bas uvijek ispada ali racunaj na to...nije strasno ali..... Kod nas nisu problem politicari hodze popovi MI obicni smo problem kada to shvatimo i popravimo se sami svima ce nam biti bolje.........pozzzzz
Kralj Tvrtko I.

#9 Re: BBM firma - iskustvo

Post by Kralj Tvrtko I. »

jel moze neko da mi kaze kako je aplicirao? na nasem jeziku ili na njemackom?
I ko je kontakt osoba?
it is I, lekler

#10 Re: BBM firma - iskustvo

apliciraš na njemačkom. ja nisam prihvatio zbog bezobrazluka ovih lokalaca ovdje u sarajevu. dođeš da ih pitaš kolika je plaća i da li je sve regularno, on ti pokazuje vrata. odluka o angažmanu se donosi i njemačkoj. probaj, možda su se ipak promjenili u međuvremenu.
Kralj Tvrtko I.

#11 Re: BBM firma - iskustvo

Post by Kralj Tvrtko I. »

radim ja trenutno taj posao al ovdje u BiH tako da mi nije strano nista, vjerovatno je lakse raditi tamo nego ovdje kod nas u BiH u rudniku ali me zeza ovo sto se radi 9 mjeseci a 3 si na ulici. Dobro ni to nebi bio problem al da ti kaze radis na neodređeno, na duzi period...pa nekako bi se i ti prekidi zanemarili.
sad kad bi napustio ovaj posao u BIHa tamo ne bude OK sve...to je rizik...
Uglavnom hvala na odgovoru.
it is I, lekler

#12 Re: BBM firma - iskustvo

nema na čemu, tu smo da pomognemo. meni su skroz bili nejasni, ne vole da pitaš da ti se bilo šta objasni, apliciraš inače za jedno mjesto a oni kažu ne znamo šta ćete zapasti, pomalo muljaju i oko visine plate, preuveličavaju stvari itd. mislim ne znam tačno kako je tamo konkretno, ali nekome ko nema posao, mislim da ipak nema šta izgubiti, mislim da uslovi moraju biti bolji nego ovo što imamo u bih. :run:
Post Reply