kad smo jos na parnim sokovnicima da vam ispricam jos jedan marifetluk
mnoga manja djeca su zlohrana .. poznati problem sa mnogim povrckama
mi smo tome dosta uspjesno znali dohakat tako sto smo u mjesane vocne sokove u parnom sokovniku dodavali i raznih povrcki
sok od cvekle, mrkve, jabuka nam je bio uspjesna podvala, kao domaca koka kola s tim sto sam je djeci serviro sa nekom mineralnom vodom i domacim karamel sokom cajem; nekad sam dodavao i koka-kole da ih prevarim..
problem zna biti opori i zemljan sok cvekle, pa se to sakrije sa slatakastom mrkvom i jabukama
sve sastojke smo rendali, jer tako para izvuce najvise pulpe i soka iz smjese ...
povrcke koje se mogu jesti u sirovom stanju (kupus, mrkva, jestiva repa, cvekla, rotkva) sam prethodno blenirao u kasu i mjesao sa vocem .. u tako kasastom stanju para ih u potpunosti "otopi" sa sokom i sterilizira a djeca ih ne mogu prepoznati..
ako djeca vole okuse mente, kamilice i toga se stavi, jer mnoge cvjecke ispustaju etericna ulja i na manjim temparaturama od vrenja vode;
sa tim "povrcnim" sokom sam djeci pravio koktele mjesajuc ga sa himberom i/ili hladnim cajem koje djete voli; jednoj klincezi sam napravio blagi caj od origana pa ga mjeso sa sokom, jer je malena obozavala pizzu