Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Senći

#5401 Re: Bášča

Post by Senći »

flag dobro se sjećaš svaka čast na ostavljenim sjemenkama unaprijed jedno veliko hvala :kakoste: i čuvaj se tih ljutača :)
Ratarka

#5402 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:
Senći wrote:flag sve je dobro samo one ljute paprike što se od njih i potiljak znoji :-D ne-bih ni probao i ne sadim ih, ali svak ima svoj ukus ja npr. volim dinju, dinja ti je :thumbup:
Ma nisam ni ja neki ljubitelj ovih "otrovnih" paprika. Moze onako malo pikantno, blago ljuto. Problem je sto nisam imao pojma o kakvom ciliju se radi kada sam ih sadio! Covjece, od ovog otrova haman sam poceo k'o zmaj vatru bljuvati :lol: . Ovo je dobro za Mu'mina, on moze ovih ljutaca - kako ih Mu'min naziva.
Nego, ja tebi i Ratarki dodjem ovo sjeme od ovog zutog paradajza. Vi ste trazili sjeme ako se dobro sjecam. Ostavio sam i vama sjemenki.
super ti je berba, majke mi, svaka cast!
hvalaaaaaaaaa sad vec za sjemenke :)
Mu'min

#5403 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Zijade ne moraš čak praviti ni sos.
Jako griješiš. :)
safran wrote:Mumine - ima li slika ili link za tu pasirku?
Evo ti i slike i moj recept i sve,samo para nema :)

http://www.klix.ba/forum/bsca-p7640537. ... 7#p7640537
Mu'min

#5404 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Da nije bilo Mumina... skoro da ne bih ni imao paradajza ove godine.
Žuti i Stupice a iznad kruškice, svo sjeme je od Mumina :-D
Image
Dragi hadži Flag,

svaka ti čast!
A baš mi je drago da sam i sam potpomogo da imaš ovako lijepe rezultate.
Samo naprijed i čuvaj sjemena da se ne zatare sorta. :)

Čestitke i za sve ostale slike, mehlem za oči. :)
Imaš li ti ono pasirku za sos?

ms
Mu'min
Mu'min

#5405 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Vrlo sporo dozorijevaju ove crvene al ipak ih je lijepo pogledati.

Image
Lubov dlan
safran

#5406 Re: Bášča

Post by safran »

Neće više crvena paprika meni u bašču. Imam gomile zelene kalifornijke kojoj ne pada na pamet da se postidi. Flag, ako ima i koja sjemenka muminovog žutog i za mene bila bih zahvalna.
Nego, neko je prošle godine, vrtlar ili Mumin, spominjao da ima sjeme Lagenaria siceraria. Mumine reci da si ti, vrtlar nas je napustio.
Mu'min

#5407 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Safran

ja bi reko da je vrtlar spominjao Lagenaria siceraria, helem ja nisam.
A zašto ti treba?
Ja sam dobio neko sjeme, par komada tih "tikvi" što mi rekli u ist.Bosni koje mogu služiti za vodu kao posuda jer su prazne.

ms
Mu'min
Senći

#5408 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:Ja već gledam zadnji model OMAC pasirke br. 700 (oko 60 KM) super je.
Mu'mine šafran te je pitala imaš li link ili sliku za ovu pasirku koju si spomenuo, a ti stavio sliku one koju smo već vidjeli poneki i kupili, dobro je što si stavio zbog recepta,ali ako imaš sliku i od ove nove -OMAC- stavi da vidimo novi stroj :)
Koliko mogu da primjetim ti si i mislio na ovu novu-staru pasirku :-)
Mu'min

#5409 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo i link od ove 700-ice: Super Gulliver
safran

#5410 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:
safran wrote:Zijade ne moraš čak praviti ni sos.
Jako griješiš. :)
safran wrote:Mumine - ima li slika ili link za tu pasirku?
Evo ti i slike i moj recept i sve,samo para nema :)

http://www.klix.ba/forum/bsca-p7640537. ... 7#p7640537
Mumine Zijad upita samo šta radimo sa ukuhanim paradajzom pa ja rekoh da ne mora sos. A ne griješim - jednostavno vrijeme koristim kako mogu. Kada paradajza ima više nego što možemo da savladamo ja ga jednostavno ukuham kako sam opisala a kasnije, kad mi vrijeme dopusti, od ukuhanog paradajza pravim kečap/sos po receptu vrlo sličnom tvojoj salsi s tom razlikom što povrće koje ti ostaviš u kockicama ja izblendam jer moja djeca drugačije neće. Ova pasirka što si je nanišanio biće ima veći kapacitet.
safran

#5411 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:Safran

ja bi reko da je vrtlar spominjao Lagenaria siceraria, helem ja nisam.
A zašto ti treba?
Ja sam dobio neko sjeme, par komada tih "tikvi" što mi rekli u ist.Bosni koje mogu služiti za vodu kao posuda jer su prazne.

ms
Mu'min
ma htjela sam pitati ima li L. siceraria var. serpenta - najljepša tikvica za jesti. Ove godine sam naručila sjeme iz Amerike ali ništa što sam ovaj put dobila nije valjalo. Ili je opet do hladne godine .....
Ratarka

#5412 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ima li iko da su mu ikakve crvene paprike pocrvenile? da mi ostavi par sjemenki, bila bih zahvalna, moje kalifornijske su ko safrankine, a "slonove usi" se jos tenjezgaju, pa ne znaju dal bi bile zelene ili crvene ikada.....uglavnom nemam nijednu jedinu crvenu papriku (a muminovi feferoni poceli da poprimaju zutu boju), pa sam u problemima skroz - gdje sam fulila....
Mu'min

#5413 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:ma htjela sam pitati ima li L. siceraria var. serpenta - najljepša tikvica za jesti. Ove godine sam naručila sjeme iz Amerike ali ništa što sam ovaj put dobila nije valjalo. Ili je opet do hladne godine .....
E to nemam.
Jedino što imam su bosanske ćurte zvane i među ostalim Stambolke.
zijad_e

#5414 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Mu'min Ostavi i meni koje zrno ovog zutog paradajza, na nasim ga krajevima nisam vidjao. Nasao sam i ja vrlo jeftine pasirke pa ko je zainteresovan nek mi se javi
Image
bizet

#5415 Re: Bášča

Post by bizet »

@zijade, takva je moja plasticna pasirka...pasirala paradajz u vise navrata i dobro je posluzila svrsi...ono sto mi se ne dopada kod nje je sto trop i sok izlaze jako blizu, pazila sam i nije to sad aman minus ali hmm fali komocije, da se tako izrazim
ja sam svoju prosle godine platila 15km
i da, sok zna curiti niz taj vijak, ili kako se vec zove, pa se treba zastititi i pod kako se tepih ne bi uprljao sokom od paradajza....i learned it the hard way :(...ugl. ovakve stvari raditi za starim stolom i na plocicama ili nekom drugom podlogom lakom za ciscenje

treba mi provjereno dobar recept za ajvar, ako neko pravi?
Banksy

#5416 Re: Bášča

Post by Banksy »

bizet wrote: treba mi provjereno dobar recept za ajvar, ako neko pravi?
imam odličan, da prvo provjerim tačne omjere ...
evo ga:

AJVAR

SASTOJCI
5 kg crvene rog paprike
2,5 kg patlidžana
(po želji) 4-5 režnjeva češnjaka
(po želji) 4 -5 suhih ljutih papričica
200 ml ulja
supena kašika esencije ili 0,5 dcl vinskog sirćeta
(po želji) 2 žlice šećera
sol

POSTUPAK
Paprike operite pa ih poslažite na lim u pećnici. Pecite paprike na 200 stupnjeva dok im koža na mjestima ne postane crna.
Pečene paprike slažite u čvrstu najlon kesu. Ostavite ih tako najmanje dva sata da se dobro napare.
Jednu po jednu papriku uzimajte iz posude, ogulite joj kožu i očistite je od svih sjemenki.
Očišćene paprike slažite na veliko cjedilo (poput onog za tjesteninu) kako bi se riješili viška tekućine (može i preko cijele noći).
Patlidžane operite, malo ih nabodite čačkalicom na par mjesta i pecite ih na isti način kao i paprike. Patlidžane treba peći dok skroz ne omekšaju. Ogulite kožicu.
Dodajte meso patlidžana očišćenim paprikama.
Mješavinu povrća sameljite u mašini za mljevenje mesa.
U veliku i široku šerpu (bez ulja) stavite svu smjesu i ukuhavajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje, otprilike 1,5 – 2 sata dok smjesa ne postane gusta i kompaktna.
20 min prije kraja posolite i po želji dodajte nasjeckan bijeli luk.
10 min prije kraja dodajte ugrijano ulje i dobro umiješajte, zatim dodajte esenciju ili sirće pa još malo ukuhajte.
Kuhani ajvar prebacite u sterilizirane i vruće tegle. Pazite da ne ostane zraka u tegli. Tegle stavite u vruću rernu na 100 stepeni kućne rerne još sat ili u tiš šporet nek je još topao neko vrijeme da se na vrhu uhvati korica.
Isključiti i ostaviti preko noći.
Ujutro preliti vrh uljem, debljine prsta, pa povezati i hermetički zatvoriti. Ostaviti na hladno mjesto. Može se jesti odmah.
Ovo je količina za teglu od 3 kg, otprilike. Najbolje je slagati ga u više manjih tegli da se ne kvari kad se jednom otvori.

bizet

#5417 Re: Bášča

Post by bizet »

@banksy, hvala...javim da li je uspio :)
Senći

#5418 Re: Bášča

Post by Senći »

Cvekla je još u zemlji

Image

Tikve su neke u bašči, a neke u podrumu
Image

Image
Mu'min

#5419 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sezona ide polahko kraju. Jedna od svijetlih tačkih što se tiče paradajzi je ova slika od prije dva dana.
Ako Bog da druga godina biće bolja.

Image
Ratarka

#5420 Re: Bášča

Post by Ratarka »

banksy, fino mi djeluje recept, moj omjer se razlikuje samo u kolicini patlidzana, pravim 3:1 za paprike i ne stavljam u rernu, samo pakujem kao i sve ostalo vrelo u vrele tegle i motam u deku, nekako mi to jednostavnije, mada ovo po tvom sigurno ima vece sanse a stoji neki duzi period
mi smo ubrali sljiva sto je bilo, upravo je gotov pekmez sa dodatkom cokolade, djeci za ljubav, a sutra cu da vidim da li imamo poneku tikvu jos kao senci ili paradajza bar frtalj ove muminove korpe :) mada je toliko zahladnilo da razmisljam ipak da uberem zeleni i ukiselim....
kerima1

#5421 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Samo kratko da se javim i usput pohvalim sa gotovom zimnicom:)
Ajvar 20 tegli,pekmez od šljiva,raznorazni sokovi čak i od trnine sam pravila (ko ne zna šta je to u tražilici ima)ispecene crvene roge i zamrznute.Još domaća vegeta,al to može da sačeka do novembra.
Može zima da počne. :D
Ratarka

#5422 Re: Bášča

Post by Ratarka »

poticaj wrote:Pozdrav svim vrijednim forumašima/forumašicama :-D . Vidim zimnice su aktuelne :thumbup: , da li je neko pravio sok od crnog grožđa i da li se uopšte može (da se ne pokvari) napraviti sok bez ikakvih dodataka (šećera ili bilo čega), znači samo ukuhati voće dovoljno za soka? Pokušat ću, a ako je neko već pravio, dobro bi bilo da znam šta očekujem.
pravim svake godine sirup od grozdja, sad ce doci na red, nakon paprika,ali u njega ide secer.
sok solo bi znacio samo cjedjenje voca, ne vidim problem sa adekvatnom cepirkom i sterilisanim flasama :) u tom slucaju samo cijedis grozdje i sok sipas u sterilisane flase (bez ikakvog kuhanja), cepiras i to je to. ipak bih takav sok drzala na hladnom, za svaki slucaj (ne mislim na frizider neko neki podrum ili slicno).
kerima1

#5423 Re: Bášča

Post by kerima1 »

poticaj wrote:Pozdrav svim vrijednim forumašima/forumašicama :-D . Vidim zimnice su aktuelne :thumbup: , da li je neko pravio sok od crnog grožđa i da li se uopšte može (da se ne pokvari) napraviti sok bez ikakvih dodataka (šećera ili bilo čega), znači samo ukuhati voće dovoljno za soka? Pokušat ću, a ako je neko već pravio, dobro bi bilo da znam šta očekujem.
Ja ništa ne stavljam od konzervansa,samo vruće flaše,vruć sok i zatorim.Rijetko kad se desi da se neka flaša pokvari.
ali ja pomislih da probam napraviti sirup bez šećera
Ovo isto možeš,ja mojoj mami pravim jer je dijabetičar,a recimo sok od trnine,borovnice,drijenka je za bolesne ljude.Preporučujem ako se vise litara napravi da se zamrzne,jer nisam jos experimentisala koliko može dugo izdržati da se ne pokvari.
MEXY

#5424 Re: Bášča

Post by MEXY »

:-D eh tako...lijep pozdrav svima i hvala na lijepim riječima glede i u svezi moje male farme :) ..pitanje je bilo zašto ranije brati orahe ?...hm...pa.....to je kao u onoj pjesmi ...ko je jamio jamio je :)

inače..još sam malo raskrčio..i dodao još jednu manju baštu od nekih 150 200 kvadrata ....nadam se da ću uspjeti i nekakav mali rasadnik sklepati i tu postaviti....i dodao sam i pedesetak novih fotki u album septembar 2013. pa ko nema pametnijeg posla bujrum :) slobodno neka pogleda...tkdj i dobronamjerni prijedlozi su dobro došli :)

septembar - 2013. /dodatak na dan 22.09.2013./ :

http://imageshack.us/g/1/10306189/

...prvi dan jeseni :-?

pozz svima :-D
Svakodobro!

#5425 Re: Bášča

Post by Svakodobro! »

Pratim :bih:
Post Reply