Vidi, svo moje užasavanje na batine je iz razloga što sam se nagledala batina bez veze....i svaki put kad mi se neko "pohvali" da je dijete prebilo na mrtvo ime i da "eno je plaće ne smije zucnut" ja prekidam kontakt. Npr. kažem nasikiranoj (zbog polaska u školu djeteta) rodici da ću joj ja pomoći kad god bude trebalo. Tu se dobro zajebem. Uglavnom počela sam da planiram svoje obaveze prema obavezama djeteta koje ima svakodnevno zadaće. Prozivanje na telefon (pa da ja nazovem) da izdiktiram 3 rečenice u budućem, sadašnjem i prošlom vremenu. Od toga da učitelj pojma nema i da pogledam kako je napisao l (malo L) kao zakrivljeno je kako ovo kako ono...poziva u 11 navečer da je mala tek spomenula da ima zadaću (majka domaćica a ja mogu poslije posla i svih tih "domaćih" poslova) raditi zadaću i u 11 pm). Pitam je ja kakve su ocjene, kaže "odlična, to su sve moje petice", da bi me jednu veće nazvala u 12 i rekla "ova se moja cijeli dan igrala i sad je pitam gdje je zadaća i eno fasovala je". Reko zašto si je istukla? Kaže jer nije uradila zadaću. Ok, a što je ranije nisi pitala? Ona zna da ću joj ja uraditi i dijete se opustilo...kaže ona je to zaslužila. Reko ok, ja mislim da nije i da si ti kriva i kad je već popilo batine za neurađenu zadaću nemam ja tu šta više šta raditi, a ti drugi put se bolje organizuj.. block block block block.
tranquil-ova mama je imala metodu da su njegovi prijatelji uvijek mogli doći kod njega i ostati koliko hoće. kaže "htjela sam da znam s kim mi se djeca druže" i ne trebam pričati da su to velika jaranstva i dan danas i da njegovu majku mnogo poštuju i vole.
moja mama se užasavala od moje raje (možda zbog mog izbora muzike HM, HR iako niko do moje raje to nije slušao a trpili su zbog mene

)...kad mi neko dođe hoće joj nešto biti...ona je htjela da se ja družim sa djecom uglednih ljudi iz mahale (stomatologa, profesora, političara) a oni su meni bili smor (apsolutno nikakvih zajedničkih interesa nismo imali)...i kao pozvana ja na dernek koji je počeo u podne u hastoru do mog, dijete uglednih roditelja. Mater mi sva sretna što odoh da se družim sa finim ljudima. Ulazim u stan i ne vidim ih od dima vutre, skaču i urlaju, vise na lusteru, na zidu, na stolu, ispod stola a ja od vutre dobijem nagon za povraćanje. Mahnem i kažem e ostala mi pegla uključena sad ću ja i odem. Mami kažem da mi je bilo fino i sl, gdje ću joj reći šta sam zatekla.
Najgora rečenica mi je bila "kako dijete od XY može a ti ne možeš (------upisati po želji bilo kakav uspjeh------)" a ja znam da to nije istina i da su stvari puno gore nego njihovi roditelji to predstavljaju - samo što ja nikad nisam bila cinkaroš.
Razumijem da su moji htjeli najbolje za mene, ali nije mi ni dan danas jasno zašto su vjerovali svakom roditelju da je njihovo dijete krasno i bajno i sjajno uči dok sam ja (kao) krenula stranputicom i da se moji nemaju čime pohvaliti. Trebalo mi je dugo vremena da pokažem da su moji planovi ispravni i da pokažem konačni cilj. Da li sam dobijala batine - nažalost Da. Da li su batine imale efekta - ne. (Pronalazila sam načine da ih izbjegnem a da uradim što mi je volja). Smatram li ih opravdanim - ne. Falio mi je razgovor koji ovdje zagovaram. Da se razumijemo, moji roditelji su normalni ljudi, nikakvih porodičnih problema nismo imali (npr. svađa roditelja, alkoholizam, kockanje i sl. razarači porodice) samo su imali "tradicionalan" metoda vaspitavanja (99,99% mama) koji nije imao baš efekta.
Baš iz tog razloga ja sam protiv batina, ne trebam da imam dijete da znam da je to pogrešno, jer se sjećam svog djetinjstva vrlo dobro. Družite se sa svojom djecom i njihovom rajom. Poklonte im povjerenje i pustite snobove da lažu kako su njihova djeca najbolja na svijetu. Ko god kaže da mu je drago što su ga roditelji tukli umjesto da su razgovarali...sa tom osobom nešto nije ok.