Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#5176 Re: Bášča

Post by bizet »

flag wrote:
bizet wrote:@flag, svaka cast, jos jednom...bas smo muz i ja komentarisali luk :)
hajde budi drug i ispricaj nam cime si i na koji nacim busio rupe?
Osnovno je foliju dooobro zategnuti. Naravno, lijeha treba biti propisno uradjena, zemlja kako treba usitnjena... (vec sam napisao kako zategnem foliju) Zatim, obicnim skalpelom za papir rezem foliju u obliku znaka X (iks) na razmaku na kojem inace sadis luk! X je nekih 5x5 cm. Znaci, koliko imas komada sjetvenog luka, toliko X-ova. Malo pipav pos'o :), ali kasnije se isplati. Nadam se da sam ti pomogao.
hvala na pojasnjenju :thumbup: jeste zahmetli za napraviti, ali se isplati ne plijeviti....jos mi reci kako sa vodom?...luk se ne zaljeva, ali dospijeva li dovoljno vode kod ovakvog nacina sadjenja u vrijeme padavina, jer je mali otvor?
pretpostavljala sam da bi pod folijom luk mogao brzo truhnuti, po 100-ti put, pretpostavka je majka svih zaheba
boldirano i podvuceno :lol:...neka crtanja, hajde, sigurnije nego pretpostavljati :lol:
ziv i zdrav bio :)
Mu'min

#5177 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote: Znaci, koliko imas komada sjetvenog luka, toliko X-ova. Malo pipav pos'o :), ali kasnije se isplati. Nadam se da sam ti pomogao.
Kako si zaljevo tokom sezone?
kerima1

#5178 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Selam
Mu"mine usla sam samo da ti zahvalim na sjemenkama bosanskog zutog pocela sam ga brati i tako mi godi za iftar mmmm.de mi reci kako sjeme uzimas od njega jel ga ostavis prvo da ponarandzasti na stabljici pa onda vadis sjeme?
Senći

#5179 Re: Bášča

Post by Senći »

Samo da se javim pratim redovno Flag dobra ti bašča posebno mi se sviđa kruška (junska ljepotica) :thumbup:
Bizet pasirka je spremna, ali ostavi mi u PP broj telefona. Još nešto taj kompost ne može biti tako rijedak ako je kompostnik prozračan, jesili vidjela sliku od mog kompostnika kod mene bude suh k'o barut.
armin_jocker

#5180 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

armin_jocker wrote:
Senći wrote:
armin_jocker wrote:trebam malu pomoc, dobio sam jednu lubenicu (biljku) rece mi covjek koji mi je dao da je nakalemljena na tikvu, ili tako nesto, ona se fino razvija, napreduje, ali ja je jos nisam posadio u plastenik, ne smijem, neznam kakva joj njega treba, sta zahtjeva, kako se odrzava, i da li ce mi uopce moci uspjeti u Sarajevu??
Neznam može li u Sarajevu uspjeti lubenica, ali kad je već imaš pokušaj.Lubenica voli veću temperaturu oko 25°C pa i više na nižim temperaturama opadaju cvijetovi i prestaje se razvijat, mora imat dosta sunčeve svijetlosti. Kuuću joj iskopaj puno veću nego onu za graha što si kopo i dobro pođubri odstajalim stajskim đubrivom, zalijevanje redovno i prati kako raste. :skoljka: Ja neznam šta bi joj više ako neko zna neka piše, idem radit :run:
Prosle godine sam kod jednog cike vidio u plasteniku, uspjela je, al samo dva ploda je imala, kontam da je posadim u plastenik, dosta je toplije nego vani, ako moze u plasteniku
Evo uspjela lubenica, sad za sad ima dva ploda, velicine jabuke, mozda malo veca
Image
armin_jocker

#5181 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Kakve su kod vas paprike, u plasteniku, meni prva tura dobra, ali sve dalje, lose, opadaju plodovi i cvijetovi masovno, sa svih paprika, ima li neko obajsnjenje zasto, jesu li previsoke temperature uzrok, ili??
Mu'min

#5182 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Selam
Mu"mine usla sam samo da ti zahvalim na sjemenkama bosanskog zutog pocela sam ga brati i tako mi godi za iftar mmmm.de mi reci kako sjeme uzimas od njega jel ga ostavis prvo da ponarandzasti na stabljici pa onda vadis sjeme?
Alejkmu selam kerima

drago mi je da se ti svidio.
Uzmi 2-3 velika ploda koja su lijepo žuta, ono zrela i fermentiraj sjeme od njih.
kerima1

#5183 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ubrala sam bila jedan prezreo ponarandzastio,ali akd sma htjela uzeti sjeme zelene je boje zato sam ti i postavila pitanje.Znaci uzet cu sjeme,vazno da je dobro zreo paradajz.ukus,nemam rijeci koliko je fin,valjda zbog pregrijanog vremena moze dobro uzriti paradajzi.
bizet

#5184 Re: Bášča

Post by bizet »

Senći wrote:Samo da se javim pratim redovno Flag dobra ti bašča posebno mi se sviđa kruška (junska ljepotica) :thumbup:
Bizet pasirka je spremna, ali ostavi mi u PP broj telefona. Još nešto taj kompost ne može biti tako rijedak ako je kompostnik prozračan, jesili vidjela sliku od mog kompostnika kod mene bude suh k'o barut.
moj kompost nije bio prozracan...ici ce u smece :(, jos samo da nadjem sigurno mjesto za bacanje...organsko jeste, ipak ne ide da se baca bilo gdje...a gdje onda da bacim?
lady_di

#5185 Re: Bášča

Post by lady_di »

@bizet, zašto tvoj dragi jednostavno zemlje ne nabaci preko te mase, nema smrada, i valjda će biti ok, šteta bacati to organsko

@armine, ja imam paprika i previše mašalah, evo baš mi trenutno kuća miriše na paprike, spremam za iftar punjene krompirom u rerni, to svi volimo. Ne znam šta ti znači prva berba, kako to određuješ, ja kad god odem u baštu ima ih dosta za ubrati i nisam primjetila da opadaju cvjetovi, vidjećemo sad poslije ovih velikih vrućina kako će biti :? Kad su ovako dobre žao mi što nemam i koju rogu, kod mene sve dolmače iz Konjica :) S paprikama sam dosad prezadovoljna, ali zato paradajz mrka kapa, nijedan još nisam ubrala, biće aBd - kod mene je sve vani
Dobra ti lubenica :thumbup: , ja ne bih dala više od dva ploda na jednoj vriježi, kako će ih "nahranit"?

@senći jesi li kupio pasirku kod Žike, pošto je, ako budem za Bajram išla u Mostar mogla bih i ja sebi kupiti, da probam one salse po receptima s foruma, al od kupljenog paradajza :)
armin_jocker

#5186 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Prva berba, mislio sam na prve plodove, one najnize na biljci, e sad, kako se biljka grana visocije, plodovi opadaju, ne znam zbog cega, ima paprika, ali opalo je mnogo plodova, i cvijetova.
Lady_di, gdje si ti, jesi li u Sa, gdje nabavljas te ''dolmace'' paprike, i kakve su to paprike uopce, moze li se na proljece nabaviti tih paprika, imas li slika, da vidimo kakve su??
safran

#5187 Re: Bášča

Post by safran »

Evo da se kratko tuspasim prije spavanja. Kod nas je paradajz počeo zreti pa ga sada možemo fino nabrati, međutim, i na njemu i na paprikama pojavljuju se one kao opekotine pa se ja sjetih flaga od prošle godine i da bi mogao biti manjak kalcija. S obzirom da mi se muž proljetos zanio i pretjerao sa đubrivom u tom dijelu bašte moglo bi biti ti. Elem, kupili smo onu Plantellu pa će on sutra haplicirati. Ubrala sam i par paprika sorte rotund a ostale su mrka kapa, zametaka ima ali ko da im je mrsko rasti. Zato sam napravila 8 litara odličnog soka od džanarika i oko 2 kg još boljeg džema. Džem od džanarika je definitvno postao favorit među džemovima - fantastičan je. Tikvica i tikava ima. Imam i nekoliko hokkaido tikava. Ma ima svega ali trebalo je biti puno, puno više. No, ne može se sve. Jedna godina ovako druga onako. Po danu su temperature strahovito visoke tako da se u bašti i ne može bog zna šta uraditi. A preko noći opadnu na 13-14 C. Prevelike su oscilacije i za jadne biljke.
Ratarka

#5188 Re: Bášča

Post by Ratarka »

raportirati imam 4 tegle salse skoro pa muminove (dodala sam vise paprika i luka), odlicna je stvarno. par tegli kompota od tikvica i duplovise kiselih (po safran uputama), a kruske sam danas narezala i prokuhala, sutra idu u pekmez, javim rezultat. zaledjeno jos buranije, blitve i nasjeckane tikve, a sa tikvicama ne znam vise sta da radim, malko mi ih je previse... paprika babura ima dovoljno, stalno berem po malo, paradajza isto, patlidzan je konacno pokazao jedan cvijet a krastavice su pocele, danas ubrana prva, nije bila losa. persuna, mrkve i pastrnjaka ima, ali jos nema za solidnu teglu domaceg zacina, tako da za sada imamo za nase potrebe, osim mrke koje trosimo vise nego je imamo.
jos tragam za receptom sa sok od jabuke, njih cemo imati fino, ako je sta ne smlati dok sasvim ne sazrije.
safran

#5189 Re: Bášča

Post by safran »

za jabuku ti treba aparatura za drobljenje i cjeđenje a za sok no problem, prokuhaš, opjeniš i sipaš u vruće flaše, natakneš čep i može stajati dok ti ne zatreba
Senći

#5190 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote: @senći jesi li kupio pasirku kod Žike, pošto je, ako budem za Bajram išla u Mostar mogla bih i ja sebi kupiti, da probam one salse po receptima s foruma, al od kupljenog paradajza :)
Nisam mislim da nema kod Žike,a i ne radi prvi dan bajrama. Kupio sam u Burića ova poljoprema je zavučena između zgrada,ako hoćeš mogu ti je kupiti i drugi dan bajrama idem u Osijek kod Sarajeva pa ti je mogu ponijeti košta 44 KM
flag

#5191 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote: Kako si zaljevo tokom sezone?
Evo ovako moj Mu'mine :)

Image
Image
bizet wrote: jos mi reci kako sa vodom?...luk se ne zaljeva, ali dospijeva li dovoljno vode kod ovakvog nacina sadjenja u vrijeme padavina, jer je mali otvor?
pretpostavljala sam da bi pod folijom luk mogao brzo truhnuti, po 100-ti put, pretpostavka je majka svih zaheba
boldirano i podvuceno :lol:...neka crtanja, hajde, sigurnije nego pretpostavljati :lol:
ziv i zdrav bio :)
Ma nemam evo već treću sezonu problema sa zalijevanjem...Problema imam sa vodom jer je nemam dovoljno, tako da ove folije i sa te strane su korisne, spriječavaju isparavanje, nema nepotrebnog rasipanje vode - zalijevam direktno u korijen biljke itd. Uskoro vadim luk i vidjet ćeš da je folija imala odličan učinak.
Evo kako je moja bašta izgledala u proljeće ove godine
Image
Last edited by flag on 05/08/2013 02:27, edited 1 time in total.
flag

#5192 Re: Bášča

Post by flag »

Senći wrote:Flag dobra ti bašča posebno mi se sviđa kruška (junska ljepotica) :thumbup:
I meni Senći, ali sve mi uništiše one ptičurine... Objavljujem nemilosrdnu borbu protiv vrabaca, golubova, kreja, vrana, svraka, pterodaktila, kondora, orlova, papagaja i kanarinaca i svih letećih stvorova ako ne ostave moje kruške i jabuke na miru :lol: !!! Sve mi pojedoše. A što se tiče bašte drago mi je čuti da ti se sviđa... ma uvijek je kod komšije trava zelenija.
flag

#5193 Re: Bášča

Post by flag »

armin_jocker wrote: Evo uspjela lubenica, sad za sad ima dva ploda, velicine jabuke, mozda malo veca
Image
Evo moje lubenice prije dvije godine...
Image

Može odlično u Sarajevu lubenica uspjeti - prošle godine sam jeo lubenicu od 11 kg - uzgojena u Vogošći. Moje lubenice prošle godine su bile odlično krenule ali na kraju nisu onu sušu preživjele.
flag

#5194 Re: Bášča

Post by flag »

Evo najnovije slikovnice :-D
Butternut tikve
Image

Tikve, tikvice, krastavice i boranija (opet)
Image
prvi patlidžan - čeka iduću subotu i roštilj :D (i tikvice takođe)
Image
paprike, ali već primjećujem vršnu trulež... što prije moram kalcijem tretirati i parike i paradajz!
Image
Mu'minove Stupice, tek počinju da se stide :-D
Image
Mu'minove Stupice
Image
Krastavice su definitivno gotove... dobro smo ih zalijevali, no ipak ovo sunce je učinilo svoje. Listovi i vriježi su skroz požutjeli a plodovi gorki.
Image
lady_di

#5195 Re: Bášča

Post by lady_di »

@flag od sve raspoložive literature meni su najdraže slikovnice :thumbup:
Ja, ko i svaki prvačić, najviše volim gledati slike i uživati

Pomno pratim ovo za luk na foliji i opet mi nije jasno kako on dobije vodu :oops:
lady_di

#5196 Re: Bášča

Post by lady_di »

Senći wrote:
lady_di wrote: @senći jesi li kupio pasirku kod Žike, pošto je, ako budem za Bajram išla u Mostar mogla bih i ja sebi kupiti, da probam one salse po receptima s foruma, al od kupljenog paradajza :)
Nisam mislim da nema kod Žike,a i ne radi prvi dan bajrama. Kupio sam u Burića ova poljoprema je zavučena između zgrada,ako hoćeš mogu ti je kupiti i drugi dan bajrama idem u Osijek kod Sarajeva pa ti je mogu ponijeti košta 44 KM
Senći, hvala ti , stvarno si drug, i ja drugi dan Bajrama idem u MO, pa da obavimo razmjenu pasirke i para negdje na putu?
Šalim se, naravno, jesu li Burići u onom dijelu prema autobuskoj, ili u dijelu prema ćupriji i Grand hotelu, ma naću ja njih samo mi reci orjentaciono
Senći

#5197 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote:Senći, hvala ti , stvarno si drug, i ja drugi dan Bajrama idem u MO, pa da obavimo razmjenu pasirke i para negdje na putu?
Šalim se, naravno, jesu li Burići u onom dijelu prema autobuskoj, ili u dijelu prema ćupriji i Grand hotelu, ma naću ja njih samo mi reci orjentaciono
Prema ćupriji, preko puta crkve, pored knjižare fenix & co imaju jedne stepenice i uski prolaz između zgrada siđeš i tu je to, ali ovo važi samo za pješke, autom je komplikovano prvi put. Može i razmjena u putu nije problem.
lady_di

#5198 Re: Bášča

Post by lady_di »

armin_jocker wrote: Lady_di, gdje si ti, jesi li u Sa, gdje nabavljas te ''dolmace'' paprike, i kakve su to paprike uopce, moze li se na proljece nabaviti tih paprika, imas li slika, da vidimo kakve su??
Da, i moja bašta je u SA, a dolmače su klasične babure, iste kao sa Flagove slike, a ima ih više ko četvrtastih, znači neke nisu šiljate, ali to je to. A ovo ime dolmače sam usvojila od Konjičana, pisala sam nekad na forumu, jer sam slučajnošću rasad kupila u Konjicu u poljoprivrednoj apoteci.
Inače, ja u SA nisam nigdje primjetila da se prodaje rasad na način kako to najčešće u Hercegovini rade, takav je bio i ovaj rasad paprika dolmača što sam ja kupila: u drvenoj gajbici nižoj za paprike, za paradajz malko visočijoj, zemlja, i onda poredan rasad u redove , ne znam kako bolje da objasnim, mislim da su prilikom sjetve sjemenke redane na određeni razmak,i mislim da nema pikiranja itd. U toj jednoj gajbici bude 50-ak sadnica. Kad sam pitala kako ću to izvaditi, kaže samo nožem izvadiš kao kocku sa zemljom i to rasadiš.Ja sam tako uradila i obzirom koliko sam korijenja presjekla i kako sam to nestručno radila, paprike su ispale odlične.
Znam da nije vrijeme rasada, ali meni je to vrlo interesantno jer zauzima puno manje prostora nego pikiranje u čašice, što je vrlo važno za nas po stanovima. Možda bi Senći ovo bolje objasnio :)

Senći, hvala za info :)
lady_di

#5199 Re: Bášča

Post by lady_di »

safran wrote:Evo da se kratko tuspasim prije spavanja. Kod nas je paradajz počeo zreti pa ga sada možemo fino nabrati, međutim, i na njemu i na paprikama pojavljuju se one kao opekotine pa se ja sjetih flaga od prošle godine i da bi mogao biti manjak kalcija. S obzirom da mi se muž proljetos zanio i pretjerao sa đubrivom u tom dijelu bašte moglo bi biti ti. Elem, kupili smo onu Plantellu pa će on sutra haplicirati.
De napiši koju Plantellu i kako se haplicira

safran wrote: Zato sam napravila 8 litara odličnog soka od džanarika i oko 2 kg još boljeg džema. Džem od džanarika je definitvno postao favorit među džemovima - fantastičan je.
Pa ženo draga još malo pa ćeš me isfrustrirati :zid: :) Pa kad to sve stigneš nafatati i gdje više držiš tolike tegle. Ja mislim za sebe da sam vrijedna i kao svašta nešto stignem, uradim, probam, ali tebi se divim i tvom entuzijazmu, respect
safran

#5200 Re: Bášča

Post by safran »

Eh, za plantelu ćemo sačekati muž da dođe. A džanarika kod nas ima na svakom koraku, najveći problem ti je natjerati krupniju polovinu da ih otrese i donese.
Post Reply