Batina ili lijepa rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#151 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

Sunseeker_ wrote:
S4mpion wrote: Potpuno pogresno razmisljanje...Ja sada,kao odrastao covjek,mogu zakljuciti da su me silne batine koje sam primio,sa razlogom,odvojile od problema i usmjerile na pravi put.Moja veza sa roditeljima uopste nije oslabljena time,ja ih i danas postujem i volim.Kada sam primao batine,uvijek sam znao u cemu sam pogrijesio i te greske vise nisam ponavljao.Moja rodica je dosla kod mene sa tom pricom "ne treba djecu tuci,sa djecom treba razgovarati",a ja sam u svemu tome vidio dijete koje gazi svoju majku i vrti je oko malog prsta,a ona "nije to lijepo","nemoj to raditi",a dijete je ne ferma ni 1%,i na kraju kada je situacija izmakla kontroli,ista ta rodica je uzela sipku i namlatila malca,znas kako je poslije toga bio miran-za nepovjerovati.
Po tvom misljenju roditelji samo trebaju da hodaju za djetetom koje radi sta mu se prohtije i da uklanjaju stvari koje su za njega opasne-lose razmisljanje.Roditelji mogu uklanjati opasne stvari do 11-12 godine,ali sta onda :? Puno je vrijednije dijete nauciti da samo zna razluciti dobro od loseg.Ja nisam bio odrasla osoba,bio sam dijete kada sam primao batine i odlicno sam shvatao zasto primam batine tako da i ta prica da "Znaci i ako ga/je kaznis zbog necega nije to odrasla osoba... nece shvatiti zasto je kaznjen/na." slobodno moze pasti u vodu.
Znaci zato sto su tebe tukli sada i ti hoces da djecu tuces i to opravdavas kao da je to dobro za njih. Koliko vidim u tebi ima neka huja koju zelis na nekog drugog da istreses jer su je i na tebe istresali. U ovom slucaju dijete dosta manje od tebe. Nisam za nasilje ali ako vec hoces sa nekim da se tuces tuci se sa osobama svoje velicine.

Znam jako mnogo djece koju roditelji nisu odgajali batinama pa opet znaju sta treba a sta ne treba. Ima i drugih nacina da se dijete odgaja. Ja sam rekla da treba sklanjati stvari od male djece (ispod 1,5 god) ali ne pada mi na pamet sklanjati stvari od djeteta kome je 10 godina. Sa 10 godina svako zna sta smije a sta ne. Kupi djetetu od 10 godina mobilni telefon pa kada nesto napravi oduzmi mu i zabrani kompjuter i TV. Vjeruj mi slusace te bolje nego sto mozes da zamislis.

Na kraju krajeva kada vidim djecu koja se ponasaju kao manijaci oni su mi odraz svojih roditelja. Nisu ih znali odgojiti pa sada (kada djeca naprave nesto) koriste fizicko nasilje i jos to pravdaju kao da je to dobro za sviju. Ne mogu se djeca odgajati tek onda kada naprave belaj. To je isto kao cekati da mlada zatrudni pa joj onda pricati kako se prave djeca. Djete se odgaja od prvog dana rodenja. A pustiti ih da ih ulica odgaja pa kada pogrijese (jer ih niko nije naucio bolje) tuci ih to je bolesno i to rade roditelji kojima je vaznije ispijati kafe nego provoditi vrijeme sa sopstvenim djetetom.
Opet pogresno shvatanje,ne tuku se djeca zbog roditeljskih frustracija,vec zbog greski koje djeca cine.Moji roditelji su mene odgajali najbolje sto su mogli,razgovarali samnom,upucivali me na prave stvari,sta je dobro,a sta nije,ali opet i pored toga ja uradim nesto sto nije dobro nikako i sasvim je OK da za to dobijem batine.Ne dijele se batine za svake sejtanluke.Ja svoje dijete necu nikada istuci ako ne bude bilo potrebe,nemam nikakve frustracije,ali ako bude bude bilo potrebe batine su disciplinsko-odgojna mjera.Ja danas studiram i niko od mene nece osjetiti probleme,a odlicno znam kolike probleme prave djeca koja su odgajana "razgovorom".Ne kaze se dzaba:"Batina je iz raja izasla" :thumbup:
S4mpion

#152 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

juan wrote:
duboka_misao wrote:@Sunseeker_ ima koliko djece?
0,0 :D

ja obicno pricam ovim roditeljima koje se zgrazavaju kad im pricam da mojeg malog po kad kad sa prutom "vratim na pravi kolosijek":

Prut zamijenja 1.000.000 rijeci! :!: :!:
Upravo tako,ali nece ljudi da shvate :thumbup:
Kinaski

#153 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Kinaski »

:-)
Smail Aga

#154 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

:-) :-)
Ljudi u 21 vijeku tuku djecu :shock: :shock:
Jebem ti gdje ja zivim :shock: :?
Djeca se odgajaju,vaspitavaju. Ne samo razgovorom i lijepim rijecima,nego i kaznama ali batine i fizicko nasilje nisu advekatna kazna. Prema djeci treba biti strog,sto ne znaci da ih treba umlacivati. Prvo moras ostvariti kontakt i komunikaciju sa svojim djetetom,dvosmjernu komunikaciju. Pouciti ga i nauciti ga ,sta je dobro a sta lose. Jasno mu objasniti sta ocekujes od njega. Kao i objasniti mu da konsekvence za pogresan izbor snosi on a konsekvence,kazne su stravicne ali nisu batine.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#155 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by japin_mutapi »

mene je stari mlatio svakodnevno nekad više nekad manje (alkos klasika)
psovke vrijeđenje batine i tako dok se nisam suprostavio nekad u pubertetu samo što su tad samo batine prestale
odnos ni dan danas nije dobar čak bi rekao vrlo loš

imam sina 2,5 godine i radim sve suprotno od mog starog jer mi ne pada na pamet da ga maltretiram
treba pričat i objašnjavat djeca shvataju puno više nego što mislimo ali treba ti brdo živaca truda i vremena
In love with Bosnia

#156 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by In love with Bosnia »

S4mpion wrote:
Opet pogresno shvatanje,ne tuku se djeca zbog roditeljskih frustracija,vec zbog greski koje djeca cine.
batine se koriste kada roditelji nisu u stanju da se izbore sa detetom. ukoliko nismo sposobni da dopremo do deteta rečima koristimo batine koje su zapravo odraz naše nemogućnosti da na drugi način ostvarimo autoritet nekoga ko uspostavlja pravila dečijeg ponašanja i odredjuje granice.
Smail Aga wrote: Kao i objasniti mu da konsekvence za pogresan izbor snosi on a konsekvence,kazne su stravicne ali nisu batine.
tačno tako. dete treba da ima izbor ali mora da zna da svaki izbor ima i posledice, da postoji nešto što se zove odgovornost za sopstvene postupke tj. izbor.

fizičko kažnjavanje nije ništa drugo nego zlostvaljanje.
Last edited by In love with Bosnia on 25/07/2012 17:21, edited 1 time in total.
S4mpion

#157 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

Smail Aga wrote::-) :-)
Djeca se odgajaju,vaspitavaju. Ne samo razgovorom i lijepim rijecima,nego i kaznama ali batine i fizicko nasilje nisu advekatna kazna. Prema djeci treba biti strog,sto ne znaci da ih treba umlacivati. Prvo moras ostvariti kontakt i komunikaciju sa svojim djetetom,dvosmjernu komunikaciju. Pouciti ga i nauciti ga ,sta je dobro a sta lose. Jasno mu objasniti sta ocekujes od njega. Kao i objasniti mu da konsekvence za pogresan izbor snosi on a konsekvence,kazne su stravicne ali nisu batine.
Djetetu kazes "nemoj",ono opet,ti mu opet kazes "nemoj" ono opet isto radi i tako 1000 puta. :x Zabranis mu bicikl,dijete pocne krmaluke prosipati i derati se bez kontrole,zabranis mu kompjuter,dijete se opet pocne nekontrolisano ponasati i tako u nedogled.-Ja znam lijek za ovu stvar,a to su batine,a ti sad budi fin i prosvijetli nas,kako bi ti rijesio ovakvu situaciju!?
S4mpion

#158 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

In love with Bosnia wrote:
S4mpion wrote:
Opet pogresno shvatanje,ne tuku se djeca zbog roditeljskih frustracija,vec zbog greski koje djeca cine.
batine se koriste kada roditelji nisu u stanju da se izbore sa detetom. ukoliko nismo sposobni da dopremo do deteta rečima koristimo batine koje su zapravo odraz naše nemogućnosti da na drugi način ostvarimo autoritet nekoga ko uspostavlja pravila dečijeg ponašanja i odredjuje granice.
Dijete te ne zeli slusati,ne interesujes ga.Moras nekako doprijeti do njega...Procitaj gornji post,nije na odmet da cujemo i tvoj odgovor.
nikimostar

#159 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by nikimostar »

Imam 2 dijece,nekada imam zivaca,nekada nemam,milion problema u zivotu,sto opet utice na moje zivce.

Ja sam od majke dobila 2 puta batine u zivotu,od oca nisam nikada.Bila sam pravo poslusno dijete i nikada nije bilo problema sa mnom.

Nisu ni sva dijeca ista,moj sin koji ima 2,5 godine je sada u fazi kad nista ne slusa i cesto izgubim strpljene i udarim ga po guzici jer bjezi,neda ruku,mislim da ga je bolje udariti po guzici nego da pobjegne na cestu.Nisam ja sad rekla da cu ja njega ubiti da ima modrice,iako sam ga jednom osamarila u afektu jer je gurnuo sestru namjerno,a ona je mlada od njega i pravo se razbila.

Pricam ja s njim,polomi jezik pricajuci,ali nekada ne pali,jer ako 5 puta kazem da ne smije dirati struju,6 put ce dobiti po guzici...I ono tersanje koje vidam po centrima od dijece ne dopustam,bacanje po podu i slicno,to ne moze raditi
In love with Bosnia

#160 Re: Batina ili lijepa rijec?

S4mpion wrote:
Smail Aga wrote:
Djetetu kazes "nemoj",ono opet,ti mu opet kazes "nemoj" ono opet isto radi i tako 1000 puta. :x Zabranis mu bicikl,dijete pocne krmaluke prosipati i derati se bez kontrole,zabranis mu kompjuter,dijete se opet pocne nekontrolisano ponasati i tako u nedogled.-Ja znam lijek za ovu stvar,a to su batine,a ti sad budi fin i prosvijetli nas,kako bi ti rijesio ovakvu situaciju!?
nije dečija greška što ne shvataju ozbiljno ono što im se zabrani (nemoj a ono opet isto radi) već je to nedostatak roditeljskog autoriteta, što znači da je u tom slučaju roditelj onaj koji je izazvao problem, a ne dete.

priznaj da je prilično glupo da tučemo decu zbog nečega što je naša greška (nismo uspeli da realizujemo autoritet roditelja).
S4mpion wrote:
Dijete te ne zeli slusati,ne interesujes ga.Moras nekako doprijeti do njega...Procitaj gornji post,nije na odmet da cujemo i tvoj odgovor.
mislim da sam već odgovorila ali nije problem ni da ponovim - batine nisu način da dopreš do deteta već možda najbolji da se kontakt potpuno izgubi. ono što je osnov odnosa roditelj - dete je poverenje koje dete ima u nas kao roditelje i odluke koje kao roditelji donosimo.
Smail Aga

#161 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

S4mpion wrote:
Smail Aga wrote::-) :-)
Ne znam ,priznajem. Imam troje djece ali nisam imao tu situaciju. Mozda je strogost odgovor. Ja se sa djecom igram,salim i smijem povazdan a kada se smrknem,vec nastupa panika a kamoli kada progovorim ili povisim glas. Ne bih mu bio u kozi da mi na zabranu uzvrati histerisanjem ali ga opet ne bih tukao. Strogost,ujednacen i stalan kriterijum za ponasanje,bez gledanja kroz prste. Dobar dogovor sa zenom,da ne dobija ni minimalnu podrsku od nje ili od mene u slucaju ako ga je ona nesto kaznila.
S4mpion

#162 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

S4mpion wrote:
Smail Aga wrote:
nije dečija greška što ne shvataju ozbiljno ono što im se zabrani (nemoj a ono opet isto radi) već je to nedostatak roditeljskog autoriteta, što znači da je u tom slučaju roditelj onaj koji je izazvao problem, a ne dete.

priznaj da je prilično glupo da tučemo decu zbog nečega što je naša greška (nismo uspeli da realizujemo autoritet roditelja).
S4mpion wrote:
mislim da sam već odgovorila ali nije problem ni da ponovim - batine nisu način da dopreš do deteta već možda najbolji da se kontakt potpuno izgubi. ono što je osnov odnosa roditelj - dete je poverenje koje dete ima u nas kao roditelje i odluke koje kao roditelji donosimo.
Pa vi rekoste da su zabrane i sankcije autoritet,sta se to sada desilo??Evo novo pitanje koje vas vodi u slijepu ulicu:Kako djeteu nametnuti autoritet??
Smail Aga

#163 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

@ In Bosnia with love je to tacno napisala,mislim da je iz struke,dok sam ja samouk po pitanju vaspitanja djece.
Kako ona rece,kljucne stvari autoritet i povjerenje. Autoritet se gradi od malena,tesko se stice ali lako gubi. Po meni moras biti strog ali pravedan,nema popustanja,nema kompromisa,nema svadza sa zenom i drugim clanovima porodice,nema nasilja u porodici,nema jezikanja. Drugo je povjerenje, malom djetetu moras biti prijatelj i drug za igru a starijem djetetu idol,uzor i prijatelj. Mene je prosto sramota nekad kada cujem svoje klince tata ovo,tata ono. Tata je najjaci,najzajebaniji,najpametniji i inace naj osoba na svijetu :-) :-) :-) :-) I gdje ces ne poslusati takvo svemoguce stvorenje :-) :-)
In love with Bosnia

#164 Re: Batina ili lijepa rijec?

S4mpion wrote:
Pa vi rekoste da su zabrane i sankcije autoritet,sta se to sada desilo??Evo novo pitanje koje vas vodi u slijepu ulicu:Kako djeteu nametnuti autoritet??
nisam rekla da su zabrane i sankcije autoritet, verovatno si me zamenio s nekim. pravila ponašanja (svašta nešto može ali struja je no-no) odredjuje roditelj a problem nastaje kada, makar i nesvesno, preteramo sa zahtevima očekujući da se dete ponaša isključivo onako kako mi od njega očekujemo. ne može sve da bude ne, ono što je nama ne klincu od tri godine može biti sasvim zabavno ili prihvatljivo. banalan primer bi bio skakanje po krevetu: tebe verovatno nervira a njemu je beskrajno zabavno. i šta sada, da mu zabraniš nešto što mu je zabavno? po meni, mnogo je jednostavnije da preduzmeš sve što je u tvojoj moći da se pri tome ne povredi umesto da mu zabraniš nešto toliko bezazleno kao što je par minuta skakanja.

previše "ne" (zabrana) koje dolaze bez objašnjenja zbunjuju dete dok je malo a kada dovoljno poraste izazivaju revolt i pobunu. ako mislimo da dete nešto ne treba da radi to treba jasno da mu kažemo, objasnimo validne razloge i nikada ne odstupimo od jednom postavljenog pravila, bar ne dok dete ne poraste toliko da svojim ponašanjem ne može da napravi problem sebi ili drugima.
In love with Bosnia

#165 Re: Batina ili lijepa rijec?

Smail Aga wrote:@ In Bosnia with love je to tacno napisala,mislim da je iz struke,dok sam ja samouk po pitanju vaspitanja djece.
manje iz struke, više iz iskustva. ;)
Kako ona rece,kljucne stvari autoritet i povjerenje. Autoritet se gradi od malena,tesko se stice ali lako gubi. Po meni moras biti strog ali pravedan,nema popustanja,nema kompromisa,nema svadza sa zenom i drugim clanovima porodice,nema nasilja u porodici,nema jezikanja. Drugo je povjerenje, malom djetetu moras biti prijatelj i drug za igru a starijem djetetu idol,uzor i prijatelj. Mene je prosto sramota nekad kada cujem svoje klince tata ovo,tata ono. Tata je najjaci,najzajebaniji,najpametniji i inace naj osoba na svijetu :-) :-) :-) :-) I gdje ces ne poslusati takvo svemoguce stvorenje :-) :-)
normalno je da svojoj deci postajemo uzori, kako pozitivni tako i negativni. ljudi su veoma skloni da ulogu roditelja shvataju zdravo za gotovo a svoje roditeljske odluke kao neupitne i zacementirano ispravne. deca uglavnom nisu ništa drugo nego naša slika i prilika tako da umesto da bijemo decu mnogo je bolje da se zapitamo šta smo mi pogrešili da uopšte dodjemo u situaciju da posegnemo za batinama.

duško radović je jednom rekao "tucite vašu decu kad primetite da liče na vas". malo roditelja zaista shvata šta je ovaj veliki čovek hteo da kaže. :)

edit: slovo
Last edited by In love with Bosnia on 25/07/2012 18:02, edited 2 times in total.
S4mpion

#166 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

Smail Aga wrote:@ In Bosnia with love je to tacno napisala,mislim da je iz struke,dok sam ja samouk po pitanju vaspitanja djece.
Nema nisto cudno u tome da roditelji imaju uzornu djecu koju nikada nisu istukli,ali smatram da se sve razlikuje od djeteta do djeteta.Vidjao sam roditelje koje jedno dijete odlicno postuje i slusa,a drugo dijete ih uopste ne postuje i ne slusa i ne moze se smiriti bez batina. Mnogo ovakvih slucajeva sam vidio kod drugih,ali i u mojoj rodbini.Isti autoriteti odgajaju djecu-jedno dijete ih postuje,a drugo ne :?Dilema zar ne???
travar

#167 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by travar »

Tukli su me, i evo me, živ i zdrav.
U to sam vrijeme bio bolje odgojen nego većina današnje, kako-knjiga-kaže odgajane djece.

Protiv sam udaranja bez razloga, čisto da se zadovolje neke frustracije, ali u situacijama gdje je to potrebno, puna podrška. Nisam jednom bio svjedok deranje, izvrtanja, uvijanja (ala exorcists stil) djeteta na sred ulice, u šoping centru,
u kući kad gosti dođu...a "brižna" majka "nemoj, ne valja to, ššššš".... :x da mi je iz oka izašlo.

Nažalost, društvo nam je otišlo u tri peršuna, pa sad djete od 5 godina upravlja roditeljem i ima veća prava nego roditelj,
i generalno, što neko reče, vrti roditelja oko malog prsta.
In love with Bosnia

#168 Re: Batina ili lijepa rijec?

S4mpion wrote:
Nema nisto cudno u tome da roditelji imaju uzornu djecu koju nikada nisu istukli,ali smatram da se sve razlikuje od djeteta do djeteta.Vidjao sam roditelje koje jedno dijete odlicno postuje i slusa,a drugo dijete ih uopste ne postuje i ne slusa i ne moze se smiriti bez batina. Mnogo ovakvih slucajeva sam vidio kod drugih,ali i u mojoj rodbini.Isti autoriteti odgajaju djecu-jedno dijete ih postuje,a drugo ne :?Dilema zar ne???
nema tu mnogo dileme, objašnjenje je jednostavno: ne možemo svakom detetu pristupiti na isti način jer deca nisu ista i nikako ne znači da pristup svakom od naše dece može ili treba da bude isti. na nama kao roditeljima je da prepoznamo način na koji treba da komuniciramo sa svakim svojim detetom. vaspitanje nije matematička formula u kojoj je 2+2 uvek 4. čak i da ga tako shvatimo, postoji bezbroj načina na koje se može doći do istog rezultata.
S4mpion

#169 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

S4mpion wrote:
nisam rekla da su zabrane i sankcije autoritet, verovatno si me zamenio s nekim. pravila ponašanja (svašta nešto može ali struja je no-no) odredjuje roditelj a problem nastaje kada, makar i nesvesno, preteramo sa zahtevima očekujući da se dete ponaša isključivo onako kako mi od njega očekujemo. ne može sve da bude ne, ono što je nama ne klincu od tri godine može biti sasvim zabavno ili prihvatljivo. banalan primer bi bio skakanje po krevetu: tebe verovatno nervira a njemu je beskrajno zabavno. i šta sada, da mu zabraniš nešto što mu je zabavno? po meni, mnogo je jednostavnije da preduzmeš sve što je u tvojoj moći da se pri tome ne povredi umesto da mu zabraniš nešto toliko bezazleno kao što je par minuta skakanja.

previše "ne" (zabrana) koje dolaze bez objašnjenja zbunjuju dete dok je malo a kada dovoljno poraste izazivaju revolt i pobunu. ako mislimo da dete nešto ne treba da radi to treba jasno da mu kažemo, objasnimo validne razloge i nikada ne odstupimo od jednom postavljenog pravila, bar ne dok dete ne poraste toliko da svojim ponašanjem ne može da napravi problem sebi ili drugima.
Kada sam ja bio mali,nisam slusao nikoga niti me je zanimalo icije misljenje oko toga sta je dobro,a sta ne,(nije do mojih roditelja ili nekog drugog,vec do mene)ali poslije batina odlicno shvatim sta je dobro,a sta ne,zasto bih ja kao dijete postovao misljenje svojih roditelja kada ja ne znam prepoznati prave vrijednosti.Nakon svega toga nije se javio nikakav revolt i pobuna protiv roditelja,ja ih postujem i volim kao nikad prije.Znam dobro da su sve batine koje sam primio bile za moju dobrobit i znam da bih bez tih batina danas sigurno bio veliki problem za zajednicu.
Smail Aga

#170 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

manje iz struke, više iz iskustva. ;)
normalno je da svojoj deci postajemo uzori, kako pozitivni tako i negativni. ljudi su veoma skloni da ulogu roditelja shvataju zdravo za gotovo a svoje roditeljske odluke kao neupitne i zacementirano ispravne. deca uglavnom nisu ništa drugo nego naša slika i prilika tako da umesto da bijemo decu mnogo je bolje da se zapitamo šta smo mi pogrešili da uopšte dodjemo u situaciju da posegnemo za batinama.

duško raović je jednom rekao "tucite vašu decu kad primetite da liče na vas". malo roditelja zaista shvata šta je ovaj veliki čovek hteo da kaže. :)
Sada u nekim zrelim godinama,mislim da znam,sta je pozitivno a sta negativno,mada mogu pogrijesiti. Isto tako ima stvari koje su meni normalne i mom djetetu su normalne a neko moze osudzivati. No trudim se da od djece napravim ljude. Ne mekane ni kmezave,nije ovo zemlja za takve ljude ali pukusavam da budu ispravni i na pravom putu.Naravno da volim da lice na mene i na zenu,smatramo se u redu ljudima. Uglavnom nas i drustvo takvim prihvata i ako djeca budu na nas,bice u redu. Da li cu uspjeti ne znam,zasada sam zadovoljan,ne primjecujem neke devijacije. Niko ne zna sta je pred nama,no nase je da damo sve od nas. A to ne ukljucuje batine ni pod razno.
necko_hz

#171 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by necko_hz »

Dajem glavu da pola ovih moralista niti ima svoje dijete, niti znaju kako se isto odgaja, što im ne predstavlja problem da i dalje morališu, pametuju i daju drugima savjete o tome. Svako dijete se razlikuje i zahtjeva poseban način ophođenja. Neka djeca mogu izasti u normalne i obrazovane osobe bez batina, neka i ne mogu. Primjera malih je milion na obje strane, zato je glupo nametati jedno univerzalno mišljenje glede ovog pitanja. Posebno je glupo porediti druge države i mentalni sklop njihovog stanovništva sa "mentalita Balkan". To je apsurd. Bezbroj puta je dokazano da kao država, a samim tim i kao narod funkcionišemo samo pod "Čvrstom rukom" te je logično da i djecu u principu odgajamo po tom sistemu, za razliku od nekih država gdje je nivo i svijest demokratije puno veči.

Ovi moralisti se prave toše i čude se kako neko može udariti dijete. Pa pobogu ne govorimo o prebijanju na mrtvo ime, već govorimo o batinama kao nekom vidu kazne, jer se djeci nekada na drugi način ne može objasniti. To ako vama nije jasno ili ako mislite da ste dovoljno pametni i mudri da možete odgajati djecu bez toga i biti uvjereni da će postati onakvi kakvi bi vi željeli da postanu, dobri, normalni i pošteni, onda radite tako, ali nemojte se čuditi što neki ljudi imaju i drugi pristup rješavanja problema, koji je realno gledajući puno učinkovitiji, što zaključujem kako iz svog, tako i iz mnogo drugih primjera. Batina ili lijepa riječ ?! Oboje, sve u zavisnosti od djeteta, situacije i okolnosti koje utiču na sve to.
S4mpion

#172 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by S4mpion »

S4mpion wrote:
nema tu mnogo dileme, objašnjenje je jednostavno: ne možemo svakom detetu pristupiti na isti način jer deca nisu ista i nikako ne znači da pristup svakom od naše dece može ili treba da bude isti. na nama kao roditeljima je da prepoznamo način na koji treba da komuniciramo sa svakim svojim detetom. vaspitanje nije matematička formula u kojoj je 2+2 uvek 4. čak i da ga tako shvatimo, postoji bezbroj načina na koje se može doći do istog rezultata.
Roditelj moze voljeti svoje dijete do neba,ali tu se nema sta postovat,dijete nema izgradjen svoj stav,nema svoju licnost,samim tim,ja nemam razloga da postujem dijete kao osobu.Ja,kao formirana licnost,imam duznost da svoje dijete odgojim kako bi sutra postalo bolji covjek.Uostalom,od milion djece koja su primala batine,mozda ce samo jedno reci kako batine nisu uredu,to dovoljno govori o efikasnosti i potrebi batina u odgoju djece.(govorim o batinama kao disciplinsko-odgojnoj mjeri,a ne kao rezultatu frustracija i konzumiranja alkohola).
Smail Aga

#173 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Smail Aga »

S4mpion wrote:
Imam takav primjer u uzoj rodbini,jedno dijete je zlatno ,apsolutno u svakom pogledu ( vec je covjek ) dok mu je brat propalitet i narkoman ali dobro znam da je to do roditelja i uvijek je do roditelja. Roditelji moraju imati dovoljno zivotne mudrosti i iskustva da znaju svoje djete voditi pravim putem a djeca nisu ,sva ista. Ako to nisu u stanju,trebaju traziti strucnu pomoc. Znam da ovo o pomoci u BiH zvuci glupo ali tako bi trebalo biti.
In love with Bosnia

#174 Re: Batina ili lijepa rijec?

S4mpion wrote: Kada sam ja bio mali,nisam slusao nikoga niti me je zanimalo icije misljenje oko toga sta je dobro,a sta ne,(nije do mojih roditelja ili nekog drugog,vec do mene)ali poslije batina odlicno shvatim sta je dobro,a sta ne,zasto bih ja kao dijete postovao misljenje svojih roditelja kada ja ne znam prepoznati prave vrijednosti.Nakon svega toga nije se javio nikakav revolt i pobuna protiv roditelja,ja ih postujem i volim kao nikad prije.Znam dobro da su sve batine koje sam primio bile za moju dobrobit i znam da bih bez tih batina danas sigurno bio veliki problem za zajednicu.
pitanje je šta podrazumevaš pod "mali". pristup detetu u predškolskom uzrastu nikako ne može biti isti kao prema detetu u periodu adolescencije jer svaki period ima svoje karakteristike kojima roditelj mora da se prilagodi.

generalno, vaspitanje deteta počinje od trenutka kada se rodi. dovoljno je nekoliko dana da mali princ ili princeza shvate da plačem dobijaju ono što hoće. u tom dobu njih vode bukvalno samo primarni instinkti kao što je nagon za preživljavanjem preko koga neverovatno brzo kapiraju način na koji se manipuliše roditeljima. moguće da ovo zvuči smešno (malo je bezze da sam sebi priznaš da je jednomesečna beba u stanju da "manipuliše" odraslima) ali izgradnja poverenja u odnosu roditelj - dete, postavljanje granica i vaspitavanje klinaca počinje upravo u tom uzrastu.
In love with Bosnia

#175 Re: Batina ili lijepa rijec?

S4mpion wrote:
Roditelj moze voljeti svoje dijete do neba,ali tu se nema sta postovat,dijete nema izgradjen svoj stav,nema svoju licnost,samim tim,ja nemam razloga da postujem dijete kao osobu.
na ovo ne znam šta bih ti drugo rekla sem da sam sad već sasvim ubedjena da me zapravo svo vreme zajebavaš. :D
Post Reply