Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#5426 Re: Bášča
Jučer 30kg pelata otišlo u salsu po Mu'minovom receptu. 
-
kerima1
#5427 Re: Bášča
Jel od ovih pelata ili ovakvih? MasAllah šarolikosti boje,veličine ja sam tek ove godine vidila kako je slađe probati razne sorte,neki kiseliji,neki slađi,plus u tanjuru ljepse dekoracije.Mu'min wrote:Sezona ide polahko kraju. Jedna od svijetlih tačkih što se tiče paradajzi je ova slika od prije dva dana.
Ako Bog da druga godina biće bolja.
Baš me zanima gdje nabra na ovoj zimi zrelog paradajza-pelata.
Kod mene u bašti sile zelenih,sve sam uradila po šafrankinom savjetu odrezala vrhove,donje listove,pelcere,al neće da zriju.
Ako ovako nastave imam namjeru praviti zeleni ajvar.
- Mu'min
#5428 Re: Bášča
Ove godine sam kupio 30 kg pelata, jer ovo što imam je za salatu i usput. A ne mogu ja 6x praviti salsu po 5kg. 
Kad mašinerija krene to mora ići u gajbama.
Ove godine je vrijeme da Bog sačuva.
Kad mašinerija krene to mora ići u gajbama.
Ove godine je vrijeme da Bog sačuva.
- Senći
#5429 Re: Bášča
Narode pravite li išta od šljiva, mi danas pravili bestilj (recelj)

Ako neko od forumaša nema šljiva, a pravio bi slatko i sl. nudim besplatno do 100 kg

Ako neko od forumaša nema šljiva, a pravio bi slatko i sl. nudim besplatno do 100 kg
-
safran
#5430 Re: Bášča
Senči - svaka čast šljivama ali što je mene ovaj kazan impresionirao
Ima li on još braće, rođaka sličnih gabarita - gdje obitavaju i sl. Mada, djeluje mi ko da se u njemu puno pekmeza i ajvara ispeklo. Nije ovo novije proizvodnje, je'l da?
-
flag
#5431 Re: Bášča
A od mene svaka čast na ovoj ponudi, bravo majstore...Senći wrote: Ako neko od forumaša nema šljiva, a pravio bi slatko i sl. nudim besplatno do 100 kg
Meni ne trebaju šljive ali svejedno hvala ti.
-
bizet
#5432 Re: Bášča
@Senci, skidam kapu
i razmisljam, kako bi bilo da mi ostali uletimo sa secerom i napravljeni dzem poklonimo ovom nasem udrzenju Komsiluk...sigurno imaju porodica kojima ce tegla domaceg dzema dobro doci...mi napravili druzenje, iskoristili sljive da ne propadnu, a nekog i obradovali...pa eto, sta velite bastovani moji?
i razmisljam, kako bi bilo da mi ostali uletimo sa secerom i napravljeni dzem poklonimo ovom nasem udrzenju Komsiluk...sigurno imaju porodica kojima ce tegla domaceg dzema dobro doci...mi napravili druzenje, iskoristili sljive da ne propadnu, a nekog i obradovali...pa eto, sta velite bastovani moji?
- Mu'min
#5433 Re: Bášča
Naravno da se pravilo i to 2 ture samo iz šljiva.Senći wrote:Narode pravite li išta od šljiva, mi danas pravili bestilj (recelj)
A gdje je tek ostalo.
Evo naše 1. ture:

- mO k3
#5434 Re: Bášča
ProfesionalnoMu'min wrote:Naravno da se pravilo i to 2 ture samo iz šljiva.Senći wrote:Narode pravite li išta od šljiva, mi danas pravili bestilj (recelj)
A gdje je tek ostalo.
Evo naše 1. ture:
Ispod kazana/lonca da ne zagori
Sta bi ja uradio na tvom mjestu u ovome trenutku kada si slikao , procjedio bi ovo i onaj saft/sok bi dalje reduciro da bude kao sirup i prije nego sto bude gotovo ubacis sljivovo meso ,tako ce ti ostati komadi sljive ,ako me razumijes sta hocu reci
- Mu'min
#5435 Re: Bášča
Sad je gotovo, možda 2. godine ako Bog da. 
Inače i ovdje ostaju čitavi komadi žljive jer ne volim mixano.
Ovo sa "mrežom" ispod lonca je zakon. Ne treba brinuti da će zagoriti.
Inače i ovdje ostaju čitavi komadi žljive jer ne volim mixano.
Ovo sa "mrežom" ispod lonca je zakon. Ne treba brinuti da će zagoriti.
- Senći
#5436 Re: Bášča
Šafran upravu si nije novije proizvodnje kazan, koliko je star ne znam - samo znam da je stariji od mene i da je puno toga u njemu se ispeklosafran wrote:Senči - svaka čast šljivama ali što je mene ovaj kazan impresioniraoIma li on još braće, rođaka sličnih gabarita - gdje obitavaju i sl. Mada, djeluje mi ko da se u njemu puno pekmeza i ajvara ispeklo. Nije ovo novije proizvodnje, je'l da?
- Senći
#5437 Re: Bášča
Ja velim da nemam ništa protiv ZAbizet wrote:@Senci, skidam kapu![]()
-
Ratarka
#5438 Re: Bášča
impresionirana sam i kazanom i ponudom, sljive su vec zavrsene ali bas hvala na ponudi 
a ideja od bizet mi se jako dopada, htjela bih ucestvovati, samo... kako to zamisljas organizovati bizet?
a ideja od bizet mi se jako dopada, htjela bih ucestvovati, samo... kako to zamisljas organizovati bizet?
- zijad_e
#5439 Re: Bášča
Evo ja malo danas ubrao 
Nabavio sam "mrežu protiv mraza" i pokrio jedan dio paradajza i paprika

E sad pitanje za malo iskusnije forumaše posebno za Mumina.
Insalah sljedece sezone na proljece praniram rano posaditi paradajz i paprike tj, otprilike kad i oni sto imaju plastenik to je oko 15.04. Pokrio bi ovom folijom da zastiti od mraza.
E sad dali je to pametno eksperimentisati ili ipak treba cekati do 15.05 i poceti sijati kao i svake godine?

Nabavio sam "mrežu protiv mraza" i pokrio jedan dio paradajza i paprika

E sad pitanje za malo iskusnije forumaše posebno za Mumina.
Insalah sljedece sezone na proljece praniram rano posaditi paradajz i paprike tj, otprilike kad i oni sto imaju plastenik to je oko 15.04. Pokrio bi ovom folijom da zastiti od mraza.
E sad dali je to pametno eksperimentisati ili ipak treba cekati do 15.05 i poceti sijati kao i svake godine?
- Senći
#5440 Re: Bášča
Moje mišljenje da sačekaš 15.05 ili pokušaj jedan dio ranije a drugi kasnije da se uvjeriš za ubuduće šta je dobro.zijad_e wrote: E sad pitanje za malo iskusnije forumaše posebno za Mumina.
-
Ratarka
#5441 Re: Bášča
ne spadam u iskusnije, ali ovogodisnje eksperimentisanje je pokazalo da ni plastenik ako nije grijani nista ne ubrzava, sve sto sam posadila u plasteniku skoro mjesec ranije od ovoga vani je dalo plodove u isto vrijeme kada i vanjsko - zemlja je jednostavno hladna, mislim da je u tome fol. kad sadis u toplu zemlju jednostavno odah "krene" a u hladnoj se adaptira dugo i dobijes isti efekat, izuzev sto u ovom "adaptacij" slucaju imas vec prilicno napacenu biljku u samom startu... to sam eto ove (prve ujedno) godine naucila, mozda ti pomogne...
- Mu'min
#5442 Savjet
Zijo
dvije stvari imaj na umu:
1. svako testiranje vrši u vrlo malim količinama jer ako šta krene po zlu nije velik ispad. Na kraju krajeva ipak je to testiranje. Tako da uvijek nešto testiraj jer tako se insan uči al u vrlo malim količinama.
2. Drži se ti one lijepe bosanske:"Čemu vakat tom i vrijeme". Želja nas baštovana da ubrzamo stvar je moguća samo ako imaš uslove zato, npr. gojenje uz sijelice i svu onu high-tech tehnologiju. Pošto se ovdje radi o plasteniku ako ne misliš ložiti 24h/dan kao moj rođak koji se time profi bavi onda ćeš samo štetu uraditi. Sadnica zakržlja, ubiješ je kad je baš htjela da krene i poslije je ne popravi skoro pa nisčim.
Rješenje: umjesto ranog sijanja probaj sa ranom sortom. Ja lično imam Stupice.
Njih sam brao oko 21.06.2013 što ti može biti zanimljiv datum.
Nadam se da sam ti pomogao oko dileme.
dvije stvari imaj na umu:
1. svako testiranje vrši u vrlo malim količinama jer ako šta krene po zlu nije velik ispad. Na kraju krajeva ipak je to testiranje. Tako da uvijek nešto testiraj jer tako se insan uči al u vrlo malim količinama.
2. Drži se ti one lijepe bosanske:"Čemu vakat tom i vrijeme". Želja nas baštovana da ubrzamo stvar je moguća samo ako imaš uslove zato, npr. gojenje uz sijelice i svu onu high-tech tehnologiju. Pošto se ovdje radi o plasteniku ako ne misliš ložiti 24h/dan kao moj rođak koji se time profi bavi onda ćeš samo štetu uraditi. Sadnica zakržlja, ubiješ je kad je baš htjela da krene i poslije je ne popravi skoro pa nisčim.
Rješenje: umjesto ranog sijanja probaj sa ranom sortom. Ja lično imam Stupice.
Last edited by Mu'min on 25/09/2013 09:04, edited 1 time in total.
- zijad_e
#5443 Re: Bášča
Hvala svima na savjetu. Mu'min odlicno a kad si sjeme posijao, kad si ga presadio i tako to. Nedavno je neko pisao kako je najbolje paprike saditi 1.03 a paradajz 15.03, dali se i ova rana sorta tada sadi?Mu'min wrote: Rješenje: umjesto ranog sijanja probaj sa ranom sortom. Ja lično imam Stupice.
- Mu'min
#5444 Sezona sijanja
Paradajz sijem oko 8.marta (dan gor-dol).zijad_e wrote:Hvala svima na savjetu. Mu'min odlicno a kad si sjeme posijao, kad si ga presadio i tako to. Nedavno je neko pisao kako je najbolje paprike saditi 1.03 a paradajz 15.03, dali se i ova rana sorta tada sadi?
Paprike sam sijao oko 8. FEB al' se je pokazalo upravo o što sam tebi gore pisao, čemu vakat tom i vrijeme tj. ako nemaš uslova bolje ne počinjati. Zato ću ako Bog da 2014 i paprike sijati 8.marta.
2 hefte kasnije ide "popravni" ako je koja sorta podbacila.
Skonto sam da su paprike sijane u martu prestigle one u februaru, znači džabe se mjesec dana mučio sa prebacivanjem lončića i traženja sunca tokom dana.
Last edited by Mu'min on 25/09/2013 09:03, edited 1 time in total.
- Mu'min
#5445 Cijena šipka
Da li mi može ko naći cijenu:
pošto je u BiH kila suhog šipka (za čaj) ako se kupuje ovako kod raje da ne kažem na selu.
Trebam info da znam koliko da platim...
pošto je u BiH kila suhog šipka (za čaj) ako se kupuje ovako kod raje da ne kažem na selu.
-
bizet
#5446 Re: Bášča
za pocetak bi trebali znati koliko nas ima i mogu li te sljive docekati vikend?Ratarka wrote:impresionirana sam i kazanom i ponudom, sljive su vec zavrsene ali bas hvala na ponudi
a onda kad znamo raju lako cemo se dogovoriti oko gdje i kako pitanja, jer gdje ima volje ima i nacina
- Senći
#5447 Re: Cijena šipka
Mu'mine neznam cijenu suhog šipka, a cijena ovakvog kao na slici svježe ubranog 2 km po kilogramuMu'min wrote:Da li mi može ko naći cijenu:
Ovo je šipurak a ti vjerovatno misliš na NAR (šipak)
- Senći
#5448 Re: Bášča
bizet wrote:za pocetak bi trebali znati koliko nas ima i mogu li te sljive docekati vikend?Ratarka wrote:impresionirana sam i kazanom i ponudom, sljive su vec zavrsene ali bas hvala na ponudi
a onda kad znamo raju lako cemo se dogovoriti oko gdje i kako pitanja, jer gdje ima volje ima i nacina
Izgleda da je malo zainteresovanih, nema prijedloga, nema volje, nema nikakvih pitanja i od svega toga
-
Ratarka
#5449 Re: Bášča
ima senci zainteresovanih, ali nema vremena 
ja bih rado da se ukljucim, ali kako god sracunm vrijeme - fale mi barem jos dva dana sedmicno da sve pozavrsavam, ovo je bas "gust" period...
odlican ti je sipurak, do njega jos nismo ni dosli, tek trebamo pekmez, polako gubim entuzijazam i place mi se od posla
ja bih rado da se ukljucim, ali kako god sracunm vrijeme - fale mi barem jos dva dana sedmicno da sve pozavrsavam, ovo je bas "gust" period...
odlican ti je sipurak, do njega jos nismo ni dosli, tek trebamo pekmez, polako gubim entuzijazam i place mi se od posla
- Mu'min