Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#851 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Haman će Senad666 prvi okusiti paradajz u 2012. :)
poznanik

#852 Re: Bášča

Post by poznanik »

Toto wrote:bagrem - robinia pseudoacacia...
"Moj" plod zaista liči na ovaj bagremov, ali je stablo visine tek nešto preko 3-4 m, a tu ih je nekoliko zasađeno prije više od 20 godina. Osim toga, i "moja" kora je glatka, za razliku od bagremove.

Sačekaću maj, kad bagremi cvjetaju, pa ću uporediti. Hvala na sugestiji.
Mu'min

#853 Re: Bášča

Post by Mu'min »

poznanik wrote:Nije bášča, jes' ulica, al' svejedno...

U Kotromanića ulici u Sarajevu, dugo već rastu, cvjetaju i daju plodove nekoliko stabala, za koje ja pretpostavljam da su rogač, no - nisam siguran, obzirom da je rogač osjetljiv na niske temperature, posebno niže od 6-7 °C.
Image Image

Međutim, moguće je da se radi o stablu "američkog trnovca", biljci sa plodovima sličnim rogaču, ali kod kojih nema sjemenki, kao na gornjoj fotografiji.
Image

O kojoj biljci je riječ?
Slike su jako sitne, al traži pod "Caesalpinia crista"
Inače imaju dvije sorte, ovisno od "mesa" u onim "plodovima".
Banksy

#854 Re: Bášča

Post by Banksy »

Gleditsia triacanthos,
gledičija, trnovac ...

Preporučujem, nedavno preminuli Sarajlija: Čedomil Šilić, Ukrasno drveće i grmlje, i sve ostale njegove ...
vrtlar

#855 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Senad666 wrote:A evo dokle su došli moji cherry paradajzici posadjeni još pocetkom februara...

Image

Image

Bogami uspio si spasiti paradajz svaka cast.
vrtlar

#856 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mumine, flag ,safran i drugi sta se radi u basti ima li novosti sta ste posijali.Jeli onaj Armin joker mislim da je ovaj nick jesi li napravio plastenik.Niko nista ne prijavljuje da se radi.
pemanapemani

#857 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Čime tretirati zemljište u plasteniku protiv pepelnice?
Pepelnica se prošle godine pojavila na krastavcima. Sada na tom mjestu raste salata koja će se uskoro brati, pa sam planirao posaditi krastavce i papriku.
Da li je rješenje promjena kultura, odnosno, ne saditi krastavce na istom mjestu kao prošle godine ili?
samoTEgledam

#858 Re: Bášča

Post by samoTEgledam »

pemanapemani wrote:Čime tretirati zemljište u plasteniku protiv pepelnice?
Pepelnica se prošle godine pojavila na krastavcima. Sada na tom mjestu raste salata koja će se uskoro brati, pa sam planirao posaditi krastavce i papriku.
Da li je rješenje promjena kultura, odnosno, ne saditi krastavce na istom mjestu kao prošle godine ili?
Nađoh ovo, sad ...

http://biovrt.com/2010/01/01/bolesti-biljaka/
pemanapemani

#859 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

samoTEgledam wrote:
Nađoh ovo, sad ...

http://biovrt.com/2010/01/01/bolesti-biljaka/

Ovdje su navedeni načini kako izvršiti prevenciju i kako se boriti sa pepelnicom na biljkama. Sve navedeno sam isprobao prošle godine, osim kalijevog sapuna i deterdženata. Rekao bih da su preparati pomogli da se bolest ne širi i da se sačuva određen dio plodova.
Ne znam da li se bolest ponavlja svake godine na istim kulturama ako tlo nije tretirano? Fungicidi i ostali cidi ne dolaze u obzir.
Ove godine ću ostaviti veći razmak između biljki, premjestiti ih na drugo mjesto i nadati se najboljem.

U svakom slučaju, puno hvala.
Banksy

#860 Re: Bášča

Post by Banksy »

Prorijedi da ima više prozrake, ne gnoji previše, zaraženo ukloni odmah čim vidiš da ne prenese dalje,
kao preventiva pomaže čaj od preslice, od bijelog luka,
od bioloških preparata u slučaju napada Bio-S i Bio-Blatt
i pokušaj promijeniti sortu, ta je očito osjetljiva na pepelnicu,
i pazi na rotaciju, krastavci i paprike na istom mjestu previše bi iscrpili zemlju,
nakon krastavca, pa salate, pokušaj sad na tom mjestu s mrkvom, peršunom, špinatom, a dogodine posij mahunarke,
safran

#861 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:Mumine, flag ,safran i drugi sta se radi u basti ima li novosti sta ste posijali.Jeli onaj Armin joker mislim da je ovaj nick jesi li napravio plastenik.Niko nista ne prijavljuje da se radi.
Evo safranice - čitam vas povremeno ali nemam baš vremena za forumanje. U septembru sam krenula u prvi osnovne pa nam je prioritet da se taj posao obavi kako treba. Prije dva mjeseca sam i prohodala a sada trčim pa sve to ne ostavlja puno vremena za baštu. Srećom imam vrijednog muža :lol: mada bih se nekada rado sa njim mijenjala za aktivnosti.
Kod nas se digao snijeg. Zimsko oranje zabetonirano od težine sniježnog pokrivača pa zahtijeva malo više angažmana - takva zemlja. Tek ovih dana liježe luk. U međuvremenu raste rasad. Heinz, volovsko srce i San Piere dobro razvili prve listove - Heinz malo etiolirao ali nije strašno. Amerikanci klijaju - od 9 sorti 8 poklijalo (Legend, Slava, Orange plum, Azoychka, Earliana, Carmello, Angora, Peche Jeune čeka se još Black Cherry) - njih sam kasno dobila pa su zasijani prije 10-ak dana. Posijala sam po 10-ak sjemenki pa vidjećemo koliko će uspjeti. Rotkvice su proklijale i rastu. Paprike - neke malo boluju ali chilly imaju već fino formirane prve listove a prate ih kalifornijsko čudo, rotund i soroksari. Iduće sedmice se planira priprema tople lijehe i prebacivanje dijela rasada. Priprema se i krompir - kod nas je još rano ali može za jedno 7 dana.
Voće je orezano, livada počešljana, nešto je popaljeno .... eto, radilo se nije da nije. Međutim, unatoč obilju snijega zemlja je poprilično suha. Mi svake godine u proljeće muku mučimo sa viškom vode a ove godine baš suha zemlja. Po svemu sudeći prošlogodišnja suša je ostavila duboki trag.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#862 Re: Bášča

Post by Toto »

Mu'min

#863 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Mumine, flag ,safran i drugi sta se radi u basti ima li novosti sta ste posijali.Jeli onaj Armin joker mislim da je ovaj nick jesi li napravio plastenik.Niko nista ne prijavljuje da se radi.
Ko radi taj nema vremena da prijavi, a ko ne radi, nema šta prijaviti. :D
Šalu na stranu.
Mi smo jučer raspalili tanjiraču, krilca, ćevapi, file, hrenovke...
Te posijali još 2 testne sorte bijelog luka (po 1 glavicu) neke sorte koja ima jako velika čehna.
Inače gledam koliko će mi se omladiti kalema.
A da će dragi Bog da ti kiše jer ako vako krene ubi suša i kamen već sada.

Sadnice paprika i paradajza polahko rastu. 10 sadnica sam za sada predao dalje, ostale hedije još čekaju.
flag

#864 Re: Bášča

Post by flag »

Evo da i ja podnesem referat :D , snijeg mi skrsio ogradu i bila je hafifna. Sada ganjam onu mrezu ( tkzv. baklavu) i metalne kolce i majstore. Pa mi je to prava frka i Boga mi skuplje vise nego sam racunao. Mislio sam da je snijeg napravio vecu stetu u vocnjaku, ali hvala Bogu nije. Rasad masala k'o lud napreduje - osim momordike (gorka dinja). Od 5 sjemenki niti jedna nije krenula!!! A prosle godine sve. Paradajza cemo imati i viska cini mi se, paprike takodjer. Mada moja hanuma kaze da nikada nema rasada viska :D. Sve ostalo je 5+
Oticon

#865 Re: Bášča

Post by Oticon »

Flag, i ja sam ostala bez ograde zbog snjega...mi smo to za vikend nešto sami popravljali... ali moraćemo opet.
Snjeg mi je uništio Američke borovnice, jorgovane i jednu šljivu...ostalo nije (koliko se ja razumijem). Okopala sam jagode i narcise, prekopala dio bašče. Izvadila paškanat iz zemlje...imalo je i par ogromnih kapitalaca
A što se tiče sadnica ...neke rastu pa ih moram uskoro pikirati :razz: ... a neke spavaju :sad:
Kad sam već kod pikiranja da pitam... da li pikirate po jednu ili po dvije biljčice u čašu ( fafarone i paradajiz)?
Mumine ...naredni vikend idem u Kreševo ( tamo sam nabavila i sač i kotlić ) pa ću se raspitati za onu "tavulju" za pekmez... ako je već nisi nabavio...samo mi moraš reći hoćeš li baš bakarnu ili kao onu na slici?
Mu'min

#866 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Kad sam već kod pikiranja da pitam... da li pikirate po jednu ili po dvije biljčice u čašu ( fafarone i paradajiz)?
Mumine ...naredni vikend idem u Kreševo ( tamo sam nabavila i sač i kotlić ) pa ću se raspitati za onu "tavulju" za pekmez... ako je već nisi nabavio...samo mi moraš reći hoćeš li baš bakarnu ili kao onu na slici?
Oticon

što se tiče pikiranja ide po sistemu "KAKO KO". Ja pikiram samo po 1.
Paprike nekad po 2 skupa je ako je sitna sorta al i to rađe ne. A paradajz samo po 1 sadnicu.

Pošto si platila sać i kotlić?
Da, molim te pogledaj tavulju. Ona sa slike je bakrena samo što je pomrčila. :)

Čitamo se...
kurty

#867 Re: Bášča

Post by kurty »

Elem, ubrzo slikice... Vocke okrecene u petak, a izorano i izfrezano je sve... do danas napravljeno 10ljeha (dvije vec posadjene) i do petka bi trebalo 90 % posla biti zavresno (i ostale posijane)... Vjerovatno ce vecina ici sa bijelim lukom i jedna ili dvije ljehe sa crvenim lukom...
Bit ce malo i paradajza, krastavica, paprika, mladog luka... Teretanu smo iznjeli na balkon, i lagano dizat zeljezo, vrtiti rostilj i najmladji silazi po malo selate :D

i da... rasadio sam malina, kupina, ribizli... bit ce tog masu m'scini

a bambuscici, gdje su tu su da izniknu
Oticon

#868 Re: Bášča

Post by Oticon »

što se tiče pikiranja ide po sistemu "KAKO KO". Ja pikiram samo po 1.
Paprike nekad po 2 skupa je ako je sitna sorta al i to rađe ne. A paradajz samo po 1 sadnicu.

Pošto si platila sać i kotlić?
Da, molim te pogledaj tavulju. Ona sa slike je bakrena samo što je pomrčila. :)

Čitamo se...[/quote]

Sač promjera 55 cm ( najveći) skupa sa verigama, prstenom i lopaticom bez tepsije (to sam imala kalaisanu :lol: ) sam platila 65,00KM. Imaju i manji prmjeri za 50,00KM. Kotlić se ne mogu sjetiti, ali i on je najveći koji sam našla :wink:
Za tavulju ću nazvati i pitati da li ima prije nego pođem... pa se čitamo.
Oticon

#869 Re: Bášča

Post by Oticon »

Sač promjera 55 cm ( najveći) skupa sa verigama, prstenom i lopaticom bez tepsije (to sam imala kalaisanu :lol: ) sam platila 65,00KM. Imaju i manji prmjeri za 50,00KM. Kotlić se ne mogu sjetiti, ali i on je najveći koji sam našla :wink:
Za tavulju ću nazvati i pitati da li ima prije nego pođem ... pa se čitamo.
Oticon

#870 Re: Bášča

Post by Oticon »

Sory...nešto mi blokira računar pa ide dupli post.
flag

#871 Re: Bášča

Post by flag »

Ja sam tutto completo srednji sac (sve.. i tepsija) i srednji bakrac sa verigama na auto pijaci platio 90 KM. Doduse, prosle zime, nije bila sezona i malo cjenkanja :D
kurty wrote:Elem, ubrzo slikice... Vocke okrecene u petak, a izorano i izfrezano je sve... do danas napravljeno 10ljeha (dvije vec posadjene) i do petka bi trebalo 90 % posla biti zavresno (i ostale posijane)... Vjerovatno ce vecina ici sa bijelim lukom i jedna ili dvije ljehe sa crvenim lukom...
Bit ce malo i paradajza, krastavica, paprika, mladog luka... Teretanu smo iznjeli na balkon, i lagano dizat zeljezo, vrtiti rostilj i najmladji silazi po malo selate :D

i da... rasadio sam malina, kupina, ribizli... bit ce tog masu m'scini

a bambuscici, gdje su tu su da izniknu
.
Bravo kurty, ja nista jos nisam uradio, nisam okrecio voce, nisam lijehe napravio, ma nista... katastrofa. Ove godine nista da stignem od posla. Valjda cu ovaj vikend nesto uraditi.
Oticon

#872 Re: Bášča

Post by Oticon »

Odsada kad idem u kupovinu vodim flag da se cijenka i za mene :razz: Bukiraj jednu nedelju za auto pijacu.
Kako napreduje tvoj rasad bijelog patlidžana? Kod mene imaju samo ona prva dva lista...nikako da krene pravi list da ga pikiram u čaše, isto je sa zebra paradajizom.
Nisam ni ja okrečila voće ( Kurty-svaka čast)... a o lijehama mogu samo da sanjam..tek sam počela da prekopavam...pa treba izfrezati..pa tek onda lijehe i sadnja. Dok ja ovo završim sjeme luka će već pustiti rukice i nogice u kesi :lol:
Alfa159

#873 Re: Bášča

Post by Alfa159 »

Samo da pozdravim najveseliju-pozitivniju temu na forumu, ludi ste k'o kupus ;-)
Pozdrav braco po povrcu :-D
pemanapemani

#874 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Banksy wrote:
Prorijedi da ima više prozrake, ne gnoji previše, zaraženo ukloni odmah čim vidiš da ne prenese dalje,
kao preventiva pomaže čaj od preslice, od bijelog luka,
od bioloških preparata u slučaju napada Bio-S i Bio-Blatt
i pokušaj promijeniti sortu, ta je očito osjetljiva na pepelnicu,
i pazi na rotaciju, krastavci i paprike na istom mjestu previše bi iscrpili zemlju,
nakon krastavca, pa salate, pokušaj sad na tom mjestu s mrkvom, peršunom, špinatom, a dogodine posij mahunarke,
Hvala Banksy. Poslušat ću savjete.
vrtlar

#875 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Da dopunim bansky
Grupa A (povrce koje veoma puno uzima hranljive materije iz zemlje)
PAPRIKA, PARADAJZ, KUPUSNJACE, KRASTAVCIi, PRASA i TIKVICE
Grupa B koja trosi upola manje hranljivih materija
MRKVA, CRNI I BIJELI LUK, CVEKLA, ROTKVICE, RODAKVE, KELERABA, SPINAT
grupa C povrce koje trosi minimalne hranljive materije iz zemlje
GRAH, GRASAK, PERSUN, SALATE, ZACINSKO BILJE I BORANIJA
Podijeli bastu na tri dijela i na jednom djelu stavi povrce iz grupe A iduce godine na to mjesto stavi povrce iz grupe B i trece godine povrce iz grupe C
Moras paziti ko je kome dobar i los komsija mislim na povrce

Za KRASTAVCE lose komsije su
krompir, paradajz, rotkvica
a dobre komsije su
boranija, grasak, prasa,kupus, kukuruz, salata, celer, luk, bosiljak, kopar
za PARADAJZ lose komsije su
grasak, krastavac, krompir
a dobre komsije su
boranija, kupus, bijeli luk, prasa, rotkvice, celer, spinat rotkve
Post Reply