Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#6526 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

pink floydd wrote:
zippoo87 wrote:izgleda da je tipfeler
koliko znam ima sorta tresanja zvana mostarke ili se samo tako u narodu zovu,uglavnom to su one koje prve pocnu sazrijevati i znale su biti zrele vec pocetkom maja

sta u Mostaru ima ili nema,to ne znam :D

to su ti ašlame :D, neko kaže mostarke al rijetko to čujem skroz
edit
aslame su one roskaste,najsladje tresnje ali nisu to te na koje sam ja mislio
ko ce ga znati,ali uglavnom sjecam se da je to najranija sorta...bila jedna takva tresnja u brdu i tu sam ja isao brati tresnje a ostali su dolazili krasti ove moje,koje su bile kod nene :D
dert

#6527 Re: Bášča

Post by dert »

shmizlica wrote:heh, kad sam belajsuz pa nisam stigla za vikend :D dva-tri dana i dobro prosušilo....al nema veze, laganini poslijepodne, gredicu po gredicu :D

nemoj da bi se vruca vode napila :-D :kiss:
shmizlica

#6528 Re: Bášča

Post by shmizlica »

dert wrote:
shmizlica wrote:heh, kad sam belajsuz pa nisam stigla za vikend :D dva-tri dana i dobro prosušilo....al nema veze, laganini poslijepodne, gredicu po gredicu :D

potrudit ću se :stidljiva1: :mrgreen:
šta ima dertoni :kiss: boriš li se još s krticama? ja imam jednu, odomaćila se :D
dert

#6529 Re: Bášča

Post by dert »

shmizlica wrote:
dert wrote:

potrudit ću se :stidljiva1: :mrgreen:
šta ima dertoni :kiss: boriš li se još s krticama? ja imam jednu, odomaćila se :D

svasta ima :D dido sam post'o :thumbup:krtica neJma , dvadeset sam ih kekno :twisted:
kada dodjem dole , keknut cu i tu tvoju ..... mislim krticu :D
shmizlica

#6530 Re: Bášča

Post by shmizlica »

čestitke dido :kiss: i nek ti je živ/a i zdrav/a i nek te dobro namuštra :D
wewa

#6531 Re: Bášča

Post by wewa »

zippoo87 wrote:
pink floydd wrote:
zippoo87 wrote:izgleda da je tipfeler
koliko znam ima sorta tresanja zvana mostarke ili se samo tako u narodu zovu,uglavnom to su one koje prve pocnu sazrijevati i znale su biti zrele vec pocetkom maja

sta u Mostaru ima ili nema,to ne znam :D

to su ti ašlame :D, neko kaže mostarke al rijetko to čujem skroz
edit
aslame su one roskaste,najsladje tresnje ali nisu to te na koje sam ja mislio
ko ce ga znati,ali uglavnom sjecam se da je to najranija sorta...bila jedna takva tresnja u brdu i tu sam ja isao brati tresnje a ostali su dolazili krasti ove moje,koje su bile kod nene :D
te rane, mostarske su alice :)
dert

#6532 Re: Bášča

Post by dert »

shmizlica wrote:čestitke dido :kiss: i nek ti je živ/a i zdrav/a i nek te dobro namuštra :D

nemeRe me vise namustriti od ove njegove nani Herke :twisted: :D
ciza_bliza

#6533 Re: Bášča

Post by ciza_bliza »

Koliko je normalno čekati trešnju da počne davati plodove, posađena prije 7 godina, porasla, zadnje tri bude puno behara ali nema ploda, šta raditi?
Banksy

#6534 Re: Bášča

Post by Banksy »

ciza_bliza wrote:
Koliko je normalno čekati trešnju da počne davati plodove, posađena prije 7 godina, porasla, zadnje tri bude puno behara ali nema ploda, šta raditi?

Često zbunjuje činjenica da zdrava stabla prelepog izgleda i sa obilno cvetalom krošnjom ne donose plodove. Kao i uvek, za to postoji više od jednog objašnjenja. Kada se sve stavi na stranu ostaje samo jedno veoma važno pitanje koje treba razmotriti, a to je oprašivanje. Iako postoji nekoliko samooplodnih sorti, trešnja je samobesplodna vrsta i zahteva unakrsno oprašivanje. Da bi unakrsno oprašivanje bilo uspešno potrebne su 2 do 3 unakrsno kompatibilna oprašivača sa istim vremenom cvetanja ili čije se vreme cvetanja preklapa.
Ako znaš koja je sorta u pitanju, pogledaj listu ispod i vidi treba li joj (i koji) oprašivač.
http://www.poljoberza.net/AutorskiTekst ... m&autor=18

(samooplodne sorte: Stella, Sunburst, Lapins, Celeste, New Star, Isabella, Sweetheart
ciza_bliza

#6535 Re: Bášča

Post by ciza_bliza »

Čini mi se da je ovoj mojoj sjekirica sudbina...
Banksy

#6536 Re: Bášča

Post by Banksy »

Sudbina joj je što joj ti namijeniš. Namijeni joj oprašivača :D ili je ostavi, nek daje behar i pravi lijep hlad.

Čuj, sjekirica...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6537 Re: Bášča

Post by Toto »

ciza_bliza wrote:Čini mi se da je ovoj mojoj sjekirica sudbina...
a Danarika ?
detroit-mercy

#6538 Re: Bášča

Post by detroit-mercy »

shmizlica wrote:super zippoo :thumbup:

kod mene sve zatravilo, počela s pljevljenjem luka, sporo ide, baš se nekako pokorica napravila od kiše :-) pa laganini okopati sve, staviti koliće uz paradajz (nešto mi žutljikavi donji listovi :-? )....valjda bude ok sve :)
Otrgaj donje listove i onako nisu nizasta a i trgaju se da bi se stablo razvijalo :mrgreen: .
detroit-mercy

#6539 Re: Bášča

Post by detroit-mercy »

ciza_bliza wrote:Koliko je normalno čekati trešnju da počne davati plodove, posađena prije 7 godina, porasla, zadnje tri bude puno behara ali nema ploda, šta raditi?
Tresanja nikada nece sama, moras ih saditi u paru ili imati makar jedno stablo tresnje u blizini :mrgreen: .
RtrnOfSalisbury

#6540 Re: Bášča

Post by RtrnOfSalisbury »

Toto wrote:
Image
Image

istovjetn klepetaljeke su jako efkasne kod tjeranja ptica
jel se ova natakne na nesto pa se okrece jal samo leprsa ?
shmizlica

#6541 Re: Bášča

Post by shmizlica »

detroit-mercy wrote:
shmizlica wrote:super zippoo :thumbup:

kod mene sve zatravilo, počela s pljevljenjem luka, sporo ide, baš se nekako pokorica napravila od kiše :-) pa laganini okopati sve, staviti koliće uz paradajz (nešto mi žutljikavi donji listovi :-? )....valjda bude ok sve :)
Otrgaj donje listove i onako nisu nizasta a i trgaju se da bi se stablo razvijalo :mrgreen: .
:thumbup: odrađeno već
orinoco

#6542 Re: Bášča

Post by orinoco »

Koja institucija ili firma u BiH izdaje validne, zvanične, u EU prihvaćene, certifikate o organskoj proizvodnji?
Banksy

#6543 Re: Bášča

Post by Banksy »

Nijedna, nema je.
zippoo87

#6544 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

jbte kako brzo rastu zaperci na paradajzu
nisam bio u basci 3-4 dana i danas odem,paradajz poludio,zaperci od 5-15 cm...onda gore na vrsikama vec su po dvije-tri vrsike izrasle,pa sam i to sve isjekao,ostavljao samo po jednu,da ne bude previse stabljike i lista pa nece moci iznijeti plod

a da ga ne ureknem,na nekim strukovima ima i po 15+ cvjetova...samo da zametne barem pola
danas sam ga poprskao ridomil gold-om...paprike mi je nesto ubilo skroz,vrhovi se suse,listovi zuti i otpadaju...bas su katastrofa
i njih sam takodjer poprskao
patlidzani su dobri,poceli cvjetati

jos sam danas namontirao i sistem za navodnjvanje kap po kap...sutra cu postaviti crijeva na ostatak,ono sto nisam stigao danas
danas lijep radno-rekreativni dan u prirodi :D
RtrnOfSalisbury

#6545 Re: Bášča

Post by RtrnOfSalisbury »

Image

mala eksperimentalna plohica od koje ocekujem puno, ce pratim pazljivo ... zbog neobicne sadnje

Image

komparacija dva razlicita (mal)tretiranja, ce pratim i ovo ...

Image

Image

... dokaz da nije sve (bilo) bezveze :D

zajebah se i zakasni sa jednom egzoticnom vrstom koja radja samo 4-5 plodova :shock: ali ce rizikujem jer i kasna sadnja ima prednosti
shmizlica

#6546 Re: Bášča

Post by shmizlica »

huh, juče se uvalila u more trave i čop kop, tako da na nešto liči sad :mrgreen: trebam danas staviti koliće za paradajz, što kažeš zippo zaperci ko ludi rastu. popodne sam okopala i ove mahune lijevo, imam i one na trkljama i niske...dolje u dnu je onaj devastirani od golubova grašak i tikvice...krompir je iza kamere, još nije došao na red :D ima još posla ko u priči :-) uglavnom svega pomalo :)
Image

prvi urod :D
Image
Oticon

#6547 Re: Bášča

Post by Oticon »

RtrnOfSalisbury wrote:Image

mala eksperimentalna plohica od koje ocekujem puno, ce pratim pazljivo ... zbog neobicne sadnje

Image

komparacija dva razlicita (mal)tretiranja, ce pratim i ovo ...

Image

Image

... dokaz da nije sve (bilo) bezveze :D

zajebah se i zakasni sa jednom egzoticnom vrstom koja radja samo 4-5 plodova :shock: ali ce rizikujem jer i kasna sadnja ima prednosti
Koja je sorta na ovom dokazu...kad je sad vec ovoliki? :)

I moze li malo vise objasnjenja kako ga (mal)tretiras? :-)
Last edited by Oticon on 04/06/2017 10:47, edited 1 time in total.
Oticon

#6548 Re: Bášča

Post by Oticon »

shmizlica wrote:huh, juče se uvalila u more trave i čop kop, tako da na nešto liči sad :mrgreen: trebam danas staviti koliće za paradajz, što kažeš zippo zaperci ko ludi rastu. popodne sam okopala i ove mahune lijevo, imam i one na trkljama i niske...dolje u dnu je onaj devastirani od golubova grašak i tikvice...krompir je iza kamere, još nije došao na red :D ima još posla ko u priči :-) uglavnom svega pomalo :)
Image

prvi urod :D
Image
Vrijedna smizla :kiss:
Rotkvice, salatu i mladi luk jedemo vise od tri sedmice. Samo mi rotkvice dosta sitne...valjda slabo sjeme bilo.

A zaperci ko ludi...kidam svaki dan...i svaki dan ih ima opet :shock:
zippoo87

#6549 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

opa vidi radnog naroda i vidi slicica :D
to se trazi
svidja mi se ovaj paradajz,za 10 dana za branja :D
@shmizla
i ti bila vrijedna...vidi se kolika je trava bila a sada ljepota pogledati
fin vrtic

sto se tice mog degustiranja do sada iz baste...imama zelenu salatu i mladi luk (od prihranaka,tako mati zove,ne znam kako se strucnije kaze...uglavnom to je ono kada u zemlju stavis veliku glavicu luka i ono onda baci mlade)
rotkvicu sam sadio 2 pua do sada i niko to kod nas ne jede,propadne ili ostane u zemlji i necu vise
ja naberem,kazem materi da napravi salatu uz jelo,ona nikad ne napravi,uvijek zaboravi i propadnu
mada volim salatu od ribane rotkvice,mrkve,luka i sve to zakiseliti ocatom :D

evo kod mene popravni sa feferonama...ove sam posijao prije tacno mjesec dana i bolje su mi od ovih sto sam sijao u martu :D
ekstra napreduju a uskoro cu ih i presaditi u zemlju,za 7-10 dana
danas imam u planu posaditi ostale iz saksije sto imam u zemlju,one su narasle fino
prije ce mi uspiti u zemlji nego u saksijama ja mislim...ove u saksijama su mi tanke skroz
Image

Image

image hosting
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6550 Re: Bášča

Post by Toto »

:hajmooo:
Post Reply