BBI Business Center od 56 hiljada m2 do proljeca 2007

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Sting

#1 BBI Business Center od 56 hiljada m2 do proljeca 2007

Post by Sting »

BBI banci izdata urbanistička saglasnost 24-sep-2004

Biznis-centar na mjestu Sarajke

BBI banka u četvrtak je dobila urbanističku saglasnost za izgradnju biznis-centra na mjestu nekadašnje robne kuće Sarajka.

Očekuje se da do kraja godine bude izdata i dozvola za rušenje Sarajke, a na proljeće započne gradnja BBI biznis-centra. Ukoliko se sve bude dešavalo po planu, rekao je direktor BBI banke Andre Van Hove, radovi će biti završeni do proljeća 2007. godine, kada bi Sarajevo trebalo dobiti atraktivan poslovni centar. Novi objekt biće površine 56 hiljada kvadratnih metara, dok je postojeći objekat imao površinu od 17 hiljada kvadrata. "Prema riječima kantonalnog ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatka Petrovića, objekt će u jednom dijelu imati pet plus pet spratova, u drugom pet plus šest spratova, te toranj spratnosti pet plus, dvanaest, što je usvojeno kao urbanistički projekt.
violentjack

Post by violentjack »

Super imas li slike projekta

Sta je sa Sirbegovicem projektom u Sarajevu?

I koncertna dvorana?

Zanima me da li ce biti Projekt na Velesicima koji se planirao 2004 godine=1096 stanova?
Sting

Post by Sting »

violentjack wrote:Super imas li slike projekta

Sta je sa Sirbegovicem projektom u Sarajevu?

I koncertna dvorana?

Zanima me da li ce biti Projekt na Velesicima koji se planirao 2004 godine=1096 stanova?
super ali nemam projekte. ima jos nesto interesantno.

Koncesija za gradnju podzemne garaže kod Narodnog pozorišta 24-sep-2004

447 garažnih parking-mjesta

Vlada Sarajevskog kantona je na jučerašnjem zasjedanju razmatrala i usvojila analizu o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti dodjele koncesije za izgradnju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, te odluku o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju garaže.
Podzemna garaža kod Narodnog pozorišta imat će 447 garažnih parking-mjesta, rekao je premijer Denis Zvizdić, na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade. On je istakao kako bi ova garaža trebala biti spojena sa garažom koja se planira graditi na mjestu pijace Sirano, a koja će imati još 250 parking mjesta.

Odluku o tome donijeće Skupština Kantona, a Vlada će predložiti da se koncesija dodijeli na 25 godina.
violentjack

Post by violentjack »

Image
Sting

Post by Sting »

violentjack wrote:Image
Ne to je stari projekt koji nije prosao. Ja sam vidio novi medjutim prema ovom clanku iz Oslobodjenja objekt koji ce se graditi ce imati toranj sto onaj sto sam ga ja vidio nije imao.

Inace budi ljubazan pa to prevedi tamo gdje trebas to prevesti. ja se nadam da ce se halfovi "obradovati" kad cuju za ovo. :D
violentjack

Post by violentjack »

:lol: Ko..zar ja nisam baniran..mozda jednom..sad mi se ne ide tamo

Naravno ja i moj klon ili dva :D
FaceOff

Post by FaceOff »

Super, samo nek se gradi...

Drago mi je sto se Sarajevo izgradjuje i pretvara u, recimo, veliki evropski grad, ali bih isto tako volio vidjeti ovakve planove izgradnje u drugim gradovima... Bihac, Zenica, Tuzla, Banjaluka,Mostar, posebno Bihac jer mislim da je maksimalno izoliran iz svih planova.
Koridor Vc, sad modernizacija pruge (nigdje se ne spominje unska pruga)...dakle nigdje Bihaca ni u dugorocnim ni u kratkorocnim planovima.

Jos jednom svaka cast i samo naprijed sa izgradnjom Sarajeva...
Ispasce Sarajevo lijep grad, mislim ljepsi nego je trenutno, kad se izgradi Bosmal, BBI business center,Vrtovi Riverine, ako bude ista od plana UNITIC-a da izgradi ovalni stakleni toranj na Marijin Dvoru...samo nek se gradi.
Sting

Post by Sting »

FaceOff wrote: ako bude ista od plana UNITIC-a da izgradi ovalni stakleni toranj na Marijin Dvoru...
Sta?
JD

Post by JD »

Pa UNITIC planira gradnju jos jednog tornja.

A i Holiday Inn ce graditi jos jednu zgradu, tj neboder.
Sting

Post by Sting »

JD wrote:Pa UNITIC planira gradnju jos jednog tornja.

A i Holiday Inn ce graditi jos jednu zgradu, tj neboder.
Aha. UNITIC nije sigurno jos uvijek je na rekla kazala.

Alpha thing vlasnici Holiday Inn-a su vec u pripremama kako sam ja citao i to ce biti puno vise od jednog nebodera. To ce biti konferencijski centar i investicija ce biti velika skoro kao za Bosmal. Inace kako znas da ce to biti okruglo? Mislim jesi vidio negdje taj projekt ili lupas?
CiCiban

Post by CiCiban »

mozda ce i biiti okej sve sto ce biti gradjeno..ali mi se cini da ne postoji nikakav uvezan plan za razvoj gradskih zona..to sve lici na kompilaciju nekih starih ideja, koje su se odnosile na razlicite planove..od kojih ni jedan nije realizovan..i sad su na silu stavljene u vrlo sumnjiv kontext..

doktoooreee :sad: ?..bojim se da prave frankenstajna
Sting

Post by Sting »

CiCiban wrote:mozda ce i biiti okej sve sto ce biti gradjeno..ali mi se cini da ne postoji nikakav uvezan plan za razvoj gradskih zona..to sve lici na kompilaciju nekih starih ideja, koje su se odnosile na razlicite planove..od kojih ni jedan nije realizovan..i sad su na silu stavljeni u vrlo sumnjiv kontext..

doktoooreee :sad: ?..bojim se da prave frankenstajna
no, no. postoji plan za taj dio tj. marin dvor i ako moderatori se smiluju pa otvore podforum koji sam predlozio mozda i postam taj plan ovdje.
CiCiban

Post by CiCiban »

znam da postoji, toga se i bojim :sad:
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Ja sam čuo da se taj veliki poslovno-zabavno-pitaj.Boga.šta.sve.još centar treba izgraditi na mjestu današnje fabrike duhana na Marijin dvoru.
Jedino što ih koči je nesaradnja vlasnika onih privatnih kuća na potezu parking-skenderija..ne znam fakat kako se ta ulica sada zove al' znate na koju mislim.
Sting

Post by Sting »

CiCiban wrote:znam da postoji, toga se i bojim :sad:
nemoj se bojati nisu ga pravile sarajlije.
CiCiban

Post by CiCiban »

adm.-poslovno-kulturno-Stambeni njanja.. nije mi se dopalo rjesenje..jer kao i uvijek, nema obzira prema onome sto postoji u okruzenju
@stara fabrika duhana
ne holidej..
Last edited by CiCiban on 24/09/2004 23:56, edited 1 time in total.
FaceOff

Post by FaceOff »

Ja sam podavno procitao kako Unitic planira napraviti ovalni stakleni toranj, ne znam jel samo jedan ili vise i da planira poceti praviti podzemne cestovne prelaze, koji su Sarajevu vise nego potrebni i unutar tih prolaza bi se pravili butici i tako te stvari.
Sting

Post by Sting »

CiCiban wrote:adm.-poslovno-kulturno-Stambeni njanja.. nije mi se dopalo rjesenje..jer kao i uvijek, nema obzira prema onome sto postoji u okruzenju

Da li postoji na netu slika 3D plana sto namjerava graditi Alpha Baum. novi vlasnik Holiday Inn-a?

Kako sam ja citao na Hypo Alpe Adria Bank web stranici oni su spremni ih finansirati u tom projektu kao sto su ih finansirali prilikom kupovine Holiday Inn-a? Sto znaci najveci problem lova je rjesen. Uglavnom radi se navodno o tzv. inteligentnom high-tech objektu u kojem ce ucestvovati mnoge svjetske kompanije od Cisca do Siemensa.
Last edited by Sting on 25/09/2004 00:00, edited 1 time in total.
CiCiban

Post by CiCiban »

nisam mislila na holidej lokaciju.. mislim da je prije 4-5- mjeseci bio konkurs, ali nisam pratila dalje
ovo se odnosilo na plan za podzemnu koncertnu dvoranu i kojesta
Sting

Post by Sting »

CiCiban wrote:nisam mislila na holidej lokaciju.. mislim da je prije 4-5- mjeseci bio konkurs, ali nisam pratila dalje
ovo se odnosilo na plan za podzemnu koncertnu dvoranu i kojesta
koncertna dvorana sta je s njom? kako sam ja citao radi se o nekih 50 miliona eura i cijeli projekt nakon medjunarodnog natjecaja je tu stao na 50 miliona eura? i kako sam ja citao ali i gledao projekte ona treba da bude upravo negdje kod holiday inn-a? ipak upumpati 50 milioncica i napraviti cijelo to zdanje pod zemljom gdje se nece nista vidjeti, a iznad zeleni park mi djeluje isto kao uloziti u dvije zgradurine 50 miliona Eura pored komunistickog bloka zgrada, promasena investicija.
FaceOff

Post by FaceOff »

Ovako bi trebala izgledati koncertna dvorana Sarajevo (pod zemljom)

http://www.saray.net/Biennial2001/images/chall1.jpg
http://www.saray.net/Biennial2001/images/chall2.jpg
G Lotus

Post by G Lotus »

Prijatelju, ne bih da vas obeshrabrim...ali jeste se ovo zahe**li oko orijentacije ili da ja okrenem laptop?? :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

mislim da su je vozali po karti sarajeva..cas tamo cas ovamo.. zbog cega sam prestala da vjerujem da iko u toj ekipi ( od cijih god glava bila sastavljena :? ) zna sta radi..i zasto to radi.?
valjda je bilo nekoliko lokacija u igri ali su se pojavili problemi kada je cijelom projektu trebalo dati neki pristojan smisao. :P
podzemna gradnja nije ni malo jednostavna igra., a trenutno se njom rijesava problem parkiranja u zagusenim gradovima( a koji nije takav) potkopavanjem kompletnih blokova. ali se zna tacno i koji problem grada se rijesio.. eventualno se spusta pod zemlju kriticna saobracajnica u starim gr.jezgrama prilikom transformacije or rekonstrukcije.. ili izvode podhodnici sa raznim sadrzajima na komplikovanim raskrsnicama. ljudi pokusavaju rijesiti saobracaj jer su svjesni da je to najbitniji problem gradova XXI vijeka.. austrijanci su napravili jedan zanimljiv model ..na onim tackama u kojima se sjeku linije gradskog saobracaja..(i medjugradskog) , obicno na glavnim pristupima gradu.. izgrade se terminali u sklopu kojih se nalaze garaze velikog kapaciteta..da ne pominjemo restorane i sl. :D koji sluze za skakutanje iz jednog prevoznog sredstva u drugo.. bibijem niko ne treba ici do centra.. tzv. Interchange Modul :-)
naravno prostor koji opsluzuju ovakvi terminali moze biti i manji
zna se tacno koji kvalitet ti potezi donose gradu..
ehh sad :D skok na pocetak posta i pogled na nasu the Podzemnu Koncertnu dVoranu :?!!!!!!!!1?!
pa pomisao na nas saobracaj, raskrsnice, stari dio grada ? alipasino tek :D ovaj grad vise nema gdje da se siri.. mozda je to fino opravdanje za ideju o the Dvorani.. ? i ja bih u to povjerovala..
onda kada bih vidjela sve bitne stvari pazljivo isplanirane i razrijesene bar za narednih 20 godina ? ali njima nema ni tragaaa!!!!!!! jos uvijek se koplja lome oko marsalke kampusa-ambasade-blah.blah.caFe :? naklapanja o zelenoj transverzali zetra-milja. koja kao treba da uredi mikroklimu sarajeva..i spasi nas smoga.. a nigdje drveta na vidiku.preciscivac otpadnih voda ne postoji :sad: !!!!!!!!11. niti ko o tome brine ..gradu fale trgovi cuje se iz svih kuloara?!.. so izgradimo jedino mjesto koje je u skorijoj buducnosti moglo postati trg! :x
bosmal se pobode pod onakvom panoramom.. pa mu se onda izgradi most ..jos bezobraznija uvreda :sad:
ali bitno je da se razmisljalo o podzemnoj dvorani.. :)
violentjack

Post by violentjack »

pa pomisao na nas saobracaj, raskrsnice, stari dio grada ? alipasino tek Very Happy ovaj grad vise nema gdje da se siri.. mozda je to fino opravdanje za ideju o the Dvorani.. ? i ja bih u to povjerovala..
onda kada bih vidjela sve bitne stvari pazljivo isplanirane i razrijesene bar za narednih 20 godina ? ali njima nema ni tragaaa!!!!!!!

Pa zbog tog prave oko 8000 stanova u naselju koji ce se praviti 20 godina?

Znaci dodaj prosjek 3.5 po glavi porodice..naselje za najmanje 20 000 stanovnika
A Velesici.Otes. Stup..mozda jos jedno cjelo nnaselje izgrade..i to aktuelna izgradnja..a ne neke fiktivne imaginacije koje Irena sanja?

Riverina..evo ti link
http://www.mbidevelopment.com

Dalje planira se na Sokolju jos stosta praviti

Imas pravo..Sarajevo ce i biti najduzi grad na svijetu za nekih 25 godina..nema se siriti gdje u opcini Stari Grad.Centar i Novo Sarajevo

Na Ilidzi ima prostora i zemlje..jos je manja konfiguracija zemljista..plodnije..itd

Vidjet ces da ce za nekih 30 godina i Blazuj biti urbanizovan.
respo

#25 Re: BBI Business Center od 56 hiljada m2 do proljeca 2007

Post by respo »

ja mislim da ce za 5 godina kad BBI bude izgradjen pasti staklo na sredini nece biti povrijedjenih
tako kasike kazu
Locked