Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4351 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:
Senći wrote: Flag šta ti je ovo po sredini kao da si valjkom prešao preko da nećeš kakav put asfaltirati po sred njive :lol:
Ha, da si bliže i da ti pošaljem Selima majstora - vidiš kako čovjek radi. Kaže da se potrudio ko meni - kako li majko moja drugima radi, kada je ovako (ko) meni uradio. Kaže mi da mu nije jasno što sam nezadovoljan. Ali ponavljam, ja sam kriv, nisam bio tu i evo rezultata!!! Hoćeš li da ti dam njegov broj da i tebi iduće godine preore :mrgreen: ?!
Sada jedino što Selimu želim je da ga Kačavenda stigne :lol: :D
daj mu paradajza iz ovako sredjene zemlje (ovo ja fol znam o cemu pricamo, ko da me selim poducio :lol: )
nego pusti, isto to na kraju ispadne, casna rijec, ne se zbuniti, krampica i laganini, ce bude vec nekako, pa mozda par komada necega manje, koji zulj vise....al' to ti je sudbina gradskog celjadeta koje sebi u glavu zada k'o ja ovako da moze....kopaj i suti, a kad poberes onda cemo mu se nagovorit' :D:D:D
Ratarka

#4352 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:

Hvala ti Ratarko za trud koji si uložila :thumbup: :-D. Prije dvije godine sam uspio izliječiti višnju zaraženu monilijom. Nadam se da ću uspjeti i ove breskve izliječiti.
vidjeces ti da ce uzinat' sve to rodit' k'o ludo, pazi kad ti ja kazem (pisi miljana, pisi), a onda meni gajba za djece, za dzema :P
Ratarka

#4353 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Hitno promijeniti naziv teme u Pilana u bašči :lol: Otkako sam zadnji put zavirila 3 stranice ste nakucali - ne zna se više ko koga zeza. Anpak, ja sam totalno podbacila ove godine - fakat se više ne može - dok se napiše zadaća, izvježba što treba, obavi vožnja na bicikletu i kopanje pijeska u parku, nahrane gladna usta i operu prljave noge i uši - prođe dan. Sve spalo na muža ali ne da se on. Nadam se lijepom vremenu za praznik pa da pobodemo buraniju, posadimo tikvice a ako nađemo gdje krompira i njemu bi red bio u zemlju. Rasad će sačekati još koji dan.
Vrtlaru - kako idu te žice za koje se ankeriše krastavac - samo još taj dio nisam skontala. Ja sam kupila jesenas neki bijeli krastavac pa ćemo i njega probati ove godine.
Eto, samo nek je veselo. :thumbup:
zadala se ti u liniju, a djeca nekad na kraju spiska :lol:
mislila sam da samo ja nisam posijala buraniju, tikvice i co. sad mi lakse. a ja napisala krompir gdje da najdes vrati se par strana (ako ti je mrsko - agricom blazuj, vrece 25kg :)
safran

#4354 Re: Bášča

Post by safran »

Kakvu ba liniju ? Da je bogdo. Vježba se čitanje, pisana slova i matematika a vožnja biciklom je nagrada za uložen trud pričemu sin pedala a ja ganjam 2-godišnjaka i vadim mu ruke iz cukećih i mačjih usta.
Krompir - vidjela - ali hvala na napomeni. Upravo informišem dežurnog ekonoma :brblja:
hrastov žižak

#4355 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

kod mene krtola nikla :D
safran

#4356 Re: Bášča

Post by safran »

hrastov žižak wrote:kod mene krtola nikla :D
pa kad sadiš krtolu a mi jadni gonjamo kompir
Ratarka

#4357 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
pa sadi april i gleda sad za maj! a ne ko mi oko gOnjanja zapeli
Ratarka

#4358 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Kakvu ba liniju ? Da je bogdo. Vježba se čitanje, pisana slova i matematika a vožnja biciklom je nagrada za uložen trud pričemu sin pedala a ja ganjam 2-godišnjaka i vadim mu ruke iz cukećih i mačjih usta.
Krompir - vidjela - ali hvala na napomeni. Upravo informišem dežurnog ekonoma :brblja:
ovo sa rukama je slatko :)
hoS kupit stene? nasa retriverka skotna a ja cula ti volis pse pravo :lol:
safran

#4359 Re: Bášča

Post by safran »

Jooooj, zloćo jedna - nemoj mi to raditi - retriveri su mi najmedeniji i najblesaviji psi na svijetu. Rado, vrlo rado, ali u praznom stanu po cijeli dan mogla bih ga samo zarobiti. U planu je kućica u selu i seoba barem tokom ljetnog perioda e onda može i retriver ali podug mi je još štap.
safran

#4360 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote:
pa sadi april i gleda sad za maj! a ne ko mi oko gOnjanja zapeli
ma krtola ti je južno od Ivana
Ratarka

#4361 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Moj ti je savjet da ne diras nista, komplikovano je, bar mi se tako cini, kao sto neko rece,mozes samo napraviti jos veci belaj, krastavac ce ti svakako roditi, i bice ga dovoljno. Ovo sto je vrtlar napisao je jako korisno, i bolji je rod sigurno, ali je za nas pocetnike, komplikovano, ja jos nisam bas najbolje sve pohvatao i skontao. Ove godine planiram kod cika adila na instrukcije oko pinciranja paprika( i to je pravo komplikovano) i oko obrezivanja i odrzavanja krastavica, ipak mislim da je bez instrukcija uzivo, tj zivog rada, jako tesko skontati sve to. KAd smo vec kod toga, ima li neko da pincira paprike. I da li ima onih koji prvi srednji cvjet, tj plod kod paprike ostrane, kod zute, babure, onaj prvi srednji rod, kazu da se treba skinuti jer kao vuce mnogo iz biljke, i kad se odstrani biljka se brze razvija, ja sam to uradio prosle godine, i nesto kao pincirao paprike, pokusavao, i vidna je razlika, u visini same biljke, i rodnosti ...
a sta je pinciranje paprika? ja imam bas mnogo paprika, sad me to zanima, sta trebam da im ucinim?
Ratarka

#4362 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Jooooj, zloćo jedna - nemoj mi to raditi - retriveri su mi najmedeniji i najblesaviji psi na svijetu. Rado, vrlo rado, ali u praznom stanu po cijeli dan mogla bih ga samo zarobiti. U planu je kućica u selu i seoba barem tokom ljetnog perioda e onda može i retriver ali podug mi je još štap.
kod nas ti je leglo za 15 dana cca, dodji da vidis, cik ti bilo da odes bez, sa sve svim opravdanjima :lol:
p.s. i mi smo u stanu, sa komada dva :D

edit: i nemoj da se vrijedjamo, to su najpametnij psi koje ja znam (imala sam ih vise...), tu da smo jasno, nista mi nemoj sa tim "najblesaviji", moja duaa nije blesava, jako je pametna, poslusna, razigrana i *ebiga, vrlo, vrlo debela sada - a veseli jesu, jako :)
safran

#4363 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
armin_jocker wrote:ja sam to uradio prosle godine, i nesto kao pincirao paprike, pokusavao, i vidna je razlika, u visini same biljke, i rodnosti ...
a sta je pinciranje paprika? ja imam bas mnogo paprika, sad me to zanima, sta trebam da im ucinim?
eeee, na pijanom tvoru ima baš dobro objašnjenje u slikama (i ja sam po njemu radila i mislim da je imalo efekta) ali evo da probam ovako nasuho. Dakle, paprika u neka doba počne da se "tića" tj. počnu se pojavljivati zaperci - slično kao kod paradajza - koji se uklanjaju kako bi glavna stabljika bila jača i bolje se razvijala. Ja sam to radila prošle godine prvi put i paprike su mi stvarno bile bolje nego ranijih godina. Neko uklanja i vršne grančice - sve osim 2 ili 3 (pa kažu - vode papriku na 2 ili 3 grane). Ja ovo nisam radila - kod mojih paprika nije bilo potrebe - nije bilo previše grana.
safran

#4364 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote:Jooooj, zloćo jedna - nemoj mi to raditi - retriveri su mi najmedeniji i najblesaviji psi na svijetu. Rado, vrlo rado, ali u praznom stanu po cijeli dan mogla bih ga samo zarobiti. U planu je kućica u selu i seoba barem tokom ljetnog perioda e onda može i retriver ali podug mi je još štap.
kod nas ti je leglo za 15 dana cca, dodji da vidis, cik ti bilo da odes bez, sa sve svim opravdanjima :lol:

edit: i nemoj da se vrijedjamo, to su najpametnij psi koje ja znam (imala sam ih vise...), tu da smo jasno, nista mi nemoj sa tim "najblesaviji", moja duaa nije blesava, jako je pametna, poslusna, razigrana i *ebiga, vrlo, vrlo debela sada - a veseli jesu, jako :)
Ih tebe - "blesavo" ovdje nije trebala biti uvreda - znam da su i pametni i privrženi i veseli ali brate to treba znati i odgojiti a ja još ne znam izaći na kraj ni sa ovim mojim dvonožnim štencima.
Ratarka

#4365 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:
armin_jocker wrote:ja sam to uradio prosle godine, i nesto kao pincirao paprike, pokusavao, i vidna je razlika, u visini same biljke, i rodnosti ...
eeee, na pijanom tvoru ima baš dobro objašnjenje u slikama (i ja sam po njemu radila i mislim da je imalo efekta) ali evo da probam ovako nasuho. Dakle, paprika u neka doba počne da se "tića" tj. počnu se pojavljivati zaperci - slično kao kod paradajza - koji se uklanjaju kako bi glavna stabljika bila jača i bolje se razvijala. Ja sam to radila prošle godine prvi put i paprike su mi stvarno bile bolje nego ranijih godina. Neko uklanja i vršne grančice - sve osim 2 ili 3 (pa kažu - vode papriku na 2 ili 3 grane). Ja ovo nisam radila - kod mojih paprika nije bilo potrebe - nije bilo previše grana.
lakse mi dodje da doletis do mog placa i to na primjeru pokazes, sad sam nako sludjena....
Ratarka

#4366 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:

Ih tebe - "blesavo" ovdje nije trebala biti uvreda - znam da su i pametni i privrženi i veseli ali brate to treba znati i odgojiti a ja još ne znam izaći na kraj ni sa ovim mojim dvonožnim štencima.
ih tebe, pa sve se koristi da se sta utrapi :D
nema boljih ni ljepsih pasa od retrivera, a tebi je priznajem rano za 4-nozne, ja se zeznuh dok du mi djeca tako bila mala, sa vukjakom, pa znam, a sad su veliki pa mi se lako zezat. sega, sala, posalica (znam sta je trebalo da znaci ali cejf ne pita za cijenu...;)
sala na stranu, jesu sve navedeno, ali da treba truda da se odgoje - treba, mada retriverima manje nego ostalim pasminama, bar ovo sto imam iskustva. a vremena treba i ne preporucujem ko nema bar dva sata dnevno za stene, kasnije je mnogo manje....
safran

#4367 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote: eeee, na pijanom tvoru ima baš dobro objašnjenje u slikama (i ja sam po njemu radila i mislim da je imalo efekta) ali evo da probam ovako nasuho. Dakle, paprika u neka doba počne da se "tića" tj. počnu se pojavljivati zaperci - slično kao kod paradajza - koji se uklanjaju kako bi glavna stabljika bila jača i bolje se razvijala. Ja sam to radila prošle godine prvi put i paprike su mi stvarno bile bolje nego ranijih godina. Neko uklanja i vršne grančice - sve osim 2 ili 3 (pa kažu - vode papriku na 2 ili 3 grane). Ja ovo nisam radila - kod mojih paprika nije bilo potrebe - nije bilo previše grana.
lakse mi dodje da doletis do mog placa i to na primjeru pokazes, sad sam nako sludjena....
može se i to dogovoriti - čini mi se da smo u par km vazdušne linije
PS . ti baš hoćeš da mi utrpaš jedno štene :hm: dok tvoje paprike budu za pinciranja taman će progledati
EDIT: sad vidjeh strategiju :lol:
Ratarka

#4368 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:
safran wrote: eeee, na pijanom tvoru ima baš dobro objašnjenje u slikama (i ja sam po njemu radila i mislim da je imalo efekta) ali evo da probam ovako nasuho. Dakle, paprika u neka doba počne da se "tića" tj. počnu se pojavljivati zaperci - slično kao kod paradajza - koji se uklanjaju kako bi glavna stabljika bila jača i bolje se razvijala. Ja sam to radila prošle godine prvi put i paprike su mi stvarno bile bolje nego ranijih godina. Neko uklanja i vršne grančice - sve osim 2 ili 3 (pa kažu - vode papriku na 2 ili 3 grane). Ja ovo nisam radila - kod mojih paprika nije bilo potrebe - nije bilo previše grana.
može se i to dogovoriti - čini mi se da smo u par km vazdušne linije
PS . ti baš hoćeš da mi utrpaš jedno štene :hm: dok tvoje paprike budu za pinciranja taman će progledati
EDIT: sad vidjeh strategiju :lol:
hihihihihi
nego sta, utrpam ja to samo tako :lol:
a draze mi je da sama sebi izaberes koje, svakako svi vec nesto rezervisu, a mozda mi i te paprike upinciras pa da vidim na licu mjesta sta i kako :-)
Mu'min

#4369 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Pravilo kod krastavaca je vise rezi vise i bolje ces brati.Gajenje na kanafu ili mrezu mora biti najmanje 2 m visina mreze ili kanafe.
Ima glavna vrijeza i ona se pusta da naraste do kraja i tu se kida i veze za kanafu da ne bi pala od tezine plodova.Od zemlje jedno 60 cm sve se skida osim liostova cvijetovi i vrijeze.OD 60cm sa desne strane se pusta vrijeza sa dva lista i jednim plodom i tako do vrha stim da na vrhu prva desna vrijeza se ne kida niti skracuje ona se pusti preko zice ili kanafe da raste.Isto tako i sa lijeve strane.Od 60 cm od zemlje sa lijeve strane se pusta vrijeza sa tri lista i dva ploda jedno 70 cm se pusta tako poslije blize vrhu do prve vrijeze koja se pusta preko ostavlja se jedan plod sa dva lista.
Vrtlar

hajd ti to lijepo raji na list na crtaj tj. cikiciraj i slikaj sa fotoaparatom pa prebaci na temu.
Mislim, da će biti po onom 1 slika kaže više nego 1000 riječi.
Mu'min

#4370 Koliko m2 ?

Post by Mu'min »

Koliko po vašem mišljenju je za 4-članu familiju potrebno kvadrata zemlje, da imaju tokom čitave sezone dovoljno povrća za lične potrebe?
flag

#4371 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Koliko po vašem mišljenju je za 4-članu familiju potrebno kvadrata zemlje, da imaju tokom čitave sezone dovoljno povrća za lične potrebe?
Ja nemam pojma, ali meščini kako stvari stoje biće ti sasvim svejedno koliko imaš ili trebaš kvadrata vrta.

Ako je ovo istina, dobro došli u EU...

Code: Select all

http://www.fizzit.net/vijesti-i-politika/svijet/4480-zelite-saditi-vlastito-povrce-e-pa-nece-ici-kazu-u-eu
Oticon

#4372 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:Hitno promijeniti naziv teme u Pilana u bašči :lol: Otkako sam zadnji put zavirila 3 stranice ste nakucali - ne zna se više ko koga zeza. Anpak, ja sam totalno podbacila ove godine - fakat se više ne može -
Nije meni što si ti podbacila u njivi ( to će hajirlija nadoknaditi) ...nego što podbaci na forumu ( ne mogu sama ovim "cvjećarima" odgovoriti na svaku :lol: )
lady_di

#4373 Re: Bášča

Post by lady_di »

vrtlar wrote: Pravilo kod krastavaca je vise rezi vise i bolje ces brati.
Ovo pravilo ne mogu da razumijem :-D
vrtlar wrote: Za tebe i lady di ne opterecuj te se sa ovim kad steknete iskustva samo ide.
Tako ću i uraditi, sinoć nisam mogla spavati razmišljajući da ne uništim sjemenku žicom, da ne odlomim pogrešnu granu, da ovo, da ono, kažem dosta bona, čekaj da prvo posiješ i da niknu :lol:
Ratarka wrote: lady sada moze revnosno po detaljnim upiutama, ako joj dodjem u berbu znace ko je :D
Ako bude krastavaca lady će ti sama donijeti, obećavam, nego vrtlar spominje i mrežu, šta misliš ratarko da kupimo tu mrežu mjesto kanafe, možda je lakše, hajd kad navratiš u blažuj vidi pošto je i koje je visine, ništa ne gledaj ispod 2 metra :lol:
lady_di

#4374 Re: Bášča

Post by lady_di »

vrtlar wrote:I savjet gospodji ili gospodjici lady da uradi onako kako sam napisao ali bez ovih kidanja vrijeza.
Velika hvala od gospodje di na iscrpnim objašnjenjima i iskazanom strpljenju :)
lady_di

#4375 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote: Vrtlar

hajd ti to lijepo raji na list na crtaj tj. cikiciraj i slikaj sa fotoaparatom pa prebaci na temu.
Mislim, da će biti po onom 1 slika kaže više nego 1000 riječi.
Vjeruješ li Mumine da sam ova Vrtlareva uputstva kopirala i isprintala i ponijeću ih u bašču, i onda će biti pročitaj pa uradi, pa opet :lol:
Ko onaj kad je polago vozački sa priručnikom "stisni kvačilo", "stisno kvačilo"... :lol: :lol: :lol:
Post Reply