Ja svoje već berem, jer to rana sorta
Bášča
Moderator: anex
- Mu'min
#5101 Re: Bášča
ma ne trebaš sliakti mahsuz, može 1x usput kad bude šta za vidjeti od plodova. 
-
armin_jocker
#5102 Re: Bášča
Ja sam izgleda negdje zeznuo s njima, kod pikiranja, ili, neznam, uglavnom, imale su period, od nekih 15 do 20 dana, kad jednostavno nisu napredovale ni cm, mislio sam da nece prezivjeti, plastenik je cudo, i ja se ubrzo nadam plodovima, hvala ti jos jednom, i hvala BoguMu'min wrote:ma ne trebaš sliakti mahsuz, može 1x usput kad bude šta za vidjeti od plodova.
- Mu'min
#5103 Re: Bášča
Armine
al slike su ti 10-ka.
ms
Mu'min
al slike su ti 10-ka.
ms
Mu'min
-
Ratarka
#5104 Re: Bášča
armine, ovo je odmor za oci, a vidim da nas muce slicni problemi. meni su krastavice ko da se neko zafrkav'o, paradajza ima ali poceo je da se crveni samo onaj mini, njega necu vise saditi samo mi mjesto zauzima (safranko bila si u pravu)
ono sto je kod tebe vrlo uocljivo je da je sve besprijekorno uredno (opljevljeno, prekopano), stvarno svaka cast!
ono sto je kod tebe vrlo uocljivo je da je sve besprijekorno uredno (opljevljeno, prekopano), stvarno svaka cast!
-
armin_jocker
#5105 Re: Bášča
Ratarko, hvala na lijepim rijecima, trudim se koliko mogu, obaveze mi ne dozvoljavalju da cesto budem u plasteniku, ali kad udjem, onda gledam da uradim sto vise posla.Ratarka wrote:armine, ovo je odmor za oci, a vidim da nas muce slicni problemi. meni su krastavice ko da se neko zafrkav'o, paradajza ima ali poceo je da se crveni samo onaj mini, njega necu vise saditi samo mi mjesto zauzima (safranko bila si u pravu)
Zasto ti neces da sadis ovaj mali cheri paradajz?? on je meni najukusniji, posadim bar 2 komada, i oni bas rode fino ...
-
armin_jocker
#5106 Re: Bášča
Danasnji ''ulov'' iz basce. Krompir mladi, grasak, malo luka, malo mrkvica, i buranija, zuta, puterica

-
lady_di
#5107 Re: Bášča
I može se spremiti ručak ili iftar, svaka častarmin_jocker wrote:Danasnji ''ulov'' iz basce. Krompir mladi, grasak, malo luka, malo mrkvica, i buranija, zuta, puterica![]()
Armine da li sadiš paradajz vani ili samo u plasteniku, i koja ti je ono sorta paprika, one tamno zelene?
-
armin_jocker
#5108 Re: Bášča
Slabo sadim paradajz vani,imam nekoliko komada iznad plastenika, jer nemam prostora oko kuce, a u basci u kojoj sadim ostalo, krompir, luk, itd nema vode, pa je to samo trud uzalud. Ove zelene paprike su crvene roge, samo sto su sad u fazi rasta, nakon toga postaju crvene boje
-
Ratarka
#5110 Re: Bášča
armine, necu ga vise saditi jer nemam prostora, a raste visok kao da je pravi, ploda puno, a ni za salatu, tako da mi je on onako vise kao ukrasna biljka a manje kao konkretno jestiva 
masala ti je "ulov"
))
masala ti je "ulov"
- Chloe
- Photo mod
#5111 Re: Bášča
Pozdrav i selam raja. Mašallah bašte su dale plodove. Uživala sam u vašim fotografijama. I ja uživam već odavno u plodovima svoga rada, truda i prolivenog znoja. Danas sam za iftar svojim gostima servirala punjene paprike (paradajzuše), mislili su da se šalim da su iz moje bašte, kontali da su sa sajma (tržnice). Grah je podbacio, i krastavac sad kad je krenuo počeo je žutiti i sušiti se, ostalo je sve mašallah odlično.

- kandelabar
#5112 Re: Bášča
I meni se to desilo jedn okolo krastavaca bilo sad kako zameću plodovi izraste mozda jedan centimetar pozuti i opadne i tako mozda metar nikako nemam plodova sad opet cvate al ne znam sta ce biti,haman nesto im ne godi ove godine..kladusanka wrote:i krastavac sad kad je krenuo počeo je žutiti i sušiti se
- kandelabar
#5113 Re: Bášča
http://www.dodaj.rs/f/3E/MD/ueDdcSi/dsc01409.jpg da probam ovako postavit 
-
Ratarka
#5114 tikvice
safranko, posto si probala ove ukisenjene tikvice, molim te malo pojasni recept - da li tekucinom prelijem prokuhane tikvice ili samo njih slozim u teglu? koliko soli si stavila na ovu kolicino ostalog? luk nasjeckas ili...? tikvica imamo ko maslacka, pa mi je zao da ovo ne probam ako je tako fino...
ako neko ima jos neki recept za tikvice (osim zamrzavanja, to mi je kao zadnja solucija) bilo bi bas lijepo da podijeli, steta je ovako fine tikvic (djelimicno i tikve vec) ne sacuvati na neki fini nacin za zimu koja ovdje trajeeee...
hvala!
ako neko ima jos neki recept za tikvice (osim zamrzavanja, to mi je kao zadnja solucija) bilo bi bas lijepo da podijeli, steta je ovako fine tikvic (djelimicno i tikve vec) ne sacuvati na neki fini nacin za zimu koja ovdje trajeeee...
hvala!
- Mu'min
#5115 Re: Bášča
Prvi plodovi, prve fermentacije jer nikad ne znam šta može udariti iz neba i da ode sve u helać.

Za sve nove baštovane, preporučujem fermentaciju sjemena za narednu sezonu.

Za sve nove baštovane, preporučujem fermentaciju sjemena za narednu sezonu.
- cehaja
#5116 Re: Bášča
Raja imam pitanje, nije direktno vezano za BASCU, ali jeste povezano.
Koje je najlijepse zeleno drvece/cvijece koje moze da uspjeva u stanu, gdje nema svijetla ?
Koje je najlijepse zeleno drvece/cvijece koje moze da uspjeva u stanu, gdje nema svijetla ?
-
safran
#5117 Re: tikvice
Soli uglavnom obično jedna velika kašika na litar tekućine - pa pošto ja uglavnom radim odokativnom metodom - ovo mi je neka smjernica a poslije probam. Probam i zbog sirćeta jer koristim domaće a ono nije standardizirano. Luk sam rezala na kolutove - nekako mi ljepše izgleda. Tikvice složiš u teglu i pomalo dodaješ tekućine da ti ove u donjem dijelu tegle ne ostanu na suhom. Na vrhu treba biti tekućine.Ratarka wrote:safranko, posto si probala ove ukisenjene tikvice, molim te malo pojasni recept - da li tekucinom prelijem prokuhane tikvice ili samo njih slozim u teglu? koliko soli si stavila na ovu kolicino ostalog? luk nasjeckas ili...? tikvica imamo ko maslacka, pa mi je zao da ovo ne probam ako je tako fino...
hvala!
Onaj recept što je Oticon postavila - na istoj je stranici kad otvoriš onaj link što sam kopirala - meni zvuči pravo dobro pa ću se naoružati za sljedeći vikend. Danas sam obrala tikve pa se nadam da ću idućeg vikenda imati tikvica.
Imaš tamo i onaj recept sa uljem - fine su ali poprilično silne pa eto, i to je ideja za uskladištiti par komada.
Negdje sam vidjela i recept za džem ali ne mogu da se sjetim gdje - garant na kulinarci.
-
Ratarka
#5118 Re: Bášča
napravila sam dvije teglice ovih tikvica, pa kad probamo javim kako nam se svidja i da li ide cijeli arsenal istih.
i da, slikala sam teglice, ali sliku ce morati prvo neko od djece da prebaci sebi, pa meni, jer ako imam ispravan aparat onda nemam komp. koji podrzava isti, ili obratno, tako da uvijek moram nekoga ili nesto da sacekam
i da, slikala sam teglice, ali sliku ce morati prvo neko od djece da prebaci sebi, pa meni, jer ako imam ispravan aparat onda nemam komp. koji podrzava isti, ili obratno, tako da uvijek moram nekoga ili nesto da sacekam
- Mu'min
#5119 Re: Bášča
Mada ovo nije moje područje al sam jednom i sam to pitanje postavljao.cehaja wrote:Raja imam pitanje, nije direktno vezano za BASCU, ali jeste povezano.
Pokušaj sa traženjem pod: krasula ili pod crassula
Inače imaš i temu o cvijeću.
- eluna
#5120 Re: Bášča
dajte mi molim vas taj link za ukiseljene tikvice i ukiseljene pečene patlidžane 
treba mi da pravim sebi zimnicu - a ovo dvoje sam kupovala do sada
treba mi da pravim sebi zimnicu - a ovo dvoje sam kupovala do sada
-
Ratarka
#5121 Re: tikvice
evo i slicice, meni se jako svidjaju, iducih dana cu napraviti vecu kolicinu, hvala safran!Ratarka wrote:napravila sam dvije teglice ovih tikvica, pa kad probamo javim kako nam se svidja i da li ide cijeli arsenal istih.

-
lady_di
#5122 Re: Bášča
Ratarka ovo predobro izgleda, sad si me nagovorila moraću i ja probati, ali poslije kompota (ja sam ipak sladokusac)
samo nikad dovoljno vremena ili organizacije za sve što bi čovjek htio
-
safran
#5123 Re: Bášča
Eh, ratarko drago mi je - izgledaju taman kako treba.
Eluna, ne bilo ti mrsko odi na temu Zimnica na Umjeće življenja - tamo imaš link za recepte a ne bi bilo zgoreg i mali review da se ostavi. A ja obećavam da ću, kad stignem, napisati tamo i najbolji recept na svijetu za konzerviranje patlidžana.
Eluna, ne bilo ti mrsko odi na temu Zimnica na Umjeće življenja - tamo imaš link za recepte a ne bi bilo zgoreg i mali review da se ostavi. A ja obećavam da ću, kad stignem, napisati tamo i najbolji recept na svijetu za konzerviranje patlidžana.
-
Ratarka
#5124 Re: Bášča
mumine, pretrkeljala sam dva puta sve ponovo, ali nikako da ponovo naletim na onaj tvoj recept za salsu, je'l ti gdje pri ruci? ovo se ja nadam skoroj berbi pozutjelog paradajza, pa kako namjeravam odmor provesti uz bascu hocu da budem spremna za sve
))
-
safran
#5125 Re: Bášča
Mumin salsa - sve vrlo živopisno opisano i ilustrirano
http://www.klix.ba/forum/bsca-p7640537. ... 7#p7640537
http://www.klix.ba/forum/bsca-p7640537. ... 7#p7640537