Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Amidza Efendija

#126 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by Amidza Efendija »

PipiDugaDevetka wrote:
pape wrote:
smoki_choko wrote: efendija nije ovo tvoj fah, najbolje se ti u pdf religiji snalazis :-)
Naprotiv, .... @efendija se veoma dobro sluzi zdravim razumom, .... :thumbup:
Kako su stali sa racionalnim razmišljanjem ovi iz Dnevinka.ba ili oni od kojih su sve ovo prepisali?
Bakterija E- coli namjerno je proizvedena, stvorile su je farmaceutske kompanije!?
Pa jesi li ti sam bar procitao ovaj clanak? Dnevnik.ba ga je odnekud prepisao, ni sami ne znaju otkud, sa nekog obskurnog bloga iz Istocne Azije ili stagod, a za izvor je naveo Vecernji list. Da su bar spomenuli kakvo relevantno ime ili instituciju, pa hajde.

A mogao bi se i ti opredijeliti: jesu li krivci proizvodjaci hrane, farmaceutska industrija, trgovci krvavim dijamantima sa juga Afrike, ili tajne odaje Novog svjetskog poretka. Ili je to sve jedno te isto.

Otkricu ti tajnu: ne treba slijepo vjerovati bas svemu sto je objavljeno na internetu.
smoki_choko

#127 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by smoki_choko »

Amidza Efendija wrote:Smoki, za razliku od tebe, ne pratim postove po glavi forumasa -- zanimaju me samo diskusije, a ne diskutanti -- pa ne znam jesi li uvijek ovako agresivan i ad hominem, ili samo kad ne znas sta bi drugo rekao.

Ovo ti je vec dvaput uzastopno da frcas opaske prema meni. Nije da ih ne mogu izdurat :D , ali cini mi se da malo zagadjuju temu.
hajde efendija sta se palis, hajd nam ti objasni o cemu se radi kad si toliko pametan i informisan. i dokazi da nisu mutne radnje farmaceutsko prehrambenih giganata
Amidza Efendija

#128 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

smoki_choko wrote:
Amidza Efendija wrote:Smoki, za razliku od tebe, ne pratim postove po glavi forumasa -- zanimaju me samo diskusije, a ne diskutanti -- pa ne znam jesi li uvijek ovako agresivan i ad hominem, ili samo kad ne znas sta bi drugo rekao.

Ovo ti je vec dvaput uzastopno da frcas opaske prema meni. Nije da ih ne mogu izdurat :D , ali cini mi se da malo zagadjuju temu.
hajde efendija sta se palis, hajd nam ti objasni o cemu se radi kad si toliko pametan i informisan. i dokazi da nisu mutne radnje farmaceutsko prehrambenih giganata
E vidis istu pricu imaju piramidioti Svemirka Obmanagica: "E hajd sad ti dokazi da to nije piramida."

Teret dokaza je na onome koji tvrdi da nesto jeste -- pobjegla bakterija, djubrivo od hormonskih krava, piramida u Visokom, itd.

Meni ti ne pada na pamet dokazivati da bakterija nije pobjegla iz laboratorije, ili da nije nastala kao posljedica sopanja krava hormonima, i da je Visocica brdo.
smoki_choko

#129 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by smoki_choko »

Amidza Efendija wrote:
smoki_choko wrote:

E vidis istu pricu imaju piramidioti Svemirka Obmanagica: "E hajd sad ti dokazi da to nije piramida."

Teret dokaza je na onome koji tvrdi da nesto jeste -- pobjegla bakterija, djubrivo od hormonskih krava, piramida u Visokom, itd.

Meni ti ne pada na pamet dokazivati da bakterija nije pobjegla iz laboratorije, ili da nije nastala kao posljedica sopanja krava hormonima, i da je Visocica brdo.
jako argumentovano efendija, hoces nesto da kazes a ne znas i nemas cime da dokazes. ono ok imas pravo na misljenje al kad te ja pitam da nam malo objasnis te svoje tvrdnje ti se ufatio osmanagica. ostavi se osmanagica kakve veze ima osmanagic sa eserihijom. ne moras efendija odgovarati. sve si rekao ovim svojim postom
vratnik

#130 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by vratnik »

Moj amidza efendija, pa zar ti stvarno mislis da postoji druga sem ovih mogucnosti koje ljudi nadjose na netu?
A ljudi ti fino dokaze postavili.. ccccc..
Last edited by vratnik on 08/06/2011 19:26, edited 1 time in total.
Amidza Efendija

#131 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

smoki_choko wrote:
Amidza Efendija wrote:

jako argumentovano efendija, hoces nesto da kazes a ne znas i nemas cime da dokazes. ono ok imas pravo na misljenje al kad te ja pitam da nam malo objasnis te svoje tvrdnje ti se ufatio osmanagica. ostavi se osmanagica kakve veze ima osmanagic sa eserihijom. ne moras efendija odgovarati. sve si rekao ovim svojim postom
Smoki, bas ti je nesto stalo da ja ne odgovaram.
Posto vidim da s logikom ne stojis ponajbolje, evo ti jedna izmisljena paralela:

S: Postoje vanzemaljci!
A: Smoki, imas li ti za to dokaze, ili samo onako lupas?
S: Amidza, hajde onda ti dokazi da ne postoje!
A: Smoki, nije na meni da dokazujem da ne postoje, nego na tebi da postoje!
S: Jako argumentovano Efendija, hoces nesto da kazes a ne znas i nemas cime da dokazes. Ne moras Efendija odgovarati. Sve si rekao ovim svojim odgovorm.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#132 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by PipiDugaDevetka »

Amidza Efendija wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
pape wrote: Naprotiv, .... @efendija se veoma dobro sluzi zdravim razumom, .... :thumbup:
Kako su stali sa racionalnim razmišljanjem ovi iz Dnevinka.ba ili oni od kojih su sve ovo prepisali?
Bakterija E- coli namjerno je proizvedena, stvorile su je farmaceutske kompanije!?
Pa jesi li ti sam bar procitao ovaj clanak? Dnevnik.ba ga je odnekud prepisao, ni sami ne znaju otkud, sa nekog obskurnog bloga iz Istocne Azije ili stagod, a za izvor je naveo Vecernji list. Da su bar spomenuli kakvo relevantno ime ili instituciju, pa hajde.

A mogao bi se i ti opredijeliti: jesu li krivci proizvodjaci hrane, farmaceutska industrija, trgovci krvavim dijamantima sa juga Afrike, ili tajne odaje Novog svjetskog poretka. Ili je to sve jedno te isto.

Otkricu ti tajnu: ne treba slijepo vjerovati bas svemu sto je objavljeno na internetu.
@Amidža, ja čitam tvoje komentare, ali rekao sam neću odgovarati na @livadićevske komentare.

Samo da iskoristim priliku da dojavim forumaškom pučanstvu da su naši političari odlučili i već potpisali pristupanje naše države CAP-u (CODEX ALIMENTARIUS PROGRAM-u).

Stručnjaci govore o CAP-u, GMO, MONSANTU,....i još o mnogo toga. Emisija snimana u vrijeme afere dioksinizirane hrane za stoku i perad, te dioksiniziranih jaja.
smoki_choko

#133 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by smoki_choko »

Amidza Efendija wrote:
smoki_choko wrote:
Amidza Efendija wrote:

Smoki, bas ti je nesto stalo da ja ne odgovaram.
Posto vidim da s logikom ne stojis ponajbolje, evo ti jedna izmisljena paralela:

S: Postoje vanzemaljci!
A: Smoki, imas li ti za to dokaze, ili samo onako lupas?
S: Amidza, hajde onda ti dokazi da ne postoje!
A: Smoki, nije na meni da dokazujem da ne postoje, nego na tebi da postoje!
S: Jako argumentovano Efendija, hoces nesto da kazes a ne znas i nemas cime da dokazes. Ne moras Efendija odgovarati. Sve si rekao ovim svojim odgovorm.
da naravno eserihija i vanzemaljci su tu negdje u pet deka. isto je to :lol: :lol: :lol: :-)
Last edited by smoki_choko on 08/06/2011 20:55, edited 1 time in total.
Amidza Efendija

#134 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

PipiDugaDevetka wrote:
Amidza Efendija wrote:

@Amidža, ja čitam tvoje komentare, ali rekao sam neću odgovarati na @livadićevske komentare.
Moram priznati da pored svih mojih guglaskih vjestina nisam uspio naci sta znaci "livadicevski komentar". Mora biti nesto pogrdno, cim neces da na takve odgovaras (ili bar si rekao da neces, ali vidi vraga, ipak odgovori). :D

Da te podsjetim, do danas NIKO (ovo NIKO su i "dobri" i "zlocesti") ne zna porijeklo bakterije. Svi filmovi i tekstovi koji su ovdje objavljeni u prilog teoriji zavjere su cista aktivisticka propaganda, ili u najmanju ruku rekla-kazala internet portala zeljnih prometa.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#135 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Zahvaljujući @simpozijumu delirijumu imamo priliku da pogledamo film FOOD INC., sa prevodom i bez kršenja atorsko-vlasničkih prava kreatora filma i prava prevodilaca:

Image

http://www.youtube.com/user/CowboyBebop ... QpeG9YIk9g
Inserti iz ovog filma su prikazani i u tv. emisiji RTS-a (Vidi prethodne diskusije)!
PipiDugaDevetka

#136 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Outbreak of life-threatening haemolytic uremic syndrome (HUS) caused by bacterial infection

June 8, 2011. The current HUS- and EHEC- SurvNet notification data as well as data from the surveillance of bloody diarrhoea in emergency departments (ED) show an overall decreasing trend in the number of cases. It is presently uncertain whether this decline is due to changes in dietary consumption of cucumbers, tomatoes and lettuce or to the waning of the source of infection. A more detailed report (in German) can be found under the below link „Aktuelle Informationen zum EHEC/HUS-Ausbruchsgeschehen“. According to the Ministry of Agriculture in Lower Saxony, the analysis of distribution chains suggest that the consumption of sprouts from a local producer may be associated with the EHEC/HUS outbreak. Patients were questioned regarding sprout consumption from the outset, but thus far only a small proportion of patients stated having eaten sprouts. On grounds of previously published evidence that consumption of tomatoes, cucumbers and lettuce is associated with the outbreak, RKI is currently performing a third case control study investigating the consumption of salad ingredients, including sprouts, as possible risk factors. RKI is in constant communication with the Federal Institute for Risk Assessment, which is responsible for recommendations and warnings regarding the consumption of food products. The questionnaires developed by RKI for the epidemiological studies as well as a description of epidemiological methods can also be found on our website (link see below).
PipiDugaDevetka

#137 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Evropa |Objavljeno 08.06.2011. u 14:54 Podijeli
Uzročnik epidemije nepoznat
E.coli odnio još jedan život u Njemačkoj

U Njemačkoj je danas od epidemije smrtonosnom bakterijom E.coli preminula još jedna osoba pa se broj umrlih u ovoj zemlji poveća na 24, saopštile su njemačke regionalne vlasti.

Regionalne vlasti u Donjoj Saksoniji, na sjeveru Njemačke, saopštile su danas da je preminuo jedan čovjek.

Žrtve epidemije do sada su uglavnom bile žene.

Ukupno 25 osoba umrlo je do sada od infekcije koju je prouzrokovala smrtonosna bakterija, a žena koja je preminula u Švedskoj boravila je u Njemačkoj.

Njemačke sanitarne vlasti i dalje tragaju za uzročnikom epidemije koja je izbila prije pet sedmica.

U najmanje 14 država Evrope registrovano je ukupno 2.600 zaraženih, a u posljednja dva dana registrovani su slučajevi u SAD, Poljskoj, Francuskoj i Kanadi.

Njemački Institut za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti "Robert Koh" saopštio je da je broj novih slučajeva opao, ali da nije još jasno da li će se nastaviti.
(SRNA)
PipiDugaDevetka

#138 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Interesantno, Donja Saksonija u Njemačkoj se još 1998.g. proglasila za GMO-FREE LAND!
Španija zadrti protivnik GMO hrane vazda bila!

http://shop.ifoam.org/bookstore/downloa ... manual.pdf

(11 August 2009) The German Minister for Agriculture, Ilse Aigner (CDU), has presented a standardised logo for food products ‘without gene technology’. Improvement of the poor acceptance of the ‘without gene technology’ label is expected thereby. To date, only a few manufacturers have made use of this tag.

Image

Since May 2008, it has been possible in Germany to apply the label ‘without gene technology’ to food products. Its primary application is in the identification of foods, such as milk or meat, derived from animals for which no genetically modified plants such as maize or soy were used in feed. However, in contrast to other foodstuffs, a declaration of being ‘without gene technology’ also is permitted for animal-based products even in the case that vitamins, enzymes or other additives manufactured with gene technology were present in feed.

The criteria are stricter for other foodstuffs: neither the application of additives obtained through genetic modification nor the accidental admixture of genetically modified plants is allowed. To date, however, products ‘without gene technology’ have not been broadly available. With the exception of a dairy commodity from the Campina company, the products to which this declaration has been applied generally are made by small, regional manufacturers.

With the presentation of a standardised logo, Minister Aigner stated the goal of "making it easier for consumers to choose food products without gene technology in an informed manner." The minister also indicated its provision of "more freedom of choice" and its "enhancement of transparency when shopping for groceries." The new logo is expected to be made available to interested manufacturers free of charge.

It remains questionable whether this step actually will lead to more goods with such a label. For many manufacturers and even for those producing organic commodities, it may be difficult to fulfil the relevant criteria for the long term. In the production of additives, enzymes and flavourings, the direct or indirect application of genetically modified organisms is widespread. In the use of plant-based raw materials, traces of genetically modified plants and particularly of soy and maize cannot be ruled out with absolute certainty, even in the case that ‘gene-technology-free’ raw materials were purchased.

In contradiction, certain applications of gene technology are permitted in animal-based food products such as milk, eggs or meat, which is cited by representatives of the food industry as the source of a "credibility problem." Manufacturers do not use the ‘without gene technology’ tag for fear of losing customer trust if it were broadly known that products ‘without gene technology’ actually do not guarantee a general exclusion of gene technology.

Notwithstanding this issue, environmental organisations and consumer groups greeted the ‘without gene technology’ logo.
Nema druge, nego REKET EPIDEMIJA!
madFlava

#139 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by madFlava »

Frka trka droga panika guzva EKONOMSKA BLOKADA :D

daj pipidugadevetka ohladi malo oko te eserihije. :lol:
PipiDugaDevetka

#140 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

madFlava wrote:Frka trka droga panika guzva EKONOMSKA BLOKADA :D

daj pipidugadevetka ohladi malo oko te eserihije. :lol:
Pojma nemaš koliko će se Bosanaca i Hercegovaca baš ohladiti kada farmeri budu primorani bocati svoje krave MONSANTO hormonima brzog rasta radi povećanja mliječnosti.
Već potpisano da će biti tako, pristali naši političari da budu dio CAP-a!
ladyada

#141 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by ladyada »

Kristijana

#142 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by Kristijana »

Medijska pomama zbog 25 mrtvih od EHECa a milioni umiru od pušenja svake godine, od masnoća itd. Čitam smanjili Hrvati doživljaj s krastavcem :D i bacili u očaj trgovce jer je tamo u Njemačkoj umrlo 25 osoba, od nepotvrđenog krastavca. A to što je svakom tom Hrvatu koji je izbjegao fatalni krastavac bar 25 poznanika i rođaka umrlo od srčanih i moždanih udara, nema veze, njemu se to ne može desiti. :roll:

Smrtnost od EHECa je oko 1 %, sudeći po 25 mrtvih u 2500 zaraženih. Kao od gripe ili žutice, oko kojih niko ne diže paniku. Jasan mi je strah kod ljudi od EHECa ali ne mogu da shvatim kako ih nije strah srčanih i moždanih udara pa stalno rizikuju, a već dekadama primaju upozorenja od doktora?
Oni isti što bježe od krastavca k'o đavo od krsta žderu masno, puše, piju, ne vježbaju, stalno su pod stresom... i nikom ništa. :?
Valjda jer su čuli da ova bakterija može ubiti za 10 dana a taloženje plaka na arterijama traje duže. :roll:
vox-populi

#143 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by vox-populi »

@Kristijana

suti ba, bauk kruzi Evropom.... :-)
PipiDugaDevetka

#144 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

CAP, projekat kojem je pristupila i naša država (engleski jezik):
ftp://ftp.fao.org/codex/Publications/un ... ing_EN.pdf
PipiDugaDevetka

#145 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

vox-populi wrote:@Kristijana

suti ba, bauk kruzi Evropom.... :-)
Taj bauk što kruži Evropom, ali i svijetom je već u Bosni i Hercegovini, političari pristali na to.

Zakucaće i na vrata tvoje kuće, ako već nije. Možda ne u vidu EHEC/HUS, ali sam 100% siguran da hoće:

Svijet pod povećalom gleda događanja u Europi i iz dana u dan broji žrtve mutirane bakterije E. Coli, a u trenutcima dok se stanje smiruje i odgovorni tvrde kako su pronašli pravi uzrok zaraze postavlja se jedno vrlo znakovito pitanje: kako je E. Coli postala otporna na osam vrsta antibiotika i od jednom se pojavila u hrani?!.
I naravno, nije dugo trebalo da se pokuša odgovoriti na to pitanje, a jednu od zanimljivijih teorija donosi i portal naturalnews.com. Naime oni tvrde kako forenzički dokazi jasno pokazuju da je ovaj oblik bakterije nastao bioinžinjeringom kako bi "donio" ljudske žrtve.

Objašnjavajući dokaze koje iznose njihova teorija svakako "drži vodu", zaključuje Večernji list Naime, ovaj oblik bakterije E. Coli dio je O104 niza koji u nomalnim uvjetima gotovo nikad nije otporan na antibiotike, a nebi li postao otporan potrebno ga je opetovano izlagati antibioticima kako bi se na njega izvršio "mutacijski pritisak" zbog kojeg se stvara otpornost. To se, prema nihovim tvrdnjama koje zvuče kao teorija zavjere, vrlo lako otkriva. Jednostavno se mora analizirati genetski kod bakterije kako bi se utvrdilo kojim je antibioticima "tretiran".

I prema ovome što je za sada poznato čini se kako je bakterija E. Coli bila pod "pritiskom" svih osam vrsta antibiotika na koje je "otporna." Iako je sam proces stavarnja mutirane bakterije kompliciran, na naturalnews.com uvjereni su kako je nemoguće da se ovako nešto dogodi prirodnim putem upravo zato što u prirodi bakterija nije mogla steći otpornost na tako velik broj antibiotika.

Ako je istina da je umjetno stvorena, onda je zasigurno, smatraju teoretičari, i namjerno puštena u hranu ili je "pobjegla" iz laboratorija. Misao vodilja im je kako su smrti nedužnih građana vodile ka jednom cilju: kontroli svjetske opskrbe hranom te smanjenju korištenja sirove hrane, a sve se to odigralo kada je EU trebala zabraniti korištenje ljekovitog bilja i raznih nadomjestaka hrani. Nakon toga trebalo je dovesti u pitanje i svježe povrće koje se također koristi kao lijek jer dok god ima svježeg povrća mogu se spriječiti razne bolesti.

Sve je to dio plana, tvrde ovi teoretičari, da ljudi i dalje ostanu ovisni o lijekovima i farmaceutskim tvrtkama koje vladaju svjetskim tržištem. Naravno, nije ovo jedina teorija koja se bavi smrtonosnošću mutirane bakterije E. Coli, ali čini se kako svi teoretičari idu u istom smjeru. Slažu se u jednom: bakterija je nastala kako bi se uklonilo povrće, vegetarijanstvo dovelo pod upitnik ili pak promoviralo što veće jedenje mesa.
VjecitiStudent

#146 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:CAP, projekat kojem je pristupila i naša država (engleski jezik):
I sta cemo sad????? :shock:
Premro sam, nasi zivoti vise nikada nece biti isti.

:mrgreen:
PipiDugaDevetka

#147 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

VjecitiStudent wrote:
PipiDugaDevetka wrote:CAP, projekat kojem je pristupila i naša država (engleski jezik):

Imaš mogućnost da glasaš za političku stranku na slijedećim izborima, a koja u svom programu makar spominje GMO ili CAP. Zaokruži stranku/partiju koja je protiv GMO/CAP-a.

Za boldirano i uvećano: TAČNO.

Kupi bilo šta od hrane i uporedi okus, miris,....sa onim od prije tridesetak godina.
Jaja više nisu jaja.....
Last edited by PipiDugaDevetka on 09/06/2011 15:00, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#148 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:

Imaš mogućnost da glasaš za političku stranku na slijedećim izborima, a koja u svom programu makar spominje GMO ili CAP. Zaokruži stranku/partiju koja je protiv GMO/CAP-a.
Jasta cu, mogu zaokruziti samo neku koja je za zabranu pusenja.
poznanik

#149 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

Post by poznanik »

Kristijana wrote:...Smrtnost od EHECa je oko 1 %, sudeći po 25 mrtvih u 2500 zaraženih. Kao od gripe ili žutice, oko kojih niko ne diže paniku. Jasan mi je strah kod ljudi od EHECa ali ne mogu da shvatim kako ih nije strah srčanih i moždanih udara pa stalno rizikuju, a već dekadama primaju upozorenja od doktora? ...Valjda jer su čuli da ova bakterija može ubiti za 10 dana a taloženje plaka na arterijama traje duže. :roll:
Kada za ovu ešerihiju bude pronađen izvor i adekvatan lijek, nestaće i strahovi, kao i kod svih ostalih masovnih bolesti koje odnose mnogo više života. Ovdje je naglašen strah od nepoznatog, nije strah od bakterije ili epidemije.
Amidza Efendija

#150 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom

PipiDugaDevetka wrote: Ukupno 25 osoba umrlo je do sada od infekcije koju je prouzrokovala smrtonosna bakterija, a žena koja je preminula u Švedskoj boravila je u Njemačkoj.
Samo radi poredjenja,
Worldwide it was estimated in 2004 that 1.2 million people were killed (2.2% of all deaths) and 50 million more were injured in motor vehicle collisions. India recorded 105,000 traffic deaths in a year, followed by China with over 96,000 deaths. This makes motor vehicle collisions the leading cause of injury death among children worldwide 10 – 19 years old (260,000 children die a year, 10 million are injured).
http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_collision

Odmah odoh kupiti lutriju, jer su mi sanse za zgoditak, i to svake sedmice po jednom, mnogo vece nego pogibelj od eserihije.
Post Reply