Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#5326 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka

onaj galon što je za mene, napiši gor moj nickname i dodaj "NE DIRAJ!" :)
Senći

#5327 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:sok, slatko, dzem i pekmez, koga zanima napisacu, poenta je da mi je kcrka pomogla oko svega :)

Image

borovnica 2013
Super izgleda :thumbup: Kako praviš pekmez od borovnica ?
Ratarka

#5328 Re: Bášča

Post by Ratarka »

mumine, probacu samo sa 1kg bez pasiranja, a ti probaj pa javi kakav je senci kaze da ostane tvrdo pa cu ipak da pasiram ostatak. tvoj galon nece niko dirati :)

senci, hvala na upozorenju, nisam uopste razmisljala da bi moglo ostati tvrdo.
pekmeze sve od bobicastog voca pravim skoro identicno, prvo pospem voce sa malo secera i 1 limutosom, prokuham i ostavim da prenoci. iduci dan pasiram i na svaku serpicu od 2 kg mase dodam 1 kg secera, zavisno od toga kako je voce slatko i manje (recimo sad sam dodavala na 3 kg mase 1 secer jer mi je bila fino slatka borovnica) i onda kuham do besvjesti. ako hocu da skratim kuhanje onda u prvom koraku prelijem i sa vodom (na kilu voca pola litra vode), prokuham pa procjedim, to sto ostane mase pasiram, tako skratim kuhanje a dobijem i sok. to moze samo od malike i borovnice, ostalo voce mi se nije pokazalo zahvalnim, ili sam nesto pogresno uradila, uglavnom borovnica mi je ovako stvarno super :)
MEXY

#5329 Re: Bášča

Post by MEXY »

...eh tako..opet lijep pozdrav svima i hvala na komplimentima za moju malu farmu...zemlja jeste odlična..i odmorna , a kako i ne bi bila kad je skoro 30 godina odmarala...neko od vas spomenu korov i borbu sa korovom..hehe..ja sam bio sretan kad sam uspio doći do korova od džungle koja je izrastala svih tih decenija..i sada takodje vodim bitku sa korovom...čak bih smio reći da ga ima više nego u svim vašim baštama zajedno ...pa tako i ja ratujem sa korovom...nekad korov dobije bitku nekad ja..ali još uvijek vodim rat i ne odustajem :) ...postavio sam albume sa fotkama sa farme..bar ovu godinu :) ..pa ko nema pametnija posla..neka slobodno pogleda..možda bude i kakav koristan prijedlog ili savjet :)

januar :

http://imageshack.us/g/1/10299098/

februar :

http://imageshack.us/g/1/10299121/

mart:

http://imageshack.us/g/1/10299145/

april:

http://imageshack.us/g/1/10299182/

maj:

http://imageshack.us/g/1/10299224/

juni:

http://imageshack.us/g/1/10300124/

juli :

http://imageshack.us/g/1/10300156/

avgust:

http://imageshack.us/g/1/10300180/

i kao što najavih u prošlom javljanju ...počela mi je sezona breanja šljiva :)

takodje ničim tretirane :)

Image

lijep pozdrav svima :-D
Ratarka

#5330 Re: Bášča

Post by Ratarka »

mexy, svaka cast, od onoga napraviti ovakvu bastu - naklon!
Senći

#5331 Re: Bášča

Post by Senći »

MEXY svaka čast mnogo truda je uloženo da bi dobio pravu bašču :kakoste: :thumbup:
Ratarka

#5332 Re: Bášča

Post by Ratarka »

opet je cijeli dan prosao u kuhanju plodova truda, sto tudjeg (breskva) sto vlastitog (zacin)..
breskva se kuhala saaatima, ali je odlican dzem
Image

a zacin se sjeckao, mljeo pa kuhao, jis cemo vidjeti kakav je, mada je i sa kupovnom namirnicama bio dobar, sa ovim bi trebo biti bar klasu bolji :)
Image
sad se nadam kratkom predahu, sutra mi stize nova borovnica sa bjelasnice, novi (idem pobrati) vlastiti paradajz i paprika, muminovi feferoni, krastavac, tikve, persun, pastrnjak, mrkva, luk, vlasac, zacini - pa da vidimo sta cu od toga da nacinim, laku i ugodnu noc svima koji ste jos budni ;)
Mu'min

#5333 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:opet je cijeli dan prosao u kuhanju plodova truda, sto tudjeg (breskva) sto vlastitog (zacin)..
breskva se kuhala saaatima, ali je odlican dzem
Image
Moja ne ispunjena želja. :)
Nisam uspio ove godine naći breske, prekasno krenuo u traženje. :)
Mu'min

#5334 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja sam se baš zagrijao da kupim sokovnik: http://www.merkur.si/gospodinjstvo/poso ... 4-7-l.html samo poskupa cijena 88 EUR. :)
eluna

#5335 Re: Bášča

Post by eluna »

Mu'min wrote:
Ratarka wrote:(dakle ako je 4 kile kupine, nju pasiram pa ukuhavam oko 4 sata, dodam kilu secera i kuham jos sat vremena)
vrelo u vrele tegle, umotati dekom i dalje po tvom :)
Da nije puno 5 sati kuhanja (4+1) za 5kg smjese?
bez želatina - potpuno domaće ..... naravno da se kuha duže nego kada se dodaje želatin :)

ne zamjerite - ja onako sa strane, dok ne budem imala svoj balkonski vrt
Ratarka

#5336 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ma ja taj imam, ali iskreno da ti kazem nisam bas pretjerano odusevljena, mozda za bistre sokove ako imas neku pec na lozenje i voca koje ne znas kako da iskoristis.... ili ja nesto oko toga grijesim, nama se nije pokazao bas posebno dobar
Ratarka

#5337 Re: Bášča

Post by Ratarka »

eluna wrote:
Mu'min wrote:
Ratarka wrote:(dakle ako je 4 kile kupine, nju pasiram pa ukuhavam oko 4 sata, dodam kilu secera i kuham jos sat vremena)
vrelo u vrele tegle, umotati dekom i dalje po tvom :)
Da nije puno 5 sati kuhanja (4+1) za 5kg smjese?
bez želatina - potpuno domaće ..... naravno da se kuha duže nego kada se dodaje želatin :)

ne zamjerite - ja onako sa strane, dok ne budem imala svoj balkonski vrt
upravo sam zavrsila ponovo ovaj eksperiment koji sam ranije opisala sa "skracenim" vremenom kuhanja, vrijeme kuhanja skraceno na pola - prokuhala pa ocjedila sasvim, sok iskoristila za sirup a masu koja je ostala pasirala. kuhala sam oko 2 sata skoro pet kila smjese :)
Chloe
Photo mod

#5338 Re: Bášča

Post by Chloe »

Mu'min wrote:Ja sam se baš zagrijao da kupim sokovnik: http://www.merkur.si/gospodinjstvo/poso ... 4-7-l.html samo poskupa cijena 88 EUR. :)
Mu'mine, ima njih i jeftnijih manje zapremine. I ja ću kupovati sokovnik, ove godine ga ne mogu priuštiti ali aBd dogodine. Inače, koristim sokovnik moje mame koji je kupljen prije 25-26 godina, iskorišten je maksimalno i zaslužio je penziju. U to vrijeme kad ga je moja mama kupila isto je bio poskup, kad su preračunali tadašnje dinare u njemačke marke, bio je oko 100 maraka, ali isplatio se je on brzo.
zijad_e

#5339 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kladusanka wrote:
Mu'min wrote:Ja sam se baš zagrijao da kupim sokovnik: http://www.merkur.si/gospodinjstvo/poso ... 4-7-l.html samo poskupa cijena 88 EUR. :)
Mu'mine, ima njih i jeftnijih manje zapremine. I ja ću kupovati sokovnik, ove godine ga ne mogu priuštiti ali aBd dogodine. Inače, koristim sokovnik moje mame koji je kupljen prije 25-26 godina, iskorišten je maksimalno i zaslužio je penziju. U to vrijeme kad ga je moja mama kupila isto je bio poskup, kad su preračunali tadašnje dinare u njemačke marke, bio je oko 100 maraka, ali isplatio se je on brzo.
Takve sokovnike prodavala je moja sestra za 100 KM
zijad_e

#5340 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Imam jedno pitanje za malo iskusnije bastovane. U nasem gradu ima posticaj za plastenike, naime ako kupim plastenik u vrijednosti 2000KM oni ce meni vratiti pola iznosa što znaci 1000KM. E sad gdje da nabavim kvalitetan plastenik vrijedan 2000KM, sa kakvim najlonom, kakvim nosacima i ostale stvari vrlo bitne za plastenik.
Ratarka

#5341 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zijade, ja nisam nikako iskusna, ali sam kad smo trazili plastenik svasta nasla na internetu, pa cu ti prenijeti moje iskustvo mozda pomogne: ono sto nikako ne bih savjetovala jeste hoby plastenik kojem su konsktrukcija plasticne cijevi! prvi snijeg nam je sve to savio, zavio i slicno, bocnog provjetravanja kod takvih nema, sto je problem kada su vreline preko dana a svjeze noci (kao sada recimo, preko dana se unutra ugrije pakleno, pa ako niko nije tu da otvara i zatvara vrata stalno sve sto imas unutra se skuha) ako mozes naci sa cvrstom konstrukcijom, dovoljnim nagibom obzirom na nase zime i snijeg, sa bocnim provjetravanjem, najlonom na koji je garancija min. 5 godina, sistemom kap po kap ukljucenim u cijenu - e to ima smisla. sve ostalo ne vrijedi tako velikih ulaganja. sretno!
vješalica

#5342 Re: Bášča

Post by vješalica »

Da ne otvaram novu temu,da li mi neko može reći,ukoliko zna o kojoj je biljci riječ?
Uzeta je kao ukras,nešto tinja bezveze u saksiji na balkonu, znači nije trava neka bezveze,ali naziv joj ne znam,ali specifično je to kada sam je dotakla po ovim tako da se izrazim cilindričnim dijelovima (znam da je glupo opisano),počele su male sitne kuglice da izlijeću iz nje!Ono ko da je fliper :lol: ,da možda nisu vaši biljne?
Uglavnom evo slika
Image
Zovem se Zelena

#5343 Re: Bášča

Post by Zovem se Zelena »

Sliku ne vidim, tako da ne mogu reći o kojoj biljci se radi, a 'kuglice' bi mogle biti sjeme. Biljka reaguje na dodir i tako se sjeme oslobađa što olakšava rasplodnju, tzv taksija (ako se dobro sjećam botanike sa fakulteta) :-)
Senći

#5344 Re: Bášča

Post by Senći »

Upravo smo napravili đem od krušaka i šljiva, ako nekoga zanima recept evo ga vrlo je jednostavan:

5 kg šljiva, 5 kg krušaka i 1 kg šećera kuhati 5 sati na tihoj vatri i to je to.

Nama je odličnog ukusa, evo i slika

Image
Ratarka

#5345 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, ovaj mi je slijedeci na redu, jako ga volimo :)
flag

#5346 Re: Bášča

Post by flag »

Evo i mene, kod mene gužva na poslu pa nemam vremena ni (kako treba) otići u baštu.
Ove paprike nikada nisu tretirane nikakvom hemijom - jedino, kada su posađene vrlo malo plantele je dodano.
Sve je ovo iz vlastitog rasada, moja žena iz sjemena proizvela rasad i evo.
Prije dva - tri dana situacije je...
Image
Image
Kalifornijsko čudo. Inače, paprike su rodile skoro k'o u Makedoniji
Image
Image
Image
Ove su otrov!
Image
Za bijeli luk smo se zeznuli što nismo više posadili, negdje u proljeće kod onih žena koje pored pijace prodaju, kupio sam svežanj luka. Pet, šest glavica koje smo posadili i evo
Image
Mrkvom samo zadovoljni
Image
Patlidžanom takođe. Uh kako dobar namaz je moja žena napravila od ovih patlidžana!
Image
A evo čime nismo nikako zadovoljni, bolje reći zbunjeni smo. Na vrijeme je posađen, ove godine je imao (skoro) dovoljno vode i nikako da sazri!!! Zatim, totalno siromašno je rodio... Trči, trči pa paradajz - osim onih Mu'minovih žutih koji su jednostavno savršeni.
Image
Image
Čini se da će ove godine biti ohoho zelenog paradajza.
flag

#5347 Re: Bášča

Post by flag »

Zna li ko koja bi ovo trebala biti biljka?
Image
Image
MEXY

#5348 Re: Bášča

Post by MEXY »

:) eh tako..još jednom lijep pozdrav ...i....hvala za pohvale :) / @ratarka & senči / glede i u svezi moje male farme :)
evo prodje 5 dana septembra..i naravno..bilo je i novih dešavanja ( eventa :) ) na farmi...pa sam tako postavio i novi album za septembar :) pa eto ..ko nema ništa pametnije da radi ..slobodno neka virne :)

http://imageshack.us/g/1/10306189/

p.s. uskoro i novi radovi na farmi broadway :) ..i naravno i nove fotke :-D

Image
flag

#5349 Re: Bášča

Post by flag »

Odlično ti je ovo Mexy. Gdje je ovo - ma samo da malo ruke zaprljam ovim orasima :D :mrgreen:
Senći

#5350 Re: Bášča

Post by Senći »

MEXY sve je ok, ali zašto si brao ovako zelene orahe?
Post Reply