Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kanocale

#5951 Re: Bášča

Post by kanocale »

totalni sam pocetnik. :stidljiv: tesko da razlikujem lopatu od motike. :lol: naucicu ja.
otisla u penziju, vremena na pretek. malo iz zabave i rekreacije moze se raditi. :)
malo cu vam dosadjivati sa pitanjima gdje se ima i sta kupiti.bolje tako nego da lutam. :)
Ratarka

#5952 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zippoo87 wrote:
Ratarka wrote:
Imam ja sadim čičoku i rado bih ti poslao sjeme čičoke samo reci kako i nije ti kasno mi smo prošle godine sadili u martu izraste visoka oko 2 m pa i više sa žutim cvijetovima.
hocu i ja ako moze, samo mi treba i pojasnjenje - gdje da je posadim?
ja sam prije dvije godine posadio cicoku,cisto da probam i kod mene je rodila i bila pravo visoka,oko 2.5-3 m...pravio sam salatu od nje a i ubacivao u kuhanje,jer ona je neutralna,nema nikakav ukus ni miris...dodje kao da popuni posudu :D

e sada,negativne strane cicoke se pokazu slijedece godine,gdje iz svakog i najsitnijeg korijena (jedna dlaka korijena) izraste potpuno nova biljka i pocne da raste ...i tako u tom mjestu gdje je posadjena jedna sadnica,slijedece godine izraste 100,sto je vrlo iritantno i treba cupati svaka 2 dana

znaci,preporuka ti je da je posadis na nekom zabacenom mjestu,uz ogradu,zivicu...malo dalje od kuce,staze i tako...jer ces slijedece godine imati probleme i neces je se moci rijesiti
ona se samostalno siri tako iz godine u godinu,ako se ne kontrolise[/quote]
hvala puno na detaljnom pojasnjenju, mislim da imamo jedan cosak gdje ce biti idealno, tu nista drugo ne prezivljava :)
Banksy

#5953 Re: Bášča

Post by Banksy »

Primaklo se,

Sjetveni kalendar, februar 2015:
http://www.ajda-zagreb.hr/sjetveni-kalendar.html

povoljno za sijanje paprike i patlidžana, 23 feb. do 13h.

godišnji:
http://enmihuertosinergico.blogspot.com ... -2015.html
flor cvijet, hoja list, fruto plodovi, raiz korijen, hasta do, desde od,

Sretno :)
safran

#5954 Re: Bášča

Post by safran »

Je li vakat paprikama, šta mislite? Paradajz neću do 10. marta, neeećuuuu.
kandelabar

#5955 Re: Bášča

Post by kandelabar »

kada bi trebao mladi luk da pocne u mene tek sad izlazi iz zemlje..inace ostalo paradajz paprike cu polovinom aprila prosle godine sam 12tog
safran

#5956 Re: Bášča

Post by safran »

Mislila sam rasad pripremati.
zippoo87

#5957 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

nego,jeste li poceli hasati,orati ,pripremati zemljiste
ja evo ovih dana planiram zovnuti covjeka da mi uzore...ali desila se neka nesreca,pa ce me to mozda usporiti
ja mislim da je jos rano...zemlja je vlazna,nema suncanih inteervala u kontinuitetu a i temperature su jos niske,osim kada je kisa :D

ali vec se osjeti proljece u zraku,prvo cvijece je vec iscvalo i tako
platen91

#5958 Re: Bášča

Post by platen91 »

Ima li slučajno ko sjeme patližana čiji plodovi su sitniji nego od ovog klasičnog?
Banksy

#5959 Re: Bášča

Post by Banksy »

Banksy

#5960 Re: Bášča

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:nego,jeste li poceli hasati,orati ,pripremati zemljiste
ja evo ovih dana planiram zovnuti covjeka da mi uzore...ali desila se neka nesreca,pa ce me to mozda usporiti
ja mislim da je jos rano...zemlja je vlazna,nema suncanih inteervala u kontinuitetu a i temperature su jos niske,osim kada je kisa :D

ali vec se osjeti proljece u zraku,prvo cvijece je vec iscvalo i tako
Veliki snijeg u četvrtak ... Rano je još.
fortaleza

#5961 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Pozdrav baštovani.

Ovako, prelistao sam dosta teme i sam imam svoj vrt gdje svake godine sadimo osnovne stvari, krompir, salate, luk, paradajz, kupus te ostalo sezonsko voće i povrće. Uglavnom to radimo od kupovnog sjemena nekog talijanskog proizvođača, gdje sam pokušao dio sačuvati, posijati i rasaditi i to mi je uglavnom uspjelo samo s tikvom. Što se tiče paradajza, paprike i sličnog svake godine jako loše ispadne osim ako nije kupovno prskano sjeme. Vidim na temi slike i starih sorti paradajza, onih žutih koje nisam uspio pronaći u Hercegovini.

Znam da je već sad pomalo kasno, ali ako bi se našla koja dobra duša koja bi bila voljna prodati dio sjemena ili starih sorti ili sačuvanog viška sjemena (posebno mislim na paradajz, onaj žuti, papriku te ostalog). :)
fortaleza

#5962 Re: Seminis = Monsanto

Post by fortaleza »

safran wrote:Znam da ti preferiraš "stara" sjemena, pa konačno i ja ih preferiram pa naručujem heirloom sjemena paradajza iz USA jednostavno zato što je tamo jedan čovjek potrošio 40 god. života da ih skupi na jednom mjestu (a i hoće dostaviti u BiH). Ali ta sjemena ne odgovaraju uzgajivačima kao što su Zijad i Shemo - oni naručuju "profesionalna" sjemena jer se očito nastoje profesionalno baviti uzgojem i njima Seminis garantuje povrat investicije. Sjemena su zasigurno izuzetno kvalitetna, hibridi su F1 vrhunski odabranih čistih linija i ja bih na njihovom mjestu bila presretna da ih mogu nabaviti. Jednaku garanciju da nije GMO dobivaš i od drugih proizvođača - kome onda vjerovati?
Jel možeš dati link odakle naručuješ sjemena?
safran

#5963 Re: Bášča

Post by safran »

http://www.tomatofest.com/

ja sam naručivala iz grupe za hladnije klimate
kandelabar

#5964 Re: Bášča

Post by kandelabar »

ja sma prosle godine iztanjiro njivu pala kiša snijeg i sva mi sitna zemlja se razbjeala ostale samo grude veće jedva sam posijo luk krompir zito
zippoo87

#5965 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo snijega i novih kisa...tako da ce i oranje prolongirati najmanje 10ak dana
ja svakako sijem luk,krompir i ostalo krajem marta...nadam se da ce se vrijeme proljepsati
ovo za sada je lose skroz...jos ni jednom nisam usao u vrt
AmorJuve

#5966 Re: Bášča

Post by AmorJuve »

Pozdrav, ima li ko od vas da prodaje ili da zna gdje ima kupiti sadnicu patuljaste tešnje, iz prica kazu da rado kao u slikovnici... Plus ako ko ima neki savjest za sadnju odredjene vrste vocki, posto sam u fazi sadnje(poslije padavina sad)...
JanuaryJones

#5967 Re: Bášča

Post by JanuaryJones »

Mene zanima procedura nabavke i uvoza biljke koje nema u BiH, ili je to prekomplikovano?
popi

#5968 Re: Bášča

Post by popi »

AmorJuve wrote:Pozdrav, ima li ko od vas da prodaje ili da zna gdje ima kupiti sadnicu patuljaste tešnje, iz prica kazu da rado kao u slikovnici... Plus ako ko ima neki savjest za sadnju odredjene vrste vocki, posto sam u fazi sadnje(poslije padavina sad)...
Kerametal, na akciji su do 12.03.
realna do boli

#5969 Re: Bášča

Post by realna do boli »

Evo, da se i ja ukljucim na ovu temu.
Kako nemam pojma o bastovanstvu, a to zelim nauciti, nadam se da cu ovdje dobiti savjete.
Kako ima probleme s ledzima, planirala sam napraviti terasaste ljehe, jer je teren dosta kos.
Procitala sam negdje da mogu na tim terasama napraviti "krevet" za biljke. Prvo se stavi red papira ili kartona, pa lisce, pa zemlja, pa slama....i da u tom slucaju nema korova.
To bih napravila na vikendici kojoj nemam pristupa svaki dan, mozda tamo budem svakih 15-20 dana. I nema vode :?
Sta mi savjetujete, iz iskustva, da posadim da bih imala malo zacina, luka i ostalog kada dodjem na vikend.
zippoo87

#5970 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

AmorJuve wrote:Pozdrav, ima li ko od vas da prodaje ili da zna gdje ima kupiti sadnicu patuljaste tešnje, iz prica kazu da rado kao u slikovnici... Plus ako ko ima neki savjest za sadnju odredjene vrste vocki, posto sam u fazi sadnje(poslije padavina sad)...
vocke se generalno sade u sto vece rupe
preporuka je 50 cm precnik i dubine oko 40 cm...onda na dno ide djubre i sto sitnija zemlja,ispod korijena i iznad....malo se to sve nagazi i onda ozgor nabaca ostatak zemlje
korijen treba odsjeci prilikom stavljanja u zemlju,tj zarezati vrhove,ne odsjeci cijeli korijen i sadnicu isto skratiti ,da na pocetku sva energija ide u korijen
edit:
evo neki link,naleti na googleu
http://www.cipro.hr/savjet-sadnja-vocaka.htm

ja sam ove godine posadio nekoliko madjarica a ovih dana cu i breskve ,mozda i kajsiju i kruske
poceo sam sa radovima generalno...vocke sam ostricao,ruze isto...uzorano mi je...ovih dana cu saditi krompir,luk i ostalo
aronija mi dobro napreduje,poceli su listici ,okopati je trebam i pokositi izmedju
uglavnom ima sada posla bruka...svaki slobodan dan sam na njivi,nesto radim
neki dan sam rasadio jagode...imam 4 reda novih sadnica :D
safran

#5971 Re: Bášča

Post by safran »

breskve, kajsije .... kad ono Gračanica - ih lako je za tebe
Ali stvarno ove godine proljeće baš onako po PS-u. Prošle godine u februaru cvjetale rane šljive - naravno ni jedan plod se nije zadržao. Mi prošlu srijedu putovali ka Hercegovini. Do Jablanice samo drenjak cvjeta. Ako ne bude kakve katastrofe ove godine bi voća moglo biti fino.
zippoo87

#5972 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

safran wrote:breskve, kajsije .... kad ono Gračanica - ih lako je za tebe
Ali stvarno ove godine proljeće baš onako po PS-u. Prošle godine u februaru cvjetale rane šljive - naravno ni jedan plod se nije zadržao. Mi prošlu srijedu putovali ka Hercegovini. Do Jablanice samo drenjak cvjeta. Ako ne bude kakve katastrofe ove godine bi voća moglo biti fino.
da,proljece je bas kako i treba biti
ja jucer posadio 4 nove sadnice...tri kruse viljamovke i jednu jabuku
trazio breskve i nasao,kada pogleda deklaraciju...pise patuljasta breskva i vratim sadnice...necu nista patuljasto,meraja kao stadion :D
planiram ovih dana sijati krompir,luk i to sto ide
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5973 Re: Bášča

Post by Truba »

ja sam ove godine odlucio da ne radimo nista novo nego samo da održavamo što imamo
dpjokala26

#5975 Re: Bášča

Post by dpjokala26 »

:( koja kisurina i vodurina.
ako se prognoza ostvari uzgajat cemo zabe. kre,kre.. ;-)
Post Reply