Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#5926 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:Selam i pozdrav i od mene.Svi se uplasili,hoce smanjivati baste ccc :D
Pridruzujem se onima koji jedva cekaju sijanje i 'druzenje' sa zemljom. :thumbup:
linica123 wrote:Od kada smo muž i ja uredili okućnicu (bila je strašno zapuštena) puno manje novaca trošimo na povrće jer nam dosta toga uspijeva i uvijek imamo višak uroda tako da ja to lijepo sve smrznem. Još sam na nekim mjestima posadila cvijeće tako da nam bašća malo lijepše izgleda. Moje pitanje je imate li kakav savjet koje cvijeće da posadim a da lijepo izgleda, da se ne treba pretjerano brinut za njega i da traje više godina?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Ruze.
Jooooj, kerima, meščini ti mi trebaš. Jesi li ti negdje pisala da uzgajaš ili koristiš čičoku?
kerima1

#5927 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Safran..jesam moguce jer znam da sam je brala kraj rijeke.
Pitaj..
safran

#5928 Re: Bášča

Post by safran »

Ima li se toga sad gdje nakopati - je li kasno? I ako ima gdje bi se trebalo tražiti? Hvala
zippoo87

#5929 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

safran wrote:Ima li se toga sad gdje nakopati - je li kasno? I ako ima gdje bi se trebalo tražiti? Hvala
cicoka se sadi...koliko ja znam,nije to divlja biljka :D

ja sa prethodnih godina sadio cicoku...ali nje se tesko kutarisati,kada krene,jer iz svake dlacice krene nova biljka pa onda od jedne posadjene cicoke,dobijes 500 izdanaka :D

naravno slijedece godine...kada mislis da si se rijesio :D
kerima1

#5930 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Safran vidit cemo ja i ti to na privat ;-)
Zipoo..čičoka je rasprostranjena biljka pored korita rijeka,a moze se i sijati,ja imam posijanu neku nisku sortu sa sitnijim korijenjem,kraj rijeke su kao suncokreti visoke stabljike i sa vecim korijenjem.
kandelabar

#5931 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Ja imam kod kuće plastenik 6x4 i tu sadim paradajz ,paprike i 4-5 struka krastavaca..Ne pršćem ničim izuzev nekad žarom i obično mi bude roda tamo do oktobra i onda spali plamenjača tako već godine unazad ove godine ću morati uzeti neki bakarni sulfat jer ne isplati mi se sijat ii raditi za male prinose..Već 2g nisam napravio mljeveni u flaše već kupim za te stvari,a paprike sam mijenjo od roga zelenih kojim treba malo duže da ucrvene do onih žuti ove godine bile su nako solidne..
,a dulum zemljišta blizu kuće koristim za grah krompir zito luk i ostavljam nekih 200 kvadrata pod travom djetelinom za ishranu koze..
Senći

#5932 Re: Bášča

Post by Senći »

safran wrote:Ima li se toga sad gdje nakopati - je li kasno? I ako ima gdje bi se trebalo tražiti? Hvala

Imam ja sadim čičoku i rado bih ti poslao sjeme čičoke samo reci kako i nije ti kasno mi smo prošle godine sadili u martu izraste visoka oko 2 m pa i više sa žutim cvijetovima.
safran

#5933 Re: Bášča

Post by safran »

Senći wrote:

Imam ja sadim čičoku i rado bih ti poslao sjeme čičoke samo reci kako i nije ti kasno mi smo prošle godine sadili u martu izraste visoka oko 2 m pa i više sa žutim cvijetovima.
Senci, puno ti hvala javim se na pp. Ali si me sad zbunio - koliko sam vidjela rasađuje se gomoljem i ja sam jedne godine od forumašice Oticon dobila te gomolje ali su mi se jako slabo primili a onda je i ono što je niklo nestalo (ja sam kriva, na potpuno pogrešnom mjestu sam je zasadila). Ima li razlike u formiranju gomolja ako se sadi iz sjemena - možda se gomolji mogu vaditi tek druge godine?
Banksy

#5934 Re: Bášča

Post by Banksy »

linica123 wrote:Od kada smo muž i ja uredili okućnicu (bila je strašno zapuštena) puno manje novaca trošimo na povrće jer nam dosta toga uspijeva i uvijek imamo višak uroda tako da ja to lijepo sve smrznem. Još sam na nekim mjestima posadila cvijeće tako da nam bašća malo lijepše izgleda. Moje pitanje je imate li kakav savjet koje cvijeće da posadim a da lijepo izgleda, da se ne treba pretjerano brinut za njega i da traje više godina?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Ruže i samo ruže. Imam puno različitog cvijeća i iz sopstvenog iskustva mogu ti reći da se ništa ne može porediti s ružama. Sve ostalo cvijeće, tu mislim i na ukrasne grmove, je ili zahtjevno i komplikovano ili cvjeta samo mjesec, dva tokom sezone. Ruže cvjetaju od proljeća do duboke zime, nisu zahtjevne i njega se svodi samo na orezivanje, povremeno gnojenje i sezonsko prskanje preparatima koje možeš naći u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Prošle godine, neke sorte brala sam do kasnog decembra (istina, jesen je bila duga i topla), kad je sve cvijeće već mjesecima bilo u dubokom mirovanju. Pored toga što su ukras svakog vrta, posebno ako ih uzmeš u raznim bojama, one su i stalan izvor rezanog cvijeća za kuću, za vazne. Uz ruže, kupiš još nekoliko sadnica sezonskih šarenih, sitnih petunija, za saksije koje držiš vani i vrt će ti blistati. To je moje iskustvo, a vjerujem da ćeš i od drugih dobiti vrijednih savjeta.
Ratarka

#5935 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:

hocu i ja ako moze, samo mi treba i pojasnjenje - gdje da je posadim?
Senći

#5936 Re: Bášča

Post by Senći »

Šafran upravu si ja sam pogrešno napisao sijeme, a mislio sam na gomolje čičoke kao i krompir isto se sadi u glavnom imam te gomolje.

Ratarka može i za tebe sadi ih negdje gdje ti neće smetati i gdje se ne mogu puno proširiti da naredne godine ne smetaju drugom povrću pošto poslije same niču ako ih dobro ne povadiš.
Oticon

#5937 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote: Senci, puno ti hvala javim se na pp. Ali si me sad zbunio - koliko sam vidjela rasađuje se gomoljem i ja sam jedne godine od forumašice Oticon dobila te gomolje ali su mi se jako slabo primili a onda je i ono što je niklo nestalo (ja sam kriva, na potpuno pogrešnom mjestu sam je zasadila). Ima li razlike u formiranju gomolja ako se sadi iz sjemena - možda se gomolji mogu vaditi tek druge godine?
Ne bi trebalo da nestanu,one se povuku u zemlju duboko,pa opet niknu. Jedino da si ih baš sve povadila i da si sve prekopala duboko. Ali ima ih još ako ti treba :)

Samo da pozdravim staro društvo sa ove teme i :kiss: staroj FSR
safran

#5938 Re: Bášča

Post by safran »

Ooooo, ko to čita a ne javlja se :-D
Ništa Oti nije niklo. Nešto se primilo i provirilo a onda su koke izabrale baš to mjesto za "prpanje" i čeprkanje. Zatrle joj svaki trag. Probaćemo opet ove godine. Javim se.
Oticon

#5939 Re: Bášča

Post by Oticon »

Znaš gdje se javiti ...i ne daj kokama da čeprkaju :)
zippoo87

#5940 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Ratarka wrote:
Senći wrote:

hocu i ja ako moze, samo mi treba i pojasnjenje - gdje da je posadim?
ja sam prije dvije godine posadio cicoku,cisto da probam i kod mene je rodila i bila pravo visoka,oko 2.5-3 m...pravio sam salatu od nje a i ubacivao u kuhanje,jer ona je neutralna,nema nikakav ukus ni miris...dodje kao da popuni posudu :D

e sada,negativne strane cicoke se pokazu slijedece godine,gdje iz svakog i najsitnijeg korijena (jedna dlaka korijena) izraste potpuno nova biljka i pocne da raste ...i tako u tom mjestu gdje je posadjena jedna sadnica,slijedece godine izraste 100,sto je vrlo iritantno i treba cupati svaka 2 dana

znaci,preporuka ti je da je posadis na nekom zabacenom mjestu,uz ogradu,zivicu...malo dalje od kuce,staze i tako...jer ces slijedece godine imati probleme i neces je se moci rijesiti
ona se samostalno siri tako iz godine u godinu,ako se ne kontrolise
Last edited by zippoo87 on 24/01/2015 11:41, edited 1 time in total.
zippoo87

#5941 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

dupli post
kanocale

#5942 Re: Bášča

Post by kanocale »

danas sam prvi put probala cicoku.meni se dopalo. jedno pitanje,gdje se sjeme moze nabaviti? citala sam da se sadi u jesen i proljece.
ove godine prvi put cu da zasadim nesto povrca. (povrsina je bas mala) :) gdje cu u sarajevu naci sjeme onog pravog paradaiza,domaceg sto mirise kad se jede? :plete:
dpjokala26

#5943 Re: Bášča

Post by dpjokala26 »

da se nadovezem. :D kupila cicoku,lici na grbav krompir.ima na njoj dosta tankih zila.smijem li je izrezati na par komadica pa zasaditi(sta bude bude :D )ili da u zemlju stavim citavu da se ne sjece? ;-)
kandelabar

#5944 Re: Bášča

Post by kandelabar »

samo da kažem je.bem vam čičoku zadnjih 10 dana smao o njoj :lol:
Oticon

#5945 Re: Bášča

Post by Oticon »

hajde za ove nove čičokaljbce :)

Čičoku možete zasaditi i samo od oljuštine sa već postojećeg korjena.Ne morate čitav korjen saditi. Samo vodite računa gdje je sadite jer je kao korov i veoma je teško iskorjeniti kasnije. Nemojte je saditi u dijelu bašte gdje ćete sijati druge kulture. Zasadite je u nekom ćošku vrta, ili pored ograde. Raste u visinu 2 do 2,5 metara i ima dekorativan cvijet sličan malim suncokretima.
Kanocale ako ti bude problem naći čičoku za sađenje, javi se na pp u martu ja ću ti poslati ako ne bude snijega, jer kada je zima korjen se povuče duboko u zemlju i teško ga je izvaditi. Nije problem zasaditi je ni kasnije :)
Oticon

#5946 Re: Bášča

Post by Oticon »

kandelabar wrote:samo da kažem je.bem vam čičoku zadnjih 10 dana smao o njoj :lol:
A o čemu bi ti u februaru? :lol: :lol:
kerima1

#5947 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kandelabar wrote:samo da kažem je.bem vam čičoku zadnjih 10 dana smao o njoj :lol:
Ona prva ide u zemlju pa red je da prvo o njoj. :P
Kasnije cemo o luku i salati:)
dpjokala26

#5948 Re: Bášča

Post by dpjokala26 »

uz meso kad je napravis na salatu dobro ide. :D
kanocale

#5949 Re: Bášča

Post by kanocale »

Oticon wrote:hajde za ove nove čičokaljbce :)

Čičoku možete zasaditi i samo od oljuštine sa već postojećeg korjena.Ne morate čitav korjen saditi. Samo vodite računa gdje je sadite jer je kao korov i veoma je teško iskorjeniti kasnije. Nemojte je saditi u dijelu bašte gdje ćete sijati druge kulture. Zasadite je u nekom ćošku vrta, ili pored ograde. Raste u visinu 2 do 2,5 metara i ima dekorativan cvijet sličan malim suncokretima.
Kanocale ako ti bude problem naći čičoku za sađenje, javi se na pp u martu ja ću ti poslati ako ne bude snijega, jer kada je zima korjen se povuče duboko u zemlju i teško ga je izvaditi. Nije problem zasaditi je ni kasnije :)
:thumbup: hvala na ponudi.dogovaramo se ako ne nadjem. :)
safran

#5950 Re: Bášča

Post by safran »

kanocale wrote:danas sam prvi put probala cicoku.meni se dopalo. jedno pitanje,gdje se sjeme moze nabaviti? citala sam da se sadi u jesen i proljece.
ove godine prvi put cu da zasadim nesto povrca. (povrsina je bas mala) :) gdje cu u sarajevu naci sjeme onog pravog paradaiza,domaceg sto mirise kad se jede? :plete:
svaki miriše kad dozri na suncu. uzmi gotov rasad, ako si početnik, traži jabučar ili volovsko srce. investiraj u pikirane sadnice - budu oko 0,5KM jedna u čaši. ne daj se nagovoriti da sadiš dvije zajedno - nepotrebno a kasnije se razrastu pa jedna drugoj smetaju.
Post Reply