Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
MEXY

#5301 Re: Bášča

Post by MEXY »

...eh tako..još jednom lijep pozdrav...i..djela moja hvalite me :) ...
evo još poneka slika iz moje male farme :)
( a kako se šta tačno zove ...nemam pojma :) )

jedan odlazak u baštu

Image
Image

nekako mi djeluju kao da su različite vrste paradajza/kavade oli rajčice..

Image
Image
Image

nit je djubreno, nit navodnjavano mimo kiše nit prskano ičim :)

eh eto :D lijep pozdrav do sljedećeg odlaska na farmu ..mislim da je sljedeće na redu
Image
kerima1

#5302 Re: Bášča

Post by kerima1 »

MasAllah dobre ti farme. :thumbup:
Ja dzubrila,navodnjavala ponekad i opet nemam tako :-D
MEXY

#5303 Re: Bášča

Post by MEXY »

kerima1 wrote:MasAllah dobre ti farme. :thumbup:

:) Hvala Kerima1 ...možda da probaš kao i ja...da počneš da pričaš sa biljkama ? :) ja još malo,
pa sam kao onaj šaptač psima ;)
Ratarka

#5304 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
safran wrote:Ne može tako Mumine - recept za mermeladu - još bolje - tamo na temu Zimnica.
Pa recept je vrlo jednostavan.
Image
Pošto su bile jaaako zrele kupine stavio sam na 1kg malina 0,25kg šećera znači 1:4.
Postupak je slijedeći:
1. Operi kupine
2. Propasiraj sa pasirkom sa paradajza (ovom italijankom što je svi nabavljate na temi Bašča, istu tako imam i ja).
3. Kupinama nakon pasiranja dodaj šećer (1:4)
4. To ukuhavaš koliko je potrebno (ko ne zna kad se skida ukuhano voće nek pita žena ona mater ili svekrvu :D ).
5. Nakon skidanja dodamo želatin prije toga pomiješan sa malo vode ad se zgrudi i onda tu gustu smjestu želatina i vode ubacimo u marmeladu i miješamo dok se u potpunosti ne istopi.
6. Pakovanje u vruće galone i El-Fatiha. :)
ako smijem dopuniti za varijantu pekmeza dodajem, ako ne - obrisacemo :)
voce odvagati, oprati, posuti sa nekoliko kasika secera i kasikom soka od limuna (ili limuntosa ako je bas velika kolicina). pasirati kako od mumina, a kuhanje prije dodatka secera, na svaku kilu - cca sat vremena. omjer voca i secera radim isti, ali secer dodajem nakon istena ovog navedenog vremena kuhanja, nikakav zelatin ne dodajem jer onda nije vise sasvim domace, na ukuhano dodam secer, nastavim kuhati jos 1/4 vremena kuhanja do dodavanja secera (dakle ako je 4 kile kupine, nju pasiram pa ukuhavam oko 4 sata, dodam kilu secera i kuham jos sat vremena)
vrelo u vrele tegle, umotati dekom i dalje po tvom :)
kerima1

#5305 Re: Bášča

Post by kerima1 »

MEXY wrote:

:) Hvala Kerima1 ...možda da probaš kao i ja...da počneš da pričaš sa biljkama ? :) ja još malo,
Pricat cu ja njima sljedece godine insAllah sa spricaljkom ,a u njoj kalcijum ili bakar pa ce one meni nabujati ko tikve :D
Ja sve necu nicim da tretiram,a ostanem bez sosova koliko meni treba.
Senći

#5306 Re: Bášča

Post by Senći »

Krompir i luk takođe završeni, u podrumu spremni za upotrebu

Image
Image
Mu'min

#5307 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:(dakle ako je 4 kile kupine, nju pasiram pa ukuhavam oko 4 sata, dodam kilu secera i kuham jos sat vremena)
Da nije puno 5 sati kuhanja (4+1) za 5kg smjese?
safran

#5308 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
Mu'min wrote:
safran wrote:Ne može tako Mumine - recept za mermeladu - još bolje - tamo na temu Zimnica.
Pošto su bile jaaako zrele kupine stavio sam na 1kg malina 0,25kg šećera znači 1:4.
Postupak je slijedeći:
1. Operi kupine
2. Propasiraj sa pasirkom sa paradajza (ovom italijankom što je svi nabavljate na temi Bašča, istu tako imam i ja).
3. Kupinama nakon pasiranja dodaj šećer (1:4)
4. To ukuhavaš koliko je potrebno (ko ne zna kad se skida ukuhano voće nek pita žena ona mater ili svekrvu :D ).
5. Nakon skidanja dodamo želatin prije toga pomiješan sa malo vode ad se zgrudi i onda tu gustu smjestu želatina i vode ubacimo u marmeladu i miješamo dok se u potpunosti ne istopi.
6. Pakovanje u vruće galone i El-Fatiha. :)
ako smijem dopuniti za varijantu pekmeza dodajem, ako ne - obrisacemo :)
voce odvagati, oprati, posuti sa nekoliko kasika secera i kasikom soka od limuna (ili limuntosa ako je bas velika kolicina). pasirati kako od mumina, a kuhanje prije dodatka secera, na svaku kilu - cca sat vremena. omjer voca i secera radim isti, ali secer dodajem nakon istena ovog navedenog vremena kuhanja, nikakav zelatin ne dodajem jer onda nije vise sasvim domace, na ukuhano dodam secer, nastavim kuhati jos 1/4 vremena kuhanja do dodavanja secera (dakle ako je 4 kile kupine, nju pasiram pa ukuhavam oko 4 sata, dodam kilu secera i kuham jos sat vremena)
E i meni se više sviđa ova varijanta bez želatine. Pravila sam nešto sa želatinom pa ili joj ja ne umijem odrediti količinu kako treba ili šta drugo zabrljam ali ispadne mi "mokra". Ne znam je li puno kuhanja ali mislim da ću probati ovako - naravno ako stignemo obrstiti kupine.
safran

#5309 Re: Bášča

Post by safran »

MEXY wrote:

Mexy ne znam za čitanje poezije biljkama ali ova tvoja zemlja djeluje fenomenalno, rastresito i lako za obradu. A korova ni blizu ko kod nas. Mislim da je ovo baš užitak obrađivati - kod nas je frontalni rat sa korovom a kad šta treba okopati aiiiiiii. Ono je sve volovsko srce - i kod mene su se pojavile razne forme plodova ali sam sama pripremala rasad i to je to.
Mu'min

#5310 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:E i meni se više sviđa ova varijanta bez želatine. Pravila sam nešto sa želatinom pa ili joj ja ne umijem odrediti količinu kako treba ili šta drugo zabrljam ali ispadne mi "mokra". Ne znam je li puno kuhanja ali mislim da ću probati ovako - naravno ako stignemo obrstiti kupine.
Mi smo na 7-8kg smjese stavili oko 40gr. želatina tako da je već i sama količina želatina vrlo mala.
Inače sa želatinom treba znati pričala mi žena jer može ugrudvati čitavu stvar ako se ne pravilno koristi (mnogi ne znaju da se mora prvo u vodi razmutiti pa tek onda taj žele staviti u marmeladu i rastopiti je sa miješanjem).
A ne znam šta misliš pod "mokra"? Vodena?
Last edited by Mu'min on 30/08/2013 12:13, edited 1 time in total.
kerima1

#5311 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ne znam narode sta fali domacim receptima đemova od sljiva i ostalog voca,a bez zelatina?
Ja namjerno ne preukuham đem da mi bude srednje gustine takav mi najbolji,da me zanima cvrstina kao kod kupovne marmelade ne bih se patila i pravila.
safran

#5312 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:
safran wrote:E i meni se više sviđa ova varijanta bez želatine. Pravila sam nešto sa želatinom pa ili joj ja ne umijem odrediti količinu kako treba ili šta drugo zabrljam ali ispadne mi "mokra". Ne znam je li puno kuhanja ali mislim da ću probati ovako - naravno ako stignemo obrstiti kupine.
Mi smo na 7-8kg smjese stavili oko 40gr. želatina tako da je već i sama količina želatina vrlo mala.
Inače sa želatinom treba znati pričala mi žena jer može ugrudvati čitavu stvar ako se ne pravilno koristi (mnoni ne znaju da se mora prvo u vodi razmutiti pa tek onda taj žele staviti u marmeladu i rastopiti je sa miješanjem).
A ne znam šta misliš pod "mokra"? Vodena?
ma da - ne znam kako bolje objasniti - nije rijetka smjesa nego baš vodena
u stvari - ja sam koristila onaj Džemfix - ali mislim da je to na bazi želatine
ma nije bitno - probaću bez želatine pa javim kako ispadne
Mu'min

#5313 Džemfix

Post by Mu'min »

Džemfix je nešto potpuno drugo i ne treba je miješati sa želatinom.
Žena ne želi i ne koristi Džemfix u te svrhe.
safran

#5314 Re: Džemfix

Post by safran »

Mu'min wrote:Džemfix je nešto potpuno drugo i ne treba je miješati sa želatinom.
Žena ne želi i ne koristi Džemfix u te svrhe.
a neću ni ja više
Ratarka

#5315 Re: Bášča

Post by Ratarka »

duzina kuhanja (ovog kod mene) zavisi od zeljene gustine, posto se ovo kuha sa pasiranim vocem, onda dobijem bas vodenastu kasu, pa kako moji vole da je gusto i lijepo mazivo na hljeb, a da ne tece na sve strane onda kuham dugo. kad pravim sa cijelim vocem onda krace, u svakom slucaju kad se ohladi biti ce gusce malo nego sto djeluje dok se pakuje u tegle. recimo bestilj kuham od cijelih sljiva, bez dodatka secera i on je gotov kad sa drvene kasike sleti u serpu nazad "u komadu". to traje zavisno od kolicine cca 6 sati.
lady_di

#5316 Re: Bášča

Post by lady_di »

kerima1 wrote:Ne znam narode sta fali domacim receptima đemova od sljiva i ostalog voca,a bez zelatina?
U potpunosti se slažem, najbolji i najljepši džemovi su oni spremljeni na starinski način.

Morala sam se priključiti ovoj vašoj raspravi, ove godine su nam maline odlično rodile(prvi put), ispočetka smo jeli,a kasnije niko nije baš htio, pa sam skuhala džem od njih. Kako sam spremala u nekoliko tura, isprobala sam varijantu sa džemfixom i bez, sa pasiranjem i bez, i ubjedljivo je pobijedila ona starinska, voće-šećer-ukuhaj do željene gustine-vruće tegle, i to je to.
Inače mislim da džemfix i želatin imaju istu ulogu:brže zgušnjavanje mase od voća, ali po mom mišljenju izgubi se onaj štih koji želimo postići pravljenjem domaćih džemova.
kerima1

#5317 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Hvala Ladi na podrsci :D ja ni u sto ne stavljam nista sem so,secer,ulje (so i ulje u ajvar)nista mi se ne pokvari,a mirna sam da cu pojesti kakav otrov.
Ratarka

#5318 Re: Bášča

Post by Ratarka »

pa ja ne dodajem ni vodu, ne vidim smisao dodavanje vode vocu za dzem? nisam striktno protiv dzemfixa ili zelatina jer ubrzava proces, ali ih ne koristim. zato i kuham satima....
Ratarka

#5319 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Hvala Ladi na podrsci :D ja ni u sto ne stavljam nista sem so,secer,ulje (so i ulje u ajvar)nista mi se ne pokvari,a mirna sam da cu pojesti kakav otrov.
ne treba biti iskljuciv. ti si kao sigurna da je ulje koje koristis potpuno prirodno? ja nisam. so, mislis da je sve ok? ja ne. ali koristim oboje.
zato mislim da ne treba biti iskljuciv, ako je nekome brza opcija sa minimumom nekog "umjetnog" dodatka draza - zato da ne, jedno je i neka vrsta konzervansa.
ne koristim nikakve dzemfixe, zelatine, vegete, bilo kakve "kesica" opcije ali nisam striktan protivnik.
posebno ne kada je baza nesto uzgojeno na savrseno prirodan nacin, to je ipak srz, kolicinski prevladava ili ne?

lady, zar je ovo rasprava? ne razumijem kako to ti podrazavas kerimu koja nije napisala nikakav recept nego kontatovala svoje opredeljenje, a mumin i ja smo pisali o nasim nacinima ukuhavanja voca? gdje si u nasem prepisivanju vidjela raspravu?
lady_di

#5320 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Hvala Ladi na podrsci :D ja ni u sto ne stavljam nista sem so,secer,ulje (so i ulje u ajvar)nista mi se ne pokvari,a mirna sam da cu pojesti kakav otrov.
ne treba biti iskljuciv. ti si kao sigurna da je ulje koje koristis potpuno prirodno? ja nisam. so, mislis da je sve ok? ja ne. ali koristim oboje.
zato mislim da ne treba biti iskljuciv, ako je nekome brza opcija sa minimumom nekog "umjetnog" dodatka draza - zato da ne, jedno je i neka vrsta konzervansa.
ne koristim nikakve dzemfixe, zelatine, vegete, bilo kakve "kesica" opcije ali nisam striktan protivnik.
posebno ne kada je baza nesto uzgojeno na savrseno prirodan nacin, to je ipak srz, kolicinski prevladava ili ne?

lady, zar je ovo rasprava? ne razumijem kako to ti podrazavas kerimu koja nije napisala nikakav recept nego kontatovala svoje opredeljenje, a mumin i ja smo pisali o nasim nacinima ukuhavanja voca? gdje si u nasem prepisivanju vidjela raspravu?
rasprava=razmjena mišljenja, razmišljanja, iskustava
Možda pogrešan izbor riječi, ali i ja sam iznijela samo svoje razmišljanje, ili nisam trebala?
I pročitaj moj post ponovo i vidi jesam li bilo koga kritikovala ili podržavala i jesam li bila isključiva, samo sam iznijela svoje iskustvo, ako sam koga uvrijedila, sorry
kerima1

#5321 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mrsko mi traziti sve moje postavljene recepte ovdje,sve sto znam podijelila sam sa vama,Evo kako pravim ove godine od sljiva đem:
Povadim kospe iz istih i redam u serpu red sljiva pa posmem malo secera.
Tako do vrha i pokrijem poklopcem da prenoci i opusti sok iz sljiva.
Ovakav nacin ne mora se mijesati konstantno,ne zagori lako,kao recimo kad sljive sameljes.
Kuha se koliko ko voli gusto ili rjeđe.
Ratarka

#5322 Re: Bášča

Post by Ratarka »

nisi lady, bar mene nisi uvrijedila, pogrijesila sam sto sam uopste reagovala, nesporazum.
samo me zanimalo gdje vidis raspravu, zato sam odvojila pitanje za tebe. to je sve, ali da ne polemisem dalje o tome, iako uzroci moje reakcije nisu bezrazlozni, preuzecu jednostavno na sebe gresku i neka na tome ostane.

da li je neko kuhao dzem od kupine ali bez pasiranja? kao klasicni dzem, sa sto manje secera. to bi mi sad bas dobro doslo, u folu sam "crnih" prstiju od borovnice koju sam obradila na iks nacina, ali mi kupina djeluje malo drugacija, voljela bih cuti vasa iskustva?
Senći

#5323 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:
da li je neko kuhao dzem od kupine ali bez pasiranja? kao klasicni dzem, sa sto manje secera. to bi mi sad bas dobro doslo, u folu sam "crnih" prstiju od borovnice koju sam obradila na iks nacina, ali mi kupina djeluje malo drugacija, voljela bih cuti vasa iskustva?
Kuhala je moja hanuma i nismo zadovoljni nećemo više ni probati bez pasiranja ostanu tvrde bobice koje je veoma teško (nemoguće) jesti. Ti i ako hoćeš praviti nemoj puno samo se uvjeri da je loše, ili vjeruj pa nemoj kuhati bez pasiranja.
Mu'min

#5324 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:da li je neko kuhao dzem od kupine ali bez pasiranja? kao klasicni dzem, sa sto manje secera.
Jesam ja. 1kg malina sam koristio jer sam testirao.
Ove godine smo pravili 3 verzije:
- proćerali kroz sito (nismo imali pasirke)
- sa pasirkom (2. tura branja kupina)
- bez pasirke samo šaćer (ne sjećam se da li sam dao želatin)

Eh jedino što ti ne mogu reći za okus jer nisam još probao.
Ove godine smo napravili kamaru đemova. :)
Za sada sam probao đem od arašlama trešanja i sem što je malo previše gust, mogu reći da je jako dobro. Druge godine idemo verzija 2.0 :)
Ratarka

#5325 Re: Bášča

Post by Ratarka »

sok, slatko, dzem i pekmez, koga zanima napisacu, poenta je da mi je kcrka pomogla oko svega :)

Image

borovnica 2013
Post Reply