Eh nek si se i ti javila...Oticon wrote:Samo da pozdravim staro društvo i dam podršku novim
Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#5676 Re: Bášča
-
zippoo87
#5677 Re: Bášča
gdje su vase slike
dajte malo ozivite temu ,sta se stidite
- zijad_e
#5678 Re: Bášča
Evo ja ovih dana intezivno pratim vremensku prognozu. Posto sam jednu turu paradajza posijao postoji mogucnost da ga mraz unisti pa cu ga probati zastititi nekakvim kutijama. Volio bih da ima prognoza za mraz, sta vi kazete na to?
-
safran
#5679 Re: Bášča
bjež ba, ne provociraj, danas muž bio gore, 2 reda krompira odnijela vodazippoo87 wrote:gdje su vase slike
-
zippoo87
#5680 Re: Bášča
Kod mene je za sada ok,mada je voda na 20 metara od vrtla a sve je nabujalo dolle
Nadam se da necu imati stete
Sent from my Lumia 520
Nadam se da necu imati stete
Sent from my Lumia 520
-
safran
#5681 Re: Bášča
Zippo, kakvo je stanje kod vas? Ima li iko iz Hercegovine? Senchi? Kako se Neretva ponaša?
-
med11
#5682 Re: Bášča
Krastavac na balkonu procvjetao, je li to u redu?
- kandelabar
#5683 Re: Bášča
JA sijao poprecne rede krompira u kosini sad mi voda lezi prosle godine bil suša hajd reko da imam bolju vlaznost i eto sad je haos
ostalo sve zaglibilo vjerujem da ce istruhnuti ne lezi u vodi al je dobro natopljeno propadne cizma rudara gdje se stane
- Banksy
#5684 Re: Bášča
Isto ...kandelabar wrote: JA sijao poprecne rede krompira u kosini sad mi voda lezi prosle godine bil suša hajd reko da imam bolju vlaznost i eto sad je haos
Gdje god se okrenem - voće, povrće, drveće - katastrofa, muka mi je i da pišem.
-
safran
#5685 Re: Bášča
Al zato kod mene na balkonskom plasteniku rasad, ko u aprilu. Milina ga vidjeti.
- hrastov žižak
#5686 Re: Bášča
I kod mene poplavilo, nije odnijelo povrće, al će vjerovatno istrunut. al jebeš mu mater, kad vidiš koliko je ljudi najebalo, moja šteta je smiješna.
-
safran
#5687 Re: Bášča
Jo, kandelabar, jesi to Hercegovac ?kandelabar wrote:JA sijao poprecne rede krompira u kosini sad mi voda lezi prosle godine bil suša hajd reko da imam bolju vlaznost i eto sad je haosostalo sve zaglibilo vjerujem da ce istruhnuti ne lezi u vodi al je dobro natopljeno propadne cizma rudara gdje se stane
-
safran
#5688 Re: Bášča
Ma žiži, Banksy, kandelabar, ja sam se prestala nervirati a od jučer ni ne mislim više na baštu. Pišem propala sezona i tražim svijetle tačke. Za sada sam našla:
- možemo se posvetiti čitanju literature,
- možemo se posvetiti krčenju kupine koja nam svake godine ugrožava baštu,
- možemo se posvetiti orezivanju voća, za to ljeti nikad nemam vremena,
- imaćemo vremena da se bavimo ogradama, pa da mi ovce ne obrste raštiku i prokulice (ako ih stignem zasaditi),
- više vremena za igru sa djecom i psom, druženje sa komšijama .....
Prema devastaciji koju su pretrpjeli ljudi iz poplavljenih područja - meni se samo poremetio hobi.
- možemo se posvetiti čitanju literature,
- možemo se posvetiti krčenju kupine koja nam svake godine ugrožava baštu,
- možemo se posvetiti orezivanju voća, za to ljeti nikad nemam vremena,
- imaćemo vremena da se bavimo ogradama, pa da mi ovce ne obrste raštiku i prokulice (ako ih stignem zasaditi),
- više vremena za igru sa djecom i psom, druženje sa komšijama .....
Prema devastaciji koju su pretrpjeli ljudi iz poplavljenih područja - meni se samo poremetio hobi.
- Banksy
#5689 Re: Bášča
@safraniko,
U odnosu na sve ovo oko nas, naravno da je naša šteta neusporediva, ali moram reći, kad je u pitanju i voće i povrće i crnogorica i bjelogorica, ja zaista ne pamtim goru godinu ... Ili je smrzlo ili slomilo ili omlatilo ili istrunulo ili ga napala bolest.
Ja možda ipak spasim nešto povrća ...
Imam još neposađene sadnice paradajza i paprike koje su otanjile i otišle u visinu, ali mislim da bi izdržale vani. Problem će biti visoka temperatura jer kad ugrije od srijede, bojim se da će ih spržiti već (skoro junsko) sunce. Ima li ko iskustva s bijelim agrotekstilom? Mogu li ih nekako natkriti i je li to dovoljno gusto da malo zaustavi sunce?
U odnosu na sve ovo oko nas, naravno da je naša šteta neusporediva, ali moram reći, kad je u pitanju i voće i povrće i crnogorica i bjelogorica, ja zaista ne pamtim goru godinu ... Ili je smrzlo ili slomilo ili omlatilo ili istrunulo ili ga napala bolest.
Imam još neposađene sadnice paradajza i paprike koje su otanjile i otišle u visinu, ali mislim da bi izdržale vani. Problem će biti visoka temperatura jer kad ugrije od srijede, bojim se da će ih spržiti već (skoro junsko) sunce. Ima li ko iskustva s bijelim agrotekstilom? Mogu li ih nekako natkriti i je li to dovoljno gusto da malo zaustavi sunce?
-
safran
#5690 Re: Bášča
Ne pamtim ni ja, stvarno je napalo sa svih strana, još samo fali suša da sve dokrajči - a nije isključena. Moj rasad je na balkonu u improviziranom plasteniku. Nije se nekim čudom izvukao. Ja ću ga pobosti, korijen mu je dobro razvijen, pa šta mu bog da. Agrotekstil nisam koristila ali mislim da bi moglo upaliti. U stvari biljci treba malo zaštite od direktnog sunca dok ne uspostavi transpiraciju tj. dok se ne zakorijeni i dok se ne sintetiziraju karotenoidi koji štite hlorofil. Ovu drugu ulogu bi mogao obaviti agrotekstil.Banksy wrote:@safraniko,
Last edited by safran on 16/05/2014 19:12, edited 1 time in total.
- Banksy
#5691 Re: Bášča
Dobar je korijen i kod ovog mog, ali kako ga spasiti od sunca ... Nemam pojma.
A suše su najavili ...
A suše su najavili ...
- matsuda
#5692 Re: Bášča
Kisa mi je skoro unistila veliku bastu. Srecom imam nesto malo baste iza kuce i visak slobodnog vremena. Posto se vec nekoliko godina nije nista tu radilo sve je zaraslo u korovu i zelenilu koje se ne jede. Mislio sam tu nesto posaditi, ali ne znam kako da se rijesim korova. Danas sam nesto cupao rucno, ali nistam nista postigao jer sam za dva sata jedva pocistio dva kvadratna metra, a uz to mnoge biljke nisam mogao iz korijena iscupati. Ima li nekakav laksi nacin?
Vidio sam na youtubeu da je lik pomjesao deterdzent, sol i ocat. Ne znam da li ce ista moci roditi ako budem tako rjesavao problem.
Vidio sam na youtubeu da je lik pomjesao deterdzent, sol i ocat. Ne znam da li ce ista moci roditi ako budem tako rjesavao problem.
-
CvjetnaOaza
#5693 Re: Bášča
Nisam dugo bila na ovom forumu, ali to ne znači da me ne interesuje stanje na "terenu".
Ako je nekom voda odnijela sadnice paradajza, a nema više sjemena neka se javi. Rado ću vam poslati sjeme, mislim da još nije kasno.
Ako je nekom voda odnijela sadnice paradajza, a nema više sjemena neka se javi. Rado ću vam poslati sjeme, mislim da još nije kasno.
-
med11
#5694 Re: Bášča
Last edited by med11 on 19/05/2014 17:13, edited 1 time in total.
-
med11
#5696 Re: Bášča
med11 wrote:
Ovako smo zamislili ove godine

- Mu'min
#5697 Re: Bášča
U subotu sam pomogao prijatelju i njegovoj ženi i u 4,5h smo posadili oko 2.000 (dvije hiljade) sadnica većinom paprika, manji dio bostana i patlidžana na otvoreno pod najlon.
Inače mi smo u PET izrovili prvi kompir.
Inače mi smo u PET izrovili prvi kompir.
-
Ratarka
#5698 Re: Bášča
kako su nasi uz rijeke? ljudi, javite se, u glavi mi je slika baste kraj rijeke, zanima me sta je sa ljudima.... 
- kandelabar
#5699 Re: Bášča
NIsam nego prosle godine suša bila nije bilo ni kapi vode u redovima i slabo rodio zato sam sad poprecno da zadrzi vodu i eto belaj napravi..safran wrote:Jo, kandelabar, jesi to Hercegovac ?kandelabar wrote:JA sijao poprecne rede krompira u kosini sad mi voda lezi prosle godine bil suša hajd reko da imam bolju vlaznost i eto sad je haosostalo sve zaglibilo vjerujem da ce istruhnuti ne lezi u vodi al je dobro natopljeno propadne cizma rudara gdje se stane