Batina ili lijepa rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#176 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by poznanik »

S4mpion wrote:Roditelj moze voljeti svoje dijete do neba,ali tu se nema sta postovat,dijete nema izgradjen svoj stav,nema svoju licnost,samim tim,ja nemam razloga da postujem dijete kao osobu.Ja,kao formirana licnost,imam duznost da svoje dijete odgojim kako bi sutra postalo bolji covjek.Uostalom,od milion djece koja su primala batine,mozda ce samo jedno reci kako batine nisu uredu,to dovoljno govori o efikasnosti i potrebi batina u odgoju djece.(govorim o batinama kao disciplinsko-odgojnoj mjeri,a ne kao rezultatu frustracija i konzumiranja alkohola).
Kako će batina - primjena bolnih sredstava prisile, sredstava mučenja čovjeka, biti vaspitno-odgojna mjera? :shock: :?

Zar u 2012. godini nismo odmakli sa stadija primitivnog i neobrazovanog čovjeka, zar nismo uspjeli nadgraditi shvatanje i zar nismo naučili uvažavati vrijednosti drugog, bilo čovjeka, bilo djeteta, pa i životinje, ako hoćeš? :?

Kakva to retrogradna filozofija stoji iza pojedinaca i grupa istomišljenika :-)
Sunseeker_

#177 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Sunseeker_ »

Potpisujem sta je @In lovewith Bosnia napisala...

Mislim da je kod djece vazno postaviti granice. Te ako se te granice prekrse slijedi kazna. Ali kazna ni slucajno ne trebaju biti batine. Mislim da je kazna vazna da bi se dijete naucilo da postoje konsekvense sa svim sto radimo. Kada si odrastao ako uradis nesto sto ne trebas (recimo ukrades komsiji auto) ako te uhvate dobices zatvor ili neku drugu kaznu od sudije. To je konsekvensa krade auta. Tako isto i sa djecom ako se zna da se mlada sestra ne smije tuci onda se svaki prekrsaj treba kazniti. Uzmi mu sve igracke. Posalji ga u cosak. Ali gledaj sada ovo ti njega tuces a govoris njemu da ne tuce sestru... kakva je to logika? Pa odrastao covjek te nebi skontao a kamoli dijete :x
Smail Aga

#178 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

necko_hz wrote:Dajem glavu da pola ovih moralista niti ima svoje dijete, niti znaju kako se isto odgaja, što im ne predstavlja problem da i dalje morališu, pametuju i daju drugima savjete o tome. Svako dijete se razlikuje i zahtjeva poseban način ophođenja. Neka djeca mogu izasti u normalne i obrazovane osobe bez batina, neka i ne mogu. Primjera malih je milion na obje strane, zato je glupo nametati jedno univerzalno mišljenje glede ovog pitanja. Posebno je glupo porediti druge države i mentalni sklop njihovog stanovništva sa "mentalita Balkan". To je apsurd. Bezbroj puta je dokazano da kao država, a samim tim i kao narod funkcionišemo samo pod "Čvrstom rukom" te je logično da i djecu u principu odgajamo po tom sistemu, za razliku od nekih država gdje je nivo i svijest demokratije puno veči.

Ovi moralisti se prave toše i čude se kako neko može udariti dijete. Pa pobogu ne govorimo o prebijanju na mrtvo ime, već govorimo o batinama kao nekom vidu kazne, jer se djeci nekada na drugi način ne može objasniti. To ako vama nije jasno ili ako mislite da ste dovoljno pametni i mudri da možete odgajati djecu bez toga i biti uvjereni da će postati onakvi kakvi bi vi željeli da postanu, dobri, normalni i pošteni, onda radite tako, ali nemojte se čuditi što neki ljudi imaju i drugi pristup rješavanja problema, koji je realno gledajući puno učinkovitiji, što zaključujem kako iz svog, tako i iz mnogo drugih primjera. Batina ili lijepa riječ ?! Oboje, sve u zavisnosti od djeteta, situacije i okolnosti koje utiču na sve to.
Osjecam se prozvan tvojim postom. Pa da odgovorim. Slazem se donekle sa tobom . Ja svoju djecu odgajam extremno 'Cvrstom rukom' ali 'cvrsta ruka' ne podrazumijeva bilo kakvo fizicko kaznjavanje.
Batinjanje djece uopste nije ucinkovito i u svakoj normalnoj zemlji je zabranjeno. Na zalost mnogih,nasa zemlja se nalazi u srcu Evrope i bice uskoro potpuno zabranjeno i kod nas. U stvari vec je zabranjeno,po nasem zakonu ako policija registruje batinjanje djeteta moze privesti roditelje a obavezno mora obavijestiti centar za socijalni rad,koji mora obici tu socijalno ugrozenu porodicu i odrediti sta ce sa zlostavljanim djetetom. Mogu donijeti i odluku o oduzimanju. Taj zakon BiH mozda ne funkcionise u Gluhoj Grabovici ili na Grdonju ali u centralnim djelovima Sarajeva se provodi.
S4mpion

#179 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

Ne,ne zavitlavam se s tobom.Dijete je kao covjek izgubljen u sumi,ne treba mu neko ko ce ga podrzavati u njegovom lutanju,treba mu karta koja ce ga izvesti iz sume,treba mu neko ko ce ga nauciti da tumaci tu kartu,treba mu vodic,jer vodic zna,a on ne zna.Vase razmisljanje je pogresno,sve je do djeteta i nije uredu da se roditelj 100% prilagodjava djetetu koje ga vrti oko malog prsta.Djeca se mogu odgajati sa batinama i bez batina,ali razlika je u tome sto je efikasnost odgoja uz batine mnogo veca,100 puta veca od modernog nacina odgoja djece-tome nam svjedoci i svakodnevnica.
S4mpion

#180 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

necko_hz wrote:Dajem glavu da pola ovih moralista niti ima svoje dijete, niti znaju kako se isto odgaja, što im ne predstavlja problem da i dalje morališu, pametuju i daju drugima savjete o tome. Svako dijete se razlikuje i zahtjeva poseban način ophođenja. Neka djeca mogu izasti u normalne i obrazovane osobe bez batina, neka i ne mogu. Primjera malih je milion na obje strane, zato je glupo nametati jedno univerzalno mišljenje glede ovog pitanja. Posebno je glupo porediti druge države i mentalni sklop njihovog stanovništva sa "mentalita Balkan". To je apsurd. Bezbroj puta je dokazano da kao država, a samim tim i kao narod funkcionišemo samo pod "Čvrstom rukom" te je logično da i djecu u principu odgajamo po tom sistemu, za razliku od nekih država gdje je nivo i svijest demokratije puno veči.

Ovi moralisti se prave toše i čude se kako neko može udariti dijete. Pa pobogu ne govorimo o prebijanju na mrtvo ime, već govorimo o batinama kao nekom vidu kazne, jer se djeci nekada na drugi način ne može objasniti. To ako vama nije jasno ili ako mislite da ste dovoljno pametni i mudri da možete odgajati djecu bez toga i biti uvjereni da će postati onakvi kakvi bi vi željeli da postanu, dobri, normalni i pošteni, onda radite tako, ali nemojte se čuditi što neki ljudi imaju i drugi pristup rješavanja problema, koji je realno gledajući puno učinkovitiji, što zaključujem kako iz svog, tako i iz mnogo drugih primjera. Batina ili lijepa riječ ?! Oboje, sve u zavisnosti od djeteta, situacije i okolnosti koje utiču na sve to.
Odlicno receno,moralisti jednostavno ne razumiju ;-)
S4mpion

#181 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

poznanik wrote:
S4mpion wrote:Roditelj moze voljeti svoje dijete do neba,ali tu se nema sta postovat,dijete nema izgradjen svoj stav,nema svoju licnost,samim tim,ja nemam razloga da postujem dijete kao osobu.Ja,kao formirana licnost,imam duznost da svoje dijete odgojim kako bi sutra postalo bolji covjek.Uostalom,od milion djece koja su primala batine,mozda ce samo jedno reci kako batine nisu uredu,to dovoljno govori o efikasnosti i potrebi batina u odgoju djece.(govorim o batinama kao disciplinsko-odgojnoj mjeri,a ne kao rezultatu frustracija i konzumiranja alkohola).
Kako će batina - primjena bolnih sredstava prisile, sredstava mučenja čovjeka, biti vaspitno-odgojna mjera? :shock: :?

Zar u 2012. godini nismo odmakli sa stadija primitivnog i neobrazovanog čovjeka, zar nismo uspjeli nadgraditi shvatanje i zar nismo naučili uvažavati vrijednosti drugog, bilo čovjeka, bilo djeteta, pa i životinje, ako hoćeš? :?

U BiH je 2012.godina jedino po stopi kriminaliteta,koja je enormna.Djeca bivaju ubijana po tramvaju,nevine mladice ubijaju po kaficima,ni jedan dan ne moze proci bez pucnjave,preko 50% nezaposlenih...Jos uvijek smatras da je 2012??
poznanik

#182 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by poznanik »

S4mpion wrote:
poznanik wrote:

U BiH je 2012.godina jedino po stopi kriminaliteta,koja je enormna.Djeca bivaju ubijana po tramvaju,nevine mladice ubijaju po kaficima,ni jedan dan ne moze proci bez pucnjave,preko 50% nezaposlenih...Jos uvijek smatras da je 2012??
Ne, razuvjerio si me. Ubijeđen sam da je danas 642. godina.
necko_hz

#183 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by necko_hz »

Smail Aga wrote:Batinjanje djece uopste nije ucinkovito
Gdje piše da nije učinkovito ?! Nekome na čelu, meni, tebi ili nekom desetom ?! To su vaši lični afiniteti, vi ne možete da shvatite da batine ne služe za ispoljavanje frustracija već kao vid vaspitno odgojne mjere kako je neko drugi napisao. Vi ako mislite drugačije, to je vaše mišljenje i imate pravo na to, ali nemate pravo da svakome namećete to mišljenje kao jedino relevantno. I kada se spomene batinjanje, ja ne znam fakat šta je pojedincima pa pomisle na ovo
poznanik wrote:primjena bolnih sredstava prisile, sredstava mučenja čovjeka,
:-) Niti ću djetetu vaditi zdrave zube, niti ću ih šamarati i šutati nogama na svaku riječ, niti ću ubijati boga u njima, ali vas nekoliko očigledno samo na to misli pod pojmom "batina". Naučite razdvajati teoriju od prakse i shvatite da u večini slučajeva jedno ne ide s drugim i da su to poprilično razdvojive cjeline, pa će vam biti jasno o čemu pričam. Ne znam imate li ili nemate djecu (rekao bih ovo drugo) ali me podsjećate na one ratne veterane koji sve znaju, koji su učestvovali u svim glavnim bitkama i koji su se pitali za sve, a ustvari ni r od rata vidjeli nisu.
poznanik

#184 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by poznanik »

necko_hz wrote:
:-) Niti ću djetetu vaditi zdrave zube, niti ću ih šamarati i šutati nogama na svaku riječ, niti ću ubijati boga u njima, ali vas nekoliko očigledno samo na to misli pod pojmom "batina". Naučite razdvajati teoriju od prakse i shvatite da u večini slučajeva jedno ne ide s drugim i da su to poprilično razdvojive cjeline, pa će vam biti jasno o čemu pričam. Ne znam imate li ili nemate djecu (rekao bih ovo drugo) ali me podsjećate na one ratne veterane koji sve znaju, koji su učestvovali u svim glavnim bitkama i koji su se pitali za sve, a ustvari ni r od rata vidjeli nisu.
Da nemam, osjećao bih se nekako nepozvanim u raspravi u ovoj temi. Da, dvoje, sada već odrasle djece, na koje gotovo ni glas da nisam povisio, o nekoj represiji i primjeni fizičke boli ni pomislio nisam, jer je takvu ni sam u djetinsjtvu nisam doživljavao. Autoritet i sposobnost kontrole nad voljom mladog, nedovoljno psihološki izgrađenog čovjeka je jedini način koji sam primjenjivao, i zato mi je "batina" strana, nadasve - retrogradna i primitivna metoda odgoja djece, isto kao i način savladavanja neposlušnog odraslog čovjeka.

A i u mnogim bitkama sam učestvovao, i ratni sam veteran... :oops:
Smail Aga

#185 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

necko_hz wrote:
Smail Aga wrote:Batinjanje djece uopste nije ucinkovito
Gdje piše da nije učinkovito ?! Nekome na čelu, meni, tebi ili nekom desetom ?! To su vaši lični afiniteti, vi ne možete da shvatite da batine ne služe za ispoljavanje frustracija već kao vid vaspitno odgojne mjere kako je neko drugi napisao. Vi ako mislite drugačije, to je vaše mišljenje i imate pravo na to, ali nemate pravo da svakome namećete to mišljenje kao jedino relevantno. I kada se spomene batinjanje, ja ne znam fakat šta je pojedincima pa pomisle na ovo
Necko dragi ,vidim da si moj,hordas :D :D A i Romanista,je li to babo batinama utjerao u tebe :D :D Volio bih da si moje dijete,pa da pojasnim neke stvari.
To da batinjanje djece nije ucinkovito nije neko moje misljenje. Niti licni afinitet. To je opste prihvaceni stav struke danas i zakonsko mjerilo Evrope i Zapadnoga svijeta. Ja nemam pravo da namecem ista ali drzava ima pravo. Zakonski je zabranjeno tuci djecu. Cak i u BiH. Porodica u kojoj se tuku djeca se smatra socijalno ugrozenom . Roditelji koji tuku djecu su socijalni slucajevi,koji zahtjevaju posebnu paznju drustva. Roditelji trebaju biti edukovani kroz razgovor sa socijalnim radnicima ako to ne pomogne djeca se trebaju oduzeti roditeljima i smjestiti u odgovarajuce ustanove. Roditelji osim oduzimanja djece se suocavaju sa prekrsajnim i krivicnim prijavama. To nije nikakvo moje misljenje,to je zakonska regulativa BiH. Sa priblizavanjem EU ti zakoni ce biti sve rigorozniji i sve ce se vise provoditi. Kao sto rekoh,mozda se na Grdonju taj zakon ne provodi ali u mojoj zgradi ( Novo Sarajevo ) na plac djeteta i poziv komsiluka ( moj :D :D ) dolazi policijska patrola,jednom prilikom odvodi hrabrog i jakog Babu a par puta ih opominje,naravno,zavrsavaju i kod socijalnog radnika. Ne trebam pominjati da me je Babo pitao jesam li ga ja prijavio i posto sam mu kroz smijeh rekao da jesam,nije imao ni najmanje volje da mene pokusa 'vaspitati'.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#186 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by japin_mutapi »

Smail Aga wrote: ... na plac djeteta i poziv komsiluka ( moj :D :D ) dolazi policijska patrola,jednom prilikom odvodi hrabrog i jakog Babu a par puta ih opominje,naravno,zavrsavaju i kod socijalnog radnika. Ne trebam pominjati da me je Babo pitao jesam li ga ja prijavio i posto sam mu kroz smijeh rekao da jesam,nije imao ni najmanje volje da mene pokusa 'vaspitati'.
čestitam čestitam zaista i od srca
necko_hz

#187 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by necko_hz »

poznanik wrote:i zato mi je "batina" strana, nadasve - retrogradna i primitivna metoda odgoja djece, isto kao i način savladavanja neposlušnog odraslog čovjeka.
Sve su to lični stavovi i afiniteti. Sam po sebi znam koliko mi je batina u određenim situacijama na neki način objašnjavala određene stvari i pomogla da se izgradim kao osoba. I evo me, hvala Bogu normalan i zadovoljan svojim životom i onim što sam postigao. Svako dijete zahtjeva poseban pristup i ista pravila ne važe za svu djecu. Niti je isključivo batina rješenje, niti je to vazenje i prosipanje pameti (iz šupljeg u prazno). Obje metode su itekako korisne i učinkovite, ali iz vlastitog iskustva i iz iskustva mnogih drugih, samo ako idu jedna uz drugu i bezbroj je primjera koji to potvrđuju. Zato je nametanje jednog mišljenja kao jedinog relevantnog nepotrebno, jer uvijek postoji i druga strana medalje i drugačiji, ali jednako učinkoviti pristupi rješavanja problema.

Poštujem tvoje učešće u bitkama, ali moja opaska nije imala cilj da uvrijedi ratnu populaciju, već samo da posluži kao primjer kakav dojam se stiće na osnovu pročitanih postova. Živio.

Smail aga

Potpuno pogrešno postavljaš stvari i imaš problem što teoriju ne razdvajaš od praske. Kada ti lopov uđe u kuću i počne preturati po stvarima, ti se pozovi na zakon i sačekaj policiju, bez da išta drugo uradiš i ako preživiš prepričaj mi iskustvo. :thumbup: Druga stvar, opet potpuno pogrešno intepretiraš stvari i donosiš pogrešne zaključke i na to nemam namjeru uopšte odgovarati, naročito nakon ovoga
A i Romanista,je li to babo batinama utjerao u tebe
:-) ili još gore
Volio bih da si moje dijete,pa da pojasnim neke stvari.
:lol:
Čuj "volio bih da si moje dijete" :mrgreen: Ako je ovo imalo za cilj da me nasmije, onda si uspio u tome. 8) Ovdje svako zna najbolje. Tebi je očigledno problem što čitaš samo onako kako želiš, a ne kako stvarno piše. ;-)

Inače, mislim da sam sasvim dobro objasnio stvari u prethodnim postovima kao i srž ove teme. Kako će ko to shvatiti, nije do mene. Ovo je ujedno bio moj i zadnji odgovor na ovu temu.
duboka_misao

#188 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by duboka_misao »

ok, da vidimo na primjeru vjezba br jedan : vasa kcerka od 12 godina
a) bjezi od kuce
b) krade novac iz novcanika
c) upoznala je dragog momka od 40 godina koji ima nesrecu da je ozenjen i ima dijete

bez zajebancije, kako je odgovarajuce kazniti i najvaznije sta uciniti da se to ne ponovi ?
Smail Aga

#189 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

duboka_misao wrote:ok, da vidimo na primjeru vjezba br jedan : vasa kcerka od 12 godina
a) bjezi od kuce
c) upoznala je dragog momka od 40 godina koji ima nesrecu da je ozenjen i ima dijete

bez zajebancije, kako je odgovarajuce kazniti i najvaznije sta uciniti da se to ne ponovi ?
Posto bjezi od kuce-polomiti joj noge,pa nece bjezati :D :D :D
Posto krade iz novcanika - polomiti joj i ruke,pa nece krasti :D :D :D
Posto se jebe okolo-odsjeci joj klitoris ,pa ce je proci volja :D :D :D
Ovo je odgovor koji valjda ocekujes :D
Ako ti cerka od 12 godina ovo radi,znaci da si zakazao kao roditelj i kao covjek,ubij se,ne sramoti nam porodicu,grad i drzavu :D :D :D
Sunseeker_

#190 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Sunseeker_ »

duboka_misao wrote:ok, da vidimo na primjeru vjezba br jedan : vasa kcerka od 12 godina
a) bjezi od kuce

Ako ti dijete sa 12 godina radi ove stvari to je zato sto je kao roditelj nisi odgajao kada je trebalo. Pa sada kada je dijete neodgojeno vadis se na batine. Odgojena djeca, znaci djeca sa kojima su roditelji "radili" od rodenja nikada nece napraviti ovakve stvari jer to nije normalno. Zasto bi dijete bjezalo od kuce ako joj je u kuci fino? To jedino ako je kuci otac tuce onda mozda pobjegne nekom 40-godisnjaku jer u njemu vidi oca kojeg "cestito" nikada nije imala... Fakat normalna djeca ne bjeze od kuce to rade djeca socijalni slucajevi od kojih su roditelji digli ruke...

Boze dragi svakakvih gluposti danas covjek moze cuti i procitati..
duboka_misao

#191 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by duboka_misao »

@smailaga retoricki nema sta, argumenti prste na sve strane, nadam se da ce odgovoriti neko vise ozbiljan a manje humoristican.
gerberica

#192 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by gerberica »

Malo se kasno ukljucih u temu,nesto sam malo procitala sta su drugi pisali.Pola od ovih koji su pisali da nisu dijete nikad udarili lazu.Ja sam vec sa dobrim stazom mame,prosla sam mnogo toga i ipak priznajem da sam imala sipkicu i znala ponekada da je upotrijebim.Nije to bilo premlacivanje,ali se desilo da dobije po guzi.Oni su vec veliki momci,svakodnevno pricamo,zezamo se i znaju da u roditeljima imaju najveceg prijatelja.Bilo sto da se desi,tu smo.Moram da napomenem da nikada nisam imala problema,jako divni momcici,lijepo odgojeni,jako humani i jako iskreni.Nisam zalila da satima sa njima pricam kada je trebalo,davala savjete,upozoravala na moguce posljedice itd.Jako sam ponosna kada sam prije par dana spomenula nekog momka i moj sin kaze da ga je sreo jedne prilike i odmah zakljucio da nisu isto vaspitani.Upravo cu da ga citiram"mama ne moras da se bojis,vidio sam ja kakav je on i shvatio da nije drustvo za mene".Kao svi normalni roditelji i ja se bojim i jos radim na tome da ga izvedem na pravi put,ali koliko vidim da on vec ima usadjeno u sebi da prepozna lose.Ne zamjerite ako koga uvrijedih. ;-)
Smail Aga

#193 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

duboka_misao wrote:@smailaga retoricki nema sta, argumenti prste na sve strane, nadam se da ce odgovoriti neko vise ozbiljan a manje humoristican.
Kakvo pitanje takav i odgovor :D :D :D
Odgovorila ti je @ sunseeker.
Ovakav slucaj u EU rjesava sudija zatvorskom kaznom 'roditelju'
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#194 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Romeo 80 »

gerberica wrote:Malo se kasno ukljucih u temu,nesto sam malo procitala sta su drugi pisali.Pola od ovih koji su pisali da nisu dijete nikad udarili lazu.Ja sam vec sa dobrim stazom mame,prosla sam mnogo toga i ipak priznajem da sam imala sipkicu i znala ponekada da je upotrijebim.Nije to bilo premlacivanje,ali se desilo da dobije po guzi.Oni su vec veliki momci,svakodnevno pricamo,zezamo se i znaju da u roditeljima imaju najveceg prijatelja.Bilo sto da se desi,tu smo.Moram da napomenem da nikada nisam imala problema,jako divni momcici,lijepo odgojeni,jako humani i jako iskreni.Nisam zalila da satima sa njima pricam kada je trebalo,davala savjete,upozoravala na moguce posljedice itd.Jako sam ponosna kada sam prije par dana spomenula nekog momka i moj sin kaze da ga je sreo jedne prilike i odmah zakljucio da nisu isto vaspitani.Upravo cu da ga citiram"mama ne moras da se bojis,vidio sam ja kakav je on i shvatio da nije drustvo za mene".Kao svi normalni roditelji i ja se bojim i jos radim na tome da ga izvedem na pravi put,ali koliko vidim da on vec ima usadjeno u sebi da prepozna lose.Ne zamjerite ako koga uvrijedih. ;-)
S obzirom na ovo što si napisala jedino što mi pada na pamet je da bi ti djecu trebala oduzeti služba za socijalni rad, budući da se očito radi o disfunkcionalnoj porodici, a vjerovatno ste i socijalni slučajevi koji u nedostatku autoriteta iskaljuju svoje frustracije na nedužnoj dječici! :-)

Nadam se da razumiješ moj sarkazam, jer mi ovi forumski liberalisti sa aureolom prosviještenosti stvarno idu na jetru.
Tebi svaka čast na načinu kako si odgojila svoje juniore! :thumbup: Da je više roditelja sa tako zdravim stavom prema odgoju puno bi manje bilo maloljetničke delikvencije, koja vidi čuda raste baš sa liberalizacijom odnosa u društvu pa tako i u odgoju...
Maja_XXX

#195 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Maja_XXX »

Nego sta nego batinati....Nikom nista nije bilo od pokojeg samara, sipke po guzi ili dlanova na ringli!
Otkad su krenule ove nove, savremene pedagoske metode odgoja nikad vise kretena i kriminalaca nije bilo...
Siba je iz raja izasla!!
gerberica

#196 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by gerberica »

Sada ocekujem navalu na moje pisanje da ipak nije lose ponekada malo pucnuti sipkicom po guzi.Nek se zna ko kosi a ko vodu nosi.Mozete misliti sta hocete,ali ja znam da sam dobar roditelj,vidim to na svojoj djeci.Kada kontaktiram nekog od roditelja njihovih drugova svi hvale mene i moju djecu,tj.nacin kako sam ih odgojila.Nisam im dala koju vaspitnu jer ih mrzim vec da nauce sta se smije,a sta ne.Drugo je kada se neko napije i zlostavlja djecu.To ni ja ne opravdavam,to je za policiju i socijalnu sluzbu.Svakodnevno svojoj djeci kazem da ih volim,da su moje najvece zivotne radosti,da sam ponosna na njih.Zelim da se lijepog sjecaju kada mene nekada ne bude.
Znam da nisam pogrijesila u odgoju kada vidim kako su pazljivi,od svog dzeparca skupe pare i iznenade me za 8.mart,moj rodjendan,Bajram.Nikada im nisam rekla da to urade,sami se sjete i dogovore.Ako sam bolesna paze me,kuhaju caj,pomazu u kucnim poslovima.Svi oni koji kazu da je koja sitna kazna zlostavljanje su u krivu jer moja djeca jesu dokaz sretne djece,djece koja su voljena i koja vole.
Evo jos jedan primjer mog starijeg sina i njegove humanosti.Vise puta mi poslije skole kaze da nije kupio uzinu jer je u skoli bila akcija crvenog krsta i da je za sve pare od uzine kupio one markice da bi pomogao ugrozenima ili bi na putu do skole vidio neku napacenu nanu i dao joj sve pare.To nije dijete koje je zlostavljano vec ono koje je voljeno i nauceno da pomaze ugrozenima.Takve stvari se uce od roditelja,dobrih roditelja.
Ako se i ja sama vratim u djetinjstvo mogu se sjetiti nekoliko puta da sam dobila batine.Ipak ja znam da mene moji vole i da to nisu radili jer me mrze.pozz
S4mpion

#197 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

Pozivate sluzbu za socijalni rad roditeljima koji vaspitavaju svoju djecu.Pa evo pitanje za vas koje ce vas direktno odvesti u slijepu ulicu,pecinu:Upravo se desi ono sto ste prizeljkivali,pozvali ste sluzbu za socijalni rad,sluzba je dosla i oduzela dijete roditeljima,jel znate mozda kakva buducnost ceka to dijete??Znate li??Evo ja cu vam reci,ceka ga popravni dom u Pofalicima u kojem ima vise opojnih sredstava nego u centru Los Angelesa.Cekaju ga batine,ali ovaj put su to batine od vrsnjaka,ceka ga ponizenje u skoli,jer je on "domac",od jutra do mraka na ulici.Jos uvijek mislite da ste ucinili nesto dobro??Ja tako ne msilim,to dijete vam sigurno nece biti zahvalno kada vidi sta ste mu uradili od zivota.Ja znam da vam ja ne bih bio zahvalan sigurno.

Gerberica :thumbup:
talić

#198 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by talić »

Ako bi batine trebale biti sredstvo za vaspitavanje mislim da bi većina vas koji je zagovarate trebala svakodnevno da bude vaspitno marisana što zbog cigareta, što zbog pića, poneko zbog kladionica, neko zbog nerada, mnogi zbog nebrige za roditelje i naravno većina zbog nepravilnog odgoja djece.
Postavljati se kao nepogriješiv i kažnjavati dijete od par godina toljagom je krajnje neodgovorno i neozbiljno. :x
gerberica

#199 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by gerberica »

Zaboravih da dodam a Bog nek mi oprosti ako grijesim jos uz Ramazan ali cu na sve vec napisano da dodam da nikada nije bilo vise zla na ulici ,u skolama ma bilo gdje nego sada kada i djeca imaju svoja prava.Djeca imaju prava,boksere,palice,nozeve,ma sve sto ne treba.Ma koja djecija prava,kakvi bakraci.Kakvo ja imam pravo?Dok sam bila mala tih prava nije bilo a bogami ni ovoliko zla,nasilja.Mogao covjek fino prst u uho i leci na livadu,a sad nisi siguran ni u vlastitoj kuci.Napominjem da to vecinom rade maloljetnici sa svojim pravima.Nek se ljuti ko hoce,ja rekla svoje :!:
S4mpion

#200 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

talić wrote:Ako bi batine trebale biti sredstvo za vaspitavanje mislim da bi većina vas koji je zagovarate trebala svakodnevno da bude vaspitno marisana što zbog cigareta, što zbog pića, poneko zbog kladionica, neko zbog nerada, mnogi zbog nebrige za roditelje i naravno većina zbog nepravilnog odgoja djece.
Postavljati se kao nepogriješiv i kažnjavati dijete od par godina toljagom je krajnje neodgovorno i neozbiljno. :x
Koja ironija :D batine su bile prisutne u mom odgoju,ja ne pusim,ne pijem,ne posjecujem kladionice niti bih se uopste znao kladiti,brinem se za roditelje i pomazem im i jos uz sve to studiram.-hmmmm bas sam nepravilno odgojen :lol: :lol:
Post Reply