Bášča
Moderator: anex
- shmizlica
#6726 Re: Bášča
super zippo, vidi paradajza
kod mene tek počeo, kasno sam ga posadila...al sve je solidno, ova kiša je bašti baš dobro došla, sve za dan skočilo...i trava, naravno
otišla malo da obiđem, dva sata travu čerupala po stazama i između gredica 
- Maraschino
#6727 Re: Bášča
Svaka cast zippoo87,
da si malo blize da ne brinem za svjeze produkte. nazovem ti skupis ja dodjem preuzmem i platim. bolje nego bilo gdje na pijaci.
Znam ja da ste vi vrijedan narod.
da si malo blize da ne brinem za svjeze produkte. nazovem ti skupis ja dodjem preuzmem i platim. bolje nego bilo gdje na pijaci.
-
zippoo87
#6728 Re: Bášča
na paradajz sam jako ponosan
a izgleda da ce on jos rasti,jer je tvrd ko kamen...ja mislio sada ce poceti zriti ali jok 
a i ostalo je odlicno sve ,zadovoljan sam bastom...nesto se vec sprema i za zimnicu,mahune recimo
jucer kesa kupina u zamrzivac i tako
...samo da u zamrzivac mogne sve stati
sve je zivnulo poslije ove kise...mati kod mene jucer opljevila i paradajz i paprike i stazu kroz paradajz...pa je sve cisto ekstra
mada ja redovno cupam travu po stazici,kada je susa,samo pukne i ponovo izraste
a i ostalo je odlicno sve ,zadovoljan sam bastom...nesto se vec sprema i za zimnicu,mahune recimo
jucer kesa kupina u zamrzivac i tako
sve je zivnulo poslije ove kise...mati kod mene jucer opljevila i paradajz i paprike i stazu kroz paradajz...pa je sve cisto ekstra
-
zippoo87
#6729 Re: Bášča
hah ne pise ti lokacija ali eto ako hoces javi u PM,pa mozda se sta i iskombinujeMaraschino wrote:Svaka cast zippoo87,![]()
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6730 Re: Bášča
community supported agricultureMaraschino wrote:Svaka cast zippoo87,![]()
ovaj model je odlican za bih
- BarbaDue
#6731 Re: Bášča
Ja ću samo reći MAŠALA 
- Maraschino
#6732 Re: Bášča
Da se ja bavim ovi poslom, ja bih nabavio neki kombi, potrpao tog povrca i pravac neki (najblizi)grad(Tuzla). Obisao par naselja sa onim betonskim zgradama i ponudio svoje proizvode. Znam da je to zabranjeno ali bi rizikovao. Kada ljudi vide da je svjeze a jos domace i organsko vjerovatno ce traziti kontakt za sledecu narudzbu. Svaki dan druga lokacija dok se ne uspostave kontakti. Ponudis krompir, luk, grahove i ono sto moze stojati. Podijelis kontakte ili vizit kartice i cekas narudzbu.
Meni kao kupcu to bi bilo jako prihvatljivo. Radim pa ne mogu do pijace. Narucim 10 kg krompira 5 kg luka, 2-3 kg graha i usput sezonsko voce i povrce. Ti kao proizvodjac ako nemas bas sve te kolicine lako uzmes od kolega ili komsije.
To je samo jedan od nacina koji bi mogao zadovoljiti obje strane.
p.s. prije par godina se vozim iz Bijeljine prema Zvorniku kroz ona sva sela. Nema kuce koja nije nesto iznijela i ponudila na stolu. Rijetko ko sjedi za tim stolom jer ljudi rade druge poslove ali ako ko naidje brzo ga usluze. drugi primjer.
Dodjem u svoje selo. Masa ih sjedi ispred neke prodavnice i svi cekaju da im zoves turu. ma nije to problem ali svi samo kukaju kako dodje opet tesko vrijeme(recesija i kriza), kako su prije krize imali svi nesto da rade...a ja ih samo nako pogledam i produzim svojim putem. Naravno da im platim turu i vise ali nije to sustina. Nigdje takvog stola u okolini 5 km da neko nesto prodaje sto je proizveo. Pa zar je to tesko? Sklepaj jedan sto, iznesi malo proizvoda i ponudi. U sezoni puno dijaspore i svako bi nesto kupio. Naidje onaj sa lubenicama ''majstore, moze li jedna paleta na veresiju dok prodam''. Svako bi dao...ali jok, lakse je sjediti i kukati.
Meni kao kupcu to bi bilo jako prihvatljivo. Radim pa ne mogu do pijace. Narucim 10 kg krompira 5 kg luka, 2-3 kg graha i usput sezonsko voce i povrce. Ti kao proizvodjac ako nemas bas sve te kolicine lako uzmes od kolega ili komsije.
p.s. prije par godina se vozim iz Bijeljine prema Zvorniku kroz ona sva sela. Nema kuce koja nije nesto iznijela i ponudila na stolu. Rijetko ko sjedi za tim stolom jer ljudi rade druge poslove ali ako ko naidje brzo ga usluze. drugi primjer.
Dodjem u svoje selo. Masa ih sjedi ispred neke prodavnice i svi cekaju da im zoves turu. ma nije to problem ali svi samo kukaju kako dodje opet tesko vrijeme(recesija i kriza), kako su prije krize imali svi nesto da rade...a ja ih samo nako pogledam i produzim svojim putem. Naravno da im platim turu i vise ali nije to sustina. Nigdje takvog stola u okolini 5 km da neko nesto prodaje sto je proizveo. Pa zar je to tesko? Sklepaj jedan sto, iznesi malo proizvoda i ponudi. U sezoni puno dijaspore i svako bi nesto kupio. Naidje onaj sa lubenicama ''majstore, moze li jedna paleta na veresiju dok prodam''. Svako bi dao...ali jok, lakse je sjediti i kukati.
- Spartan17
#6733 Re: Bášča
zippoo87 wrote:na paradajz sam jako ponosana izgleda da ce on jos rasti,jer je tvrd ko kamen...ja mislio sada ce poceti zriti ali jok
jucer kesa kupina u zamrzivac i tako...samo da u zamrzivac mogne sve stati
Aferim komšo, šta drugo reći
- Spartan17
#6734 Re: Bášča
Maraschino wrote:Da se ja bavim ovi poslom, ja bih nabavio neki kombi, potrpao tog povrca i pravac neki (najblizi)grad(Tuzla). Obisao par naselja sa onim betonskim zgradama i ponudio svoje proizvode. Znam da je to zabranjeno ali bi rizikovao. Kada ljudi vide da je svjeze a jos domace i organsko vjerovatno ce traziti kontakt za sledecu narudzbu. Svaki dan druga lokacija dok se ne uspostave kontakti. Ponudis krompir, luk, grahove i ono sto moze stojati. Podijelis kontakte ili vizit kartice i cekas narudzbu.
I u našem kraju (zna zippoo) ima dosta tih štandova pored magistrale, sela poput Pribave, Orahovice, gotovo da nema kuće, a da tako ne prodaju pored puta, onda dosta raje ima onako za svoj ćejf ima bašču. Kad sjedneš pa izračunaš i nema baš neke računice, koliko para uložiš, za to bi mogao kupiti sve to na pijaci, ali kakvog kvaliteta, čime tretirano, odakle uvezeno, koliko dugo skladišteno, hm. Ovako jest da imaš obavezu, evo npr. oko lubenice i dinje baš posla ima, al nema cijene onaj ćejf kad pred akšam odeš u svoju bašču i ubereš svježu lubenicu, dinju, paradajz, pečenjke
- Maraschino
#6735 Re: Bášča
Bas tako.Spartan17 wrote:
I u našem kraju (zna zippoo) ima dosta tih štandova pored magistrale, sela poput Pribave, Orahovice, gotovo da nema kuće, a da tako ne prodaju pored puta, onda dosta raje ima onako za svoj ćejf ima bašču. Kad sjedneš pa izračunaš i nema baš neke računice, koliko para uložiš, za to bi mogao kupiti sve to na pijaci, ali kakvog kvaliteta, čime tretirano, odakle uvezeno, koliko dugo skladišteno, hm. Ovako jest da imaš obavezu, evo npr. oko lubenice i dinje baš posla ima, al nema cijene onaj ćejf kad pred akšam odeš u svoju bašču i ubereš svježu lubenicu, dinju, paradajz, pečenjkeE to se ne da kupiti
Stanem ja ponekad na one standove(na onom pravcu). Popricamo malo, malo se pazari i tako.
-
zippoo87
#6736 Re: Bášča
ja da zivim u vecem gradu,napravio bi model na fazon "vegetables box" ,ko ne zna sta je to,neka googla...i onda lagano stvoris i siris mrezu klijenata...ovaj model moze uspjeti samo u velikim gradovima sa puno stanovnika od kojih mnogi zive u zgradama i nemaju uslove za svoju bascu a u Gracanici nema sanse sa ovim,nazalostToto wrote:community supported agricultureMaraschino wrote:Svaka cast zippoo87,![]()
ovaj model je odlican za bih
-
zippoo87
#6737 Re: Bášča
iscita malo ovo sto napisaste pa da komentarisem
ima durgi problem...sto kod nas vecina raje ne zna razliku izmedju domaceg i onog iz Konzuma...cak sta vise,misli da je u Konzumu kvalitetnije i tamo i kupuje
takodjer,ovi ljudi sto prodaju voce i povrce,uglavnom prodaju uvozno i 5% domaceg u sezoni,ako im ko da po onoj cijeni koju traze za domaci ,skoro pa organski proizvod
ja odem na pijacu,one zene (ne sve naravno) dovuku 50 kg paradajza i istresu onako na kamaru i povrh kamare donesu od kuce 2-3 kg domaceg,njega razrezu na pola i govore domaci paradajz
i ti kada se odlucis da kupis,ona ti ubaci jedan domaci i 6-7 onih sa koridora i raja i nema pojma sta je kupila
ja takvim nisam jednom pokupio sav domaci paradajz...odem da kupim,ona me farba,misli ja nemam pojma a ja onda kazem,kupiti cu par kg ako ja sebi nakupim...i pokupim im sav domaci i odem laganini
misli mene farbati
zdrava i domaca hrana je zdravlje...u mojoj porodici svi zdravi,svi jedemo domace i vecinu sebi uzgojimo ili biramo od koga sta kupujemo a to mnogi ne kontaju...
ima durgi problem...sto kod nas vecina raje ne zna razliku izmedju domaceg i onog iz Konzuma...cak sta vise,misli da je u Konzumu kvalitetnije i tamo i kupuje
takodjer,ovi ljudi sto prodaju voce i povrce,uglavnom prodaju uvozno i 5% domaceg u sezoni,ako im ko da po onoj cijeni koju traze za domaci ,skoro pa organski proizvod
ja odem na pijacu,one zene (ne sve naravno) dovuku 50 kg paradajza i istresu onako na kamaru i povrh kamare donesu od kuce 2-3 kg domaceg,njega razrezu na pola i govore domaci paradajz
i ti kada se odlucis da kupis,ona ti ubaci jedan domaci i 6-7 onih sa koridora i raja i nema pojma sta je kupila
ja takvim nisam jednom pokupio sav domaci paradajz...odem da kupim,ona me farba,misli ja nemam pojma a ja onda kazem,kupiti cu par kg ako ja sebi nakupim...i pokupim im sav domaci i odem laganini
misli mene farbati
zdrava i domaca hrana je zdravlje...u mojoj porodici svi zdravi,svi jedemo domace i vecinu sebi uzgojimo ili biramo od koga sta kupujemo a to mnogi ne kontaju...
- BarbaDue
#6738 Re: Bášča
ja nemam bašću ali odem kod momka u polje i kupim paradajz, papriku, krastavac, krompir. ljepota, momak mi sve to ubere za 5-6 minuta dok malo porazgovaramo i bar znam šta donesem kući.
-
zippoo87
#6739 Re: Bášča
da vecina ovako radi...od poljoprivrede bi se ponesto moglo i zaraditi...ovako to sve ostane u domenu "za sebe" a ovi sto proizvode na veliko...tu nema kvaliteta,tu se samo pika profit...to je cista hemijaBarbaDue wrote:ja nemam bašću ali odem kod momka u polje i kupim paradajz, papriku, krastavac, krompir. ljepota, momak mi sve to ubere za 5-6 minuta dok malo porazgovaramo i bar znam šta donesem kući.
-
safran
#6740 Re: Bášča
A da ja vas nešto pitam. Zašto okopavate, prskate, vežete, plijevite i prihranjujete biljke. Zabodes sadnicu u zemlju, eto joj sunca i vode pa nek raste.Oticon wrote:Reci joj zippoo...recizippoo87 wrote:hmm zar djeca ne trebaju samostalno da uce a ne da roditelji ponovo idu u skolu sa djecomsafran wrote: Evo safran![]()
Oturila se od foruma ali bašta se još radi. Ove godine nešto manjim intenzitetom. Na sramotu svoju, ove godine sam kupovala rasad paradajza i paprike. U svoju odbranu imam izjaviti: Šesti razred je mnogo težak !!!!!![]()
![]()
![]()
slaba ti izvlakusa
-
zippoo87
#6741 Re: Bášča
gdje to ima tako da samo posadis...da hektare zasadimsafran wrote:
A da ja vas nešto pitam. Zašto okopavate, prskate, vežete, plijevite i prihranjujete biljke. Zabodes sadnicu u zemlju, eto joj sunca i vode pa nek raste.
-
Oticon
#6742 Re: Bášča
Obrnuta psihologija zippoo...hoce da nam kaze da djecu treba gajitizippoo87 wrote:gdje to ima tako da samo posadis...da hektare zasadimsafran wrote:
A da ja vas nešto pitam. Zašto okopavate, prskate, vežete, plijevite i prihranjujete biljke. Zabodes sadnicu u zemlju, eto joj sunca i vode pa nek raste.
-
zippoo87
#6743 Re: Bášča
narode,vezete li vi necim rod paradajza da ne otpadne od tezine ,tj. da se ne slomi grana na kojoj raste
kod mene paradajz pravo krupan raste i vec ga grane ne mogu nositi i pocele su da pucaju...do sada sam vidio 3 grane sa puno plodova da su mi pukle...neke sam povezao a neke ne mogu
kako se to rjesava u plastenicima...vidjao sam da u plastenicima budu grozdovi po 2-3 kg na jednoj grani i to nekim cudom stoji
jos mi samo treba da mi se sada sav polomi i otpadne a evo poceo je zutiti
kod mene paradajz pravo krupan raste i vec ga grane ne mogu nositi i pocele su da pucaju...do sada sam vidio 3 grane sa puno plodova da su mi pukle...neke sam povezao a neke ne mogu
kako se to rjesava u plastenicima...vidjao sam da u plastenicima budu grozdovi po 2-3 kg na jednoj grani i to nekim cudom stoji
jos mi samo treba da mi se sada sav polomi i otpadne a evo poceo je zutiti
-
zippoo87
#6744 Re: Bášča
evo dobar tekst o "vikend bastovanima",jer i ovdje ima takvih 
http://www.zdravasrbija.com/lat/Zemlja/ ... vikend.php
ove godine do sada je dobro sto je pretezno suho vrijeme i nema bolesti na biljkama...sa kisom dolaze i bolest
ali ima drugi problem...kada su visoke temeperature...biljke ne mogu usvajati kalcijum kroz korijen i nastaju ostecenja na plodovima
najcesce se primjete na paradajzu i paprikama...na paradajzu su to crne fleke,izgledao kao da je struhnuo paradajz a i dalje je tvrdo a na paprikama na plodovima pocnu da se javljaju isto tako crne fleke,kao da je sprzen
kod mene se na rogama pocelo vec javljati a tek su sitni plodovi a takodjer i na nekoliko plodova paradajza
jucer sam kupio wuxal calcium i sa njim sam poprskao...ovo mi je savjetovao agronom...prehranjuje se folijarno (preko lista) na svakih 10ak dana
jos jedna problem kod visokih temperatura na paradajzu (preko 30 stepeni C) je odbacivanje cvjetova i slabije zametanje
takodjer u zadnjih par dana mi se ovo desava na cetvrtoj ili petoj etazi cvjetova
http://www.zdravasrbija.com/lat/Zemlja/ ... vikend.php
ove godine do sada je dobro sto je pretezno suho vrijeme i nema bolesti na biljkama...sa kisom dolaze i bolest
ali ima drugi problem...kada su visoke temeperature...biljke ne mogu usvajati kalcijum kroz korijen i nastaju ostecenja na plodovima
najcesce se primjete na paradajzu i paprikama...na paradajzu su to crne fleke,izgledao kao da je struhnuo paradajz a i dalje je tvrdo a na paprikama na plodovima pocnu da se javljaju isto tako crne fleke,kao da je sprzen
kod mene se na rogama pocelo vec javljati a tek su sitni plodovi a takodjer i na nekoliko plodova paradajza
jucer sam kupio wuxal calcium i sa njim sam poprskao...ovo mi je savjetovao agronom...prehranjuje se folijarno (preko lista) na svakih 10ak dana
jos jedna problem kod visokih temperatura na paradajzu (preko 30 stepeni C) je odbacivanje cvjetova i slabije zametanje
takodjer u zadnjih par dana mi se ovo desava na cetvrtoj ili petoj etazi cvjetova
-
RtrnOfSalisbury
#6745 Re: Bášča
... da se nadovezem: prvo za otikona, radi se o f1 ranom hibridu a maltretiranje je sljedece: posto sam prosle godine sa odredjenim starinskim
rajcicama imo gore opisane probleme (vrsna trulez) znaci sa kalcijem nesto nije bilo kako treba, roknuo sam mnogo jaja (kokosijih), znaci sve sto rade mladi radim i ja
ali onda dobih neku ideju da napravim malu pokusnu plohu broj tri dje sam je posuo sa smrekovim iglicama i drvetom
nedje sam procito da smrekine i borove iglice prijaju ljudima pa sto ne bi i rajcicama, postojo je rizik da se izgubi fosfor koji takodje ima neku ulogu a i ima neki ph sto se mora brojati ali sta je tu je. u svakom slucaju iglice su tolko mirisale da sam zamalo zaboravio dje sam poso.

posebna ploha je za rusku bracu: starinski (ne znam koji) ali protivno gravitaciji raste:

i egzoticni 'volovsko srce' sibirska varijanta. nakon extremno teskije pregovora sa bracom rusima sam dobio sjeme ali malo kasno pa sad posto je to staljinova sibirska varijanta valjda njemu vise lezi decembar i januar
ali bilo kako bilo ziv je a cilj je dobiti makar jedan plod za sjeme jer novih pregovora biti nece. kazu da su plodovi malobrojni ali teski i do 1.5 kila
ce vidimo

slike nisu bas najnovije ali braca rusi rastu
rajcicama imo gore opisane probleme (vrsna trulez) znaci sa kalcijem nesto nije bilo kako treba, roknuo sam mnogo jaja (kokosijih), znaci sve sto rade mladi radim i ja

posebna ploha je za rusku bracu: starinski (ne znam koji) ali protivno gravitaciji raste:

i egzoticni 'volovsko srce' sibirska varijanta. nakon extremno teskije pregovora sa bracom rusima sam dobio sjeme ali malo kasno pa sad posto je to staljinova sibirska varijanta valjda njemu vise lezi decembar i januar

slike nisu bas najnovije ali braca rusi rastu
-
zippoo87
#6746 Re: Bášča
pa jesu li ti poceli plodovi,imaju li efekta ljuske od jaja...?
evo danasnje slike sa nekih plodova o ovom nedostatku kalcija
iako sam prije 2 dana prskao,izgleda da se jos nije primilo
dobra vijest da mi se ove crne fleke pojavljuju samo na odredjenoj vrsti paradajza,mislim da je to onaj za pelat ili tako nesto...sitan i tvrd dok na ostalim nisam primjetio

dobra vijest da mi se ove crne fleke pojavljuju samo na odredjenoj vrsti paradajza,mislim da je to onaj za pelat ili tako nesto...sitan i tvrd dok na ostalim nisam primjetio

-
zippoo87
#6747 Re: Bášča
evo sada par slika i ove neke starinske sorte i prica vezana za njih
proljetos me pita drug da li hocu rasade cherry-ja ,ostalo mu i ja sav sretan odem i donesem od njega 20 struka i posadim
bio je toliko tanak i sitan,da nisam vjerovao da ce se uopste primiti i eto primi se i pocne rasti i ja sam mjesec ipo mislio da mi raste cherry,sve dok se nisu poceli pojavljivati plodovi a onda sam skontao da je plod "jajomud" haha
ja ga zovem jajomudi a izgleda da je i on autohtoni...
ustvari,ova rasada sto je stigla do mene je ono "nije kome je namjenjeno,nego kome je sudjeno"...njegov otac je dobio nekoliko sjemenki od nekoga i posadio i niklo je a ovaj je zamijenio saksijice i dao meni ...sada on nema niti jednog ovog,evo sada mi govori da hoce da mu ostavim sjemena

proljetos me pita drug da li hocu rasade cherry-ja ,ostalo mu i ja sav sretan odem i donesem od njega 20 struka i posadim
bio je toliko tanak i sitan,da nisam vjerovao da ce se uopste primiti i eto primi se i pocne rasti i ja sam mjesec ipo mislio da mi raste cherry,sve dok se nisu poceli pojavljivati plodovi a onda sam skontao da je plod "jajomud" haha
ustvari,ova rasada sto je stigla do mene je ono "nije kome je namjenjeno,nego kome je sudjeno"...njegov otac je dobio nekoliko sjemenki od nekoga i posadio i niklo je a ovaj je zamijenio saksijice i dao meni ...sada on nema niti jednog ovog,evo sada mi govori da hoce da mu ostavim sjemena

-
Oticon
#6748 Re: Bášča
Hvala povratniče iz SalisburyRtrnOfSalisbury wrote:... da se nadovezem: prvo za otikona, radi se o f1 ranom hibridu a maltretiranje je sljedece: posto sam prosle godine sa odredjenim starinskim
rajcicama imo gore opisane probleme (vrsna trulez) znaci sa kalcijem nesto nije bilo kako treba, roknuo sam mnogo jaja (kokosijih), znaci sve sto rade mladi radim i jaali onda dobih neku ideju da napravim malu pokusnu plohu broj tri dje sam je posuo sa smrekovim iglicama i drvetom
nedje sam procito da smrekine i borove iglice prijaju ljudima pa sto ne bi i rajcicama, postojo je rizik da se izgubi fosfor koji takodje ima neku ulogu a i ima neki ph sto se mora brojati ali sta je tu je. u svakom slucaju iglice su tolko mirisale da sam zamalo zaboravio dje sam poso.
Paprike ne prskam sa tim...barem do sada nisam..i ove godine i kod mene na rogama ima crnih fleka.
Ovo za borove iglice mi je novina...pa ako ne smeta pratila bih tvoju pokusnu plohu ove sezone, ako si voljan dijeliti izvještaj sa nama
A i ta ruska braća mi zvuče zanimljivo. Ja imam trenutno 20 sorti paradajza u vrtu
I da eksperimentisala sam jedne godine pa paradajz sadila u viseće kante naopako..i istina prkosi gravitaciji
Odličan podmetač za saksiju na zadnjoj slici
Last edited by Oticon on 08/07/2017 23:24, edited 2 times in total.
-
Oticon
#6749 Re: Bášča
Ja sam primjetila da imamo istu mušemuzippoo87 wrote:pa jesu li ti poceli plodovi,imaju li efekta ljuske od jaja...?
Istina vršna trulež prvo napada sortu San Marzano, a koji je razlog za to ne znam.
-
Oticon
#6750 Re: Bášča
Čuj jajomudzippoo87 wrote:evo sada par slika i ove neke starinske sorte i prica vezana za njih
Izgleda zanimljivo, vidjet ćemo na šta će ličiti kad sazri