moReeee,vjerujem ja tebi,ali hocu da vidim ocima:).kod nas nema plodova,pocelo me brinuti,kise su i zahladjenje gdje ce ih i biti!Mu'min wrote:To ti ko meni ne vjeruješ.kerima1 wrote:Mu'mine ne vidim ti plodove paradajza na toj sliciE 2. put ću samo zate slikati da vidiš pa makar pisalo Mercator ispod njih
Bášča
Moderator: anex
-
kerima1
#5751 Re: Bášča
- Banksy
#5752 Re: Bášča
Pozdrav starim baštovanima - safran, bizet, oticon, flag, vrtlar, prije svih Toto, ali i ostali, gdje god da su
gdje ste ljudi, evo sunca, šta se radi?
Prijedlog,
zelenih oraha će biti još nekih 7-10 dana, pravo vrijeme za pravljenje orahovače/orahovca/orahovice,
jako je zdrava,
probala sam razne, ali evo par recepata koji su se pokazali najboljim:

gdje ste ljudi, evo sunca, šta se radi?
Prijedlog,
zelenih oraha će biti još nekih 7-10 dana, pravo vrijeme za pravljenje orahovače/orahovca/orahovice,
jako je zdrava,
probala sam razne, ali evo par recepata koji su se pokazali najboljim:
Uzdravlje
Orahovača
25 kom zelenih oraščića veličine 2-2,5 cm
šećer u težini oraščića,a može i čist med
1 l prirodne lozovače ili komovice
Zelene orahe dobro oprati, izvagati, pa odmjeriti istu količinu šećera
Svaki orah zasjeći nožem na nekoliko mjesta
Poredati ih u staklenu teglu, posuti šećerom, zaliti rakijom i dobro zatvoriti
Ostaviti da stoji na suncu 40 dana, staklenku ne otvarati, a svakih par dana dobro protresti
Nakon odležanih 40 dana procijediti u flašu i ostaviti na tamno i hladno mesto
Prije svakog konuzumiranja promućkati
Didina orahovica
8-11 komada zelenih nezrelih oraha
25 dkgšećera
10ak zrna kave
1 vanilin štapić
1 korica limuna
2-3 klinčića
1 l obične rakije (lozovače)
Orahe potući batom za meso ili kamenom da se raspuknu.
U oveću teglu ubaciti sve sastojke.
Držati 40 dana na suncu.
41. dan (ili po slobodnoj procjeni) procijediti, uliti u bićerine i nazdraviti.
Navodno je bolji šta duže stoji,
Posluživanje
Orasi za orahovicu se beru u 6. mjesecu. Ne gule se, već se stavljaju zajedno s korom, a prije se malo potuku batom za meso da im se kora raspukne. Ukoliko želimo manje aromatičan orahovac, dovoljno je samo probušiti orahe iglom ili čačkalicom na par mjesta.
Ukoliko nam orahovac nije dovoljno sladak, naknadno se može skuhati sirup (pola litre vode i pola kg šećera) i pomiješati. Orahovac je nabolji kad odstoji nekoliko mjeseci. Služiti ga ohlađenog.
-
safran
#5753 Re: Bášča
Cheers! Evo me nakon 2-dnevne patnje u selu. Patnja je što u baštu ne mogu ući koliko je mokra zemlja. Danas sam samo uspjela jagode malo osloboditi od trave i poskidati zaperke sa paradajza. Jagode jedu puževi - njima sam posula toz oliti telvu - izgleda da im stvarno smeta pa do daljnjeg zabranjujem Ness kafu kući. Paprike mi muče bubice ali im nisam mogla prići. Krompir se ne vidi od trave,od luka sam ruke digla, grašak mi pojedoše ptice, tikvice su sve nikle ali slabo napreduju, sve u svemu, svaki plod će se ove godine platiti sa puno znoja, samo korov napreduje ko lud. Nadam se dobroj berbi kupina i šipurka, da se barem nešto spremi za zimu.
-
kerima1
#5754 Re: Bášča
Bas steta Safranko jer trud je tu veliki.kako da vam tolika voda u basti od cega'kod nas iako su kise ceste brzo zasusi moram zaliti rasadu.
-
safran
#5755 Re: Bášča
podloga prilično glinovita a iznad nas je put na kojem se zadržava voda - problem će biti sve dok drenažu ne uradimo. sa druge strane, suša nas puno manje pogađa. dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji.kerima1 wrote:Bas steta Safranko jer trud je tu veliki.kako da vam tolika voda u basti od cega'kod nas iako su kise ceste brzo zasusi moram zaliti rasadu.
-
kerima1
#5756 Re: Bášča
Dobra zemlja za paprika,kupusa i svog bilja koje hoce puno vlagu.Baste su inace kod svih slabe ili nisu kao sto znaju biti.safran wrote:podloga prilično glinovita a iznad nas je put na kojem se zadržava voda - problem će biti sve dok drenažu ne uradimo. sa druge strane, suša nas puno manje pogađa. dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji.kerima1 wrote:Bas steta Safranko jer trud je tu veliki.kako da vam tolika voda u basti od cega'kod nas iako su kise ceste brzo zasusi moram zaliti rasadu.
- Mu'min
#5757 Re: Bášča
Evo kerima1 jedna od obećanih slika:

-
kerima1
#5758 Re: Bášča
WoWWWWWWWWWWWWWWWWWWW!! pa bas sada kada ja i Safranka kukamo na nase baste ti bacas bombu od paradajza
Koja je to sorta,jako je rodna?
- Mu'min
#5759 Re: Bášča
Reci mašaAllah.kerima1 wrote:WoWWWWWWWWWWWWWWWWWWW!! pa bas sada kada ja i Safranka kukamo na nase baste ti bacas bombu od paradajza![]()
Sorta: Stupice mada ima i drugih sorti sa plodovima.
Za sada su cvatovi do 5 spratova a tek je krenulo punom parom sa rastom (počelo je pokilavo sve skupa i tek se trgnule sadnice).
Al eto imam i ja problema sa njima. na 6 sadnica sam danas našao Trialeurodes vaporariorum.
-
kerima1
#5760 Re: Bášča
MasAllah bas.
Ti si kralj paradajza,kod mene samo cvjeta,ai sto hoce da se ometne opadne.valjda hladno,kise sta li...
Ti si kralj paradajza,kod mene samo cvjeta,ai sto hoce da se ometne opadne.valjda hladno,kise sta li...
-
zippoo87
#5761 Re: Bášča
ovdje se pravo zahuktalo vidim 
i ja sam jucer radio ,napravio sam i par slikica pa cu postaviti danas-sutra
i kod mene na paradajzu ima plodova ali nije bas rodan kao kod ovog sa slike
jucer ssmo postavili i mrezicu za krastavice (kornison) i vec ima zameta a sada ocekujem da "poludi";kada se popnu uz mrezicu
jucer sam opet aroniju sredjivao,bila je bas zarasla u travu a tek je pola posla uradjeno,postavljeno je i sijeno oko plodova,da vise trava ne raste i da drzi vlagu
ostalu polovicu planiram sutra zavrsiti i rijesiti to...
krompir mi isto nije los,ima roda a velicina je standardna,mada ce jos barem 20ak dana rasti,iako mi neke jede zlatica a neke ne
bilo je malo proslogodisnjeg sjemena i njega je zlatica pojela 100%,bukvalno ni stabljika nije ostala
i ja sam jucer radio ,napravio sam i par slikica pa cu postaviti danas-sutra
i kod mene na paradajzu ima plodova ali nije bas rodan kao kod ovog sa slike
jucer ssmo postavili i mrezicu za krastavice (kornison) i vec ima zameta a sada ocekujem da "poludi";kada se popnu uz mrezicu
jucer sam opet aroniju sredjivao,bila je bas zarasla u travu a tek je pola posla uradjeno,postavljeno je i sijeno oko plodova,da vise trava ne raste i da drzi vlagu
ostalu polovicu planiram sutra zavrsiti i rijesiti to...
krompir mi isto nije los,ima roda a velicina je standardna,mada ce jos barem 20ak dana rasti,iako mi neke jede zlatica a neke ne
bilo je malo proslogodisnjeg sjemena i njega je zlatica pojela 100%,bukvalno ni stabljika nije ostala
- Mu'min
#5762 Re: Bášča
Mi krastavice već beremo a Božijeg ti čuda ove godine nismo uopće imali bube zlatice. vidio sam samo 2-3 na 15 redaka.
-
zippoo87
- Mu'min
#5764 Re: Bášča
Bravo zippoo87, vrijedni ste!
Mi smo prije par dana počeli brati krastavice. Mohune prije 10-ak dana.
Luka, kompir i salata već davno. Kompir bi bilo dobro obrati za 15 dana samo ne znam kako ću jer postimo a rano je prije ramazana. Komšiji 100 metara dalje pokrali sav kompir i luk čujem priča se.
Luka, kompir i salata već davno. Kompir bi bilo dobro obrati za 15 dana samo ne znam kako ću jer postimo a rano je prije ramazana. Komšiji 100 metara dalje pokrali sav kompir i luk čujem priča se.
-
zippoo87
#5765 Re: Bášča
salatu,luk i krompir i mi beremo,mohune su se pocelelozati i uz zito a kuci uz kolice,na paradajzu ima plodova,nadam se da ga nece nesto ubitiMu'min wrote:Bravo zippoo87, vrijedni ste!
ja nemam problema to sa krkadjom ali tim sto kradu,noge polomiti ako se uhvati na djelu
znaci pocela je situacija kao u ratu,kada se i hrana krala
a mislim da ti je prerano da vadis krompir,nije on jos zavrsio,tek kada se stabaljika osusi,on se vadi a ako ga povadis prije,vise ce ga struhnuti
- Mu'min
#5766 Re: Bášča
Što se tiče krađe lopov ne glede vakat i stanje.zippoo87 wrote:Mu'min wrote:Bravo zippoo87, vrijedni ste!
znaci pocela je situacija kao u ratu,kada se i hrana krala
a mislim da ti je prerano da vadis krompir,nije on jos zavrsio,tek kada se stabaljika osusi,on se vadi a ako ga povadis prije,vise ce ga struhnuti
Teška je bolest biti neradnik.
A krompir nisam ni mislio vaditi već samo konstatujem da je prerano prije Ramazana a u Ramazanu je teško postiti i raditi tako da će kao i prošle godine sačekati bajramsku baklavu.
-
safran
#5767 Re: Bášča
A neće mu ništa biti ako sačeka da se baklava pojede.
-
zippoo87
#5768 Re: Bášča
sinoc i danas je u nasem kraju padao krupan grad,u gradaccu velicine jajeta i napravio je stete
sinoc je u gracanici isto padao krupan,skoro kao orasi i isto je stete napravio
nisam bio dole ,da vidim sta je sa biljkama sa slike,nadam se da nije puno ubio
i jucer sam tamam pred to nevrijeme uspio aroniju dozavrsiti,opljeviti i okopati
sinoc je u gracanici isto padao krupan,skoro kao orasi i isto je stete napravio
nisam bio dole ,da vidim sta je sa biljkama sa slike,nadam se da nije puno ubio
i jucer sam tamam pred to nevrijeme uspio aroniju dozavrsiti,opljeviti i okopati
-
safran
#5769 Re: Bášča
aiiiii, pa hoće li išta preskočiti ove godine?
-
kerima1
#5770 Re: Bášča
Nece osim ako prezivi u zemlji od kradljivaca.safran wrote:A neće mu ništa biti ako sačeka da se baklava pojede.
-
Ratarka
#5771 Re: Bášča
kod nas je najbolje rodila trava!!!! mrkve ima tu i tamo, luka je ok, njega jedemo odavno, salata je vec na usi pocela izlaziti, ali ostalo - tanko vala. paradajz poceo pa nekako stao, cak i u plasteniku, jos su samo cvjetici, buranija, grasak, cak i tikvica - hoce i nece. sreca ima proslogodisnje blitve, ova nije nikla nikako, persun bacio cvijet, a spinata ima na svaki nogostup po nit... nemam pojam, ja sam ove godine nesto fulila...
-
med11
#5772 Re: Bášča
Zna li neko sta bi ovo moglo biti, nesto napalo listove?

Inace ide nekako

Inace ide nekako
-
zippoo87
#5773 Re: Bášča
ja ovo zovem plemenjaca,mada vjerovatno i nijemed11 wrote:Zna li neko sta bi ovo moglo biti, nesto napalo listove?
Inace ide nekako
ima se kupiti rastvor protiv ovog i ja prscem sa tim redovno,i paprike i paradajz
-
zippoo87
#5774 Re: Bášča
evo sada sam vidio da je grad i meni fino ostetio paradajz
2 struka je slomilo na pola,3-4 polomilo vrhove sa cvatom i sa svakog je jos poskidalo listova
a ionako je ovaj oko kuce bio los,nikako da krene,sitan neki zamet a i slabo ga ima
2 struka je slomilo na pola,3-4 polomilo vrhove sa cvatom i sa svakog je jos poskidalo listova
a ionako je ovaj oko kuce bio los,nikako da krene,sitan neki zamet a i slabo ga ima
- Mu'min
#5775 Re: Bášča
Kod udara leda (grada) nije problem u tome šta je pomolio ili oštetio, jer se paradajz za 7 oporavi da ga zoljom udaraš.
Problem su boelsti, zato pazite znakove plamenjače. Ta dosta puta Ridomil bude jedino rješenje.
Problem su boelsti, zato pazite znakove plamenjače. Ta dosta puta Ridomil bude jedino rješenje.