Batine ili razgovor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Batine ili razgovor?

Poll ended at 18/06/2018 18:08

Batine
8
12%
Razgovor
25
38%
Kombinacina - Razgovor/batine , Batine/razgovor
12
18%
Umjereni batine i razgovor
14
21%
Ne zelim imati djecu
7
11%

Total votes: 66

triconja

#301 Re: Batine ili razgovor?

Post by triconja »

Amazonka27 wrote:- Mama, de da razgovaramo
- " mrš pička ti materina, ti'š mene učiti kako ću ja tebe vaspitavati" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Svaki balkanac kad se rodi dobije svo znanje ovog svijeta i kao takav ne treba ni knjige ni ikakve savjete strucnih osoba. Cuj ti ces njemu reci kako treba sa djecom. Pogotovo ako dijete samo kaze da je otac ili mati pogrijesila. :roll:

Kako ovakve ljude ja zamisljam? Jednostavno je, otac doso kuci smrdi na alkohol i pusi, mati (domacica) u kuci i pusi, dijete ima dva mjeseca i mora udisati njihove nusprodukte. Dalji zivot djeteta ide po ustaljenoj matrici. :roll:
tranquil

#302 Re: Batine ili razgovor?

Post by tranquil »

Mis mekinjas wrote:Prvo dečko, vas dvoje ste u nekom odnosu pa ti svakako nisi objektivna osoba s kojom ćemo razgovarati o jednoj strani price koju čujemo.
Druga stvar rijetki djecu batinaju. Ja sam pisala za sebe o sebi. O batinanju nema govora. Eksplicitno i detaljno sa naglascima pišem o tome. Dakle, ne čitaš i ja ću zakljuciti da još nemaš dovoljno godina, da ne čitaš detaljno, da pišeš o mnogočemu a ne vladaš problematikom. Da i ja sam bez djece mislila da sam najpametnija na svijetu, a kad se rodi za početak stekneš strahove za koje nisi ni znao da postoje.
Treće ako te TVOJI roditelji nisu naučili komunikaciji, nisi ni sam svoju na zavidan nivo doveo.

Imala bih još šta napisati ali nemam vremena. :mrgreen:
Prvo, ne obraćaj mi se se s visine, niti pretpostavljaj broj mojih godina.

Drugo, u kakvom god smo odnosu Amazonka i ja (a odnos je dug i ne krijemo ga), sigurno je bolje poznajem od tebe, tako da opet bolje mogu procijeniti situaciju nego ti na osnovu par redova koje si pročitala.

Treće, izraz "batinanje" sam namjerno upotrijebio, jer se vodim tvojom logikom, nismo čuli drugu stranu priče ni u tvom slučaju, tako dok ne čujemo šta dijete ima da kaže o prutu, imam pravo da za svakog koga ja hoću, na osnovu par redova, smatram batinašem.

Četvrto, moji roditelji su me i te kako dobro, bez batina, naučili da se ponašam dobro prema onima koji zaslužuju. Čak i prema tebi, iako ne zaslužuješ, imam civilizovaniji nivo komunikacije nego onaj koji si ti dala prema Amazonki i meni, tako da te molim da ne pričaš o mom odgoju, jer se o tvom ima štošta reći.
Amazonka27

#303 Re: Batine ili razgovor?

Post by Amazonka27 »

triconja wrote:
- " mrš pička ti materina, ti'š mene učiti kako ću ja tebe vaspitavati" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Svaki balkanac kad se rodi dobije svo znanje ovog svijeta i kao takav ne treba ni knjige ni ikakve savjete strucnih osoba. Cuj ti ces njemu reci kako treba sa djecom. Pogotovo ako dijete samo kaze da je otac ili mati pogrijesila. :roll:

Kako ovakve ljude ja zamisljam? Jednostavno je, otac doso kuci smrdi na alkohol i pusi, mati (domacica) u kuci i pusi, dijete ima dva mjeseca i mora udisati njihove nusprodukte. Dalji zivot djeteta ide po ustaljenoj matrici. :roll:
zaista bih se ogriješila kada bi rekla da se išta od navedenog moglo prepisati njima. Nije. Divni su. Samo je sistem vaspitavanja bio pogresan...to se desilo par puta i to je to. Mogu da shvatim donekle da je bilo ratno stanje a ja u pubertetu i da je nastao haos u glavi i strpljenju. Ja sam iznijela priču kako dijete reaguje na batine.
triconja

#304 Re: Batine ili razgovor?

Post by triconja »

Amazonka27 wrote:
triconja wrote:

zaista bih se ogriješila kada bi rekla da se išta od navedenog moglo prepisati njima. Nije. Divni su. Samo je sistem vaspitavanja bio pogresan...to se desilo par puta i to je to. Mogu da shvatim donekle da je bilo ratno stanje a ja u pubertetu i da je nastao haos u glavi i strpljenju. Ja sam iznijela priču kako dijete reaguje na batine.
Ovo nisam mislio na neciji slucaj na forumu, pokusao sam generalizirati i prosiriti problem. Nije mi namjera bila da napadam tebe ili tvoje roditelje. :thumbup:
Dozer

#305 Re: Batine ili razgovor?

Post by Dozer »

Mora se shvatiti da ne postoji uputstvo za odgajanje djeteta, jer i svako dijete je drugacije, a isvaki roditelj, pojeidnacno.

I okolnosti uveliko igraju ulogu u svemu tome.
Hakiz

#306 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

Batine, a kada kažem batine mislim na nešto kao pljeskanje po zadnjici, na udarce koji su gori po zvuku nego što stvarno bole, imaju efekta maksimalno do oko 10. godine. Poslije toga uskraćivanje ima više efekta. Dakle, trebaju ti nove tene. Ako "nisi bio dobar" nećeš dobiti Nike ili Adidas, nego Wink ili neke No Name sa pijace. Dobićeš mobitel za nedajbože, ali onaj od 50KM što može samo poziv i SMS, nećeš dobiti smatrphone, pa ni najjeftiniji a kamoli neki da se foliraš pred rajom. Time dijete nije uskraćeno za potrebe, ali je kažnjeno. Kada dođe u postpubertetske godine onda, brate, ako misliš da te maltretiram, odseli, nađi posao, plaćaj stan pa živi bez mene.

Naravno, sve rečeno slijedi ako lijepa riječ nema efekta.

Nego, mislim da je urlanje na dijete gore nego ga malo pljusnuti. Od ljudi koje poznajem, najmanje samopouzdanja imaju, najviše se plaše šefa ili nekog kabadahije, ljudi na koje su roditelji vikali. Naročito žene. Oni koje su roditelju tukli su razvili neki vid drčnosti, ovi koje nisu tukli, ali su na njih vikali su plašljiviji, lakše se povlače i više trpe.
Zoya

#307 Re: Batine ili razgovor?

Post by Zoya »

Hakiz wrote:
Ja sam ters, nemam živaca. Glasna muzika. Kupim mu/joj slušalice. Slijedeći put, uređaj sa kojeg pušta muziku leti kroz prozor. Kašnjenje. Prvo razgovor. Slijedeći put zamjena brava pa neka ostane napolju. Mangupluci raznih vrsta. Prvo razgovor. Slijedeći put socijalna služba, kažem da nisam sposoban da ga vaspitavam i neka ga vode u dom. Možda će mu tamo biti bolje nego u kući.

Šipka po guzi kada zatreba, kao što su nas naši vaspitavali. Ništa nam nije, evo nas (manje-više) normalni i bez trauma iz djetinjstva koje su nas pretvorile u psihopate ili nesposobne za život.

Djeca ispituju granice. To je normalno. Ali, granice moraju postojati. Prvi put razgovor. Drugi put posljedice. Samo od priče nema ništa, mora znati da priča nije šuplja i šta praktično znači to šta mu/joj se priča.

Samo, vidi slijedeću situaciju. DIjete se igra loptom i razbije prozor komšiji. Dobije batine. Dijete se igra na ulici i podleti pred/pod auto. Srećom, ništa mu se ne desi. Dobije zagrljaje, plač roditelja, pa čak i nagradu što mu se ništa nije desilo.

Zar nije bolje zbog gluposti u ponašanju koje ima za posljedicu sitnicu kao što je materijalna šteta za prozor da ne dobije batine, a da dobije batine za gluposti u ponašanju koje mu ugrožavaju život?

Pa za prozor odbijanje od džeparca i slično, a za podlijetanje pod auto, batine.
Tja :-? Treba djeci davati puno vise sansi i vjerovati im da ce se popraviti.
I kako ovo na tvoju funkcionise?
:lol: nisi ti mene rodila nego ja tebe!

Nego, od svih stvari je onu 'ubit cu te ako....' najteze objasniti strancima. Imala sam ucenika kojem je mati govorila da ce ga ubiti ako ponovo dodje mokar kuci iz skole. Kada je dijete na pitanje 'zasto se ne igras sa ostalom djecom odgovorilo' zato sto ce me mama ubiti ako budem mokar 'to reklo jednoj drugoj uciteljici, dlaka je falila da dijete drzava oduzme. Svi vi koji i ako ovo djeci govorite, molim vas izbacite to iz rijecnika jer je to ozbiljna prijetnja negdje u svijetu. Ovo je malo mimo teme ali moje je da obavjestim.
djevojka bez imena

#308 Re: Batine ili razgovor?

Post by djevojka bez imena »

Hakiz wrote:Dijete se igra na ulici i podleti pred/pod auto. Srećom, ništa mu se ne desi. Dobije zagrljaje, plač roditelja, pa čak i nagradu što mu se ništa nije desilo.

Kako to? Ja se razbila s bicikla, imam i sad oziljak, a mama strogo zabranila spustanje niz ulicu, kad su me doveli u bolnicu, dosla, previla me, i sve sto treba, i opalila samarcinu pred kolegama, i kaze sad kuci i u sobu, nema napolje 10 dana. I nikad nisam dobila pomilovanje :lol: ako kaze 10 bude 10 ako se bunim produzi mi. :lol:
stakasa

#309 Re: Batine ili razgovor?

Post by stakasa »

Amazonka27 wrote:
triconja wrote:

Oprosti im sve. Ja sam u miru pomahnito
Ommadawn

#310 Re: Batine ili razgovor?

Post by Ommadawn »

Jucer ova moja izasla ispred zgrade da se igra. Ono dvoriste nije veliko pa se obicno cuju djeca iz komsiluka (u posljednjih 3-4 mjeseca su doselile 3 familije gdje ima djece pa sam dusom dahnuo) kada se igraju a ova moja opet kolovodja pravi. Nesto sam se zagledao u TV i primjetim kako se niko napolju ne cuje. Izadjem na balkon - nema je. Kontam da nije iza ove druge zgrade, tamo ima mali amfiteater pa se djeca igraju nekakve predstave, pjevaju i cirkuzaju - ali opet, culo bi se. Izadjem vani, vidim jednog malca, rekoh "jesi ih vidio?" kaze nisam.
Imam ja razloga za strah - nedavno je nekakav covjek pokusao kidnapovati dijete ispred skole, srecom mali se uspio snaci u momentu i otrgnuo se. Obidjem ja oko zgrade, nema nigdje djece. Zovi, trazi - ni mukajet. Panika raste. Vidim par djece s kojom se igrala, pitam gdje je, kazu da ne znaju. Hladan me znoj oblio. Milion misli kroz glavu prodje. Odem do stana jedne njene drugarice kad ona tamo.
- Obuci cipele i brzim korakom ispred mene hajde kuci.
Ona bez pogovora ide ispred mene. Ulazi u stan, rekoh "idi u svoju sobu i tamo me cekaj". Ode tamo, ja za njom udjem i pogledam je "Znas li zasto sam ljut?". "Znam....pa ja sam zaboravila da ti kazem da cu ici kod drugarice...." i dijete u plac. Ja izadjem iz sobe, sjednem, popijem casu soka da se smirim malo. Zena veli "Pa sto je bolan rasplaka, gdje ce ti dusa?". "Gdje ce mi dusa?! Ako ti vjerujes da postoji neko ko odredjuje gdje ce nam dusa onda ga pusti na miru da obavlja svoj posao. A ja cu gledati da ne fasujem infarkt ili secer! Sve sto trazim je da mi se javi gdje ce!".
Kasnije kad se dijete smirilo, dosla, izvinula se a i ja opet omeksah pa rekoh hajde sad izadji vani i igraj se.

A sta da sam ja isprebijao? Dijete bi me zamrzilo, par dana ne bi pricalo sa mnom, mozda i vise a ja sebi nikada ne bih oprostio.
Ommadawn

#311 Re: Batine ili razgovor?

Post by Ommadawn »

Ja kad kritikujem moje dijete pred mojim roditeljima - ne zna se ko je gori, stari ili stara! "Katil, Hitler, tiranin, dzelat, naks, ustasa, Pavelic...." pa ona "A kakav si ti bio, nije te se moglo saviti..."
Naredim joj da pospremi sobu, pocne plakati, moja mama odmah pridje "Pa kako ti nije zao da place?". Rekoh "Je li tebi zao? Je li ti zao? Vodi je onda svojoj kuci pa neka tebe zajebaje - mene nece! Nisam ni ja nikog zajebavao".
stakasa

#312 Re: Batine ili razgovor?

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:Jucer ova moja izasla ispred zgrade da se igra. Ono dvoriste nije veliko pa se obicno cuju djeca iz komsiluka (u posljednjih 3-4 mjeseca su doselile 3 familije gdje ima djece pa sam dusom dahnuo) kada se igraju a ova moja opet kolovodja pravi. Nesto sam se zagledao u TV i primjetim kako se niko napolju ne cuje. Izadjem na balkon - nema je. Kontam da nije iza ove druge zgrade, tamo ima mali amfiteater pa se djeca igraju nekakve predstave, pjevaju i cirkuzaju - ali opet, culo bi se. Izadjem vani, vidim jednog malca, rekoh "jesi ih vidio?" kaze nisam.
Imam ja razloga za strah - nedavno je nekakav covjek pokusao kidnapovati dijete ispred skole, srecom mali se uspio snaci u momentu i otrgnuo se. Obidjem ja oko zgrade, nema nigdje djece. Zovi, trazi - ni mukajet. Panika raste. Vidim par djece s kojom se igrala, pitam gdje je, kazu da ne znaju. Hladan me znoj oblio. Milion misli kroz glavu prodje. Odem do stana jedne njene drugarice kad ona tamo.
Ona bez pogovora ide ispred mene. Ulazi u stan, rekoh "idi u svoju sobu i tamo me cekaj". Ode tamo, ja za njom udjem i pogledam je "Znas li zasto sam ljut?". "Znam....pa ja sam zaboravila da ti kazem da cu ici kod drugarice...." i dijete u plac. Ja izadjem iz sobe, sjednem, popijem casu soka da se smirim malo. Zena veli "Pa sto je bolan rasplaka, gdje ce ti dusa?". "Gdje ce mi dusa?! Ako ti vjerujes da postoji neko ko odredjuje gdje ce nam dusa onda ga pusti na miru da obavlja svoj posao. A ja cu gledati da ne fasujem infarkt ili secer! Sve sto trazim je da mi se javi gdje ce!".
Kasnije kad se dijete smirilo, dosla, izvinula se a i ja opet omeksah pa rekoh hajde sad izadji vani i igraj se.

A sta da sam ja isprebijao? Dijete bi me zamrzilo, par dana ne bi pricalo sa mnom, mozda i vise a ja sebi nikada ne bih oprostio.
Moras malo slobode djetetu dat, izbi iz glave da sve mozes kontrolisat. Ovo o tom javljanju pisem, otisla u prijateljice, nije nista lose uradila
Amazonka27

#313 Re: Batine ili razgovor?

Post by Amazonka27 »

Pa uradio je kako treba, vidjela je i ona da ih je prepala i pokazala da joj je zao. Naucila je da mora biti odgovornija jer ne zeli vidjeti prestravljene roditelje. Bez batina. Zaigralo se dijete i sta sad...njena zrelost i nivo odgovornosti je u skladu sa njenim godinama - inace bi mogla voziti auto, biti kontroler leta i sl. Za sada uci.
Amazonka27

#314 Re: Batine ili razgovor?

Post by Amazonka27 »

.
Hakiz

#315 Re: Batine ili razgovor?

Post by Hakiz »

stakasa wrote:
Ommadawn wrote:Jucer ova moja izasla ispred zgrade da se igra. Ono dvoriste nije veliko pa se obicno cuju djeca iz komsiluka (u posljednjih 3-4 mjeseca su doselile 3 familije gdje ima djece pa sam dusom dahnuo) kada se igraju a ova moja opet kolovodja pravi. Nesto sam se zagledao u TV i primjetim kako se niko napolju ne cuje. Izadjem na balkon - nema je. Kontam da nije iza ove druge zgrade, tamo ima mali amfiteater pa se djeca igraju nekakve predstave, pjevaju i cirkuzaju - ali opet, culo bi se. Izadjem vani, vidim jednog malca, rekoh "jesi ih vidio?" kaze nisam.

Moras malo slobode djetetu dat, izbi iz glave da sve mozes kontrolisat. Ovo o tom javljanju pisem, otisla u prijateljice, nije nista lose uradila
Pa, dijete ne zna šta znači biti roditelj. Pa kada ode kod drugarice a ne javi se, to dijete zna da nije ništa ružno uradilo, ali sa druge strane to dijete ne zna to da roditelj ne zna da dijete nije ništa uradilo ili da se roditelji brinu da li se tom djetetu nešto desilo.

Budimo pošteni, kada smo mi bili djeca, koliko nas je razmišljalo o roditeljima kada smo se dogovarali za neku igu, neki nestašluk, neki dernek, neki seks itd.

A, opet, kada ljudi postanu roditelji lako zaborave kakvi su bili kao djeca, pa od svoje djece čuju istu priču koju su oni pričali svojim roditelima kada svojoj djeci zabrane ili narede isto ono šta su njihovi roditelji njima branili ili naređivali.

I zakjučak je samo jedan, ni u roditeljstvu, kao ni u svim ostalim međujudskim odnosima, nema opšteg rješenja, nema recepta, istorija se ponavlja otkako postojimo kao vrsta. I nastaviće se ponavljati dok ne izumremo kao vrsta.
Arminovski

#316 Re: Batine ili razgovor?

Post by Arminovski »

Čitava ova diskusija mi liči na na onu srednjevjekovnu "Da li je je dozvoljeno tući žene, šta stoji u Kuranu?". Neki kažu jeste, neki nije, neki jeste malo kao nježno je ukoriti radi vaspitanja itd...
insomnia78

#317 Re: Batine ili razgovor?

Post by insomnia78 »

Razgovorom o batinama. Ja svojoj kazem samo se nastavi penjati ako padnes i pretivis znaj da cu te jos nabubati :lol:
bleee_sa

#318 Re: Batine ili razgovor?

Post by bleee_sa »

Fala mom starom što me tuko, samo ću to reći :D
BarbaDue

#319 Re: Batine ili razgovor?

Post by BarbaDue »

Sta fali da te vaspitava? Tebe svakako treba redovno po guzi :mrgreen:
insomnia78

#320 Re: Batine ili razgovor?

Post by insomnia78 »

Proso ramazan sad prolazi jebacka spika? Smijemo l sad o krmetini? :lol:
BarbaDue

#321 Re: Batine ili razgovor?

Post by BarbaDue »

sherbett wrote:
BarbaDue wrote:Sta fali da te vaspitava? Tebe svakako treba redovno po guzi :mrgreen:
Osjecam se ugrozeno :mrgreen:
Kod tebe pali kombinacija prvo batine, a onda razgovor i cigareta :mrgreen:
radiša

#322 Re: Batine ili razgovor?

Post by radiša »

Sta ti seres tebe su kitom u celo udarali
BarbaDue

#323 Re: Batine ili razgovor?

Post by BarbaDue »

Zaobiđi me!
ovo_mi_je_nick

#324 Re: Batine ili razgovor?

Post by ovo_mi_je_nick »

Batine ali onim tankim prutem. Joj kad se sjetim sam morao ići sebi izabrat pa pored komšija donijet mami. Nije problem što će ga opucat od mene nego što gledaju komšije.

Kasnije se došlo pameti pa se uzme deblji jer prije pukne :lol:

Niti se drogiram niti pijem, nisam problem, škola posao, ništa mi ne fali.

Tako da ako ne može lijepa riječ onda malo batina ali bez upotrebe šaka, palica i sl. ili oduzimanje telefona ali tada dolazi do nervnog sloma :lol:
hrle1976

#325 Re: Batine ili razgovor?

Post by hrle1976 »

Ni Sjeverna Koreja nam nije ravna bila po dobrom odgoju :lol: i ja sam isao sam po svoj prut :lol: :D
Post Reply