Bášča
Moderator: anex
-
hammers
#4851 Re: Bášča
pozdrav
zanima gdje ima kupiti najjeftinije daske/za ogradu vrta. dakle najobicnije visine oko 1.5m i neka otprilike cijena jedne takve daske
zanima gdje ima kupiti najjeftinije daske/za ogradu vrta. dakle najobicnije visine oko 1.5m i neka otprilike cijena jedne takve daske
-
bizet
#4852 Re: Bášča
mu'mine, kako ti kiselis/konzerviras ljute papricice?...znam da si postavljao slike istih u teglicama, no nisamuspjela naci recet preko trazilice
inace nadam se svi dobro i zdravo...redom pozdravi "staroj" i ovoj novoj raji...gdje su slike baste: safran, oticon, kerima, flag, mu'min?
cuvajte se i sve najbolje
inace nadam se svi dobro i zdravo...redom pozdravi "staroj" i ovoj novoj raji...gdje su slike baste: safran, oticon, kerima, flag, mu'min?
-
kerima1
#4853 Re: Bášča
bizet wrote:.gdje su slike baste: safran, oticon, kerima, flag, mu'min?
vidim da nisi citala sta se pisalo
- kandelabar
#4854 Re: Bášča
malo sam se nasmijao na ovu recenicu sad mozes to sa bijelim lukom daj i meni receptkerima1 wrote:Kandelabar rastvor koji si napravio je za zaljevanje korijenja,a kad hoces da prsces po liscu onda drzis 24 sata zaru i vodu.itekkao je bio prejak rastvor za preko lista prehrana,sad mozes to sa bijelim lukom (daj i meni recept),a nastavi sa zarom slobodno samo na ovakav nacin.ja prscem zarom otkako sam paradajz posadila i eto vidi na slikama super je masAllah.
-
kerima1
#4855 Re: Bášča
Grijesis ja znam koji su efekti zastite,djeluje antiupalno i antibakterijski,te taj smrad tjera biljne uši sa bilja.Drugo nisi dobro procitao mi smo jasno pisali koje su mjere kod koprive,kad prsces i zaljevas to si pomijesao i sad ispade mi krivi i duzni!trazila sam recept jer ne mogu isti naci ovdje se pisalo zimus o njemu,al velika tema tesko ic rovit po postovima.Isto i taj rastvor od luka treba po mjeri razrijediti,inace ces sutra zateci spaljene biljke.kandelabar wrote:malo sam se nasmijao na ovu recenicu sad mozes to sa bijelim lukom daj i meni receptkerima1 wrote:Kandelabar rastvor koji si napravio je za zaljevanje korijenja,a kad hoces da prsces po liscu onda drzis 24 sata zaru i vodu.itekkao je bio prejak rastvor za preko lista prehrana,sad mozes to sa bijelim lukom (daj i meni recept),a nastavi sa zarom slobodno samo na ovakav nacin.ja prscem zarom otkako sam paradajz posadila i eto vidi na slikama super je masAllah.
znači ti ne znaš koji je efekat toga al me savajtuješ da to radim e zbog toga sam i zabelajio sa paradajzom sto pojedinci ovdje na forumu su pisali neke recepte koje nisu provjerili kod sebe..
Itekako mi koji pisemo savjete primjenjujemo redovno u svom vrtu,ja prscem cak i sodom,mlijekom deterdzentom,uljem,koprivom,preslicom cime god hoces,znam sta pisem bas bih pisala raji da pozuti sebi bastu
-
Ratarka
#4856 Re: Bášča
ja sam bijeli luk isprobala na komaricma, sljepila sam desetak cehni, prelila soljicom vode i to stavila u zdjelicu.u krugu od metar precnika nije bilo komaraca, dakle time moze da se zastiti jedna osoba. onda sam taj "sok" par dana kasnije prskala po biljkama, tamo gdje je bilo vaski - nema ih. e sad, da li je do ovog naglog pada temperature ne znam, ja sam to ucinila a vi ako hocete pobajte, pa javite stanje 
k. sve sto je ovdje napisano je mene ponukalo da uopste krenem u projekat basta - hvala ovim ljudima, nikako se ne bih sprdala sa idejama koje napisu. a svi pitamo za recept, kako mi novi - tako i stari aktivisti, jer se tema zasniva na izmjeni ideja, ako kontas sta zelim reci. lijepi pozdrav
k. sve sto je ovdje napisano je mene ponukalo da uopste krenem u projekat basta - hvala ovim ljudima, nikako se ne bih sprdala sa idejama koje napisu. a svi pitamo za recept, kako mi novi - tako i stari aktivisti, jer se tema zasniva na izmjeni ideja, ako kontas sta zelim reci. lijepi pozdrav
Last edited by Ratarka on 26/06/2013 00:30, edited 1 time in total.
-
migulica
#4857 Re: Bášča
Smetaju li ove naglo niske temp. presadama koje su poprilicno frisko zasadjene?
Moze li se ista uraditi da sprijecim eventualne stete?
Moze li se ista uraditi da sprijecim eventualne stete?
- Mu'min
#4858 RECEPT ZA KISELJENJE PAPRIKA
bizet wrote:mu'mine, kako ti kiselis/konzerviras ljute papricice?...znam da si postavljao slike istih u teglicama, no nisamuspjela naci recet preko trazilice
RECEPT ZA KISELJENJE PAPRIKA

6l vode
1l sirćeta
1 konzervans
1 vinobran
1 čaša soli (od 2dcl)
1 čaša šećera (od 2 dcl)
To sve pomiješaš, poredaš paprike što bolje u galon, zaliješ mixom iz recepta i dobro zavrneš galon.
to je to.
- Mu'min
#4859 Re: Bášča
Može li link preko Privat poruke.migulica wrote: Našla sam dvije super knjige u pdf-u, "Moj bio vrt" koji ima aposlutno sve od A-Ž pa ako netko bude želio mogu mu na mail šajbnuti...
Ne znam može li se ovdje pdf postaviti?
-
staradis
#4861 Re: Bášča
I ja mooolim te
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
- Chloe
- Photo mod
- zijad_e
#4863 Re: Bášča
Evo vam brdo knjiga skinutog sa serbianforum.org
http://www.4shared.com/rar/KpR3Pax5/1part10.html
a ovo je stranica preko koje skidate sa 4shared-a
http://www.4server.info
-
migulica
#4864 Re: Bášča
Posaljem vam svima koji ste htjeli link na pp
Samo da upload uradim...
Samo da upload uradim...
- eluna
#4865 Re: Bášča
uh ....moram sjesti za vikend da sve ovo pretabirim 
-
kerima1
#4866 Re: Bášča
Nece ti moc bit jedan vikendeluna wrote:uh ....moram sjesti za vikend da sve ovo pretabirim
- eluna
#4867 Re: Bášča
A vidim i ja, ali cu se potrudimkerima1 wrote:Nece ti moc bit jedan vikendeluna wrote:uh ....moram sjesti za vikend da sve ovo pretabirim
- eluna
#4868 Re: Bášča
Inace
BOSANSKI IRIS - BOSANSKA PERUNIKA
Cvate u maju i junu, a spada u ugrozene i ranjive vrste - uspjela sam sa luvade prenijeti 3 komada u lijehu, nikli su ove godine (prenos je bio proslo ljeto ), nisam idka na planinu pa ne znam da li su cvali, ali nadam se da ce dogodine biti ok, jer ih opet na jesen moram prenjeti u svoj stan
Podatke o ovom prekrasnom cvijetu nacu cete na 300 oj strani knjige Biljke planina bosne i Hercegovine
http://www.nparkovi.me/sajt/images/stor ... sanska.jpg

BOSANSKI IRIS - BOSANSKA PERUNIKA
Cvate u maju i junu, a spada u ugrozene i ranjive vrste - uspjela sam sa luvade prenijeti 3 komada u lijehu, nikli su ove godine (prenos je bio proslo ljeto ), nisam idka na planinu pa ne znam da li su cvali, ali nadam se da ce dogodine biti ok, jer ih opet na jesen moram prenjeti u svoj stan
Podatke o ovom prekrasnom cvijetu nacu cete na 300 oj strani knjige Biljke planina bosne i Hercegovine
http://www.nparkovi.me/sajt/images/stor ... sanska.jpg

Last edited by eluna on 02/07/2013 13:29, edited 1 time in total.
-
kerima1
#4869 Re: Bášča
Nisam znala da Iris ubrajaju u endemske vrste.Kod nas ga narod slabo voli,al on hudnik je opstao po smetljistima gdje se bavao i jos ponekom cvijetnjaku,jer se nije zahtjevna biljka.
- kandelabar
#4870 Re: Bášča
U pitanju je plijesan lista zbog velike kolicine vlage,a manjka provjetravanja znaci nije problem u omjeru zare i vode..@kerima1kandelabar wrote:Interesuje me sljedeće negdje na forumu sam procitao da treba paradajz prskat sa otopinom žare svaka 3-5 dana i uzeo sam 1kg žare na 10l onda sam to nakon 2 sedmice prskao paradajz i razblazivao sam u omjeru 1:3..
Sada au listovi promjenili izgled pocinju da zute i da vehnu,a stablo i dalje raste u visinu..
Interesuje me zbog cega je se to desilo da li sam prejak rastvor koristio ili mozda navece kad zaprscem i ostane na listovima ona rosa mozda je spalilo to listove zbog sparine..
Sad me interesuje sta su to fungicidi jer pise da treba da tretiram nekim fungicidima i gdje da ih nađem danas bio u 3 apoteke ne drze nista od preparata kao propisani strogi uslovi za drzanje pa ih ne drze..
-
kerima1
#4871 Re: Bášča
Tako recikandelabar wrote:U pitanju je plijesan lista zbog velike kolicine vlage,a manjka provjetravanja znaci nije problem u omjeru zare i vode..@kerima1kandelabar wrote:Interesuje me sljedeće negdje na forumu sam procitao da treba paradajz prskat sa otopinom žare svaka 3-5 dana i uzeo sam 1kg žare na 10l onda sam to nakon 2 sedmice prskao paradajz i razblazivao sam u omjeru 1:3..
Sada au listovi promjenili izgled pocinju da zute i da vehnu,a stablo i dalje raste u visinu..
Interesuje me zbog cega je se to desilo da li sam prejak rastvor koristio ili mozda navece kad zaprscem i ostane na listovima ona rosa mozda je spalilo to listove zbog sparine..
Sad me interesuje sta su to fungicidi jer pise da treba da tretiram nekim fungicidima i gdje da ih nađem danas bio u 3 apoteke ne drze nista od preparata kao propisani strogi uslovi za drzanje pa ih ne drze..
Jesi li hodao po gredici gdje su ti paradajzi kad je bilo mokro? Tada se hoce spaliit listovi,kao meni jedne godine dok me nije nasavjetovao brat Mum"min da se dok su mokri ne smiju dodirivati listoviti odjecom mlatiit u hodu.
-
armin_jocker
#4872 Re: Bášča
Fungicidi su cisti otrov, ja se nikako ne mogu pomiriti s tim da neko uzgaja povrce za sebe, i koristi fungicide, trovati sebe mi je nedopustivo, a ulazemo trud oko te base i plastenika, ja vec nekoliko godina ima plastenik, hobi plastenik, nista profesionalno, ali sa dobrim sadnicama, dobrim plodoredom, provjetravanjem plastenika, i bio zastitom i bio gnojivima, mislim da fungicidi nisu potrebni, al svako ima svoj nacin rada ....
- kandelabar
#4873 Re: Bášča
al kad se bolest javi moraš probati spašavati i ja sam koristio biosredstva pa sam ocito negdje fulio sad moram da ispravim stvari ako se vec moze sta spasiti jer stvarno je jadno kad pogledaš biljku dvije rodne grane pune paradajza,a iznad 2-3 samo cvijetovi se suše i opadaju,listovi se suše i izvrću itd
- kandelabar
#4874 Re: Bášča
Možeš li mi objasniti gredica je li to prolaz između dva reda paradajza ono kud se hoda..a ovo drugo jel da se ne prenose te kapljice sa listova jednog paradajza na drugi ??Jesi li hodao po gredici gdje su ti paradajzi kad je bilo mokro? Tada se hoce spaliit listovi,kao meni jedne godine dok me nije nasavjetovao brat Mum"min da se dok su mokri ne smiju dodirivati listoviti odjecom mlatiit u hodu.
-
bizet
#4875 Re: RECEPT ZA KISELJENJE PAPRIKA
hvala mu'min, moracu ja mjere malo prilagoditi/smanjitiMu'min wrote:
RECEPT ZA KISELJENJE PAPRIKA
6l vode
1l sirćeta
1 konzervans
1 vinobran
1 čaša soli (od 2dcl)
1 čaša šećera (od 2 dcl)
To sve pomiješaš, poredaš paprike što bolje u galon, zaliješ mixom iz recepta i dobro zavrneš galon.
to je to.
hvala jos jednom