Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#726 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Banksy wrote:
Mu'min wrote:Preko foruma, slučajno dobio tu sortu.
Super. Kad je siješ, kad presađuješ?
Ako Bog da sijem sad u SUB sve paradajze.
A presađivanje ide kad bude vakat. :)
Mu'min

#727 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sorta: Stupica
Boja: crvena
Sezona: 2010
Prvi plod: 21.juni 2010
Veličina ploda: golf loptica
Ukus: običan
Image
tomsojer

#728 Re: Bášča

Post by tomsojer »

Mu'min wrote:
tomsojer wrote: Nisam se zeznuo sa navedenom brojkom :) Hvala ti u svakom slucaju na trudu :thumbup:

U blizini Sarajeva imam nesto zemljista na kojem planiram napraviti vikendicu ako Bog da. Obzirom da trenutno zivim van bh. granica, ne uspjevam nikako da odem do tog imanja. A volio bih, jer sam prije 3-4 godine posadio malu sadnicu oraha. Bas me zanima da li se primio :)

Edit: Nasao sam sadnicu duda i u Njemackoj: http://www.meinwoody.de/maulbeere.html
Ovo mi se cini prakticno i za transportovati, ali me zanima koliko vremena bi trebalo da iz ovoga nikne drvo koje je 50ak cm visoko (dakle kao "klasicna" sadnica koja se inace kupuje)?
To on tebi udario dijasporsku cijenu od 300 KM :D
Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovator :D

Kada dodje vakat, mogao bih fakat skrenuti na ovu adresu sto si je postirao. Jesi li ti vec kupovao kod njih?

Mimo duda sam kontao jos posaditi dunje, tresnje, orahe i slicno. Ne bas ono svakodnevno voce (sljiva, jabuke i kruske). Da li sadnice spomenutog voca mogu kupovati u BiH (kontam se da bi u Semberiji moglo biti rasadnika) ili da potrosim lovu ovdje u EU :D.
I jos jedno pitanje: mama me ruzi sto sam onaj jedan orah posadio u blizini zamisljene vikendice. Jel fakat orahov korjen jak pa moze zeznuti temlje, ili je to samo sujevjerje?

@Banksy: kao sto vec spomenuh, mogao bi pronaci dud na onom rasadniku izmedju Vojnickog polja i Interexa. Al nemoj sa golfom ici :lol:
Mu'min

#729 Re: Bášča

Post by Mu'min »

tomsojer wrote: Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovator :D

Kada dodje vakat, mogao bih fakat skrenuti na ovu adresu sto si je postirao. Jesi li ti vec kupovao kod njih?

I jos jedno pitanje: mama me ruzi sto sam onaj jedan orah posadio u blizini zamisljene vikendice. Jel fakat orahov korjen jak pa moze zeznuti temlje, ili je to samo sujevjerje?

@Banksy: kao sto vec spomenuh, mogao bi pronaci dud na onom rasadniku izmedju Vojnickog polja i Interexa. Al nemoj sa golfom ici :lol:
Reko ja tebi, da je tebe dijasporska tablica izdala. :D
Nisam kupo kod njih jer nisam imao potrebu al eto možda se šta sa njima dogovorim.
Ma gdje da kupuješ paz ida je ozbiljna trgovina da ne bi ko u mene badžo kupio trešnju a podvali li mu mušmulu ili obratno. Sve u svemu dobio nešto treće od plaćenog. :)
I to skontaš nakon 3-4 godine kad više ne znaš bil čupo ili prihvatio vanbračnu sadnicu. :D

Žao mi je reći al mama ti je u pravu, orah sadi bar 20m od objekta.
Vrlo vrlo težak hlad ima. A što se tiče korijena svako drvo može korijenom napraviti belaje ako je previše blizu.
tomsojer

#730 Re: Bášča

Post by tomsojer »

Mu'min wrote:
tomsojer wrote: Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovator :D

Reko ja tebi, da je tebe dijasporska tablica izdala. :D
Nisam kupo kod njih jer nisam imao potrebu al eto možda se šta sa njima dogovorim.
Ma gdje da kupuješ paz ida je ozbiljna trgovina da ne bi ko u mene badžo kupio trešnju a podvali li mu mušmulu ili obratno. Sve u svemu dobio nešto treće od plaćenog. :)
I to skontaš nakon 3-4 godine kad više ne znaš bil čupo ili prihvatio vanbračnu sadnicu. :D

Žao mi je reći al mama ti je u pravu, orah sadi bar 20m od objekta.
Vrlo vrlo težak hlad ima. A što se tiče korijena svako drvo može korijenom napraviti belaje ako je previše blizu.
Nista, valja mi negdje drugo temelje kopati :)

Necu te vise puno peglati, samo jos jedno pitanja. Prvi komsija mi je savjetovao da na jesen iskopam rupe i popunim ih nekim dzubrivom, da bih na proljece onda posadio zeljeno drvo u tu rupu (u ovom slucaju se radi o dudu i tresnji). Pretpostavljam da necu pogrijesiti ako ga poslusam?

Ipak, jos jedno pitanje :D. Prije nego sto sam otisao na studiranje u AT, redovno sam obilazio to zemljiste. Svake godine sam morao cupati paprat, i nikako da je se rijesim. Mogu misliti koliko je sada izrasla :D. Sta mogu po tom pitanju uraditi?

sa
Mu'min

#731 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Različiti ljude rade različito, ja predlažem prenošenje sadnica u jesen.
A za drugo pitanje ne znam odgovora, osim da prskaš kemikalijama što ti naravno ne preporučujem.
Mu'min

#732 Obavezno GLEDANJE!

Post by Mu'min »

Obavezno GLEDANJE!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#733 Re: Bášča

Post by Toto »

Banksy wrote:Misliš da kalemim? Kako, na šta? Nisam nikad to radila ...
ne, nego urezes grancicu sa murve i supnes je u zemlju..
ako je oko sarajeva onda to uradis u proljece ..
zemlju dobro pripremi da bude rahla i sa dosta zrelog stajnjaka
murva je toploljubiva, pa gledaj da je na juznoj strani i nemoj da je sadis uz kucu, catrnju i septicku jamu, jer joj je korenje opasnije od smokvinog ..
Banksy

#734 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
murva je toploljubiva, pa gledaj da je na juznoj strani i nemoj da je sadis uz kucu, catrnju i septicku jamu, jer joj je korenje opasnije od smokvinog ..
Zar joj je korijenje tako jako ...
Ja sam htjela neku veliku, ozbiljnu sadnicu :D da brzo naraste, ali izgleda da ću morati tako, nema mi druge ...
Hvala
Banksy

#735 Re: Bášča

Post by Banksy »

tomsojer wrote:
Mimo duda sam kontao jos posaditi dunje, tresnje, orahe i slicno. Ne bas ono svakodnevno voce (sljiva, jabuke i kruske). Da li sadnice spomenutog voca mogu kupovati u BiH (kontam se da bi u Semberiji moglo biti rasadnika) ili da potrosim lovu ovdje u EU :D.

Sve te sadnice imaš u Poljopremi u Rajlovcu, ali to se sadi najesen, ne sad. Sadnice stare 1 - 3 godine, od 2 - 6 KM.

Jeste jak, nije sujevjerje, slušaj mamu. Kažu da se orah ne smije posjeći. E, to je možda sujevjerje. :D

Nema, sve sam prošla.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#736 Re: Bášča

Post by Toto »

tomsojer

#737 Re: Bášča

Post by tomsojer »

Toto wrote:
Hvala na linku Toto. Bas sam kontao da potrazim ove literature po netu. Ako na jos sta naletis javni molim te...
Banksy wrote:
tomsojer wrote:

Sve te sadnice imaš u Poljopremi u Rajlovcu, ali to se sadi najesen, ne sad. Sadnice stare 1 - 3 godine, od 2 - 6 KM.

Jeste jak, nije sujevjerje, slušaj mamu. Kažu da se orah ne smije posjeći. E, to je možda sujevjerje. :D

Nema, sve sam prošla.
Bas sam zvao mamu, nesto me savjest pekla :D
Banksy

#738 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
:thumbup:
safran

#739 Re: Bášča

Post by safran »

Banksy wrote:
Toto wrote:
Zar joj je korijenje tako jako ...
Ja sam htjela neku veliku, ozbiljnu sadnicu :D da brzo naraste, ali izgleda da ću morati tako, nema mi druge ...
Hvala
Banksy preporučujem ti da uzmeš Rhizopon II (Plantella) ili analogan preparat za stimulaciju rasta korijena. Ja sam ga kupovala u Agricom-u i koštao je manje od 10 KM. Prije nego me napadnete zbog preporučivanja "hemije" - aktivna supstanca je IBA - indol-buterna kiselina ili IAA - indol-sirćetna kiselina - oba spoja su prirodni biljni hormoni koji regulišu rast korijena. Međutim, biljkama se nigdje ne žuri pa zakorjenjivanje teče po njihovom ćejfu - dodavanjem hormona se proces ubrza.
flag

#740 Re: Bášča

Post by flag »

Evo jedan jednostavan recept za prirodno tekuće sredstvo za zakorjenjivanje, isproban na Hadžibegu!
U posudu narezati (4-5 cm dužine) manju granu vrbe, nakon 24 sata u tu vodu staviti grančicu koju hoćete ukorijeniti, držati je opet 24 sata - nakon tog jednostano posaditi.
Drugi recept, (neisproban) nasjeckati 1 -1.5 kg. vrbinih grančica, iste grančice natopiti sa 10 l. vode. Ostaviti na tamnom mjestu minimalno 5 dana. Nakon toga pomiješati 10 litara vode sa jednom litrom otopine i sa tako pripremljenom vodom zalijevati maksimalno sa 2 decilitra samo uz korijen biljke. Osobno je provjereno kod krastavaca, paprike, paradajza i cvijeća. I sada imamo već pripremljenu otopinu ali nismo zalijevali prije nego se biljka primila nakon presađivanja. Isprobajte, nećete požaliti ali zaljevajte samo jednom da ne dođe do kontra efekta.

Vrba je puna auxina - a o auxinu može se dosta tog naći na internetu. Više o biljnim hormonima, http://fiziologija.ppf.unsa.ba/biljni%20hormoni.pdf

P.S.
Ovaj drugi recept je kopiran prošle godine sa nekog drugog foruma, u prvom licu je i ne odnosi se na mene (nemam ništa pripremljeno) :D
pemanapemani

#741 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Pozdrav.
Treba li dezinficirati plastenik prije proljetne sadnje?

Ako treba, da li se to može uraditi nekim organskim sredstvom?
Bambi_na_kofeinu

#742 Re: Bášča

Post by Bambi_na_kofeinu »

Eh, nema boljeg mjesta da se posavjetujem.
Imam volju uzgojiti začinsko bilje u saksijama, ono osnovno...bosiljak, vlasac, nana, origano, majčina dušica, kopar...šta već nađem.
Pokušavala sam prošle godne ali sam nešto zeznula, slabije je niklo nego što sam očekivala, pretpostavka je da sam pregusto zasijala, ili sma previše zaljevala. Ili su labudovi :D
Pa me zanima jel' može zemlja za cvijeće i za ove biljkice?
Jel' neko od vas već uzgajo, šta dobro uspijeva, i tako...svaki savjet dobrodošao :)
Mu'min

#743 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Bambi_na_kofeinu

odgovor na tvoje pitanje i sam tražim tako da ćemo skupa pokušati naći rješenje. :)
Prošle godine sam imao isti problem kao i ti i reko bi da je bio problem u preniskoj temperaturi tj. preranom sađenju.
Bosiljak je npr. toploljubiva biljka i predlažem sijanje tek od maja naprijed osim ako nemaš centralno grijanje gdje je dan-noć toplo.
A drugi problem može svakkao biti prekomjerno zalivanje.

Ove godine sam sijao 12. feb peršun i neš vjerovati već 22.feb je niko i kako vidim prelijepo mu ide za sada.
u nekoj maloj 0,5kg plastičnoj posudici od eurokrema. :)

Kad si sijala te tvoje travkice? :)
Banksy

#744 Re: Bášča

Post by Banksy »

safran wrote: Banksy preporučujem ti da uzmeš Rhizopon II (Plantella) ili analogan preparat za stimulaciju rasta korijena. Ja sam ga kupovala u Agricom-u i koštao je manje od 10 KM. Prije nego me napadnete zbog preporučivanja "hemije" - aktivna supstanca je IBA - indol-buterna kiselina ili IAA - indol-sirćetna kiselina - oba spoja su prirodni biljni hormoni koji regulišu rast korijena. Međutim, biljkama se nigdje ne žuri pa zakorjenjivanje teče po njihovom ćejfu - dodavanjem hormona se proces ubrza.
Hvala ti. Ja ipak bježim od hemije, pa makar bila i biljnog porijekla :D
Recimo, piretrin, kvasija, rotenon, sve su to vrlo djelotovorni i kvalitetni preparati protiv parazita, nametnika, mogu suzbiti svaki napad i epidemiju na povrtnim kulturama, i svi su isključivo na biljnoj bazi, ali opet ... ja se nekako ustručavam da ih koristim ... seljanka :mrgreen:
Banksy

#745 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote: A drugi problem može svakkao biti prekomjerno zalivanje.
Skoro redovno ...
Zemlju za sadnju povrća možete naći u Agricomu, vreća 80l 18 KM.
Mu'min

#746 Paradajzi

Post by Mu'min »

Danas s hajrom posijao paradajze. :)
Ostali?
Koliko?
Ja nijjetim 100 sadnica u 2012. godini.
Mu'min

#747 Kalemljenje

Post by Mu'min »

Da li ste šta kalemili tj. kada mislite?
Ja danas 4 šljive i 4 kaisije. Valjda Allah da uspjeha. :)
Bambi_na_kofeinu

#748 Re: Bášča

Post by Bambi_na_kofeinu »

Mu'min wrote:Bambi_na_kofeinu

odgovor na tvoje pitanje i sam tražim tako da ćemo skupa pokušati naći rješenje. :)
Prošle godine sam imao isti problem kao i ti i reko bi da je bio problem u preniskoj temperaturi tj. preranom sađenju.
Bosiljak je npr. toploljubiva biljka i predlažem sijanje tek od maja naprijed osim ako nemaš centralno grijanje gdje je dan-noć toplo.
A drugi problem može svakkao biti prekomjerno zalivanje.

Ove godine sam sijao 12. feb peršun i neš vjerovati već 22.feb je niko i kako vidim prelijepo mu ide za sada.
u nekoj maloj 0,5kg plastičnoj posudici od eurokrema. :)

Kad si sijala te tvoje travkice? :)
Peršuna imam u bašti, njega neću u saksiju.
Pokušala sa bosiljkom i pocrnio mi je.
Nešto mi je niklo vlasca i kopra i to je to...otužno nekako :-D

Ako kome uspije, nadam se fotografijama i uputstvima detaljnim :)
mumy

#749 Re: Bášča

Post by mumy »

ev ja posijala bosiljak,fino raste(promjenila sam mu mjesto,nadam se da ce uspjeti za razliku od proslog puta),prscem ga svako 2-3 dana
iduce sedmice cu vlasac u saksiju...jel on trazi dosta vode i sunca?
Mu'min

#750 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Preko vikenda se radilo punom parom.
Evo slikice pikiranja paprika:
Image
Dobio za poklon od sestre ove "zemljene" posudice koje poslije idu direkt u zemlju pa reko haj da potrošim.
Ne znam da li ste vi kada koristili.
Post Reply