Bášča
Moderator: anex
-
mumy
#601 Re: Bášča
zna li neko sta je uzrok sto su ponekad krastavice toliko gorke da se ne mogu jesti?
-
armin_jocker
#602 Re: Bášča
Mislim da je problem u tome sto ih ili prerano ili prekasno uberes, kazu da kad previse stoje da im previse skodi sunce... tako sam cuo
-
armin_jocker
#603 Re: Bášča

Pocetna faza, krastavci

paprike i nekoliko patlidzana

cvjetanje chery paradajza

prvi plodovi paprike

i roge crvene

jos malo paprika

prvi plodovi paradajza volovsko srce

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#604 Re: Bášča
evo jednostavnog alata za savijanje cijevi koji je jako koristan kad se prave manji plastenici

video:
http://www.johnnyseeds.com/MediaPlayer.aspx?VideoID=73
upustvo:
http://www.johnnyseeds.com/Assets/Infor ... Manual.pdf

video:
http://www.johnnyseeds.com/MediaPlayer.aspx?VideoID=73
upustvo:
http://www.johnnyseeds.com/Assets/Infor ... Manual.pdf
- Toto
#605 Re: Bášča
@armine-j
dobro nam dosao
dobro nam dosao
-
armin_jocker
#606 Re: Bášča
Toto, bolje vas nasao
Slike su losije kvalitete, jer su slikane sa mobitela
jos paprika

jos paprika

-
armin_jocker
#607 Re: Bášča
Zna li neko gdje se u Sarajevu po nekim razumnim cijenama ima kupiti folija za plastenik, ja sam pronasao u agrikomu, ali je 1 KG oko 10 maraka, mislim da je to dosta skupo, na piku sam pronasao i cijenu od 6,5 KM po kilogramu, ali nema u sarajevu, tuzla, kalesija i nece niko da dostavi u Sarajevo samo najlon, trebalo bi mi 30- 40 m2 dimenzije 8 x 4,5 bi bile savrsene
- Mu'min
#608 Re: Bášča
Dok sam čitao armina_jocker, kao da je mene opisivao.
Dobro došao Armine u klub FSR.
Većina nas ovdje se bavi agrofitnesom iz čistog hobby sa željom po psihičkom odmaranju mada se insan zna umoriti i iz želje po samoopskrbi povrćem i voćem.
Slike tj. rezultati su ti za svaku pohvalo.
ms
Mu'min
P.S. Paradajz ti je napala plemenjača (iz tvog opisa skonta).
Većina nas ovdje se bavi agrofitnesom iz čistog hobby sa željom po psihičkom odmaranju mada se insan zna umoriti i iz želje po samoopskrbi povrćem i voćem.
ms
Mu'min
- Mu'min
#609 Re: Bášča
Đes imenjak.mumy wrote:zna li neko sta je uzrok sto su ponekad krastavice toliko gorke da se ne mogu jesti?
Koliko znam krastavice postanu gorke zbog manjka vode tokom sezone.
Ja sam naletio na neke duge krastavice koje nisu toliko problematične ako nema vode i super bilo prošle godine.
Nemam blage veze koja sorta, mislim da smo čak sadnice kupili. Al sam ostavio sjemena, pa ću ove godine probati iz njih i vidjeti kako će biti sa "djecom" od lanskih krastavica.
- Toto
#610 Re: Bášča
Evo jednostavne i jeftine tehnike samogradnje manjih plastenika:

glavna karakteristika ove konstrukcije je jednostavnost i to sto je montazno demontaznog tipa

na narednim slikama je prikaano jos jedno rjesenje ukopavanja cijevi u zemlju

glavna karakteristika ove konstrukcije je jednostavnost i to sto je montazno demontaznog tipa

na narednim slikama je prikaano jos jedno rjesenje ukopavanja cijevi u zemlju

- Toto
#611 Re: Bášča
bitno je da su paprike odlicnog kvaliteta , a kome smeta ostrina: eno mu photoshopa pa nek ganja piksele i blurearmin_jocker wrote:Toto, bolje vas nasao![]()
jos paprika
-
armin_jocker
#612 Re: Bášča
Mu'mine hvala na dobrodoslici, prve godine mi je paradajz napala plamenjaca, mislim da je glavni razlog bila pregusta sadnja, slabo provjetravanje, i nisam mu otkidao one zaperke tako cesto, proslu sezonu sam to radio stalno, dolazio sam u faze kad sam se zabrinjavao koliko sam ogoljivao stabla paradajza, ali su rezultati proslu sezonu bili odlicni. Mnogo vise vremena sam provodio u plasteniku nego prve godine, cesto okopavanje, pljevljenje trave, ciscenje, zaljevanje daje rezultate, trud se mora isplatiti. Mislim da je to bio glavni faktor proslu sezonu, vrijeme i briga oko plastenika. mislim da je i veliku ulogu odigralo kvalitetno sjeme, tj presad koji sam kupio od jednog covjeka u hotonju prema vogosci, sad ce ispasti kao neka extra reklama, al fakat ja sam prezadovoljan tim rasadom. Covjek se time bavi u zivotu, ima nekoliko plastenika, ogroman rasadni plastenik(sa grijanjem) i sto je najbitnije kvalitetan rasad, i savjjete. Nekako sam skroz neplanski naletio na njega, dobio broj od jednog komsije, otisao vec pred kraj za kupovinu rasada( slab izbor ostao) Pozitivno me iznenadilo to sto sam ja kupi relativno malo toga od covjeka,a on se bas potrudio da mi sve fino objasni sta i kako. Kupio sam 15-ak komada rasade pardajza volovsko srce, 4-5 kom chery i jos neku sortu, duguljastu, i neku sa manjim stablom, do pola metra visine, standardnog okruglog ploda. dvije vrste papkrika, zute babure i roge crvene. 4 patlidzana i 5 krastavica(nije bilo vise) covjek prodao 500 kom krastavica taj dan, ja se zadesio kad su utovaraliMu'min wrote:Dok sam čitao armina_jocker, kao da je mene opisivao.
ms
Mu'min
Cijene su prosle godine bile oko 0,5 do 0,70 KM po komadu. jako plodan rasad, ja sam bio bas prezadovoljan, paprike su bile tako socne, mesnate, debele a ne kao one plasticne s pijace ( ja inace do prosle god nikad nisam jeo paprike, ni svjeze ni przene, ni u kom obliku, al sad sam ljubitelj istih
Paprike su radjale u 2-3 ture
-
safran
#613 Re: Bášča
Toto
Nego, armine, kao što reče Mumin - plamenjača - paradajz i krompir su joj omiljena meta, inače je vrlo brza a u zatvorenom prostoru (povoljna temperatura 24 h + povišena vlaga) slijedi rapidno širenje i napredovanje infekcije. Uostalom, ko i druge gljive. U plastenicima ipak treba malo zaštite - ne kao u intenzivnoj proizvodnji ali ipak malo plavog kamena i kreča. A vrtlar, čini mi se, spomenu da ljuske od crvenog luka štite od plamenjače pa možeš sa tim ove godine probati ako baš po svaku cijenu želiš izbjeći zaštitna sredstva.
Nego, armine, kao što reče Mumin - plamenjača - paradajz i krompir su joj omiljena meta, inače je vrlo brza a u zatvorenom prostoru (povoljna temperatura 24 h + povišena vlaga) slijedi rapidno širenje i napredovanje infekcije. Uostalom, ko i druge gljive. U plastenicima ipak treba malo zaštite - ne kao u intenzivnoj proizvodnji ali ipak malo plavog kamena i kreča. A vrtlar, čini mi se, spomenu da ljuske od crvenog luka štite od plamenjače pa možeš sa tim ove godine probati ako baš po svaku cijenu želiš izbjeći zaštitna sredstva.
-
safran
#614 Re: Bášča
Sad pročitah ovaj zadnji post. Sve aktivnosti u plasteniku koje si naveo imaju smisla - međutim, nemoj se zavaravati - prošla godina je bila specifična, kiša nije pala više od tri mjeseca - faktički cijelu sezonu plodonošenja. Kad nema vlage nema ni plamenjače. Nova godina - nova nafaka.
- Toto
#616 Re: Bášča
jos nekoliko povrtlarskih alata i fazona koje sam "ukrao" od domacina
mlogo dobre i produktivne 'vile" za rahljenje zemlje

rucna beracica za vrisine/borovnice i kamilicu

i na kraju moja najdraza alatka: rucna freza
pogotovo ova za pljevljenje i okopavanje
nisu me ni jednom ustakla ledja kako sam je nabavio

sprava se moze pretvoriti i u sijacicu
mlogo dobre i produktivne 'vile" za rahljenje zemlje

rucna beracica za vrisine/borovnice i kamilicu

i na kraju moja najdraza alatka: rucna freza
pogotovo ova za pljevljenje i okopavanje
nisu me ni jednom ustakla ledja kako sam je nabavio

sprava se moze pretvoriti i u sijacicu
- Toto
#617 Re: Bášča
dupljak
-
armin_jocker
#618 Re: Bášča
Kao sto ti rece prosla godina je bila specificna i povoljna, mada je i prosle godine bilo dosta plamenjace, kod mene nije hvala bogu, ali bilo je, vidim po komentarima ljudi. Mnogo vise sam se educirao, puno vise vremena provodio, malo kvalitetnije posadio, sa vecim rastojanjem izmedju biljki, puno vise ventilaceije, napravio sam otvore s obje strane plastenika koji su u toku dana bili otvoreni, nekad i preko noci, ako su noci bile svjezije zatvorim i to je to.safran wrote:Sad pročitah ovaj zadnji post. Sve aktivnosti u plasteniku koje si naveo imaju smisla - međutim, nemoj se zavaravati - prošla godina je bila specifična, kiša nije pala više od tri mjeseca - faktički cijelu sezonu plodonošenja. Kad nema vlage nema ni plamenjače. Nova godina - nova nafaka.
Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...
- vrtlar
#619 Re: Bášča
mumy wrote:zna li neko sta je uzrok sto su ponekad krastavice toliko gorke da se ne mogu jesti?
Samo redovno i ujednaceno zalijevaj i nece biti gorki.Inace do gorkosti krastavaca dolazi do neujednacnosti vlage,vremena itd.Krastavac ima plitak korijenov sistem i mora se redovno zalijevati.
- vrtlar
#621 Re: Bášča
armin_jocker wrote:Kao sto ti rece prosla godina je bila specificna i povoljna, mada je i prosle godine bilo dosta plamenjace, kod mene nije hvala bogu, ali bilo je, vidim po komentarima ljudi. Mnogo vise sam se educirao, puno vise vremena provodio, malo kvalitetnije posadio, sa vecim rastojanjem izmedju biljki, puno vise ventilaceije, napravio sam otvore s obje strane plastenika koji su u toku dana bili otvoreni, nekad i preko noci, ako su noci bile svjezije zatvorim i to je to.safran wrote:Sad pročitah ovaj zadnji post. Sve aktivnosti u plasteniku koje si naveo imaju smisla - međutim, nemoj se zavaravati - prošla godina je bila specifična, kiša nije pala više od tri mjeseca - faktički cijelu sezonu plodonošenja. Kad nema vlage nema ni plamenjače. Nova godina - nova nafaka.
Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...
Pozdrav Armine dobro dosao u klub bastoljubaca.List zove(Bazge) se upotrebljava za biljne usi vrtnih musica i muha.Po tvojim slikama vidim da nisi okrecio plastenik.Posto je prosla god bila prevruca to se radi radi reflekcije svjetlosti i manjeg zagrijavanja kad su velike vrucine .A ima i preventivno dejstvo posto bijela boja odbija biljne vasi.I moras paziti na plodored i druge stvari.Plastenicka proizvodnja je dosta kompliciranija nego vanjska a sam si napisao na pocetku da se treba vise raditi u plasteniku.I Plemenjacu nikad ne unistimo mikroorganizmi su uvijek tu samo cekaju pogodno vrijeme( vlaznost).Zato se radi plodored i higijena i preventivna zastita.Plemenjaca se pojavljuje skoro uvijek krajem juna pocetkom jula.Biljka zahvacena ovim patogenom je kao plamenom spaljena zato je dobila naziv plemenjaca.Preventiva je ako neko nece hemijska sredstva 3 velike kasike sode bikarbone 5 l vode i 3 kasike ulja od suncokreta pomijesati i prskati cijelu biljku
- vrtlar
#622 Re: Bášča
Mu'min wrote:
Za ovu sliku ces dobiti batine kad te vidim
- vrtlar
#624 Re: Bášča
safran wrote:A meni oči na pipunu ostale.
Pipun to ti Hercegovka.Znaci oboje cemo ga namlatiti
-
safran
#625 Re: Bášča
Šalu na stranu - kod mene kući to vazda bilo pipun.