Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4526 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ratarka

u mene tetak u isto plasteniku sadi ljute i slatke (red ljutih ostalo slatke) već 2 godinu i svaki put kad ga pitam da li ima miješanja veli: NEMA.

ja sam sadio ljute i slatke sa 0,5m razlike između.

a ti opet radi kako misliš da je OK i na ličnu odgovornost da me ne bi u jesen pozivala i prozivala. :lol: :lol:
dobro, posadim ih tako a ako mi ove "poljute" pojesces jezika i jezika :D
armin_jocker

#4527 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

hrastov žižak wrote:jedan od mojih mačora iz zabave pobio 5 krtica oko kuće za pet dana :D
Kako cu macka ubaciti u plastenik??, bila bi jos veca havarija, polomljene paprike, paradajz, krastavice zbog jedne krtice :D
Izlija

#4528 Re: Bášča

Post by Izlija »

Problem sa krticama se može učinkovito i na human način riješiti sa "neznatnim" ulaganjima. Ja sam sebi u Conrad-u kupio tjerač krtica i zaista je efikasan a na human način se rješavate nametnika.
Evo i link pa ...
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=670706
Ratarka

#4529 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
hrastov žižak wrote:jedan od mojih mačora iz zabave pobio 5 krtica oko kuće za pet dana :D
Kako cu macka ubaciti u plastenik??, bila bi jos veca havarija, polomljene paprike, paradajz, krastavice zbog jedne krtice :D
kod nas je ovdje jesenas bila najezda krtica, u plasteniku su mi "pobacale glavom" van sav luk (za mladi luk), preorale sve itd.
sad ih jednostavno nema, komsije kazu da su pobjegle od nasih pasa a ja sam, istina hinjski, ubacila tu i tamo oko plastenika hepo kockicu... ne znam od cega su zbrisale ali ih trenutno nema (sto ne znaci da ih nece biti ponovo... - pa ako sta nafatas javi!)
topcam
Vozim: uzbrdo

#4530 Re: Rješenje je u NOVIM temama

Post by topcam »

topcam wrote:
Mu'min wrote:rješenje je u NOVIM TEMAMA a ne indexiranju jer za index tj. Sadržaj (kao na početku knjige) trebaš nekog koji će to pratiti i uređivati a to obično i ako počne, brzo zasuši. :)
U pravu si.

Ko @siljak (mislim da je on bio) na racunarima, zato sam i napisao da to mora biti vise forumasa,
koji ce se pozahmetiti.
Edit: Da prepravim ovo, slazem se sa podvucenim, ovo boldirano je vec bilo boldirano.
Zurio sam danas.

Sto se krtica tice (mislim da su krtice razlog) kod pojedinih je u basti zabodeno drvo visine pola metra,
na vrh se tanjim konopcem (koncem, silukom) ili sta je vec pri ruci pricvrsti metalni poklopac
od tegle, i kako vjetar puse, poklopac koji visi 20-30 cm nize, udara u drvo i "klepece" pa navodno krtice
bjeze ko lude. "...koliko se zemlja od klepetanja trese misle da ce zemljotres". :lol: :lol:

I da upozorim moze biti jako dosadno, posebno kad covjek ode u bastu cisto da se odmori u tisini,
a po baksuzluku vjetar piri (sto je inace lijepo), a ono klepece, klepece.. :-) Po mogucnosti sto dalje
od mjesta gdje se nekad sjedne ili odmori par minuta.
Postaviti na mjesta gdje se moze lahko prici, da se "utisa" anti-krtica-klepetalo, kao npr. izvaditi
zabodeno drvo. I samo na kljucna mjesta. Nista jedna lijeha pet klepetala.. :shock:

Kod mladeg brata mi komsija ima ova klepetala, mislim da ih ima vise od sadnica uopste.. smor jedan. :oops:

Rjesenje nije za plastenika, osim ako nije promaha plastenik..
Izlija

#4531 Re: Bášča

Post by Izlija »

Pa ljudi nije valjda da je 40 KM problem za gotovo doživotno rješenje problema. U postu iznad sam vam dao jedino idealno rješenje za probleme sa krticama. Hem nema krtica, hem ne klepeće a bogami može u plastenik. Sa jednim setom baterija može raditi više sezona ali ih ja promjenim čisto da mi je savjest mirna. Četvrta godina kako sam rahat i ja i komšije pored mene jer sam stavio ovu jaču tjeralicu na svoju baštu od dulum a on pokriva više, ali sam amidži kupio na peškeš za plastenika ovaj manji koji ga je spasio a kaže da od kako sam ga obradovao ni jedno ljeto više nije vidio ni zmije blizu bašte.
Chloe
Photo mod

#4532 Re: Bášča

Post by Chloe »

Mi smo nakon svakakvih pokušaja, krticu otrovali, onim tabletama što se pretvaraju u gas. :(
Kad sam je vidjela mrtvu bilo mi je žao, baš sam se loše osjećala, iako je u kratkom roku napravila velikih belaja po bašti. One kao da znaju kako napraviti što veću štetu, izrovarila je posijani dio, zelene slate mi se pola osušilo, sijeme graha izbačeno van, luk mi negdje nestao, itd. aaaa baš su zločeste.
pemanapemani

#4533 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Imam jednu molbu!
Treba mi savjet oko "uređaja" za vodu. Hidroplak ili pumpa za vodu? Znam da je prednost hidroplaka što se ne mora gasiti na prekidaču, nego se ugasi kada se zavrne ventil. U procesu sam kupovine, pa ako neko zna gdje bih još mogao pogledati, u OBI-ju i Merkuru sam već bio.
Hvala i lijep pozdrav!
zijad_e

#4534 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kladusanka wrote:Mi smo nakon svakakvih pokušaja, krticu otrovali, onim tabletama što se pretvaraju u gas. :(
Kad sam je vidjela mrtvu bilo mi je žao, baš sam se loše osjećala, iako je u kratkom roku napravila velikih belaja po bašti. One kao da znaju kako napraviti što veću štetu, izrovarila je posijani dio, zelene slate mi se pola osušilo, sijeme graha izbačeno van, luk mi negdje nestao, itd. aaaa baš su zločeste.
Evo i meni idu na zivce, cijeli bostan su prokopale tako da sam ih jutros oko 6:20 cekao sa motikom u ruci,ali bez efekta. Citao sam kako se iskopa neka rupa u hodniku dunine 30 cm u nju stavi konzerva i koja guja, zatim se stavi kamen preko toga.
safran

#4535 Re: Bášča

Post by safran »

Neka zijade - lakše ću halaliti 40 KM za onu conradovu spravu nego još i zmije ganjai.
Ratarka

#4536 Re: Bášča

Post by Ratarka »

sjoooo
mislila sam da imam paprike viska, ispade da nemam dovoljno, pa sam se vracala kuci po rest rasada koje sam kao ostavila za poklon...
sutra ce sve biti posadjeno sto imam, sto plastenik sto vani, grah na kraju uopste nece naci mjesto, ali zato sam sve drugo sto volimo polöijepo posijala, na malom prostoru :)
mrkva je nikla (6 dana!!), grasak takodje, jedna vrsta, rest nista.
safran

#4537 Re: Bášča

Post by safran »

kiša
Ratarka

#4538 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:kiša
ovdje nije.
Mu'min

#4539 P & O: Svježe stajsko gnojivo

Post by Mu'min »

Pitanje: Koje biljke ne podnose svježe stajsko gnojivo?
Odgovor: Svježe stajsko gnojivo ne podnosi: luk, prasa, hren, mrkva, rotkvica, cvekla, crni korijen
Mu'min

#4540 P & O: Krompir

Post by Mu'min »

Pitanje: Kako krompiru popraviti okus?
Odgovor: Krompiru popravimo okus tako da među vrste posadimo bijeli luk ili posijemo kuminu. Moguće je između i niski grah, suncokret...
fortaleza

#4541 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Mozda je pisano prije, al nemam sad vremena traziti... Imam breskvu u basti 2 metra visoku, znaci bez plodova jos. Primjetio sam da su se listovi poceli kovrcati i cini mi se da se vocka susi. Sto mi je raditi, cime je polijevati, prskati? Je li kasno vec? Par godina je stara, steta bi bila da sad propadne..
Senći

#4542 Re: Bášča

Post by Senći »

fortaleza wrote:Mozda je pisano prije, al nemam sad vremena traziti... Imam breskvu u basti 2 metra visoku, znaci bez plodova jos. Primjetio sam da su se listovi poceli kovrcati i cini mi se da se vocka susi. Sto mi je raditi, cime je polijevati, prskati? Je li kasno vec? Par godina je stara, steta bi bila da sad propadne..
Vrati se na 174 stranu tu je Vrtlar uvezi toga Flagu nešto pisao.
Ratarka

#4543 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ja napisah cijeli izvjestaj i ode u vjetar...
dakle, ona safrankina kisa od sinoc kod mene sad dosla, pa koristim da pitam sta mogu nagurat u plastenik tamo gdje mi je bio mini rasadnik kadifica? samo jos tu nisam nista nagurala, ostalo je sve puno.
jagode crvene, grasak zrije rodio ko blesav.
a najvise me obradovalo sto mi je nikla mrkva!!
sve sam posadila, jos kadife da naguram izmedju i to je to
a srece i ljepote :-)
Ratarka

#4544 Re: Bášča

Post by Ratarka »

valjda uspijem preko ovog hepeka za net staviti slicice, pokusacu:
grasak rodio :)
Image

jagodiceeeee :)
Image

rasadi posadjeni danas:
Image
flag

#4545 Re: Bášča

Post by flag »

Ma jasta Ratarko... Sve se k'o nema pojma a vidi joj plastenika.
Svaka cast majstore. :thumbup:
safran

#4546 Re: Bášča

Post by safran »

Fino bogami - lijepo izgleda, svaka čast. :thumbup:
Senći

#4547 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka ti najvrijednija i na forumu i u bašči, sve kako ovo kako ono, a već zrele jagode :jedekolac: :thumbup:
flag

#4548 Re: Bášča

Post by flag »

fortaleza wrote:Mozda je pisano prije, al nemam sad vremena traziti... Imam breskvu u basti 2 metra visoku, znaci bez plodova jos. Primjetio sam da su se listovi poceli kovrcati i cini mi se da se vocka susi. Sto mi je raditi, cime je polijevati, prskati? Je li kasno vec? Par godina je stara, steta bi bila da sad propadne..
Dobro bi bilo da stavis neku sliku oboljelih listova i stabla. Ako je kovrdzavost breskvinog lista... Belaj!
Ako je taj belaj, moraces brzo reagovati i uraditi ovo
a.) potrgati svaki oboljeli list, stavi u neku vrecicu i odnesi van vocnjaka i spali svo oboljelo lisce. Obrati paznju da ne ostane ispod stabla opalog lisca. Ako su grane oboljele... i njih ces morati odsjeci.
b.) Cijelo stablo temeljito sa svih strana okupati vrtlarovim biljnim pripravkom sa strane 174 ali uporedo koristiti neko sredstvo na bazi bakra (plavo ulje napr. -max dva puta u sezoni) tako i vrtlar predlaze
Ili cistu hemiju, VOLLEY 20 SP koju sam ja nazalost morao koristiti. Plodovi na mojim breskvama su vec kaput - ali stabla sam cini mi se spasio. Vec se primjecuju zdravi listici. Tretman hemijom cu morati u kasno ljeto jos jednom ponoviti. Ako jos neko ima neki prijedlog - bujrum.
Edit: ovo sredstvo koje sam koristio proizvedeno je u Kini - OOUR Hong Kong!
Nije radioaktivno - samo je malo radioaktivno, ko iz predratne TLN :lol:
Ratarka

#4549 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, senci, flag - majke mi samo sam pratila upute, jos uvijek tvrdim da nemam pojma :-)
danas mi je vrijeme idealno da radim u plasteniku, ali niko ne kaze sta da posadim u onaj coskic, imam jos 6 sadnica zutog mini paradajza, a pored okomito su krastavice - to kazu ne valja jelde?
ali da sam se naradila - jesam casna rijec, hvala na pohvalama :)
armin_jocker

#4550 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarko, svaka ti cast, radis vrhunski posao, prva godina, pa sve masalah, samo tako nastavi, plastenik iskoristi maximalno, ali i pazi da ne bude pretrpano, ne zaboravi da svemu treba prostora, svjetlosti .. Ma sto ja tebe savjetujem, hvala Bogu ide ti odlicno :)

NEkoliko slika mojih radova, u plasteniku, i na basci

Paradajz posadjen 27.04.2013 i paradajz jutros

Image

Image

Image

Paprike posadjene 27.04.2013 i danas

Image
Image
Image

Drugi dio krompira posijan 02.05.2013 g

Image
Post Reply