Ako Bog da sijem sad u SUB sve paradajze.Banksy wrote:Super. Kad je siješ, kad presađuješ?Mu'min wrote:Preko foruma, slučajno dobio tu sortu.
A presađivanje ide kad bude vakat.
Moderator: anex
Ako Bog da sijem sad u SUB sve paradajze.Banksy wrote:Super. Kad je siješ, kad presađuješ?Mu'min wrote:Preko foruma, slučajno dobio tu sortu.

Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovatorMu'min wrote:To on tebi udario dijasporsku cijenu od 300 KMtomsojer wrote: Nisam se zeznuo sa navedenom brojkomHvala ti u svakom slucaju na trudu
![]()
U blizini Sarajeva imam nesto zemljista na kojem planiram napraviti vikendicu ako Bog da. Obzirom da trenutno zivim van bh. granica, ne uspjevam nikako da odem do tog imanja. A volio bih, jer sam prije 3-4 godine posadio malu sadnicu oraha. Bas me zanima da li se primio
Edit: Nasao sam sadnicu duda i u Njemackoj: http://www.meinwoody.de/maulbeere.html
Ovo mi se cini prakticno i za transportovati, ali me zanima koliko vremena bi trebalo da iz ovoga nikne drvo koje je 50ak cm visoko (dakle kao "klasicna" sadnica koja se inace kupuje)?![]()
Reko ja tebi, da je tebe dijasporska tablica izdala.tomsojer wrote: Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovator![]()
Kada dodje vakat, mogao bih fakat skrenuti na ovu adresu sto si je postirao. Jesi li ti vec kupovao kod njih?
I jos jedno pitanje: mama me ruzi sto sam onaj jedan orah posadio u blizini zamisljene vikendice. Jel fakat orahov korjen jak pa moze zeznuti temlje, ili je to samo sujevjerje?
@Banksy: kao sto vec spomenuh, mogao bi pronaci dud na onom rasadniku izmedju Vojnickog polja i Interexa. Al nemoj sa golfom ici
Nista, valja mi negdje drugo temelje kopatiMu'min wrote:Reko ja tebi, da je tebe dijasporska tablica izdala.tomsojer wrote: Bit ce da je tako. Cim su vidjeli golfa dvojku, dobro ocuvanog i to sa AT registracijom, odmah su skontali da sam lovator![]()
Kada dodje vakat, mogao bih fakat skrenuti na ovu adresu sto si je postirao. Jesi li ti vec kupovao kod njih?
I jos jedno pitanje: mama me ruzi sto sam onaj jedan orah posadio u blizini zamisljene vikendice. Jel fakat orahov korjen jak pa moze zeznuti temlje, ili je to samo sujevjerje?
@Banksy: kao sto vec spomenuh, mogao bi pronaci dud na onom rasadniku izmedju Vojnickog polja i Interexa. Al nemoj sa golfom ici
Nisam kupo kod njih jer nisam imao potrebu al eto možda se šta sa njima dogovorim.
Ma gdje da kupuješ paz ida je ozbiljna trgovina da ne bi ko u mene badžo kupio trešnju a podvali li mu mušmulu ili obratno. Sve u svemu dobio nešto treće od plaćenog.
I to skontaš nakon 3-4 godine kad više ne znaš bil čupo ili prihvatio vanbračnu sadnicu.
Žao mi je reći al mama ti je u pravu, orah sadi bar 20m od objekta.
Vrlo vrlo težak hlad ima. A što se tiče korijena svako drvo može korijenom napraviti belaje ako je previše blizu.
ne, nego urezes grancicu sa murve i supnes je u zemlju..Banksy wrote:Misliš da kalemim? Kako, na šta? Nisam nikad to radila ...
Zar joj je korijenje tako jako ...Toto wrote:ne, nego urezes grancicu sa murve i supnes je u zemlju..Banksy wrote:Misliš da kalemim? Kako, na šta? Nisam nikad to radila ...
ako je oko sarajeva onda to uradis u proljece ..
zemlju dobro pripremi da bude rahla i sa dosta zrelog stajnjaka
murva je toploljubiva, pa gledaj da je na juznoj strani i nemoj da je sadis uz kucu, catrnju i septicku jamu, jer joj je korenje opasnije od smokvinog ..
Sve te sadnice imaš u Poljopremi u Rajlovcu, ali to se sadi najesen, ne sad. Sadnice stare 1 - 3 godine, od 2 - 6 KM.tomsojer wrote:
Mimo duda sam kontao jos posaditi dunje, tresnje, orahe i slicno. Ne bas ono svakodnevno voce (sljiva, jabuke i kruske). Da li sadnice spomenutog voca mogu kupovati u BiH (kontam se da bi u Semberiji moglo biti rasadnika) ili da potrosim lovu ovdje u EU.
Hvala na linku Toto. Bas sam kontao da potrazim ove literature po netu. Ako na jos sta naletis javni molim te...Toto wrote:
Bas sam zvao mamu, nesto me savjest peklaBanksy wrote:Sve te sadnice imaš u Poljopremi u Rajlovcu, ali to se sadi najesen, ne sad. Sadnice stare 1 - 3 godine, od 2 - 6 KM.tomsojer wrote:
Mimo duda sam kontao jos posaditi dunje, tresnje, orahe i slicno. Ne bas ono svakodnevno voce (sljiva, jabuke i kruske). Da li sadnice spomenutog voca mogu kupovati u BiH (kontam se da bi u Semberiji moglo biti rasadnika) ili da potrosim lovu ovdje u EU.
Jeste jak, nije sujevjerje, slušaj mamu. Kažu da se orah ne smije posjeći. E, to je možda sujevjerje.![]()
Nema, sve sam prošla.
Banksy preporučujem ti da uzmeš Rhizopon II (Plantella) ili analogan preparat za stimulaciju rasta korijena. Ja sam ga kupovala u Agricom-u i koštao je manje od 10 KM. Prije nego me napadnete zbog preporučivanja "hemije" - aktivna supstanca je IBA - indol-buterna kiselina ili IAA - indol-sirćetna kiselina - oba spoja su prirodni biljni hormoni koji regulišu rast korijena. Međutim, biljkama se nigdje ne žuri pa zakorjenjivanje teče po njihovom ćejfu - dodavanjem hormona se proces ubrza.Banksy wrote:Zar joj je korijenje tako jako ...Toto wrote:ne, nego urezes grancicu sa murve i supnes je u zemlju..Banksy wrote:Misliš da kalemim? Kako, na šta? Nisam nikad to radila ...
ako je oko sarajeva onda to uradis u proljece ..
zemlju dobro pripremi da bude rahla i sa dosta zrelog stajnjaka
murva je toploljubiva, pa gledaj da je na juznoj strani i nemoj da je sadis uz kucu, catrnju i septicku jamu, jer joj je korenje opasnije od smokvinog ..
Ja sam htjela neku veliku, ozbiljnu sadnicuda brzo naraste, ali izgleda da ću morati tako, nema mi druge ...
Hvala
Hvala ti. Ja ipak bježim od hemije, pa makar bila i biljnog porijeklasafran wrote: Banksy preporučujem ti da uzmeš Rhizopon II (Plantella) ili analogan preparat za stimulaciju rasta korijena. Ja sam ga kupovala u Agricom-u i koštao je manje od 10 KM. Prije nego me napadnete zbog preporučivanja "hemije" - aktivna supstanca je IBA - indol-buterna kiselina ili IAA - indol-sirćetna kiselina - oba spoja su prirodni biljni hormoni koji regulišu rast korijena. Međutim, biljkama se nigdje ne žuri pa zakorjenjivanje teče po njihovom ćejfu - dodavanjem hormona se proces ubrza.
Skoro redovno ...Mu'min wrote: A drugi problem može svakkao biti prekomjerno zalivanje.
Peršuna imam u bašti, njega neću u saksiju.Mu'min wrote:Bambi_na_kofeinu
odgovor na tvoje pitanje i sam tražim tako da ćemo skupa pokušati naći rješenje.
Prošle godine sam imao isti problem kao i ti i reko bi da je bio problem u preniskoj temperaturi tj. preranom sađenju.
Bosiljak je npr. toploljubiva biljka i predlažem sijanje tek od maja naprijed osim ako nemaš centralno grijanje gdje je dan-noć toplo.
A drugi problem može svakkao biti prekomjerno zalivanje.
Ove godine sam sijao 12. feb peršun i neš vjerovati već 22.feb je niko i kako vidim prelijepo mu ide za sada.
u nekoj maloj 0,5kg plastičnoj posudici od eurokrema.
Kad si sijala te tvoje travkice?