Baste u centru grada

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ali_G

#51 Re: Baste u centru grada

Post by Ali_G »

Ako je gospodin kupio prostor za Vatru nije kupio i Ferhadiju. Nacelnici svih opstina su bagra samo takva. Ako jos jednom bude renovirao objekat zauzece pola Ferhadije. Ona basta preko puta Crnog Labuda je od onog podruma Tabuu. Dozvolu za postavljanje stolova koji su btw uvijek prazni je vjerovatno aminovao Mustafa Resic, nacelnik Starog Grada. Nesto nisam primjetio da li su ugledni gradjani otvorili baste s obje strane Trznice? Jedan veliki teferic.
Area_51

#52 Re: Baste u centru grada

Post by Area_51 »

Amazonka27 wrote:jeste, ali za svaki m2 baste se mora imati dozvola od opstine i to se placa...znaci nema baste bez dozvole
Netacno, ne moze podnijeti zahtijev Opcini bez saglasnosti resornog Ministarstva u vezi setnica i prohodnosti. Tek sa tim papirom, podnosi se zahtjev, gdje onda Opcina nema pravni osnov da to odbije, posebno u kvadraturi koje je odobrilo ministarstvo. Nakon toga, sacini se Ugovor o koristenju, gdje se placa naknada, pa je ako nista za Opcine preostalo da zestoko naplate svaki metar. Zakljucno, Opcine jednostavno ne uticu na metrazu i ne daju saglasnosti jer se radi o uzurpaciji setnica, trotoara ili parkova, sto je nadleznosti Kantonalnog ministarstva. Nadzor vrsi Komunalna inspekcija Kantona Sarajevo. Isto se odnosi na nelegalne baste, kojih ima, a Komunalna inspekcija nula poena. To je jednostavno tako.
nesvjesna

#53 Re: Baste u centru grada

Post by nesvjesna »

Area_51 wrote:
Jesmo li htjeli kapitalizam, eto nam ga u punom izrazu.
podsjeti me na onaj grafit na dobrinji...
TRAŽILI STE ZAPAD, DOBILI STE DIVLJI!

i jest nam tako.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#54 Re: Baste u centru grada

Post by grunt »

Neko je rekao da bi čitava Ferhadija trebala biti ljetna bašta,to bi možda i bilo najbolje sve od vječne vatre pa do Ramiza i da one sporedne ulice služe samo za ulaz u baštu :D .Danas se sa parama sve može,tako da mislim kada bi nekom gazdi palo na pamet da zagradi Ferhadiju i to bi se moglo srediti,tako da su ova sadašnja proširenja bašti u ovakvom nakaradnom društvu sasvim normalna.Inače meni je veoma žao što Sarajevo kao glavni grad ima samo jednu glavnu ulicu,gdje se praktično odvija sav život.Često pomislim kako bi lijepo bilo kada bi u centru grada bilo još par ulica poput Ferhadije,Štrosmajerove i sl. ali jebiga to su samo pusti snovi.Kako sam stariji sve mi više smeta gužva u centru grada i trudim se da tu što manje izlazim,šetam sa djevojkom i sl. naročito ljeti kada imam osijećaj da se cijelo Sarajevo slilo u onu jednu ulicu.Meni je zato Ferhadija najljepša zimi :D !
Van Halen

#55 Re: Baste u centru grada

Post by Van Halen »

Neki dan sam imao "nekog posla" u gradu u pola 7 ujutru. Kako tad lijepo Ferhadija izgleda. ;-)
zastoqsviram

#56 Re: Baste u centru grada

Post by zastoqsviram »

kinte_kunte wrote:uglavnom, ja bi dozvolio da se cijela ferhadija pretvori u ljetnu bastu
nek ljudi rade
treba ici korak dalje, pa rampe na ulaze u ferhadiju, ako hoces citav dan da setas 5km, jedan prolaz 1km... :-)
atko

#57 Re: Baste u centru grada

Post by atko »

Sve te stolice iznesene na Ferhadiju su samo rezultat potreznje na trzistu. Trazi se stolica vise da se po vazdan moze ispijati kafica ne radeci nista pametno;)
Jara

#58 Re: Baste u centru grada

Post by Jara »

Izjavljujem :D da volim :) ljetne bašte (u bilo kom gradu) :) i da dok ćaskam, ćakulam i ćumuram gledam narod. :) No međutim... bašte Ferhadije a pogotovo Štrosmajerove su "spašavaj se ko može"...Što neko reče, šta da vatrogasci moraju proći?
zgembo_sa

#59 Re: Baste u centru grada

Post by zgembo_sa »

nokia6170 wrote:sve ovo uz napomenu da nijedan od tih kafica nema odobrenje da ima bastu.

najkriticnije je trenutno tamo od mischella do katedrale
E ono je stvarno kriminalno. Jos fali jedan red stolova i blokirana ulica!
cleo

#60 Re: Baste u centru grada

Post by cleo »

kako je krenulo, moraće nam na Ferhadiji uvesti semafore za one way prolaz u vrijeme špice... stvarno nisu normalni...

Oprez, suženje puta, crveno za jedne, zeleno za one iz suprotnog pravca
Jara

#61 Re: Baste u centru grada

Post by Jara »

cleo wrote:kako je krenulo, moraće nam na Ferhadiji uvesti semafore za one way prolaz u vrijeme špice... stvarno nisu normalni...

Oprez, suženje puta, crveno za jedne, zeleno za one iz suprotnog pravca
:lol:
in666

#62 Re: Baste u centru grada

Post by in666 »

E fakat kako ti moze zabraniti ljublenje ??? Ja bih **************** nastavio. Sta je slijedece, . fuj :x :x :x
Amazonka27

#63 Re: Baste u centru grada

Post by Amazonka27 »

ma ja bih stala ondje izmedju zatvorenog i otvorenog dijela..tj. na sred ulice i safatala se dobro...da te nemoze opomenuti jer nisi u njegovom prostoru :D ili jos bolje organizovati kakvu hetero paradu :D
Amazonka27

#64 Re: Baste u centru grada

Post by Amazonka27 »

pa i u onoj birtijici u hrasnom kod bosmala...mislim da se zove arabesca...na cjenovniku pise da je zabranjeno ljubljenje :D
delightful

#65 Re: Baste u centru grada

Post by delightful »

in666, radi visestrukog krsenja pravila foruma, opomena pred ban. jedan post ti je editovan, druga dva izbrisana. molim te da procitas pravila foruma prije nego sto nastavis sa postiranjem. hvala.
Mala sirena

#66 Re: Baste u centru grada

Post by Mala sirena »

Fakat zabranjeno ljubljenje u kafani/basti?
Zna li ko sta bude ako se ne postuje zabrana?
EdnaMaric

#67 Re: Baste u centru grada

Post by EdnaMaric »

Ne narucujte kafu u basti kod ekonomije!
Sve je prljavo, po 50 soljica operu u istoj vodi (u lavoru)!! Znam iz prve ruke. Radio mi rodjak tamo.
Inace, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama mozete saznati koliko su vlasnici basti platili za dozvolu ( i imaju li je uopce) i ko im je potpisao. Pa, bujrum!
sarajevo63

#68 Re: Baste u centru grada

Post by sarajevo63 »

Ne trazite ni casu vode jer je necete dobiti
zastoqsviram

#69 Re: Baste u centru grada

Post by zastoqsviram »

sarajevo63 wrote:
Ne trazite ni casu vode jer je necete dobiti
e i ti trazis previse, cuj hoce vode, pa vidis sta ti covjek lijepo kaze u lavoru se case peru, stedi se, ekologija, globalno zagrijavanje, a ti bi jos uz kafu malo vodice...cccc, sto se pogospodilo...
zgembo_sa

#70 Re: Baste u centru grada

Post by zgembo_sa »

EdnaMaric wrote:Ne narucujte kafu u basti kod ekonomije!
Sve je prljavo, po 50 soljica operu u istoj vodi (u lavoru)!! Znam iz prve ruke. Radio mi rodjak tamo.
Inace, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama mozete saznati koliko su vlasnici basti platili za dozvolu ( i imaju li je uopce) i ko im je potpisao. Pa, bujrum!
Znas koliko postuju opstine te zakone? Nikako... Ja probao na taj fol da dobijem neke informacije, bas o ovim bastama... ma nisu se udostojili ni da odgovore... ****** se njima za zakon o slobodi pristupa informacijama.
nesvjesna

#71 Re: Baste u centru grada

Post by nesvjesna »

da smo kakav narod, bojkotovali bi te sve bašte, pa bi ih beli ukinuli. ima brate mjesto za ljetnu baštu. ako ga imaš, super. ako nemaš, nemoj redat stolove po ulici. i doviđenja. al jok, naš narod voli na ulici da sjedi.

a mi svi ovdje što tersamo, svi tersamo samo zato što ne možemo da ugrabimo mjesto pa da i mi sjednemo i gledamo kako narod prolazi.
zastoqsviram

#72 Re: Baste u centru grada

Post by zastoqsviram »

veca_sa wrote:
nesvjesna wrote:da smo kakav narod, bojkotovali bi te sve bašte, pa bi ih beli ukinuli. ima brate mjesto za ljetnu baštu. ako ga imaš, super. ako nemaš, nemoj redat stolove po ulici. i doviđenja. al jok, naš narod voli na ulici da sjedi.

a mi svi ovdje što tersamo, svi tersamo samo zato što ne možemo da ugrabimo mjesto pa da i mi sjednemo i gledamo kako narod prolazi.

mi samo nesto bojkotujemo, protestvujemo, strajkujemo.....
....a karavani prolaze...
ludacha

#73 Re: Baste u centru grada

Post by ludacha »

mogla bi i koja slika past` :)

znaci "suzila" se ferhadija. e bas krasno. ionako mrzim kad ljudi njome guzaju i sve s noge na nogu, a nabiju se jedni na druge, ako ima kakvih zena to se red napravi,4-5-6-7 njih i nema sanse zaobic, a da bi se to sklonilo...ih!
The 51st State

#74 Re: Baste u centru grada

Post by The 51st State »

Licno bojkotujem sve baste u ferhadiji, a da smetaju vala smetaju...
Jara

#75 Re: Baste u centru grada

Post by Jara »

Još malo pa ćemo je zvati ko jednu ulucu u Splitu - "pusti me da prođem"! :D
Post Reply