Bascarsijske noci do kraja..

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Bascarsijske noci do kraja..

Post by mIRCerka »

Image

ono sto mene strasno privlaci je slijedece :

Image

ne znam koliko je citljivo, ali ulaz je BESPLATAN na sve koncerte....
alek

Post by alek »

dervisima iz konye je ovo vjerovatno vec 5. godina zaredom kako nastupaju na 'bascarsijskim nocima' i inim 'hljeba i igara' manifestacijama (zabavljaci, pa to ti je). a ni ove godine nema gutaca vatre? :D
irfan2

Post by irfan2 »

a ovaj koncert simfonijskog orkestra..st ce oni svirat....
neku tezgu ili :D :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Vidimo se onda na tim dervishima sutra. Ja sam ih prosle godine propustio na tabiji, al' ove necu, mada kontam da je tabija bila bolja za njihov nastup, nego ona pozornica kod Vijecnice.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

vedderedi wrote:Vidimo se onda na tim dervishima sutra. Ja sam ih prosle godine propustio na tabiji, al' ove necu, mada kontam da je tabija bila bolja za njihov nastup, nego ona pozornica kod Vijecnice.
aBd vidimo se tamo :D

alek, ako pojac u crkvi u Banja Lucio moze imati 3.000 KM platu, zasto onda i ovi dervishi ne bi dijeleci svoju umjetnost , zaradili novac?

jer derviski ples predstavlja umjetnost....
micika

Post by micika »

Ili ublehu mirci :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

Piše da ulaz za sve performanse :D :D slobodan a to znači i da je bajde i da se ne plaća iz džepa građana već iz džepa Kantona koji je ta sredstva za kulturn uzdizanje uzeo iz džepova poreskih obveznika.
Na ovaj ples derviša neću ići jer ja tako plešem čitav život :D :D pa mi nije nekako interesantno :D :D .
Ali kako vidim iz programa 30 juli je moj sretan dan , odoh u baštu Doma vojske FBiH :D da se naslušam simfonije :D :D :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

micika wrote:Ili ublehu mirci :roll:
http://www.shira.net/dervturk.htm

provjeri sama :D

manijace, idi slusaj simfoniju :D

i dodji 13og pred katedralu ;)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Medo, Vodolija i ja smo isli i uzivali smo :D

bilo je super.....

dokazali su da ne prodaju ublehe, vec da su ono sto jesu - Dervisi....

drago mi je da je onoliko ljudi bilo, ali mnogo se publici moglo zamjeriti...

naime, na samom pocetku nakon ucenja dove, poceo je Ezan i Dervisi su zaustavili program, da bi par ljudi prokomentarisalo "sta su sad stali, sta glume?"....

ali nebitno, ko je bio, uzivao je, ko nije bio moci ce pogledati snimak....

:D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

propustio sam to... :roll: :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

BigusDickus wrote:propustio sam to... :roll: :(
nadam se da je razlog nedolaska bio vrijedan.... :oops:

da mi zelja nije bila da ih vidim live, ne bih isla....
pricacu ti jednom uz kafu cega sam se sve naslusala dok sam stajala tamo :(

ali su bili fenomenalni....

ali publiku treba educirati.....ples Dervisa iz Konye je njihov ZIKR, i kad oni zavrse, njima se NE APLAUDIRA! Pa nije ono cirkuska atrakcija....
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma zaboravio totalno, a NEKO mi nije spomenuo nista kad smo pricali... :x :D
flora.sa

Post by flora.sa »

bila sam jednom na nijhovom "performansu" na festivalu u Goraždu, raja je samo prolazila pored njih, kao: ma, šta to oni rade, ni malo nas to ne zanima...odosmo u diskoteku da se malo provedemo... :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

BigusDickus wrote:Ma zaboravio totalno, a NEKO mi nije spomenuo nista kad smo pricali... :x :D
sad cu biti gruba, ali neka: JEL TI TO TREBA PISMENI POZIV??? :x

BTW, da nisi toliko opsjednut provokacijama :P i da ne zachatavash svaki razgovor koji vodimo, cuo bio: Odo kuci pod tush, onda po medu i vodoliju i na nastup Dervisa iz Konye.....

:lol:
vedderedi

Post by vedderedi »

Ma ono definitivno nije bio prostor za ZIKR, ja se nisam mogo skoncentrisat od price ljudi koji su dosli da otracaju nekoga, a ne da vide dervise, i od vriske djece sa onih ljuljacki. :roll:
Organizatoru veliki minus, sljedeci put kad nam dodju hocu da ih vidim ili u BKC-u ili na Bijeloj tabiji! :oops:
alek

Post by alek »

vedderedi wrote:Ma ono definitivno nije bio prostor za ZIKR...
sljedeci put kad nam dodju hocu da ih vidim ili u BKC-u ili na Bijeloj tabiji!
a ne pada ti na pamet da je zikru mjesto u tekiji :?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

alek wrote:
vedderedi wrote:Ma ono definitivno nije bio prostor za ZIKR...
sljedeci put kad nam dodju hocu da ih vidim ili u BKC-u ili na Bijeloj tabiji!
a ne pada ti na pamet da je zikru mjesto u tekiji :?
e vidis, zikriti mozes i van tekije...zikr nije ritual, to je OBAVEZA svakog Muslimana da velica Allaha dz.sh.

slicno tome, ako osoba nije zdravstveno u mogucnosti klanjati na sedzdi, moze klanjati i sjedeci....

meni je drago da su Dervishi iz Konye pokazali ljudima da biti Dervish ne znaci samo ono sto smo gledali na TV (probadanje iglama bez kapi krvi), jer i Dervisi imaju mali milion svojih redova....

sto se publike tice, pokazasmo da ni svoje ne poznajemo niti postujemo..
djeca galamila , narod tracao, mnogi su ovo iskoristili da se vide sa svojom rajom i tako javno podijele ko se udao, ko razveo, ko se s kim kresnuo, i na kraju su ocekivali da im se Dervishi POKLONE kao sto inace umjetnici rade....a zaboravishe da se Dervishi samo Allahu klanjaju...
i svemu tome treba da ih ucim JA, dijete mijesanog braka, titoistichke orijentacije...
alek

Post by alek »

mIRCerka wrote:zikr nije ritual, to je OBAVEZA svakog Muslimana da velica Allaha dz.sh.
nisu svi muslimani pripadnici nekog od derviskih redova
mIRCerka wrote:ako osoba nije zdravstveno u mogucnosti klanjati na sedzdi, moze klanjati i sjedeci....
nije novost ni laicima; to je dobro poznato svima
mIRCerka wrote:meni je drago da su Dervishi iz Konye pokazali ljudima da biti Dervish ne znaci samo ono sto smo gledali na TV (probadanje iglama bez kapi krvi)...
ovo jeste novost laicima, ali ne i onom ko je iole familiar sa sufizmom
mIRCerka wrote:sto se publike tice, pokazasmo da ni svoje ne poznajemo niti postujemo.. djeca galamila , narod tracao, mnogi su ovo iskoristili da se vide sa svojom rajom i tako javno podijele ko se udao, ko razveo, ko se s kim kresnuo, i na kraju su ocekivali da im se Dervishi POKLONE kao sto inace umjetnici rade....a zaboravishe da se Dervishi samo Allahu klanjaju...
i svemu tome treba da ih ucim JA, dijete mijesanog braka, titoistichke orijentacije...
sto se publike tice... ljudi se odlucuju gledati stvari iz razlicitih pobuda.
kad otvoris kapiju svima, onda je i za ocekivati svasta. na to sam i mislila u jednom od svojih ranijih postova; 'hljeba i igara', pa ce biti i puno price, neukusa i sl.
mIRCerka wrote:i svemu tome treba da ih ucim JA, dijete mijesanog braka, titoistichke orijentacije...
no hard feelings, ali sama si odabrala ulogu za sebe.
'dijete mijesovitog braka, titoisticke orjentacije' doesn't make any sense, ali ako mislis da je 'necuveno' da dijete takve 'orjentacije' zna o svijetu oko sebe, onda cim cim prije, tim tim bolje zakljucati ovu diskusiju
mIRCerka

Post by mIRCerka »

no hard feelings, ali sama si odabrala ulogu za sebe.
'dijete mijesovitog braka, titoisticke orjentacije' doesn't make any sense, ali ako mislis da je 'necuveno' da dijete takve 'orjentacije' zna o svijetu oko sebe, onda cim cim prije, tim tim bolje zakljucati ovu diskusiju
to je vezano za mnoge dogadjaje u periodu 2002-2005.... ne radi se o biranju uloge, meni je drago da znam svijet oko sebe i vrlo rado ga dublje upoznajem, nego mi je postalo tuzno da kad se predstavim svojim imenom, ljudi "cistog imena" ustuknu kao da imam rogove na glavi, a ne "vlasko" ime ... isti oni ljudi koji su ono vece davali takve komentare (mehanicka balerina, vid' ga sto se vinta, sta su sad stali (ezan kad je bio)) da me je bilo sramota sto nismo u stanju nikoga docekati i ispratiti sa dostojanstvom.....
a u pravu si STO POSTO kad kazes "mozes ocekivati svasta kad su vrata otvorena za svakoga".... kao sto vedderedi reche: slijedeci put BKC ili bilo koja dvorana...

sto se diskusije kao diskusije tice, ti ces ostati pri svom, ja pri svom, i mirna Bosna :D
meni ne pada na pamet prepucavat se, jer sam kao i vecina ljudi ubijedjena da sam u pravu :lol:

jos jednom, Dervishima hvala, organizatorima :x shipak i doslijedeceg festivala bye bye :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

mIRCerka wrote:
alek wrote:
vedderedi wrote:
jer i Dervisi imaju mali milion svojih redova....

16
mIRCerka

Post by mIRCerka »

The_Fluid wrote:
mIRCerka wrote: jer i Dervisi imaju mali milion svojih redova....

16

ma poenta je u tome sto mnogi ljudi kad im kazes DERVISH odmah misle na one koji se probadaju iglama....kao da su to jedini....
dzaba citanje DERVISH I SMRT.....

:D
Post Reply