Za baštu je potrebno cca 25-30 m2 a može i manje ako koristite zidove ,jrdino je važno da tokom dana imaju makar 5-6h sunca. Iste možete formirati :- Ravni krovovi a ako napravite plastenik preko ventilacije možete imati baštu sa grijanjem če ubrzati prispijevanje roda.- Balkoni, trotoari ili ploče i td.
Bašta se formira tako što je potrebno imati saksije ili slično oko 3-4 litre sa podlogom za
vodu. Ja sam napravio od pocinčanog lima dim. 2,00x0,40 ili 2,00x0,20 gdje su rubovi visine
5cm, tako da u veče staje 20 saksija a manje 10 te za zaljevanje istih je potrbno 10 i 5l vode.
Saksije pripremam tako što 2/3 punim sa obićnom zemljom a ostali dio punim kada postavljam
rasadu pikiranu u stiroporu tj GRUND ZEMLJOM ZA RASADU debljine 5cm.NEMOJTE UZIMATI
FLORIOL ZEMLJU PUNA JE BILJNI UŠIJU; ISTO PAZITE KOJU RASADU UZMATE, isto vrlo je važno
obezbijediti sud za vodu jer se ne SMIJE DIREKTNO IZ VODOVODA ZALJEVATI NIŠTA PA I POVRČE
RADI HLORA najbolje kada odstoji voda 5-6h radi hlora i temperature.
Ja koristim plastično bure od 500l gdje u vodu ubacujem rastopljivo gnojivo a ima ga tri vrste zarasadu,rast i rod obično je u tri boje, a pošto su saksije u tz olucima trošim oko 5m3 vode.
. Iz isth imam od (15 maja- 15 decemra-plastenik paradajz- 9ruku,paprike5i patliđan 5)
po 20 saksija te na otvorenom paprike i patliđane te berem od 6-10mjeseca. Naveast ću vam
da paradajz naraste preko 2,5m, paprike i patliđani oko 1,20m.Napominjem da sa ovih 120 sa-
ksija za navedenim povrćem obezbijedim četvoročlanu porodicu tokom navedenih mjesci i +
zimnica. Sav se rad sastoji kada poredate saksije u zalijrvanju po potrbi 10-15min.i branju plodova. Pored navedenog povrča isto tako sadim jagode.