zippoo87 wrote:Spartan17 wrote:zippoo87 wrote:evo i mene,fisko iz bunara

u Gracanici nije bilo kise i vise od 15 dana...zemlja je katastrofa suha i biljke koje se ne zalijevaju su na izdisaju,barem kod mene
nego,danas sam pola dana proveo u bunaru,produbljivajuci ga i uspjeli smo brat i ja produbiti ga za nekih pola metra,mozda 10ak cm i dublje
ali nema zile...drugi problem,cijevi su mi zapekle,iako smo potkopali ispod pola metra,nisu se spustile,stoje u zraku i to pravi problem,jer se osipa zemlja ispod i bezvebe moram i tu vaditi
sutra cu zalijevati iz crijeva okolo bunara,da probam natopiti zemlju i mozda ulegnu cijevi a onda se moze jos produbiti
eto uglavnom,nije toliko strasno biti u bunaru...doduse moj nije pretjerano dubok...sada nekih 5,5 m

Kod mene (blizu Termi) vodostaj 80 cm vode u bunaru, nisam primjetio da se smanjuje, čak se ne primjećuje pad vodostaja kada pumpa dnevno izbaci ona dva bureta po 200 litara, al nam je prije par godina tako žila otišla i bilo presušilo skroz. Kad smo kod bunara prije par godina komšiji došao neki ekspert iz Srebrenika i u avliji mu fol našao vodu, kaže kopaj tu. Bilo proljeće svi mu govorili ne kopaj sada, čekaj ljeto, al jok. Iskopali mu neki likovi iz TZ, bio dubok bunar pravo, 9 cijevi stalo, kroz dvije godine voda se potpuno povukla, komšija zatrpao bunar, kad nije poludio, masno platio kopanje

a de mi reci,kada je bio presusio,jesi li ga sta produbljivao ili se voda sama vratila ???
dole u Seniku je bolja situacija ...dole svi bunari imaju tako jak dotok da neke nije ni moguce ispumpati...
kod mene je problem nastao prije 10ak dana ja mislim...kada su sa masinama produbili korito Sokoluse koji je od bunara udaljen nekih 50m ...a to sam primjetio po pumpi,rucnoj onoj,koja sada ima tako malo vode,da 5 minuta pumpam 15 litara a prije je uvijek izbacivala puni mlaz
korito su produbili za vise od metra...a obzirom da je sve sljunkovito i pjeskovito,kontam da mi ovaj potok nije povukao vodu
kod mene su cijevi fi 800 i takodjer je nivo nekih 80-90 cm u cijevi ali sada je problem sto ga sporo puni...treba mu sigurno pola dana ili cak i dan da napuni,nisam mjerio ali vidim kako je mali dotok
kod mene ima vode,tu su u 10-20 metara 2 vanjske pumpe i jedan bunar i ovaj moj koji sam iskopao proslog ljeta,krajem juna...dakle u pola ljeta...znam i ja da se bunari kopaju u pola ljeta i u najvecoj susi
nadam se da ce mi se spustiti cijevi,jer na ovoj dubini nema gline...na glinu smo naletili danas prvi put na skoro 6 metara a do sada je uvijek bio pijesak i oble kamenice...vec od same povrsine,mozda od 2 metra dubine
Nisam siguran koji je tačno mjesec bio, al znam da je bilo 2015. Gotovo identična situacija kao kod tebe, te godine su kopali put pored vikendice (polagali su cijevi nake), poremetili žilu, skrenuli je negdje drugo ili šta već i nakon toga prvo je dotok vode drastično smanjen, da bi kasnije gotovo potpuno presušio. Pokušavali smo da produbimo i na kraju odustali, stari se baš iznervirao. Kroz par mjeseci, ja slučajno ajd rekoh da pogledam, vidim normalan vodostaj, iscrpim donekle i vidim dotiče voda opet. Od tada više nismo imali problema, evo sve do danas uredno crpimo vodu, zaljevamo.
Ti si negdje oko Etivaže ili tamo prema Husanovića brenti, tu su skoro kopali po Sokoluši, a tu je pretpostavljam zemljište šljunkovito, tako da je moguće da su skrenuli žilu, zatrpali je. Sačekaj par dana, prati vodostaj, šta drugo da ti kažem

godilo bi da padne kiša, da naglo voda prodre, kontam možda bi tako odčepila podzemni kanal koji dotiče do tvog bunara, sretno i da se voda vrati