Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
armin_jocker

#651 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

vrtlar wrote:
armin_jocker wrote:

Hvala na savjetu, znaci ove godine krecim, obicni krec, jel? Sto se tice sjemena trazio sam ali nisam pronasao, ove obicne ne bi kupovao jer neznam koliko su kvalitetne za plastenik. gdje se vi nalazite, imate li slucajno sjemena za prodati ili znate gdje bi mogao kupiti? Ja sam posadio u kontejnere od stiropora prije dva dana sjemena paprika i paradajza koje sam ostavio od svojih plodova proslogodisnjih, al kazu da ce to tesko uspjeti.

Ne znam ko ti je rekao da tvoj rasad nece valjati naravno nece valjati ako ne uradis kako treba.Ja nisam u Bih i da imam sjemena ne bih ti ga prodao nego dao.Ja sam ostavio jos za dvije osobe kojima sam obecao zao mi je stvarno sto ti ne mogu dati sjemena.Da obicni krec ali samo ako bude godina kao prosla.
nadam se da nisam dosadan, a kako da uradim a da bude kako treba, vec sam jedan dio posadio, i stoji mi u jednoj sobi, na sobnoj temepraturi, jel to ok? Malo si me zbunio sa krecenjem, znaci da krecim ako bude kao prosla sezona, a ako ne bude :mrgreen:
Evo ovom prilikom molim one koji imaju sjemena za prodati ili pokloniti da mi se jave, hvala
Mu'min

#652 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armine

šta fali sjemenima koje kupujemo u trgovinama.
Ja kupio prošle godine paprike, 2KM paklon (Soroksari) i raste.
A ako ti sada hoćeš to što u mene tetak kupuje za plastenike, onda je to komercialna sjetva i vjeruj da se meni ne daje po 100 KM za paklo sjemena.
armin_jocker

#653 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ma ne fali valjda nista, sta ja znam, ja sam pocetnik, gdje ti kupujes ta sjemena, gdje se nalazis,ovdje su ova obicna sjemena oko 0,80 KM, ako neko moze preporuciti neka fina i dobra sjemena i gdje ih kupiti u sarajevu idem odmah da kupim i da pocnem saditi za vikend :D, ma kakva komercijalna sadnja, nemam ja ni prostora ni para za to ...
Mu'min

#654 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armine

ja ti nisam iz SA pa ne znam trgovine a kako sam čitao ovdje su sarajevske trgovine već spomenute.
Što se tiče sjemena, predlažem ti ove Semenarne (Ljubljana) al ne iz razloga što su bolje od ostalih već što ih poznajem.
Ja lično paprike i paradajze imam iz godine u godinu i rijeko kad kupujem.
Eto proše godine kupio jer majka želi one žute, bosanske paprike kao ih ona zove.
Za nas hobby poljoprivrednike vjeruj da je sjeme dobro čim usklije a ostalo je i onako ovisno od toga kako znaš.
Last edited by Mu'min on 29/02/2012 19:28, edited 1 time in total.
Mu'min

#655 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Većina mojih slatkih paprika već proklila te ljute paprike blage ljutine. :)
Očekujem da će uspjeh biti između 80-90% u prosjeku. Samo da ne pretjeram sa vodom ko prošle godine sa paradajzima :D.
Mu'min

#656 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Armine

ti se samo odluči na koji način ćeš sijati.
Ja i vrtlar (mislim da je on) imamo 2 različita sistema. Ja sijem-pikira-njiva a ona sije direkt u rasadanjak i poslije samo po njivi posadi. On ima svoje argumente zašto je tako bolje, ja svoje. a mogu reći da je prvi za kojeg čujem da radi na taj način.

Da podvučem moje razlog zašto pikiranje:
Mu'min wrote:Kod pikiranja biljka doživi "šok" i nakon pikiranja počne da udara svom silom u lončiću tako da se do prelaska na njivu fomira što jači korijenski sistem. A korijenski sistem ti je osnova svega.
Oticon

#657 Re: Bášča

Post by Oticon »

[quote="Mu'min"]Većina mojih slatkih paprika već proklila te ljute paprike blage ljutine. :)

Mumine znači li ovo da sam već trebala posaditi sjeme paprike ?
Mu'min

#658 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Mumine znači li ovo da sam već trebala posaditi sjeme paprike ?
Da, paprike si trebala već podavno posijati.
Ko sije za plastenik sije početkom januara, mi ostali početkom FEB a danas je već MAR. :)
Neke ljute paprike trebaju i po 30 dana samo da proklije a gdje je sve ostalo...
armin_jocker

#659 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Armine

ti se samo odluči na koji način ćeš sijati.
Ja i vrtlar (mislim da je on) imamo 2 različita sistema. Ja sijem-pikira-njiva a ona sije direkt u rasadanjak i poslije samo po njivi posadi. On ima svoje argumente zašto je tako bolje, ja svoje. a mogu reći da je prvi za kojeg čujem da radi na taj način.

Da podvučem moje razlog zašto pikiranje:
Mu'min wrote:Kod pikiranja biljka doživi "šok" i nakon pikiranja počne da udara svom silom u lončiću tako da se do prelaska na njivu fomira što jači korijenski sistem. A korijenski sistem ti je osnova svega.
Mu'mine hvala na savjetima, vec sam posijao nesto paprika i paradajza u kutijice od stiropora, i danas sam posijao jos jednu turu paprika u plasticne posude, i probacu danas napraviti one plasticne od flasa pa jos toga posaditi, vidjecemo kako ce se ponasati, jer sve su sjemena od mojih plodova iz plastenika, otici cu jos nesto ovih dana kupiti sjmena, ovih sto su mi ovjde preporucena.

Cekam da se snijeg otopi, pa onda u pravljenje konstrukcije za plastenik, opet kontam napraviti drvenu konstrukciju, zidove od stakla i krov od najlona, vidjecemo
Oticon

#660 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumin je napisao/la:

Mumine hvala na odgovoru. Znala sam da ću opet nešto "zabrljati" :zzzz: Opet moram uzeti rasad...Jesam li još nešto propustila posijati u februaru ? patlidžan, karfiol :?:
vrtlar

#661 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Mumin je napisao/la:

Mumine hvala na odgovoru. Znala sam da ću opet nešto "zabrljati" :zzzz: Opet moram uzeti rasad...Jesam li još nešto propustila posijati u februaru ? patlidžan, karfiol :?:

Nisi zakasnila posij paprike ali direktno u veliku casu od jogurta od pola kg i poslije ih oko 25 maja presadis u bastu.U jednu casu stavi 2 sjemenke.Ni za sta nisi zakasnila sad je vrijeme da se sadi i sije.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#662 Re: Bášča

Post by Toto »

prvo ti prokontaj na kojoj si nadmorskoj visini i u kojem arealu zivis
za svaku povrcku imaju rane i kasne sorte pa i to valja uzeti u obzir

nije isto sa jedne i druge strane Ivana a samo ih tunel dijeli
ove godine su i plastenicari u hercegovini okasnili pa jopet devre
okasnit moze smao onaj koji gonja biznis sa povrcem
ko bastovani hefta gore dole nije greda
Oticon

#663 Re: Bášča

Post by Oticon »

Dragi baštovani, hvala na pomoći. Nadmorska visina je cca 500m, lokacija Sarajevo. U subotu sadim sve...pa što reče Toto za baštovane hefta gore dole nije greda :razz:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#664 Re: Bášča

Post by Toto »

evo jeda dobar clanak o vocu u BiH, prof. dr. Midhada jasica sa tehnoloskog fakulteta u Tuzli
a inace radi se o odlicnom strucnom sajtu

http://www.tehnologijahrane.com/tehnolo ... ercegovini
http://www.tehnologijahrane.com/tehnolo ... ca/paprika
Mu'min

#665 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

kao što možeš i sama vidjeti ovdje imamo različite metode uzgoja povrća kao i informacije.
Svaki od tih načina ima plus i minus. Ti ćeš kroz iskustvo vidjeti šta tebi najviše odgovara.
Puno je faktora koji ovise o tome kad, kako, šta.
Plastenik ili ne, stan ili kuća, sjever ili jug prozori, klima ili centralno grijanje, želje...

Lično ti predlažem da si sve zapisuješ, sve opaske i u zimskim danima uz kahvu moreš što šta pogledati i planirati na narednu sezonu.

A evo moje jedne kutice (od mljevenog mesa :) ) gdje su nikle slatke makedonske velike paprike sijane 8. FEB:
Image
Sjeme tj. plodove dobio od jedne poznanice.
Kaljivost: 88%
Banksy

#666 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:

Nisi zakasnila posij paprike ali direktno u veliku casu od jogurta od pola kg i poslije ih oko 25 maja presadis u bastu.U jednu casu stavi 2 sjemenke.Ni za sta nisi zakasnila sad je vrijeme da se sadi i sije.
Prema mom iskustvu,
25 maj je za Sarajevo prekasno, bolje oko prvog maja.
I nema potrebe da sije direktno, nek ide prvo na posude, pa poslije pikira, nije joj kasno, mjesec je taman povoljan u nedjelju.
Last edited by Banksy on 02/03/2012 11:24, edited 1 time in total.
Banksy

#667 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:
Lično ti predlažem da si sve zapisuješ, sve opaske i u zimskim danima uz kahvu moreš što šta pogledati i planirati na narednu sezonu.
Najbolji savjet.
vrtlar

#668 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:
Prema mom iskustvu,
I nema potrebe da sije direktno, nek ide prvo na posude, pa poslije pikira, nije joj kasno, mjesec je taman povoljan u nedjelju.

Stari ljudi su govorili da se presadjuje nekoliko dana poslije djurdevdana i da se tad sije boranija.Do (ne znam tacno ali dan gore dole nije bitan)12 ili 13 maja postoji mogucnost mraza poslije ovog datuma je veoma mala mogucnost da bude mraz.Znaci moze u rasponu od 10 do 20 i ako dozvoljavaju vremenske prilike moze i prvog.
Mu'min

#669 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ljudi udrite 15.maja, da se ne svađamo. :D
Banksy

#670 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:
Banksy wrote:
Prema mom iskustvu,

Stari ljudi su govorili da se presadjuje nekoliko dana poslije djurdevdana i da se tad sije boranija.Do (ne znam tacno ali dan gore dole nije bitan)12 ili 13 maja postoji mogucnost mraza poslije ovog datuma je veoma mala mogucnost da bude mraz.Znaci moze u rasponu od 10 do 20 i ako dozvoljavaju vremenske prilike moze i prvog.
Kako god, 10 godina ga u Sarajevu sadim za prvomajske praznike, krompir i luk oko 15 aprila, nikad problema. Ali poštujem i tvoje termine, naravno, svako ima svoja iskustva. A i klima se mijenja :mrgreen:
Oticon

#671 Re: Bášča

Post by Oticon »

Uhh..što napravih pometnju a ja sam samo "hobi baštovan". Ma probaću sad posaditi pa ako ne bude dobro kupiću rasad i od sada ću sve zapisivati kako reče Mumin pa ću onda znati. ;-)
vrtlar

#672 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:

Kako god, 10 godina ga u Sarajevu sadim za prvomajske praznike, krompir i luk oko 15 aprila, nikad problema. Ali poštujem i tvoje termine, naravno, svako ima svoja iskustva. A i klima se mijenja :mrgreen:

Postujem i ja tvoje pises iz iskustva probao si vidio da valja i super.Tako da opticon moze po tvom posto je u pitanju Sarajevo.Najbitnije da rodi kako treba i da je covjek zadovoljan a sedmica gore ili dole ne mijenja.
vrtlar

#673 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Uhh..što napravih pometnju a ja sam samo "hobi baštovan". Ma probaću sad posaditi pa ako ne bude dobro kupiću rasad i od sada ću sve zapisivati kako reče Mumin pa ću onda znati. ;-)
Posadi kako smo ti napisali izaberi moju ili banksovu opciju kako god neces fulati i nece ti trebati da kupujes rasad.A pometnju nisi napravila banksy se javio sa 10 god iskustva u okolini Sarajeva i treba imati respekt prema onome sto je napisao.
minjonja

#674 Re: Bášča

Post by minjonja »

da vas pitam posto ja nemam pojma oko cvijeca: jel mi rano sad sadit nesto u saksije na balkonu ili da cekam sto postotnu potvrdu meteorologa da nece snijega biti vise? i imate li kakav savjet sta da zasadim na balkonu koji je citav od izlaska do zalaska sunca osvijetljen? meni je prije par godina divlje raslo neko lijepo cvijece. nesto kontam ako je divlje uspjelo, valjda bi opet uspjelo ako bi ga ja zasadila samo sto nemam pojma ni koje su ovo vrste bile. evo ako neko prepozna:

Image
Image
Image
pemanapemani

#675 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

@armin_jocker - prođeš Interex i EP pumpu sa lijeve, odnosno, pijacu sa desne strane. Trgovina se nalazi sa desne strane (aerodrom - petlja), odmah nakon pijace. Čovjek mi je rekao koliko kvadrata ima u kilogramu najlona, zaboravio sam pa ne bih bezveze bubao.
Post Reply