Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
-
artime
#526 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Ako tako stoje stvari, zašto onda nemamo izjave prevarenih, intervju, snimke bilo sta što ukazuje da je otvorena mreža jos jedna peraona para, da krađe uzima pozamasni procenat itd. Čega se boje ljudi ako nemaju sta osim života svojih izgubiti?
- Corto Maltese
#527 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Nema ništa ljepše nego kad od žrtve prevare napraviš sučesnika. Čak šta više, zahvalnog saučesnika.artime wrote:Ako tako stoje stvari, zašto onda nemamo izjave prevarenih, intervju, snimke bilo sta što ukazuje da je otvorena mreža jos jedna peraona para, da krađe uzima pozamasni procenat itd. Čega se boje ljudi ako nemaju sta osim života svojih izgubiti?
Već sam pisao, dakle ovo nije hipotetični scenarij, nego stvarna priča. Moj ratni drug je trebalo da skupi 100.000KM za liječenje bolesnog djeteta. Kada je zakucao, negdje na pola cifre, sav očajan je otišao do Batka, ovaj ga je doveo u emisiju. Nakon što se zaista iskreno rasplakao pred kamerama, pare su počele da stižu sa svih strana. Momak je operisan, kontrole pokazuju oporavak preko očekivanja. Sretan završetak? Svakako.
Mene je začudilo to da je, nakon što se OM uključila u priču, operacija poskupila na 300.000KM. I onda kontam, da mi je neko pomogao da spasim dijete, da li bih razbijao glavu o tome kako se stvorila i gdje je otišla ta razlika od 200.000KM? Imao bih preča posla, to je sigurno.
Ali oni koji su dali i redovno daju pare, vjerujem da je njima to pitanje mnogo važnije. Koliko od svake marke, koju uplate na račun OM, ode na liječenje bolesnih, koliko na režijske troškove uposlenika OM, koliko na izgradnju Blatkove hacijende u Bojniku, koliko na redovno godišnje porodično skijanje u Austriji...?
Last edited by Corto Maltese on 09/11/2013 18:08, edited 1 time in total.
-
Istina boli
#528 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Mozda nisi dovoljno pratio niti ovaj forum, niti neke od napisa u medijima. Batko ima nekoliko tuzbi na sudu, za prevare i slicno. Da ne idemo dalje Batko je "provaljen" i diskreditovan od Ajse Pavelic vezano za troskove lijecenja svog djeteta. On to jos uvijek nije demantovao. Znaci ovako, film je laz, u filmu i sam govori da je lagao i varao. Rob nije postao zbog tragedije.artime wrote:Ako tako stoje stvari, zašto onda nemamo izjave prevarenih, intervju, snimke bilo sta što ukazuje da je otvorena mreža jos jedna peraona para, da krađe uzima pozamasni procenat itd. Čega se boje ljudi ako nemaju sta osim života svojih izgubiti?
Evo cak i da ne znas nista o njemu privatno kakav zakljucak mozes izvesti o "autobiografskom filmu".
-
Kanotic
#529 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Krađe putem masovnih humanitarnih akcija su danas popularne, kao nekada krađe putem žiranata. Evo samo nekoliko velikih slučaja među koje se također nepobitno može i Batko svrstati. Mislili ste da ljudska pogan ne može ići toliko nisko, e pa može i to mnogo niže nego što ste sumnjali.
Slučaj Tijane Ognjanović
http://www.kurir-info.rs/tijanina-majka ... ak-1078269
http://www.kurir-info.rs/javnost-slozna ... ak-1078275
Slučaj Nore Šitum
http://www.jutarnji.hr/-zakon-je-jasan- ... -/1137196/
Slučaj Amara Šabovića
http://klix.com/op3e83n
itd.
Slučaj Tijane Ognjanović
http://www.kurir-info.rs/tijanina-majka ... ak-1078269
http://www.kurir-info.rs/javnost-slozna ... ak-1078275
Slučaj Nore Šitum
http://www.jutarnji.hr/-zakon-je-jasan- ... -/1137196/
Slučaj Amara Šabovića
http://klix.com/op3e83n
itd.
- Corto Maltese
#530 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Da onako dobru glumu svijet dokumentaraca do sada nije vidio.Istina boli wrote:Mozda nisi dovoljno pratio niti ovaj forum, niti neke od napisa u medijima. Batko ima nekoliko tuzbi na sudu, za prevare i slicno. Da ne idemo dalje Batko je "provaljen" i diskreditovan od Ajse Pavelic vezano za troskove lijecenja svog djeteta. On to jos uvijek nije demantovao. Znaci ovako, film je laz, u filmu i sam govori da je lagao i varao. Rob nije postao zbog tragedije.artime wrote:Ako tako stoje stvari, zašto onda nemamo izjave prevarenih, intervju, snimke bilo sta što ukazuje da je otvorena mreža jos jedna peraona para, da krađe uzima pozamasni procenat itd. Čega se boje ljudi ako nemaju sta osim života svojih izgubiti?
Evo cak i da ne znas nista o njemu privatno kakav zakljucak mozes izvesti o "autobiografskom filmu".
- DoZeN
#531 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Niko nista ne preuzima
-
Istina boli
#532 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Cak ni njihov inzinjer za odrzavanje kompjuterske opreme na poduzima nista. Rekonstrukcija web.stranice traje vec skoro tri mjeseca. Kad zavrsi biti ce to jace od "NASA", CIA ...DoZeN wrote:Niko nista ne preuzima
-
Istina boli
#533 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Ovaj Dared je ili Danko ili Batko. A ako mu je sva obrana zasnovana na tome da je Ajsa pjevacica iz Brckog smijesno. A to sta joj stoji na vratima mi ne znamo ali Batko zna. Bio je Batko mnogo puta na toj adresi. Ajsa Pavelic je njemu itekako pomogla i pomagala dugi niz godina. Prestala je kada je shvatilorto Maltesea da je pravio malverzacije na racun dolazaka doktora Voloneka. Zasto se neki od ostecenih ili involviranih ne javljaju... Mislim da je odgovor dao Corto Maltese. Nece ljudi da bogohule jer su ipak spasili zivote najdrazih. Nije provizije uzimao ni Volonek ni Ajsa, ali jeste Batko po onoj staroj prevarantskoj "daj meni pa cu ja zakititi gdje treba, jer on/oni ne bi da se ofiraju.dared wrote:ne znam jer kao što sam več rekao ne poznajem g-đu, tako da...Corto Maltese wrote:Mene pravo čudi zašto Batko u filmu nije spomenuo i ovu gnusobu, jer ovo je gore i od kamatarenja. Naročito s obzirom da se lako može provjeriti, kao što pisac naglašava?27.08.2013 u 13:30 - Pjevačica iz Brčkog
Ajša Pavelić,osam razreda osnovne škole. Srećom udala se u Beč.Bila kućepazitelj grofice Pilar koja je dala 50.000, 00 DM za Batkovo dijete - od toga dotična je zadržala za sebe 30.000, 00 DM, a ostalo kako navodi dala Batku što će se dokazati kad dođe momenat. Pitajte roditelje bolesne djece sa srčanim problemima ko se zove za spiskove kada Volonek dolazi u Sarajevo!? Ona se našla da piše istinu, pa čeka i tebe tvoja istina.Sve navedeno se može provjeriti ko god zeli vrlo lako. Pogotovo šta piše na vrataima ulice Neuwaldegger Straße 25/1 u Beču.
- DoZeN
#534 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Mogu li ja tebi postavit jedno iskreno pitanje? Nadam se da neces protumaciti pogresnoIstina boli wrote:Cak ni njihov inzinjer za odrzavanje kompjuterske opreme na poduzima nista. Rekonstrukcija web.stranice traje vec skoro tri mjeseca. Kad zavrsi biti ce to jace od "NASA", CIA ...DoZeN wrote:Niko nista ne preuzima
Odakle potice ta ljutnju prema Batku i ljudima oko njega? Bil pristala da napises i svoje ime i stanes iza onoga sto pises ovde?
-
Istina boli
#535 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Mozes me pitati. Ljutnja potice iz cinjenice da sam i licno finasijski ostecena, slucaj je na sudu. A u medijima se jos uvijek ne oglasavam imenom i prezimenom iz prostog razloga sto Batko ima "medije" na svojoj strani. Kako neko rece na ovom forumu "davalac informacije postane zrtva"... Slicno se dogodilo sa mladicem koji je objavio slucaj maltretiranja iz Tuzle. Odgovor je da BIH pristala kada bi znala da ce SIPA, i / ili druge nadlezne insitucije poduzeti OZBILJNU ISTRAGU. Bila bih svijedok i dopustila da se moje ime objavi i u medijima. Jednom sam probala pa sam ja bila "zrtva" Vjeruj ako zelis.DoZeN wrote:Mogu li ja tebi postavit jedno iskreno pitanje? Nadam se da neces protumaciti pogresnoIstina boli wrote:Cak ni njihov inzinjer za odrzavanje kompjuterske opreme na poduzima nista. Rekonstrukcija web.stranice traje vec skoro tri mjeseca. Kad zavrsi biti ce to jace od "NASA", CIA ...DoZeN wrote:Niko nista ne preuzima
Odakle potice ta ljutnju prema Batku i ljudima oko njega? Bil pristala da napises i svoje ime i stanes iza onoga sto pises ovde?
- say_cheese
#536 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Afera Almir Cehajic Batko ima dvije komponente. Jedna komponenta su privatne malverzacije, krediti, osteceni ziranti, spletke oko rada stomatoloske ordinacije itd. Druga komponenta je rad Otvorene Mreze. Sto se tice ovog privatnog dijela price, ne bih da se uplecem. Batko mi nije kucni prijatelj, tako da ja licno nemam informacije vezane za to. Ako je clanku u SBi vjerovati, onda su osteceni podnijeli tuzbe, koje se gomilaju a niko prstom da mrdne.artime wrote:Ako tako stoje stvari, zašto onda nemamo izjave prevarenih, intervju, snimke bilo sta što ukazuje da je otvorena mreža jos jedna peraona para, da krađe uzima pozamasni procenat itd. Čega se boje ljudi ako nemaju sta osim života svojih izgubiti?
Mene licno interesuje ovaj drugi dio price, to jest rad Otvorene Mreze. Evo ti link zakona o humanitarnoj djelatnosti i humanitarnim organizacijama http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 0zakon.htm. Ako cemo ocjenjivati rad Otvorene Mreze vodeci se ovim propisima, onda je predsjednik OM, gospodin Cehajic, debelo zakazao.
'Clan 8: Rad humanitarne organizacije je javan. Nacin ostvarivanja javnosti rada uredjuje se statutom humanitarne organizacije. Clan 15: Humanitarna organizacija ima statut.' Pitanje: Sta je sa statutom Otvorene Mreze? Gdje je statut objavljen i je li iko imao priliku da ga procita?
'Clan 9: Humanitarna organizacija svoju djelatnost obavlja na principu neprofitabilne organizacije. U vrsenju svoje humanitarne djelatnosti, privrednih i drugih aktivnosti, humanitarna organizacija ostvarenu dobit koristi iskljucivo u humanitarne svrhe.' Da li se Batkova plata i plate uposlenika radio stanice OM mogu svrstati u humanitarne svrhe?
'Clan 21: Humanitarna organizacija duzna je voditi poslovne knjige i sastavljati finansijske izvjestaje, u skladu sa propisima Federacije i kantona.' Kako je moguce da Otvorena Mreza sve ove godine nije objavila jedan jedini finansijski izvjestaj???
'Clan 29: Strana humanitarna organizacija duzna je najmanje jedanput u tri mjeseca dostavljati informaciju o izvrsenju plana i programa, odnosno odobrenog projekta nadleznom ministarstvu.' Zasto ova odredba vazi samo za strane organizacije a ne i za domace?
'Clan 32: Humanitarnoj ce se organizaciji zabraniti rad u slijedecim slucajevima: 2. ako djeluje suprotno odredbama statuta i ovog zakona.' Otvorena Mreza nema statuta tako da nemoze djelovati suprotno. Ipak je nedostatak statuta krsenje zakona.
'Clan 34: Nadzor nad zakonitoscu rada i inspekcijski nadzor nad izvrsavanjem ovog zakona i drugih federalnih propisa i akata u humanitarnim organizacijama koje obavljaju humanitarnu djelatnost na podrucju dva ili vise kantona, vrsi Ministarstvo.
'Clan 36: Novcanom kaznom od 200 do 1.000 KM kazniti ce se za prekrsaj humanitarna organizacija, ako: 4. ne vodi poslovne knjige i ne sastavlja finansijske izvjestaje, u skladu sa clanom 21. ovog zakona' Ovo je zaista tragikomicno. Kazna od 1.000 KM je za organizaciju poput OM, koja obrce milione, nesto poput baksisa.
Sta je sa nadleznim, sa Muamerom Bandicem, Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Je li napokon podnio ostavku ili jos uvjek grije fotelju?
Last edited by say_cheese on 10/11/2013 06:29, edited 1 time in total.
- say_cheese
#537 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Zaboravih dodati, da se zakon u BiH mora pod hitno dopuniti. Kako ne bi vrijeme gubili izmisljajuci toplu vodu, evo im prijedlog iz HR:
II. UVJETI PRIKUPLJANJA I PRUŽANJA HUMANITARNE POMOĆI
(1) Pravne osobe iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona obvezne su prije početka prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći pribaviti rješenje kojim se odobrava prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći.
....
4. uvjerenje, ne starije od tri mjeseca, da se protiv odgovorne osobe u pravnoj osobi ne vodi kazneni postupak.
II. UVJETI PRIKUPLJANJA I PRUŽANJA HUMANITARNE POMOĆI
(1) Pravne osobe iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona obvezne su prije početka prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći pribaviti rješenje kojim se odobrava prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći.
....
4. uvjerenje, ne starije od tri mjeseca, da se protiv odgovorne osobe u pravnoj osobi ne vodi kazneni postupak.
- sinuhe
#538 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Ma u svemu tome cesto ucestvuju i porodice oboljelih. Ljudi pred parama pobudale.
- Corto Maltese
#539 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Ovo uzelo maha, na sve strane:
http://radiosarajevo.ba/novost/131320/nocache
http://radiosarajevo.ba/novost/131320/nocache
Određene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.
''Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu, niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca'', kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.
-
Kanotic
#540 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Dodati i ovaj slučaj Ibrahimovića te Pariške avanture "humanitarke Theae" ili kako joj već ime.Corto Maltese wrote:Ovo uzelo maha, na sve strane:
http://radiosarajevo.ba/novost/131320/nocacheOdređene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.
''Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu, niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca'', kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.
- Corto Maltese
#541 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
To baš nije tako. Daleko više pacijenata je otišlo na liječenje u inostranstvo preko Federalnog Fonda, dakle države, nego preko Otvorene Mreže. Mimo toga, preko 200 operacija je, u zadnjih desetak godina, urađeno putem organizacije Srce Sarajeva, koja ne ovisi o domaćim donatorima. Postoji još nekoliko programa koji dobro funkcionišu. Stvar je u tome da se svi oni bave humanitarnim radom, a ne samopromocijom.Milloni wrote:I u Srbiji afera, sinoc je Sergej govorio... Situmi i Udruga afera... ja se plasim negativnog publiciteta, ljudi ce prestati uplacivati a sta cemo onda, gledati kako umiru? Drzava nam je u q, nikakve koristi od nje...
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Broj pacijenata koji su operisani uz posredovanje Otvorene Mreže je nesrazmjerno mali u odnosu na publicitet koji oni prave. Jednako je mali u odnosu na količinu novca koju su zavrtili.
- Corto Maltese
#542 Re: Odg: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Glavna razlika je u tome što FF odabire pacijente po medicinskim kriteriju. Liječnički konzilij zasjeda, i na osnovu dijagnoze, procijenjuje i odobrava ili ne odobrava dalje lječenje. Naravno, ne mogu se zakleti da i tu nema štele i protekcije, to je naša prokleta stvarnost, ali krajnji odabir vrši struka.Milloni wrote:Nisam mislila konkretno na OM, nego inace... ljudima malo treba da prestanu vjerovati bilo kome.Corto Maltese wrote:
To baš nije tako. Daleko više pacijenata je otišlo na liječenje u inostranstvo preko Federalnog Fonda, dakle države, nego preko Otvorene Mreže. Mimo toga, preko 200 operacija je, u zadnjih desetak godina, urađeno putem organizacije Srce Sarajeva, koja ne ovisi o domaćim donatorima. Postoji još nekoliko programa koji dobro funkcionišu. Stvar je u tome da se svi oni bave humanitarnim radom, a ne samopromocijom.
Broj pacijenata koji su operisani uz posredovanje Otvorene Mreže je nesrazmjerno mali u odnosu na publicitet koji oni prave. Jednako je mali u odnosu na količinu novca koju su zavrtili.
A ako je tacno ovo za FF odlicno, jer sam ja cula za dva, tri slucaja koji su imali problema.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Kod privatnih humanitarnih akcija, glavni kriterij je količina sažaljenja koju bolesnik izaziva u javnosti. Dijagnoza i šanse za uspjeh su u drugom planu. Pare dobija onaj ili ona ko je simpatičan, čiji otac ili majka svoju bol jasnije predstave pred kamerama, koga Sergej Trifunović stavi na majicu. Humanitarni rad se odvija po principu Farme i Velikog Brata. Nema kontrole. Svaku marku koja ode na liječenje potencijalno prati marka u džepu hoštaplera koji se ugradio, prije nego je akcija i počela. Rambo Amadeus je napisao detaljnu analizu:
“Tijana je umrla. Anđeli s njom. Saučestvujem u neizmjernom bolu roditelja, prijatelja, rodbine. Nisam je poznavao. Ni nju, ni njene roditelje, prijetelje, rodbinu. Za njen, medicinski veoma težak, slučaj saznao sam spletom okolnosti. To je situacija u kojoj čovjek jednostavno ne može da kaže ne i da se ogluši o poziv za pomoć.
Iako su na klinici u Beču davali 2 posto šanse u uspjeh operacije, a kasnije i taj obeshrabrujući postotak opovrgli, američki Hjuston je dao nadu, naravno, uz astronomski visoku cijenu operacije. Milion dolara. Ni više ni manje.
Šta je milion dolara za život bilo kog djeteta?
Ništa. Bezvrijedna gomila papira. Mnoge moje kolege, nadahnute spašavanjem jednog dječijeg života, razletile su se u strijelce po medijima, neki su uz to i dobrano odriješili kesu. Pare su poslije nekog vremena skupljene. Na žalost, mala Tijana operaciju, saglasno prethodnim realnim medicinskim prognozama, nije izdržala. Svi koji su učestvovali u akciji tuguju, ali imaju mirnu savjest. Dali su sve od sebe.
Astronomsku cifru, koju je Hjuston tražio, građani Srbije su skupili. I skupila je siromašna Srbija i preko toga, za kompletno mukotrpno i dugotrajno liječenje male Tijane, u najelitnijoj i najskupljoj bolnici na svijetu.
Ali, Tijana nije uspjela. Osim tuge u srcu, osjećam se lijepo što živim među ljudima koji su saosjećajni i solidarni, brižni za tuđu djecu, koji su od svojih malih penzija, svog skromnog života, odvojili dio za malu Tijanu.
Pa, gdje smo pogriješili?
Nigdje.
Sve smo uradili kako treba.
Osim što smo, pored stotine teško bolesne djece, spletom slučajnih okolnosti, odlučili da pomognemo baš maloj Tijani, na žalost, bezuspješno.
Jer bolesne djece, kojoj treba pomoć, ima puno. Možda smo se odlučili za Tijanu, jer je njen slučaj bio najbeznadežniji, najteži.
A ko je taj koji može da procijeni kome je više potrebna pomoć, a kome manje? Ta teška odluka mora da se prepusti profesionalcima. Iskusnim ljekarima, koji imaju ukupnu sliku zdravstvenog stanja nacije, i posao im je da odrede prioritete liječenja. Da li smo, istom ovom akcijom mogli da spasimo neko drugo dijete? Ili desetoro druge djece?
To su teška moralna pitanja, mislim da bi nama, ignorantima u nauci koja se zove medicina i zdravstvo, trebalo da bude strogo zabranjeno da se tako teškim odlukama bavimo.
Srbija ima zdravstveni sistem koji je dobar, samo mu nedostaje novac. Koliko bi za nas bilo sve bezbolnije da humanitarnim i drugim akcijama zapravo punimo zdravstveni fond i prepustimo ekspertima da barataju sredstvima na najadekvatniji način?! Ili treba svaka popularna ličnost za sebe, po svom nahođenju, taštini i sujeti da bira kom će djetetu pomoći, a kom ne.
Da se u toj dilemi igra malog, lokalnog Boga, koji je svojom odlukom nekoj djeci postao Anđeo spasitelj, a drugoj djeci, automatski, koja nisu dobila njegovu pomoć, tim činom postao dželat?!
Tijana je, nadam se u Raju. Mi ostali, koji smo ostali da se pržimo u paklu zemaljskih dilema, treba samo da se pitamo, šta je to što nas tjera da glumimo Bogove, da odlučujemo kom ćemo djetetu pomoći, a kom nećemo pomoći uopšte.
Koliko je djece, dok smo se nadali za Tijanino zdravlje, umrlo bez neophodne skupe medicinske pomoći, a za njih je možda bilo neke šanse?
Možda je ipak jedino rješenje da, kao i sav civilizovan svijet, novac uplaćujemo u zdravstveni fond, redovno, s odgovornošću i ljubavllju. Iako tako naše “uzdarje” nije personalizovano i vidljivo, nego je upućeno jednako prema svoj djeci koja su rođena, kao i onoj koja se upravo rađaju, koja nemaju još ni ime.
Zdravstvo je ipak ozbiljna i kompleksna nauka, pa je ispravno da stručnjaci treba da odrede šta od tih para i kada treba da se ulaže u liječenje, preventivu, edukaciju.
Dinar u preventivu daje više nego sto dinara u liječenju.
Tijana, budi naš Anđeo i pokaži nam ispravan put. Građani su pokazali visoku svijest, empatiju i solidarnost. Nauči nas, ili nam bar šapni, da počnemo da gajimo povjerenje prema našim ljekarima i zdravstvu uopšte, koje je dobro zahvaljujući nadčovječanskim naporima ljudi koji u njemu rade. Nauči nas da naše humanitarne akcije usmjerimo svi u istu kasu, kasu zdravstva.
Jer ta institucija, sa armijom ljekara, doktora, profesora, sestara, hirurga i zdravstvenih stratega ipak najbolje zna da procijeni kako se domaćinski vodi ovaj škakljivi, suptilini, a najvažniji zadatak u državi. Kako se čuva zdravlje Nacije.
Ja ne znam šta ćete danas vi da radite. Ja znam. Upaliću svijeću za malog Anđela, našu Tijanu, i provjeriću koliko sam novca dužan zdravstvenom fondu, da to hitno izmirim, u nadi da će to makar malo umiriti moju uzburkanu savjest, u nadi da će dinar koji dam u zdravstvo najbolje naći put do svakog djeteta kome je potrebna pomoć.
Americi, Hjustonu, Beču, svaka čast. I njihovoj medicini. Podsjećam da su naši doktori do prije koju godinu u sred Beograda vršili najkompleksnije transplantacije srca. Pacijent nije trebalo da izbroji million već samo na šalteru, prilikom prijema, da preda ovjerenu knjižicu.
Tijana, osvijetli nam put.”
- uglavnomja
#543 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
corto
sve se ovo moze prepisati za malu noru situm, samo drugi grad, i drugi iznos novca, koji se samo povecavao.
i ko se jos sjeca prve velike akcije sa hum. telefonom, sa plakatima, mama je bila u svim medijima svaki dan, decko je bio u pitanju, osnovna skola, ... ne mogu se sjetiti imena, nesto kao djurovic, djurkovic
nasi doktori mozda nisu najbolji na svijetu, nemaju najbolju opremu, najbolje bolnice, ali znaju sta znaci 1% sanse, 2% ...
jednostavno, tuzno, ali takav je zivot: neke ptice nikad ne polete
sve se ovo moze prepisati za malu noru situm, samo drugi grad, i drugi iznos novca, koji se samo povecavao.
i ko se jos sjeca prve velike akcije sa hum. telefonom, sa plakatima, mama je bila u svim medijima svaki dan, decko je bio u pitanju, osnovna skola, ... ne mogu se sjetiti imena, nesto kao djurovic, djurkovic
nasi doktori mozda nisu najbolji na svijetu, nemaju najbolju opremu, najbolje bolnice, ali znaju sta znaci 1% sanse, 2% ...
jednostavno, tuzno, ali takav je zivot: neke ptice nikad ne polete
-
Nokija
#544 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Ljudi nikako da shvate da je zdravlje i zdravsto ozbiljna stvar, a ne nesto cime se bave samoprozvani i od neukog naroda naroda slavljeni "humanisti".
Krivica se ne moze svaliti samo na B, on je iskoristio pogodan trenutak. Dio krivice snose mediji, zdravstveni sistem i naravno ljudi koji uplatom svoje 2 marke kontaju da su time zaradili sadaku.
Krivica se ne moze svaliti samo na B, on je iskoristio pogodan trenutak. Dio krivice snose mediji, zdravstveni sistem i naravno ljudi koji uplatom svoje 2 marke kontaju da su time zaradili sadaku.
- uglavnomja
#545 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
@milioni
jeste, to je to
jeste, to je to
-
ratamahatta
#546 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
sto vise novca, to manje humanitarizma.....para je cudo, jami i najjace 
-
Keiko
#547 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Imam prijedlog. Neka OM i bilo ko drugi ko provodi humanitarne akcije skuplja pare koje ce lijegati na racun recimo KPMG ili tako neke konsultantske firme koja ce onda vrsiti nabavku bolnicke opreme, finansirati dalje obrazovanje i specijalizaciju medicinskog osoblja u postojecim bolnicama. Pa eto neka i 'humanitarci' i konsultanti uzmu po 7-8% da pokriju vlastite troskove, ostalo bi dovoljno da se poprave uslovi za sve, prije nego za probranu nekolicinu.
-
Nokija
#548 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Keiko wrote:Imam prijedlog. Neka OM i bilo ko drugi ko provodi humanitarne akcije skuplja pare koje ce lijegati na racun recimo KPMG ili tako neke konsultantske firme koja ce onda vrsiti nabavku bolnicke opreme, finansirati dalje obrazovanje i specijalizaciju medicinskog osoblja u postojecim bolnicama. Pa eto neka i 'humanitarci' i konsultanti uzmu po 7-8% da pokriju vlastite troskove, ostalo bi dovoljno da se poprave uslovi za sve, prije nego za probranu nekolicinu.
Odlican prijedlog. Uz to bi dobro bilo da se odabir pacijenta obavlja prema broju lajkova na fejsbuku, a lijecenje i operativne zahvate prepustiti iskljucivo Torabiju i njegovom strucnom timu. Jedan dio Zetre nek se osposobi kao poljska bolnica, a Hilmo neka organizuje logistiku.
-
Istina boli
#549 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Uglavnom se slazem sa tvojom idejom i projektom. Samo jedna zamjerka vezano za logistiku. Ja ne bih da se Hilmo bavi logistikom, jer nas Batko je dokazani strucnjak na tom terenu. On je ispekao "zanat" na temu prodaje sve moguce i nemoguce medicinske i stomatoloske opreme za potrebe KCUS-a, stomatologa kako privatnih tako i drzavnih da ne vidim potrebe da takvog strucnjaka zamjenimo nekim Hilmom. Mozda je najbolje raspisati javni natjecaj za tu poziciju pa nek" dobije posao bolji kandidat, tj sa vise REFERENASANokija wrote:Keiko wrote:Imam prijedlog. Neka OM i bilo ko drugi ko provodi humanitarne akcije skuplja pare koje ce lijegati na racun recimo KPMG ili tako neke konsultantske firme koja ce onda vrsiti nabavku bolnicke opreme, finansirati dalje obrazovanje i specijalizaciju medicinskog osoblja u postojecim bolnicama. Pa eto neka i 'humanitarci' i konsultanti uzmu po 7-8% da pokriju vlastite troskove, ostalo bi dovoljno da se poprave uslovi za sve, prije nego za probranu nekolicinu.
Odlican prijedlog. Uz to bi dobro bilo da se odabir pacijenta obavlja prema broju lajkova na fejsbuku, a lijecenje i operativne zahvate prepustiti iskljucivo Torabiju i njegovom strucnom timu. Jedan dio Zetre nek se osposobi kao poljska bolnica, a Hilmo neka organizuje logistiku.
-
Istina boli
#550 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?
Nemoj se ljutiti, ali i mene licno je izenadilo da tako podcjenujes naseg Bata i saradnike. PONIZAVAJUJUCE je da ti humanitarci rade za tako nizak procenat. Kako mislis da osim plata, zidanje kucica i sl jos odu na skijanje Zimi i suncanje ljeti, naravno na moru. Radi ti za tih mizernih 7 - 8 % od nekoliko miliona KM, NADAM SE GODISNJEKeiko wrote:Imam prijedlog. Neka OM i bilo ko drugi ko provodi humanitarne akcije skuplja pare koje ce lijegati na racun recimo KPMG ili tako neke konsultantske firme koja ce onda vrsiti nabavku bolnicke opreme, finansirati dalje obrazovanje i specijalizaciju medicinskog osoblja u postojecim bolnicama. Pa eto neka i 'humanitarci' i konsultanti uzmu po 7-8% da pokriju vlastite troskove, ostalo bi dovoljno da se poprave uslovi za sve, prije nego za probranu nekolicinu.