Baterija i koristenje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Kapri

#1 Baterija i koristenje

Post by Kapri »

Dok se puni baterija da li je dozvoljeno koristiti telefon ili ga pak istaviti dok se ne napuni?
Da li je koristenje pri punjenju stetno?
Da li je stetno ostaviti bateriju preko noci iako nije ispraznjena?
Nenad-BIH

#2 Re: Baterija i koristenje

Post by Nenad-BIH »

Mozes koristiti mobitel dok se puni bez ikakvog straha. Puniće se bez problema.

Mozes i ostaviti preko noci da se puni, nece mu nista biti, ali s vremenom ako to cesto radis brze se istrosi kapacitet baterije, jer on ga puni sa 99% na 100% nekoliko puta preko noci, jer telefon koristi bateriju i u mirovanju.

Baterije imaju ogranicen broj ciklusa punjenja u svom zivotnom vijeku. Tako da je najbolje puniti ih kad se dobro istrose. Jedan ciklus punjenja se broji i ako je punis sa 5% do 100% i ako je punis sa 95% na 100%.
avaks

#3 Re: Baterija i koristenje

Post by avaks »

Koja baterija?
Ovo što Nenad govori važi ti za Ni-Mh baterije (bile u starijim uređajima, a sada ih najčešće možeš naći u slušalicama bežičnih telefona).
Dok je za Li-Ion baterije (inače u zadnjih sigurno 6-7 godina) su smartfona i za njih malo dugačija pravila važe...

Evo fin članak pa malo protabiri:
http://ictcasopis.ict.edu.rs/clanak/odr ... n-baterije
diablobih

#4 Re: Baterija i koristenje

Post by diablobih »

avaks wrote:Koja baterija?
Ovo što Nenad govori važi ti za Ni-Mh baterije (bile u starijim uređajima, a sada ih najčešće možeš naći u slušalicama bežičnih telefona).
Dok je za Li-Ion baterije (inače u zadnjih sigurno 6-7 godina) su smartfona i za njih malo dugačija pravila važe...

Evo fin članak pa malo protabiri:
http://ictcasopis.ict.edu.rs/clanak/odr ... n-baterije
Ovo je toliko staro da nije ni blizu ovako vise.
avaks

#5 Re: Baterija i koristenje

Post by avaks »

Za Li-ion još uvijek stoji da se ne formira, da joj dopunjavanje ne smeta (čak je i poželjno više nego pražnjenje i punjenje do kraja) + da im je toplota najveći neprijatelj :-)

Polemika ima dosta ali istraživanje i iz ove godine pokazuje da je članak koji sam postavio itekako aktuelan i dan danas:
http://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries

Šta konkretno nije kao što je napisano kada već raspravljamo?
insomnia78

#6 Re: Baterija i koristenje

Post by insomnia78 »

Image
avaks

#7 Re: Baterija i koristenje

Post by avaks »

U Univerzalno i dan danas vele prvih par dana po 12 sati puni nek se formira :lol:
diablobih

#8 Re: Baterija i koristenje

Post by diablobih »

Konkretno opet ovaj site sto si stavio novi je opet star. Chartovi iz 2000tih, konkretno jedan ima iz 2002. Lafo updeatovali, i dodali jednu novu recenicu, a to je "avoid new ultra-fast chargers" ono lol.

Smijesno je pricati da se baterije tako brzo prazne. Danasnji mobiteli imaju u softwareu da spasi bateriju, i kada dosegne 100% da stane i puni pametno, zato ti sporije puni od 90-100%, a ne k'o prije da leakuje i dalje cime steti bateriji.

Tako da u danasnje doba se ne treba vise brinuti oko toga, jer nije vise to stara tehnologija, vec je napredovala i ako ces gledati hoces li je puniti kada padne na 15, ili na 50, da bi produzio zivot bateriji sveukupno jedan dan trajanja, onda izvoli. Ako i dodje vijek trajanja, a to je na danasnjim mobitelima izmedju 3-5 godina otprilike, lahko je zamjeniti, i nije skupo.

Sto se tice univerzalnog, oni su izgleda bas dobro zaostali, ali sta ces :D
arnes_king

#9 Re: Baterija i koristenje

Post by arnes_king »

I ja sam se informisao na vise mjesta, i sada kada ukucate na google Naci cete da su to tacne informacije. Da baterije koje se danas koriste ne trebaju formatiranje i da najbolje ih je drzati od 40-80%, odnosno vise ciklusa se trosi ukoliko se prazni i puni do kraja. Dodatno, svi kazu da nije preporucljivo preko noci ostavljati na punjacu bas zbog ciklusa, iako u stvarnom zivotu se ta razlika i ne primjeti, tako da na kraju krajeva nije toliko ni bitno.

A uopste nije fazon da baterija "curi" kada se napuni na 100%, naravno da to regulise softver, ali je problem sto kada stalno dopunjava tih 1% potrosi puno vise ciklusa nego sto bi normalno i samim time krati zivotni vijek a i smanjuje brze kapacitet baterije.

Nemoj samo reci da ni to nije tacno da vremenom gube na kapacitetu...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#10 Re: Baterija i koristenje

Post by Bobi »

Mali dodatak, Tesla za svoje automobile preporučuje da se pune do 80% pa vi vidite :) .
diablobih

#11 Re: Baterija i koristenje

Post by diablobih »

arnes_king wrote:I ja sam se informisao na vise mjesta, i sada kada ukucate na google Naci cete da su to tacne informacije. Da baterije koje se danas koriste ne trebaju formatiranje i da najbolje ih je drzati od 40-80%, odnosno vise ciklusa se trosi ukoliko se prazni i puni do kraja. Dodatno, svi kazu da nije preporucljivo preko noci ostavljati na punjacu bas zbog ciklusa, iako u stvarnom zivotu se ta razlika i ne primjeti, tako da na kraju krajeva nije toliko ni bitno.

A uopste nije fazon da baterija "curi" kada se napuni na 100%, naravno da to regulise softver, ali je problem sto kada stalno dopunjava tih 1% potrosi puno vise ciklusa nego sto bi normalno i samim time krati zivotni vijek a i smanjuje brze kapacitet baterije.

Nemoj samo reci da ni to nije tacno da vremenom gube na kapacitetu...
Ja stvarno ne znam gdje i kako to vi citate. Uzmete izgleda neke clanke sa pocetka milenijuma, ili jednostavno ne gledate kada su clanci napravljeni. Posto su sad smartphonei, nemaju dzabe smart u zvanju sebe, vec zato sto bas jesu smart.

http://www.businessinsider.com/safe-cha ... ght-2017-8

Ovdje imate od strucnih ljudi komentare, iz iFixit i iz Ankera gdje ako ne znate opet procitati, nema nikakvog problema ostavljati mobitel preko noci. Baterije naravno imaju cikluse punjenja, ali nece ti pomoci nista mnogo ako ga punis od 40-80%, i da ga ne ostavljas preko noci, i tako te neke gluposti sto su vrijedile kada su mobiteli bili samo mobiteli.

Zbog par dana vise sto ces dobiti od mazenja baterije, vise se ispeglas, nego ja koji je koristim kako ja hocu, a ne kako ona mene hoce.
arnes_king

#12 Re: Baterija i koristenje

Post by arnes_king »

Ne citam clanke sa pocetka milenijuma, govorim ono sto sam vidio i procitao na mnogo razlicitih azurnih izvora. I fino sam zato i napisao da je ta razlika u stvarnom koristenju toliko neprimjetna da se ne isplati time zamarati. Ali koliko god pokusavao ne mozes me ubijediti u nesto sto nema logike.
diablobih

#13 Re: Baterija i koristenje

Post by diablobih »

arnes_king wrote:Ne citam clanke sa pocetka milenijuma, govorim ono sto sam vidio i procitao na mnogo razlicitih azurnih izvora. I fino sam zato i napisao da je ta razlika u stvarnom koristenju toliko neprimjetna da se ne isplati time zamarati. Ali koliko god pokusavao ne mozes me ubijediti u nesto sto nema logike.
Sta? Nema logike da mozes ostavljati mob preko noci na punjacu ili da mobitel ne zna da je dosao do 100% i da ne trosi tako cikluse? Pa da se potrosi tako svaki put po jedan ciklus kada spadne na 99 i opet do 100, onda ti baterija ne bi izdrzala ni mjesec :D

Valjda kada ljudi iz ankera kazu, onda je tako. A ti izvoli i daj linkove sa battery university koji su radili istrazivanje 2000tih, kada je totalno drugacije bilo.
arnes_king

#14 Re: Baterija i koristenje

Post by arnes_king »

Jesi težak lik, u redu je bolan nije mrtva glava pala.
kokuz_sa

#15 Re: Baterija i koristenje

Post by kokuz_sa »

Baterije na mobitelima zadnjih generacija ne treba formirati.

Jedina mana je kada se stavi na punjac ne treba se koriatiti mobitel.
Dolazi do zagrijavanja baterije vise nego sto treba. A to moze izazvati reakciju da se baterija napuse i onda gubi svoju funkciju.
Mana jos jedna koristenja telefona dok se puni je sto se cesto savija kabal..pa dolazi do kvara kabla..ili kvara konektora punjenja.
mayab

#16 Re: Baterija i koristenje

Post by mayab »

Post Reply