Obrano mlijeko i voda 1:5, preventivno prskati bar jednom sedmično, kad nakon kiše naglo ugrije, i nema plamenjače.hrastov žižak wrote:ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
Bášča
Moderator: anex
- Banksy
#5801 Re: Bášča
-
safran
#5802 Re: Bášča
koji fungicid - kontaktni ili sistemski - ako si koristio sistemski prije zametanja ne treba ti više, ako si koristio kontaktni onda po potrebi.hrastov žižak wrote:ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
-
safran
#5803 Re: Bášča
Joj Banksy, ti to svake godine pišeš ali stvarno nisam u prilici osloniti se na ovo, pogotovu ove godine, kiša pada pa naglo ugrije skoro svaki drugi dan. Kad mi se klinci osamostale da mogu sami kući ostati pa da se na selo preselim da dežuram.Banksy wrote:Obrano mlijeko i voda 1:5, preventivno prskati bar jednom sedmično, kad nakon kiše naglo ugrije, i nema plamenjače.hrastov žižak wrote:ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
- Banksy
#5804 Re: Bášča
Samo da potvrdim da ovo zaista djeluje, ali neću više pisati, ok, zapamtili ste ...safran wrote:Joj Banksy, ti to svake godine pišeš ali stvarno nisam u prilici osloniti se na ovo, pogotovu ove godine, kiša pada pa naglo ugrije skoro svaki drugi dan. Kad mi se klinci osamostale da mogu sami kući ostati pa da se na selo preselim da dežuram.Banksy wrote:Obrano mlijeko i voda 1:5, preventivno prskati bar jednom sedmično, kad nakon kiše naglo ugrije, i nema plamenjače.hrastov žižak wrote:ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
- zijad_e
#5805 Re: Bášča
Meni se na 20 stabljika paradajza koje sam kupio pojavila nekakva trulez ali se tesko moze primjetiti. Znaci stabljika mi gnjije iznutra. Kad gledas mislis da je uredu ali kad pipnes osjetis da je gnjila. Zna li neko do cega je? Jeli doslo u zemlji od tih sadnica ili je doprinjelo ovo nevreme? Sve te sadnice na kojima sam primjetio trulez iscupao i bacio u otpad.
-
safran
#5806 Re: Bášča
Ma slobodno nas podsjeti - nije višak a bude i novih članova na temi pa da im ne promakne ....Banksy wrote: Samo da potvrdim da ovo zaista djeluje, ali neću više pisati, ok, zapamtili ste ...
- kandelabar
#5807 Re: Bášča
Vrijeme je uzasno lose kisa sunce povecana vlaznost ja sam primjetio takodje da mi se pojavila plamenjača jer su listovi ko sprzeni ali plodovi se zasad drze jos malo 
- hrastov žižak
#5808 Re: Bášča
Ne znam, ne piše na ambalaži, žute je boje i proizvodi neka beogradska kompanija. Što se tiče mlijeka, to neću, konsultovo sam se s hadžincom i ona je rekla da je grehota mlijekom prskat i da se može ograisat.safran wrote:koji fungicid - kontaktni ili sistemski - ako si koristio sistemski prije zametanja ne treba ti više, ako si koristio kontaktni onda po potrebi.hrastov žižak wrote:ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
-
kerima1
#5809 Re: Bášča
Mu'mine i ko zna jos da mi kazete cime sprijeciit truljenje ploda paradaza,pocelo mi to sada se desavati,a plamenjca kad ce cekam jos.spricammlijekom,koprivom,bordoskom juhom pa dokle izdrze ove kisetine.
-
safran
#5810 Re: Bášča
pih, ko će ti znati, ako si sigurna da nije plamenjača (a vjerovatno nije prije bi se manifestovala na listu i stabljici) onda može biti nedostatak kalcija - u ovoj fazi jedno vještačka prihrana kalcijem
-
kerima1
#5811 Re: Bášča
Ne rece cime,mlijekom ili?
Lisce i stabljika su ok.
Lisce i stabljika su ok.
-
safran
#5812 Re: Bášča
ja sam mišljenja da pomoć trebaš tražiti u poljoprivrednoj apoteci - ima ona plantella organic za povrće - mislim da je mumin postavljao. druga polovina jula je - ako hoćeš paradajza treba ti dopingkerima1 wrote:Ne rece cime,mlijekom ili?
Lisce i stabljika su ok.
- kandelabar
#5813 Re: Bášča
imaš li još kakvih iskustvenih info o plamenjači ne mogu da skontam jel u mom plasteniku il nijesafran wrote:pih, ko će ti znati, ako si sigurna da nije plamenjača (a vjerovatno nije prije bi se manifestovala na listu i stabljici) onda može biti nedostatak kalcija - u ovoj fazi jedno vještačka prihrana kalcijem
- manekenka u penziji
#5814 Re: Bášča
Ne znam gdje da pitam pa ako može ovdje:
Imam dvije ruže koje cvjetaju samo jednom u godini. Neko kaže da je to zato sto su posadjene u prestupnoj godini, mada ne znam koliko to pije vode.
Ima li nacin da one obnavljaju svoj cvat?
Imam dvije ruže koje cvjetaju samo jednom u godini. Neko kaže da je to zato sto su posadjene u prestupnoj godini, mada ne znam koliko to pije vode.
Ima li nacin da one obnavljaju svoj cvat?
- Banksy
#5815 Re: Bášča
Vjerovatno nema. Postoje ruže koje cvjetaju jednom u godini, obično u proljeće, ali ima ih i s (samo) jesenjom cvatnjom. To su uglavnom starinske sorte ruža. Najpoznatija ovdašnja takva je đulbešećer ruža od koje se prave poznati mirisni sokovi i slatka. Ona cvjeta samo jednom godišnje, vrlo kratko, u mjesecu maju, čini mi se. Nisam još čula da postoji način da ih se ''natjera'' na još jedno cvjetanje, a ne znam ni koliko bi to onda bilo prirodno ili koliko bi štetilo njihovom prirodnom vegetacijskom ciklusu.
- manekenka u penziji
#5816 Re: Bášča
Pa jeste, bas je u maju i procvjetala i to je to za ovu godinu.
Skontala sam da posadim još jednu ružu na isto mjesto, pa neka se isprepliću.
Skontala sam da posadim još jednu ružu na isto mjesto, pa neka se isprepliću.
- Banksy
#5817 Re: Bášča
Ako je slična ovoj

onda je to ta, đulbešećerka ili damašćanska ili majska ruža. Strpi se dok malo poraste, pa od nje pravi sok, divan je.
Ne znam koliko je to pametno, da je ne poklopi. Majska ruža nije baš toliko robusna da bi se mogla uspješno nositi s nekim jačim hibridom. Ako se i odlučiš, preporučujem ti da potražiš Mirato ružu. Divna sorta, čajevka, bujna, velika, cvjeta od juna do novembra. Na slici je grmolika, kod mene je u blagoj sjeni pa je otišla u bujno stablo, na metar i po.
http://www.rosen-tantau.com/shop/popup_ ... 64&imgID=0

onda je to ta, đulbešećerka ili damašćanska ili majska ruža. Strpi se dok malo poraste, pa od nje pravi sok, divan je.
Ne znam koliko je to pametno, da je ne poklopi. Majska ruža nije baš toliko robusna da bi se mogla uspješno nositi s nekim jačim hibridom. Ako se i odlučiš, preporučujem ti da potražiš Mirato ružu. Divna sorta, čajevka, bujna, velika, cvjeta od juna do novembra. Na slici je grmolika, kod mene je u blagoj sjeni pa je otišla u bujno stablo, na metar i po.
http://www.rosen-tantau.com/shop/popup_ ... 64&imgID=0
- manekenka u penziji
#5818 Re: Bášča
ne bih rekla da je djulbesecerka
evo slike: (ovdje je vec bila pred kraj a prije toga je kisa 'ubila' )

evo slike: (ovdje je vec bila pred kraj a prije toga je kisa 'ubila' )

-
safran
#5819 Re: Bášča
ovo što mi zovemo "plamenjačom" mogu uzrokovati dvije gljivice - jedna je Phytophtora i to je prava plamenjača a drugoj sam ime zaboravila. Obje kreću u formi pjega koje se brzo šire i prvo stradaju list i stabljika a onda se tragovi pojavljuju na plodovima ali je ova druga nešto blaža. Ovi tragovi na plodovima se obično prvo javljaju sa gornje strane ploda gdje se zadržavaju kapljice a onda se šire na čitav plod. Nisam nikad vidjela da je plamenjača zahvatila plod a da je zaobišla list i stabljiku. Stabljika, na mjestima infekcije, postaje gotovo crna. Za promjene na plodu koje se javljaju sa donje strane uglavnom su vezani nedostaci nutrijenata - najčešće kalcija, pa sam stoga kerimi spomenula kalcij. Ne znam kako ti izgleda to u plasteniku (nemam iskustva sa plasteničkom proizvodnjom) ali vlaga je ove godine izuzetno visoka i izvan plastenika tako da je vrlo moguće da je neka infekcija u toku. Ekstremni su uslovi tako da je zaštita neophodna. Ja bih se posavjetovala sa nekim agronomom oko zaštitnih sredstava dozvoljenih u zaštićenim sistemima.kandelabar wrote:imaš li još kakvih iskustvenih info o plamenjači ne mogu da skontam jel u mom plasteniku il nijesafran wrote:pih, ko će ti znati, ako si sigurna da nije plamenjača (a vjerovatno nije prije bi se manifestovala na listu i stabljici) onda može biti nedostatak kalcija - u ovoj fazi jedno vještačka prihrana kalcijem
- kandelabar
#5820 Re: Bášča
nije kod mene plod ali jeste pocelo da strada list i stabljike vidim ne rastu gore dalje i cvjetovi da opadaju ,a inace mi je paradajz izgurao do 4kola sa plodovima al sad vec iznad gotovo
-
safran
#5821 Re: Bášča
hm, ne mora značiti, paradajz je divljak, ja bih se tu raspitala oko zaštite, vjerovatno ošišala oštećene dijelove i potrudila se da sačuvam da dozrije to što već ima na njemu. A lako se može desiti da zaperak preuzme ulogu vrha stabljjike. Koje su boje listovi ? Žuti, smeđi, smeđe-crni? Šta ima po njima ? Pjege, veće površine, krajevi oprljeni? Kakv je stabljika?kandelabar wrote:nije kod mene plod ali jeste pocelo da strada list i stabljike vidim ne rastu gore dalje i cvjetovi da opadaju ,a inace mi je paradajz izgurao do 4kola sa plodovima al sad vec iznad gotovo
- Mu'min
#5822 Kalcij
Ne znam šta je kod tebe uzrok truljenja ploda paradajza.kerima1 wrote:Mu'mine i ko zna jos da mi kazete cime sprijeciit truljenje ploda paradaza,pocelo mi to sada se desavati,a plamenjca kad ce cekam jos.spricammlijekom,koprivom,bordoskom juhom pa dokle izdrze ove kisetine.
Ukoliko se radi o donjem dijela (znači kontra onom gdje je patljica) i radi se crnoj, suhoj truleži onda je to manjak kalcija.
Sličan problem imam i sam posebno na pelatima koji nemaju puno vode.
Koliko sam skonto nastaje zbog manjka vode tj. slabog dotoka kalcija.
I sam tražim rješenje a jedno je koje ću probati naredne godine je Protifert Kalcij mada toga ima koliko hoš.
Pročitaj kad se koristi (obično kod samog prvog cvata), ovo sada kad su plodovi već i crveni je skoro pa kasno.
-
kerima1
#5823 Re: Kalcij
Kod nas paradajzi pate od viska vode ovih danaMu'min wrote:Ne znam šta je kod tebe uzrok truljenja ploda paradajza.kerima1 wrote:Mu'mine i ko zna jos da mi kazete cime sprijeciit truljenje ploda paradaza,pocelo mi to sada se desavati,a plamenjca kad ce cekam jos.spricammlijekom,koprivom,bordoskom juhom pa dokle izdrze ove kisetine.
Ukoliko se radi o donjem dijela (znači kontra onom gdje je patljica) i radi se crnoj, suhoj truleži onda je to manjak kalcija.
Sličan problem imam i sam posebno na pelatima koji nemaju puno vode.
Koliko sam skonto nastaje zbog manjka vode tj. slabog dotoka kalcija.
I sam tražim rješenje a jedno je koje ću probati naredne godine je Protifert Kalcij mada toga ima koliko hoš.
Pročitaj kad se koristi (obično kod samog prvog cvata), ovo sada kad su plodovi već i crveni je skoro pa kasno.
Zahvatilo je poneke polodove sa strana pocinju crniti,ne sa dna znam da kada po dnu da je nedostatak kalcija.ovaj put prije ce biti da je neko drugo oboljenje od viska vide,vlage,hladnoce,samo da nije plamenjaca.
Uslikat cu pa ces viditi kako izgledaju.
-
zippoo87
#5824 Re: Bášča
kod mene paradajz sprzen 100% a bilo je roda fino
sada sam ga bas vidio,katastrofa...nista od njega a ne znam ni sta ga je sprzilo ...i plod i lisce
kod kuce par struka isto sprzeni,crna stabljika...nikada ono nisam vidio
sada mahune ide...njih bi se moglo nabrati malo
imam i feferone u saksiji...bas sam htio pitati,treba li cekati da one narastu do kraja,da bi bile ljute ?
otkinuo sam bio jednu da probam i nije bila ljuta,vrlo malo a bila je zuta a inace trebaju biti zelene
https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... oto%2c.jpg
https://drive.google.com/file/d/0B0F7F9 ... sp=sharing
sada sam ga bas vidio,katastrofa...nista od njega a ne znam ni sta ga je sprzilo ...i plod i lisce
kod kuce par struka isto sprzeni,crna stabljika...nikada ono nisam vidio
sada mahune ide...njih bi se moglo nabrati malo
imam i feferone u saksiji...bas sam htio pitati,treba li cekati da one narastu do kraja,da bi bile ljute ?
otkinuo sam bio jednu da probam i nije bila ljuta,vrlo malo a bila je zuta a inace trebaju biti zelene
https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... oto%2c.jpg
https://drive.google.com/file/d/0B0F7F9 ... sp=sharing
- kandelabar
#5825 Re: Bášča
sutra slikam pa ti posaljem danas sam isjekao dosta lista ostecenog ivice ko spaljene i sa nekim flekama zuckastimsafran wrote:hm, ne mora značiti, paradajz je divljak, ja bih se tu raspitala oko zaštite, vjerovatno ošišala oštećene dijelove i potrudila se da sačuvam da dozrije to što već ima na njemu. A lako se može desiti da zaperak preuzme ulogu vrha stabljjike. Koje su boje listovi ? Žuti, smeđi, smeđe-crni? Šta ima po njima ? Pjege, veće površine, krajevi oprljeni? Kakv je stabljika?kandelabar wrote:nije kod mene plod ali jeste pocelo da strada list i stabljike vidim ne rastu gore dalje i cvjetovi da opadaju ,a inace mi je paradajz izgurao do 4kola sa plodovima al sad vec iznad gotovo