Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#526 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kOmpir

hajd pisa ću im e-haber ako Bog da. Al ću još nešto pogledati.
A kako sam preletio po forumima na tu temu, ovo nije baš samo tako jednostavno uzgajati (u posudama).
Za uzgoj vani i onako treba imati uslove, ova naša sibirska Bosna će i pingvine oćerati. :)

Čitamo se komšija.
flag

#527 Re: Bášča

Post by flag »

Toto wrote: a sta mislis da hakujemo komsijin vinograd :D
ako imas koju sliku komsijinog vinograda, pa da pokusamo po listu i obliku grozda prepoznati je li muskat hamburg u pitanju

Ma morat cu na proljece ovo "slikati" da vidite kako u sred Bosne izgleda vinograd. Stvarno zasluzuje divljenje!!! Moze Toto, makar jednu grancicu hakirati. Dobar ti je prijedlog :D . Nije to Hamurg, kod suseda je bijelo grožđe. Al' kako god, prijedlog ti je dobar. Ma šalim se.
by sandra01 on 21/02/2012 06:55

Ko zna gdje u Sarajevu mogu naci sjeme za sparoge? Ili bar sadnice.
Ovako Sandra, prošle godine sadili smo šparoge, loše su bile, male i kržljave, tvrde...Doduše, poslije sam pročitao da nisam ispravno tlo pripremio... Tako da smo odustali ove godine od šparoga i nisam ni obraćao pažnju ima li ih ove sezone u prodaji. Prošle godine kupovali smo ih u omiljenom mjestu za nedjeljno prije podne. U Hadžićima, odnosno prije Hadžića lijevo - u Agricor-u, istu radnju imaš u "stometarci", Blažuju prije one mesare, čini mi se na Čaršiji prije Katedrale kod šina. Neka me neko dopuni ako zna gdje još ima u Sa. Tamo su već došla sjemena. Razlog zašto "izlazimo" čak u Hadžiće je: stručni prodavači, veliki centar, veliki i dobar izbor te veliki parking. I za Rajlovac (Agrikom) sve ovo isto važi i tamo je bio neki Brko ing. stvarno stručan tip, ali samo za voće. Vrt ništa. Još im nisu došla nova sjemena (bili smo u nedjelju). Njihovu druga radnja u gradu je u Velikim drvetima. Ovi u Agrikoru su imali samo lanjske zalihe, rekoše da im ove sedmice dolaze nova.
sandra01

#528 Re: Bášča

Post by sandra01 »

Ko zna gdje u Sarajevu mogu naci sjeme za sparoge? Ili bar sadnice.[/quote]
Ovako Sandra, prošle godine sadili smo šparoge, loše su bile, male i kržljave, tvrde...Doduše, poslije sam pročitao da nisam ispravno tlo pripremio... Tako da smo odustali ove godine od šparoga i nisam ni obraćao pažnju ima li ih ove sezone u prodaji. Prošle godine kupovali smo ih u omiljenom mjestu za nedjeljno prije podne. U Hadžićima, odnosno prije Hadžića lijevo - u Agricor-u, istu radnju imaš u "stometarci", Blažuju prije one mesare, čini mi se na Čaršiji prije Katedrale kod šina. Neka me neko dopuni ako zna gdje još ima u Sa. Tamo su već došla sjemena. Razlog zašto "izlazimo" čak u Hadžiće je: stručni prodavači, veliki centar, veliki i dobar izbor te veliki parking. I za Rajlovac (Agrikom) sve ovo isto važi i tamo je bio neki Brko ing. stvarno stručan tip, ali samo za voće. Vrt ništa. Još im nisu došla nova sjemena (bili smo u nedjelju). Njihovu druga radnja u gradu je u Velikim drvetima. Ovi u Agrikoru su imali samo lanjske zalihe, rekoše da im ove sedmice dolaze nova.[/quote]

Hvala puno na informacijama
A zasto tlo nije bilo kako treba uradjeno.Jeli za njih treba nesto posebno da se pripremi zemlja?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#529 Re: Bášča

Post by Toto »

flag wrote:
Toto wrote: a sta mislis da hakujemo komsijin vinograd :D
ako imas koju sliku komsijinog vinograda, pa da pokusamo po listu i obliku grozda prepoznati je li muskat hamburg u pitanju

Ma morat cu na proljece ovo "slikati" da vidite kako u sred Bosne izgleda vinograd. Stvarno zasluzuje divljenje!!! Moze Toto, makar jednu grancicu hakirati. Dobar ti je prijedlog :D . Nije to Hamurg, kod suseda je bijelo grožđe. Al' kako god, prijedlog ti je dobar. Ma šalim se.
by sandra01 on 21/02/2012 06:55

Ko zna gdje u Sarajevu mogu naci sjeme za sparoge? Ili bar sadnice.
Ovako Sandra, prošle godine sadili smo šparoge, loše su bile, male i kržljave, tvrde...Doduše, poslije sam pročitao da nisam ispravno tlo pripremio... Tako da smo odustali ove godine od šparoga i nisam ni obraćao pažnju ima li ih ove sezone u prodaji. Prošle godine kupovali smo ih u omiljenom mjestu za nedjeljno prije podne. U Hadžićima, odnosno prije Hadžića lijevo - u Agricor-u, istu radnju imaš u "stometarci", Blažuju prije one mesare, čini mi se na Čaršiji prije Katedrale kod šina. Neka me neko dopuni ako zna gdje još ima u Sa. Tamo su već došla sjemena. Razlog zašto "izlazimo" čak u Hadžiće je: stručni prodavači, veliki centar, veliki i dobar izbor te veliki parking. I za Rajlovac (Agrikom) sve ovo isto važi i tamo je bio neki Brko ing. stvarno stručan tip, ali samo za voće. Vrt ništa. Još im nisu došla nova sjemena (bili smo u nedjelju). Njihovu druga radnja u gradu je u Velikim drvetima. Ovi u Agrikoru su imali samo lanjske zalihe, rakoše da im ove sedmice dolaze nova.
da vas komseo ne munta
da na krivi trag udarite
ima muscat hamburga i bijelog
otkucaj googletu: Moscato di Amburgo ili moscato d' amburgo , ili muscat of aleksandria
flag

#530 Re: Bášča

Post by flag »

Aaaa, vidi baš. E ne znadoh ovo za bijeli Muscat. Moram ovo podrobnije istražiti. Ono što sam ranije pročitao (ako sam dobro shvatio) kaže da Muscat Hamburg loše podnosi mrazeve ali da se poslije mraza odlično oporavlja . Hvala ti Toto.

Sandra, šparogama trebaju duboka, rahla, humusna tla, a nikako kisela i teška glinasta ili ilovasta tla - baš kakvo je kod mene. Negdje na netu pročitah da mjesto predviđeno za sadnju šparoge treba dobro izfrezati i pomiješati sa suhim pijeskom. Tako se dobije propusnost tla. Šparoge ne vole zadržavanje vode, ali vole redovno i kvalitetno zalijevanje posebno u vrijeme rasta izboja. Ako se ne zalijeva dovoljno izboj odrveni i postane... nikakav! Prošla godina je bila baš sušna. E sad, sve ovo važi i za kikiriki, ja to baš ništa nisam za kikiriki uradio a opet je bio :thumbup:
Last edited by flag on 21/02/2012 11:22, edited 1 time in total.
flag

#531 Re: Bášča

Post by flag »

I da dodam, imal' gdje u Sarajevu ili bližoj okolini sadnica smokve, Brown Turkey i Ficus afghanistanica. Ova Turkinja je na ovim područjima poznata kao Petrovača, mada ima komentara da to i nije ta. A ova druga poznata je kao Afganistanska smokva i kada pitam u "mojim" rasadnicima... k'o da tražim afganistanski mak :lol:
Mu'min

#532 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mu'min wrote:Evo šta je tavulja za one koji je zovu možda drugim imenom ili nisu nikad vidjeli.
Image
nije valjda da se ovo nigdje ne može nabaviti? :)
Pomozite ljudi... :)
Banksy

#533 Re: Bášča

Post by Banksy »

flag wrote:I da dodam, imal' gdje u Sarajevu ili bližoj okolini sadnica smokve, Brown Turkey i Ficus afghanistanica. Ova Turkinja je na ovim područjima poznata kao Petrovača, mada ima komentara da to i nije ta. A ova druga poznata je kao Afganistanska smokva i kada pitam u "mojim" rasadnicima... k'o da tražim afganistanski mak :lol:
Jedino mjesto u Sarajevu gdje svakog proljeća dobijaju sadnice smokava je OBI. Teško ćeš ih naći bilo gdje drugo.
Moja iskustva, najveći izbor sjemena, OBI i Agricom u Hadžićima (pored ovih koje si pobrojao imaš ih i na Čvili, kod vjetrenjače, i kod Pionirske doline, kod trole). Mada, sad ih već ima u skoro svim većim tržnim centrima.
Prema mom iskustvu, najbolja su ona Green Garden, Semenarna mi je neuporedivo slabija.
OBI ima daleko najveći i najkvalitetniji izbor proljetnih cvijetnih sadnica, Poljoprema u Rajlovcu najveći izbor sadnica voća, posebno onih domaćih, starih - pitaj čika brku :D , a hadžićki Agricom sadnice ruža, mlado bjelogorično i crnogorično drveće.
Banksy

#534 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
Banksy wrote:Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru,
Super,
Zanimljivo da sve to uspijevate izvesti bez trunke šećera,
valjda jer čekate da ubrano grožđe naknadno sasvim sazrije i razvije max slad,
Sve recepte koje znam uključuju dodavanje šećera, a voljela bih da ga izbjegnem ako ikako mogu,
Moraću potražiti taj parni sokovnik,
Hvala još jednom :)
mislim da neces nista izgubiti kupovinom parnog sokovnika
mozes oprobati sa tresnjama; imas dovoljno vremena za probu do sazrijevanja grozdja.
sok iz parnog sokovnika se uvijek moze ukuhati ...

ako sad u bih ima kupit onih starinskih boca sa staklenim cepom i gumenim zaptivacem moze se oprobat i sa njima;
Da znaš da ću ga potražiti, baš me zanima.
Bude tih flaša i tegli kod nas u Poljopremi, u Rajlovcu. Samo treba paziti da budu talijanske, Fido. Podvaljivali su par godina neke skoro iste, kineske, s tankom, krivom žicom, što se raspadnu poslije prvog pranja.
Mu'min

#535 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kakav je taj OBI sa cijenama, usporedno sa drugim trgovini.
Ne mislim samo na sadnice već inače.
Meni je super jer tamo dobiješ skoro pa sve al mi je isto tako poskup.
Toto

#536 Re: Bášča

Post by Toto »

flag wrote:I da dodam, imal' gdje u Sarajevu ili bližoj okolini sadnica smokve, Brown Turkey i Ficus afghanistanica. Ova Turkinja je na ovim područjima poznata kao Petrovača, mada ima komentara da to i nije ta. A ova druga poznata je kao Afganistanska smokva i kada pitam u "mojim" rasadnicima... k'o da tražim afganistanski mak :lol:
petovace su "dvolitke" :D daju dva ploda godisnje, ali ti za njih treba smokvina osica da bi je oprasivala

kad ti smokva dodje do roda onda otidji u Blagaj i samo sa smokve koja je rasla pored vode uberi smokava; nanizi ih na vijenac i postavi na svoju smokvu.. osice ce izaci iz smokava i preci na tvoju smokvu
Toto

#537 Re: Bášča

Post by Toto »

Banksy wrote:
Toto wrote:
Banksy wrote:Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru,
Super,
Zanimljivo da sve to uspijevate izvesti bez trunke šećera,
valjda jer čekate da ubrano grožđe naknadno sasvim sazrije i razvije max slad,
Sve recepte koje znam uključuju dodavanje šećera, a voljela bih da ga izbjegnem ako ikako mogu,
Moraću potražiti taj parni sokovnik,
Hvala još jednom :)
mislim da neces nista izgubiti kupovinom parnog sokovnika
mozes oprobati sa tresnjama; imas dovoljno vremena za probu do sazrijevanja grozdja.
sok iz parnog sokovnika se uvijek moze ukuhati ...

ako sad u bih ima kupit onih starinskih boca sa staklenim cepom i gumenim zaptivacem moze se oprobat i sa njima;
Bude tih flaša i tegli kod nas u Poljopremi, u Rajlovcu. Samo treba paziti da budu talijanske, Fido. Podvaljivali su par godina neke skoro iste, kineske, s tankom, krivom žicom, što se raspadnu poslije prvog pranja.
uprtavo te zice kod tegla i kod boca mogu biti pravi problem; sto zbog lose izrade, sto jer vremenom popuste, pa se zrak uvlaci u boce i tegle i onda propada zimnica.. zato su tegle na gvint i dvodjelne poklopce najpouzdaniji..
Banksy

#538 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote: uprtavo te zice kod tegla i kod boca mogu biti pravi problem; sto zbog lose izrade, sto jer vremenom popuste, pa se zrak uvlaci u boce i tegle i onda propada zimnica.. zato su tegle na gvint i dvodjelne poklopce najpouzdaniji..
Jedne godine mi je sve propalo zbog tih kineskih ... Odmah im se iskrivila žica.
Ove talijanske tegle Fido su izvrsne, služe godinama.
Banksy

#539 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:Kakav je taj OBI sa cijenama, usporedno sa drugim trgovini.
Ne mislim samo na sadnice već inače.
Meni je super jer tamo dobiješ skoro pa sve al mi je isto tako poskup.
Kako šta. Cijene cvijeća nisu male, ali su sve bujne, izvrsnog kvaliteta, sigurne da će se primiti i već poprilično velike. Sve što sam uzela dole vrijedilo je svake marke.
Za sjemena ne znam, ne može biti velike razlike u cijeni. Meni je samo važno da budu GG.
OBI je generalno malo skuplji, ali je sva roba boljeg kvaliteta i neće se raspasti poslije prvog korištenja, šta god da je u pitanju.
Banksy

#540 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
petovace su "dvolitke" :D daju dva ploda godisnje, ali ti za njih treba smokvina osica da bi je oprasivala

kad ti smokva dodje do roda onda otidji u Blagaj i samo sa smokve koja je rasla pored vode uberi smokava; nanizi ih na vijenac i postavi na svoju smokvu.. osice ce izaci iz smokava i preci na tvoju smokvu
Zanimljivo :D Zašto samo s one pored vode?
vratnik

#541 Re: Bášča

Post by vratnik »

@ Banksy

jesi li na to grozdje mislila, ili da trazimo dalje?
Banksy

#542 Re: Bášča

Post by Banksy »

vratnik wrote:
Banksy wrote: Mene zanima ime onog starog, mirišljavog, crnog bosanskog grožđa, sa vrlo sitnim, rastresitim, rijetkim bobicama, ali izuzetno mirisnim. Grožđe koje je nekad imala svaka bosanska avlija i od kojeg se prave najljepši sokovi. Svi znaju koje je grožđe u pitanju, ali niko mu ne zna ime, čak ni u rasadnicima.

Sigurno nije nikakav problem uzgojiti grožđe, pa i vinograd, u Bosni. Cijelo Sarajevo je, posebno dio oko Bjelava i sve južne padine, nekad davno bilo puno vinograda.

Ono sto su nane zvale divlji hamburger? Hamburg Muscat?
Ako je ovo, znam gdje ima u Sarajevu.
Image
Sad vidim, hvala :)
Ma ne znaju ni nane, one kažu, ''ono naše, bosansko'' :D
Vrlo slično ovome, ali su bobe puno sitnije i nekako tamnije, skoro crne. Miriše neopisivo.
flag

#543 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
Mu'min wrote:Evo šta je tavulja za one koji je zovu možda drugim imenom ili nisu nikad vidjeli.
Image
nije valjda da se ovo nigdje ne može nabaviti? :)
Pomozite ljudi... :)
Ti ono nisi iz Sa Mu'mine? Meni jedino sto pada na pamet je nedjeljni buvljak (auto-pijaca) na Stupu. Majko moja... ako tamo nema onda nema nigdje . Tamo sam kupio sać i verige, odoh maksuz u nedjelju da ti to vidim.

Obi često zna biti bezobrazno i neopravdano skup.
Mu'min

#544 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Flag

svakim danom si mi sve draži. :)
Izvještaji sa buvljak. :D
A nekako ćemo prebaciti tavulju do Tuzle. :)
flag

#545 Re: Bášča

Post by flag »

Banksy wrote: Jedino mjesto u Sarajevu gdje svakog proljeća dobijaju sadnice smokava je OBI. Teško ćeš ih naći bilo gdje drugo.

Hvala Banksy, često sam u Obi-u, moram ti priznati da nisam vidio smokve, ali ova ti je vijest za muštuluka. Sjemena su (u nedjelju) 0,80 Obi, Agricom 0,90! Ali ipak Obi zna bezobrazno pretjerati sa cijenama.
Toto wrote: petovace su "dvolitke" :D daju dva ploda godisnje, ali ti za njih treba smokvina osica da bi je oprasivala
Dobro Toto, nego jel' ova tvoja "dvolitka" sposobna predeverati mraz i snijeg? Za ovu Turkinju kažu da je najizdržljivija sorta smokve, afganistanska valjda je za petama ali i da je ukusnija (čitaj slađa). I ti 'vako k'o priznati stručnjak za Hercegovinu :mrgreen: šta kažeš, jeli Petrovača u stvari Brown Turkey?!
flag

#546 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Flag

svakim danom si mi sve draži. :)
Izvještaji sa buvljak. :D
A nekako ćemo prebaciti tavulju do Tuzle. :)
:-D
Toto

#547 Re: Bášča

Post by Toto »

kad smo jos na parnim sokovnicima da vam ispricam jos jedan marifetluk

mnoga manja djeca su zlohrana .. poznati problem sa mnogim povrckama
mi smo tome dosta uspjesno znali dohakat tako sto smo u mjesane vocne sokove u parnom sokovniku dodavali i raznih povrcki
sok od cvekle, mrkve, jabuka nam je bio uspjesna podvala, kao domaca koka kola s tim sto sam je djeci serviro sa nekom mineralnom vodom i domacim karamel sokom cajem; nekad sam dodavao i koka-kole da ih prevarim..
problem zna biti opori i zemljan sok cvekle, pa se to sakrije sa slatakastom mrkvom i jabukama

sve sastojke smo rendali, jer tako para izvuce najvise pulpe i soka iz smjese ...
povrcke koje se mogu jesti u sirovom stanju (kupus, mrkva, jestiva repa, cvekla, rotkva) sam prethodno blenirao u kasu i mjesao sa vocem .. u tako kasastom stanju para ih u potpunosti "otopi" sa sokom i sterilizira a djeca ih ne mogu prepoznati..
ako djeca vole okuse mente, kamilice i toga se stavi, jer mnoge cvjecke ispustaju etericna ulja i na manjim temparaturama od vrenja vode;
sa tim "povrcnim" sokom sam djeci pravio koktele mjesajuc ga sa himberom i/ili hladnim cajem koje djete voli; jednoj klincezi sam napravio blagi caj od origana pa ga mjeso sa sokom, jer je malena obozavala pizzu :D :D
Toto

#548 Re: Bášča

Post by Toto »

flag wrote:
Banksy wrote: Jedino mjesto u Sarajevu gdje svakog proljeća dobijaju sadnice smokava je OBI. Teško ćeš ih naći bilo gdje drugo.

Hvala Banksy, često sam u Obi-u, moram ti priznati da nisam vidio smokve, ali ova ti je vijest za muštuluka. Sjemena su (u nedjelju) 0,80 Obi, Agricom 0,90! Ali ipak Obi zna bezobrazno pretjerati sa cijenama.
Toto wrote: petovace su "dvolitke" :D daju dva ploda godisnje, ali ti za njih treba smokvina osica da bi je oprasivala
Dobro Toto, nego jel' ova tvoja "dvolitka" sposobna predeverati mraz i snijeg? Za ovu Turkinju kažu da je najizdržljivija sorta smokve, afganistanska valjda je za petama ali i da je ukusnija (čitaj slađa). I ti 'vako k'o priznati stručnjak za Hercegovinu :mrgreen: šta kažeš, jeli Petrovača u stvari Brown Turkey?!

davno ti rekoh da sam seljak amater i da sam ko svaki lokal-patriota "nacitan" samo dubravske visoravni :D

smokva je plaho toploljubiva subtropska vocka i zato je muhanata na mrazeve
negdje osamdeset i neke mraz je desetkovao smokve oko Pocitelja i Stoca. To je bilo tuga vidjet: mocno stablo u najrodnijim godinama bukvalno popucalo i prepolovljeno. Smokva se jako dobro obnavlja iz panja al je steta stabala od dvadesetak godina...

probaj ali da znas da su mladja stabla jos osjetljivija .. na niske temperature

ako zelis nesto vise informacija pronadji:
Bakarić, P., Brzica, K., Omčikus, Č. (1989) Smokva. Dubrovnik: Stanica za južne kulture
odlicna knjiga sa jako mnogo prakticnih informacija o svakoj smokvi na podrucju hercegovine, hrvatske i crne gore
kOmpir

#549 Re: Bášča

Post by kOmpir »

Mu'min wrote:kOmpir

hajd pisa ću im e-haber ako Bog da. Al ću još nešto pogledati.
A kako sam preletio po forumima na tu temu, ovo nije baš samo tako jednostavno uzgajati (u posudama).
Za uzgoj vani i onako treba imati uslove, ova naša sibirska Bosna će i pingvine oćerati. :)

Čitamo se komšija.
Svakako sam to planirao u saksijama, pa u toplo unijeti kad zahladni. Ne smije na mraz.
safran

#550 Re: Bášča

Post by safran »

Banksy wrote:
Sokovnik - emajlirani - je viđan u Agricomu i u Merkuru - cijena je bila između oko 300 KM čini mi se. Definitivno isplativa investicija ako imaš svoje voće pa i ako nemaš, može se naći dobre robe i na pijacama. Ja sam prošle godine kupila fantastičan hrušt sa haube crvene jette ispred Hecco pijace po super povoljnoj cijeni od 2 KM. Bilo i crva - gratis.
Ja koristim kruna čepove za flaše i obične poklopce na navoj za tegle. Kad se vruć sadržaj sipa u vruće posude i odmah zatvori to odlično vakumira i ne kvari se više godina. Ove godine sam izvukla iz podruma 2 L soka od jabuke iz 2009 - bio nepromijenjen i jednu teglu raštike iz 2010 - isto odlična. Jedino što poklopci zaista moraju biti u izvrsnom stanju pa svake godine najviše kupujem poklopaca.
Post Reply